Tujina

Ameriške univerze v primežu protestov zaradi vojne v Gazi

Washington, 23. 04. 2024 13.51 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.L., N.V., STA
Komentarji
0

Kampuse v ZDA so zajeli študentski protesti zaradi vojne v Gazi. Na univerzi Yale so aretirali več študentov, univerza Columbia pa je odpovedala predavanja. Univerze sicer opozarjajo, da napetosti izkoriščajo posamezniki, ki sploh niso člani univerz. Nekaj študentov so tudi aretirali.

Nekaj študentov je na kampusu univerze Columbia na severu Manhattna v New Yorku postavilo šotorišče, ki ga imenujejo "Kamp solidarnosti z Gazo". Tam protestirajo proti vojni in zahtevajo, da vodstvo univerze pretrga vezi z Izraelom. Podobno se dogaja tudi na nekaterih drugih elitnih univerzah v ZDA, kot sta Yale in Harvard, čeprav pa delo na univerzah večinoma poteka nemoteno.

Val demonstracij so zaznamovali domnevni antisemitski incidenti, ki jih je Bela hiša že obsodila. Po poročanju BBC študentje poročajo, da se je povečalo tako število antisemitskih kot islamofobnih incidentov. Demonstracije in burne razprave o vojni v Gazi ter svobodi govora sicer pretresajo ameriške kampuse vse od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, ku mu je sledil vojaški odgovor Izraela. 

Na demonstracije se je odzval tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je dejal, da obsoja tako "antisemitske proteste" kot tudi "tiste, ki ne razumejo, kaj se dogaja s Palestinci".

Študentski protesti so bili v središču pozornosti že prejšnji teden, ko je newyorška policija v kampusu univerze Columbia aretirala več kot 100 demonstrantov. Aretacije so potekale tudi v drugih kampusih, saj da so demonstranti motili pouk, kljub pozivom pa z demonstracijami niso prenehali, je pojasnjevala policija. "Mislim, da je univerza s policijo uporabila napačno orodje, ki je privabilo več radikalnih elementov, ki prej niso bili del protesta naših študentov," je za AFP ocenil profesor Joseph Howley.

"Ne maramo antisemitizma in islamofobije. Smo za osvoboditev vseh. Ostali bomo tu, dokler se ne začnejo pogovarjati z nami, in dokler ne bodo začeli poslušati naših zahtev," pa je izjavila študentka sociologije Mimi Elias, poroča AFP.

Študentje z več univerz zahtevajo, naj izobraževalne ustanove razkrijejo finančne tokove in donacije od proizvajalcev orožja in podjetij, ki imajo interes za sodelovanje v vojaških akcijah. 

Univerza Columbia je predavanja na fakulteti odpovedala in jih izvedla virtualno, potem ko so "posamezniki, ki niso del univerze, izkoriščali napetosti, da bi uresničili lastne cilje," je povedal vodja univerze Minouche Shafik.  Tudi oblasti na newyorški univerzi so namignile, da protestniki v njihovem kampusu niso povezani z univerzo. Predstavnik NYU je dejal, da so se za poziv policiji odločili po tem, ko so na prizorišče vdrli dodatni protestniki, med katerimi naj mnogi ne bi bili povezani z newyorško univerzo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja