Tujina

Na krimskem mostu eksplozija, Putin napovedal povračilne ukrepe

Krim, 17. 07. 2023 06.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Rusija se bo ustrezno odzvala na napad na most, ki polotok Krim povezuje z rusko regijo Krasnodar, je v odzivu na napad napovedal ruski predsednik Vladimir Putin. Napad je označil za terorističen in pozval k strožjim varnostnim ukrepom za zaščito mostu.

"Sinoči je bil most tarča še enega terorističnega napada," je dejal ruski predsednik in dodal, da čaka na konkretne predloge za izboljšanje varnosti "tega strateško pomembnega objekta". Napad je označil za teroristično dejanje in z vojaškega vidika "nesmiseln zločin". Po njegovih besedah se bo Rusija nanj odzvala, rusko ministrstvo za obrambo pa že pripravlja "ustrezne predloge" za to.

Medtem je proruski guverner Krima Sergej Aksjonov turiste na polotoku pozval, naj se domov vrnejo prek okupirane Ukrajine, saj je most, ki je bil tarča današnjega napada, zaprt za cestni promet.

"Prebivalce in goste polotoka prosim, naj se vzdržijo potovanja po krimskem mostu in s ciljem varnosti izberejo alternativno kopensko pot prek novih regij," je dejal Aksjonov in ljudi opozoril, naj s seboj vzamejo potne liste.

Proruske oblasti v Ukrajini so v luči tega poziva zagotovile, da bo ruska vojska okrepila varnost in skrajšala policijsko uro na zasedenih ozemljih, navaja AFP.

Ubita moški in ženska

V napadu na most sta bila ubita moški in ženska, ki sta bila v avtomobilu, njun otrok pa je bil ranjen. Moskva je za napad nemudoma obtožila Kijev, ukrajinsko odgovornost za napad pa je kasneje potrdil tudi neimenovan vir iz ukrajinske varnostne službe SBU.

"Promet na Krimskem mostu je bil ustavljen: na območju je prišlo do izrednega dogodka. Delujejo organi pregona in vse pristojne službe. Govoril sem z ministrom za promet Ruske federacije Vitalijem Genadijevičem Saveljevom, sprejemajo se ukrepi za ponovno vzpostavitev razmer. Ohranjamo stike s kolegi iz Krasnodarske regije," je zapisal Aksjonov na svojem Telegram profilu, poroča ruska državna tiskovna agencija Tass.

Po poročanju CNN, ki navaja podpredsednika ruske vlade Marata Huznulina, naj bi promet po enem pasu znova stekel 15. septembra, po dveh pasovih pa 1. novembra. Po njegovem ena smer železniške proge ni bila poškodovana, zato železniška povezava deluje normalno.

Huznulin je napovedal, da bodo za civilne in komercialne namene vzpostavili ladijski prevoz. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dodal je, da je na kraj dogodka odšel namestnik predsednika Sveta ministrov Republike Krim Igor Mihajličenko. Aksjonov je prebivalce republike pozval, naj ostanejo mirni in zaupajo le preverjenim virom informacij.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vir v ukrajinski varnostni službi je za ruski BBC povedal, da je bil napad "posebna operacija pomorskih sil oboroženih sil Ukrajine in ukrajinske varnostne službe".

"Most je bil napaden s površinskimi brezpilotnimi letali. Most je bilo težko doseči, vendar je bilo na koncu to mogoče," pravi vir. Viri na ukrajinski spletni strani censor.net navajajo, da je napad izvedla ukrajinska varnostna služba, navaja BBC.

Ruski vodja krimskega parlamenta je za napad okrivil "teroristični režim v Kijevu". Vladimir Konstantinov je po poročanju ruskih medijev dejal, da je Ukrajina storila "nov zločin", ko je napadla po njegovih besedah "civilni" objekt. Ukrajinska spletna stran censor.net prav tako poroča, da je za napadom stala glavna ukrajinska obveščevalna agencija, pri čemer se sklicuje na vire v varnostni službi. Navaja tudi, da je vodja organizacije Vasyl Malyuk pred tem dejal, da je bil most legitimna tarča, poroča Guardian.

Most, ki povezuje Krim z regijo Krasnodar
Most, ki povezuje Krim z regijo Krasnodar FOTO: AP

Ruski vodja krimskega parlamenta je izjavil, da za incidentom na krimskem mostu, v katerem sta umrla dva človeka, stoji Ukrajina, poroča državna tiskovna agencija RIA. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je ponovila obtožbe, da za napadom na most stoji Ukrajina, in zatrdila, da so Kijevu pomagale ameriške in britanske obveščevalne službe. Za te trditve ni predložila nobenih dokazov, zato jih BBC ni mogel preveriti.

Zaharova je sestavo ukrajinske vlade opisala kot osebe, ki imajo "vse značilnosti mednarodne organizirane kriminalne združbe".

"Odločitve sprejemajo ukrajinski uradniki in vojska ob neposrednem sodelovanju ameriških in britanskih obveščevalnih služb ter politikov." Ob tem je dodala, da sta tako ZDA kot Velika Britanija odgovorni za teroristično državno strukturo.

Tudi ukrajinska tiskovna agencija RBC je poročala, da je bilo na mostu slišati eksplozije, ruski kanal na Telegramu pa je poročal, da sta se zgodili dve eksploziji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dve osebi naj bi umrli, ena naj bi bila ranjena, poroča ruski medij Baza. Šlo naj bi za družino, umrla sta oba zakonca, otrok pa je poškodovan.

"Po podatkih ministrstva za zdravje regije Krasnodar se je med izrednim dogodkom na Krimskem mostu poškodoval mladoletni otrok," piše v poročilu na Telegramu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rusko ministrstvo za promet je sporočilo, da eksplozija ni vplivala na nosilce mostu in da je bila poškodovana le cestna površina. Zaprt naj bi bil tudi trajektni prehod, ki poteka vzporedno z mostom, ruska državna medijska agencija Tass pa navaja lokalnega železniškega operaterja, ki je dejal, da bi bil lahko prizadet tudi železniški promet.

Rusija si je leta 2014 priključila Krim, vendar je polotok mednarodno priznan kot del ukrajinskega ozemlja. Most, ki Krim povezuje s Krasnodarjem, je pomembna povezava za prevoz zalog za ruske vojake, ki se borijo v Ukrajini. Poleg tega ima most za Rusijo "velik strateški in simbolni pomen", kot je dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rusija je omenjeni most sicer zgradila leta 2018 in z njim vzpostavila cestno in železniško povezavo med ruskim ozemljem in polotokom Krim, ki si ga je nezakonito priključila leta 2014. Oktobra lani je bil most začasno zaprt po siloviti eksploziji, za katero je pred kratkim odgovornost posredno prevzela Ukrajina.

Skoraj 19 kilometrov dolg most, znan tudi kot Kerški most, je najdaljši v Evropi in omogoča tako cestni kot železniški promet. Most je bil močno poškodovan že 8. oktobra, ko je eksplodirala cisterna z gorivom in uničila velik del ceste.

Provokacija Moskve?

Incident na Krimskem mostu bi lahko bil provokacija Moskve, je za Reuters povedala tiskovna predstavnica južnega poveljstva ukrajinskih oboroženih sil Natalia Humeniuk.

"Ustvarjanje takšnih provokacij, o katerih okupacijske oblasti Krima takoj in zelo glasno poročajo, je tipičen način, kako oblasti na Krimu in agresorska država Rusija rešujejo probleme," je dodala Humeniukova.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni