Tujina

Spremembe zakona o referendumu ne bodo preprečile cestnih blokad in protestov

Beograd, 10. 12. 2021 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbski parlament je soglasno potrdil spremembe zakona o referendumu, ki so jih zahtevale okoljevarstvene skupine. S tem so bile sprejete zahteve okoljevarstvenikov, ki so minuli dve soboti organizirali množične prometne blokade po državi. Vendar nekatere skupine kljub temu vztrajajo pri sobotnem protestu.

 

Za spremembe zakona o referendumu je glasovalo vseh 193 navzočih poslancev. S spremembami zakona o referendumu in ljudski iniciativi so poslanci potrdili spremembo več členov, ki so jih sicer potrdili komaj pred dvema tednoma.

Tako več ni predvidenih taks za overovitev podpisov. Referenduma o istem vprašanju ne bo mogoče razpisati, dokler ne bodo minila štiri leta, parlament pa v tem obdobju ne bo mogel sprejeti drugačne odločitve od tiste, ki je bila potrjena na referendumu. Predstavniki pooblaščenih predlagateljev referenduma pa bodo lahko sodelovali pri njegovi izvedbi, piše na spletni strani srbske televizije RTS.

Pred dvema tednoma sprejete spremembe zakona so med drugim vsebovale možnost, da se po dveh letih ponovi referendum, če oblasti niso bile zadovoljne z njegovim rezultatom. Te spremembe je predsednik Srbije Aleksandar Vučić že podpisal, po množičnih protestih proti temu zakonu in zakonu o razlastitvi pa je v sredo za oba zakona vladi predlagal spremembe. Zakon o razlastitvi sicer omogoča, da se v nekaj dneh razlasti zemljišče, če je načrtovani projekt v interesu Srbije.

Okoljevarstveniki in drugi so se na oba zakona odzvali z množičnimi protesti, saj so prepričani, da želijo oblasti z njima omogočiti avstralsko-britanskemu rudarskemu velikanu Rio Tinto odprtje spornega rudnika litija v dolini Jadra na zahodu Srbije. To bi bila po mnenju ekologov okoljska katastrofa.

Po danes sprejetih spremembah zakona o referendumu so nekateri organizatorji protestov izrazili zadovoljstvo, predstavniki Ekološke vstaje pa so sporočili, da bodo v soboto v Beogradu znova pripravili protestno cestno blokado, saj umik oziroma spremembe omenjenih zakonov Ria Tinta ne bodo pregnali iz Srbije.

Za končanje protestov zahtevajo, da projekta Ria Tinta ni več v prostorskih načrtih Loznice in da objavijo pogodbe, ki so jih oblasti podpisale s podjetjem. Za soboto so napovedali popoldansko enourno blokado avtoceste pri centru Sava v središču Beograda, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Po poročanju portala Balkaninsight bodo podobne protestne blokade cest hkrati organizirali v skupno 40 mestih.

Vučić je v odzivu na napoved nadaljevanja protestov danes dejal, da so vse ekološke zahteve glede Ria Tinta izpolnjene in da so nove zahteve politične narave.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borec91
10. 12. 2021 19.50
+3
zahtevati bi se morali konec tega corona natega saj na 100tisoce protestnikov na kupu bi sedaj res morali padat po tleh pa ne padajo
kemija007
10. 12. 2021 19.29
+3
AufbiksMB
10. 12. 2021 19.21
-1
Baterija za vase smartphone pa boste imeli od kje? Ja stop ''investicijam' - pa naj ostanejo koruptivna in revna drzava. Saj se vsi ven selijo, ker noben ne investira v ruskega vazala.
jung
10. 12. 2021 19.54
-3
FaTa Albanka
10. 12. 2021 20.13
+2
Kak tebe skrbi za srbijo , rajse se za naso propadlo žalost sekiraj
tali?ni tom
10. 12. 2021 19.18
-2
folk bi lagano,nič delat ,nič reskirat,le velike plače ,penzije,nobel avte,zastonj stanovanja in samo po dopustzih! ja,to ne pada iz neba,je treba tudi "prirodo" mal reskirat! imajo šanse da ratajo neki novi približek kuvajta ,ampak ne! lamat se med sabo! in vučič,ne glede kaki je,je doslej edini ki je kaj nardil za srbijo in ki jo zastopa brez klečeplazenja z razliko od naših politikov! sicer me boli za srbijo,pa vendar,ne štekam folka!
AufbiksMB
10. 12. 2021 19.27
+1
Folk je neumen ali pa slabo izobrazen. Ljudje vejo, da je vse v slaben stanju...ampak nocejo sprememb. Tako je povsod po jugovzhodni in vzhodni Evropi vkljucno z Rusijo - vejo, da je vse pokvarjeno in da se izskorisca, ampak se vedno podpirajo Putina...juzna Evropa je isto...ostali del sveta pa sploh ni za komentirat...ljudje ne vidijo in ne poznajo dlje od svojih vrat.
provokatorr
10. 12. 2021 20.25
torej bi ti dovolil, da pride neka tuja firma in v lovrencu na pohorju začnejo izkopavati litij, ter z strupi, ki so stranski produkt izkopavanj, zastrupijo reko dravo. istočasno ti zastrupijo še vse vire pitne vode, da si boš za pitje in kuhanje kupoval vodo v plastenkah. za nekaj slabo plačanih delovnih mest? malo kaj razmisli, preden blekneš neumnost.
bohinj je zakon
10. 12. 2021 18.59
-2
Plačani protesti. Tujci bi spet radi haos.
toti mišek
10. 12. 2021 18.30
+0
Kaj je to semenj?
revolucijakorupcijafasizem
10. 12. 2021 18.17
+4
Vendar nekatere skupine kljub temu vztrajajo pri sobotnem protestu.Seveda da vztrajajo,ker Vučko laže kot navit raje si poglejte telefonske smse med njim in novinarjem Milovanovičem.Vučko poseže po laži kot Janez še nobeden od njiju ni uporabil konstruktivne laži.
RedCell
10. 12. 2021 18.15
+4
Na koncu bodo vsi kriminalci na oblasti končali v čuzi. Naš Psiho tudi.
JelencekRudolf1
10. 12. 2021 19.28
+0
Pusti luko mesca pri miru ta je pošten kot maček na sušilu
Quaresma7
10. 12. 2021 18.12
-6
zanimivo da so med prvimi protestniki ki so prvi prodali rio tintu svoje epremicnine za veckratne zneske kot so dejansko vredne
Aven
10. 12. 2021 18.39
+5