Tujina

Protesti proti policijskemu nasilju: 'Amerika, kdaj se bo to končalo?'

Philadelphia, 28. 10. 2020 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
70

V Philadelphii so se že drugi dan nadaljevali protesti proti policijskemu nasilju, potem ko sta dva policista v ponedeljek ustrelila temnopoltega 27-letnika z duševnimi motnjami, ki je imel v roki nož. Gre za zadnjega v vrsti primerov pretirane uporabe sile oz. policijskega nasilja, ki je čez pomlad in poletje v ZDA povzročilo hude proteste, začelo pa se je s primerom Georga Floyda, ki ga je med aretacijo zadavil policist.

Policija je že v ponedeljek zvečer aretirala okoli 90 ljudi, najmanj 30 policistov pa je končalo v bolnišnici, saj so ljudje vanje metali kamenje, steklenice in druge zadeve.

Ulice Philadelphie so protestniki zavzeli, zaradi ponedeljekovega dogajanja, ko je družina nesrečnika poklicala na nujno številko z namenom, da prikliče reševalce, naj Walterja odpeljejo na zdravljenje. Prišla sta dva policista in ga ustrelila, ko je ta stopal proti njima, saj se ni odzival na ukaze, da naj nož vrže na tla. Ljudje, ki so se zbrali okoli dogajanja, skupaj z Walterjevo mamo, so se drli na policista, naj ne streljata, ker ga poznajo in ni nevaren, toda policista sta za vseeno streljala in 27-letnika preluknjala z desetimi streli.

Župan Jim Kenney je v ponedeljek zvečer izjavil, da bo izvedena temeljita preiskava dogodka, in izrazil sožalje družini ustreljenega, ki je prepričana, da mladeniča ni bilo treba pokončati. Sožalje sta izrazila tudi demokratski predsedniški kandidat Joe Biden in podpredsedniška kandidatka Kamala Harris, ki sta v izjavi ljudi pozvala k mirnim protestom in zavrnila nasilje. "Nič ne more opravičiti nasilja. Ropanje ni protest, ampak zločin in odvrača pozornost od resničnih tragedij." 

Spopadi v Philadelphii za demokrate prihajajo ob nepravem času, saj je Pensilvanija ključna država za zmago na predsedniških volitvah, demokrati pa brez velike volilne udeležbe v velikih mestih, kot je Philadelphia, ne morejo zmagati, ker je podeželje republikansko.

Teden dni pred tem je policist streljal v vozilo 19-letnega Marcellisa Stinnetteja v Waukeni severno od Chicaga. Njegova zaročenka trdi, da so streljali brez razloga in 19-letnika pustili na tleh izkrvaveti, policija pa trdi, da je skušal pobegniti policijski kontroli. Dekle je bilo ranjeno in tako kot ustreljeni neoboroženo. "Amerika, kdaj se bo to končalo? Koliko temnopoltih še morajo ubiti zaradi policijske surovosti, pretirane sile, sistematičnega rasizma in namerne brezbrižnosti?" je dejal Ben Crump, ki zastopa številne družine ustreljenih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
29. 10. 2020 16.05
+1
Čudno !? Pozabili ste napisati, da je Trump kriv, ker ni tako osladno izrazil obžalovanja družini itd...
Generacija56
28. 10. 2020 19.33
Pravkar sem za tenutek spremljal TV film, 13 dni. Kriza s Kubo, saj veste... Pa je prišlo do dialoga, po sestrelitvi U2 letala... Hruščov, LUTKA, ni dovolil, da američani letajo čez njegovo državo. No, potem sem moral preklopiti kanal in se zamisli, v kakšnem svetu živijo slovenski revčki, ki ne premorejo svojih možganov... Mene je groza, kaj bo potrebno, da se to pozdravi...
EEgon
28. 10. 2020 18.29
+2
Protest sovodana mlin Trumpu, IQ omejenost levičarjev nima meje.
s6t6n6s
28. 10. 2020 16.39
+6
nehejte zavajat pa jih kazat kot reveže,ampak,si raj poglejte kaj se je v resnici dogajalo,pa vm bo vse jasno zakaj in prou da so ga,ustrelil,jeb... ga,pač je bi SPET temnopolt--ogledate si pa lahko posnetek na strani KAOTIC
s6t6n6s
28. 10. 2020 16.41
+2
US Cops Kill Black Knife Wielding Male,to je posnetek pod temu naslovom
sid11
28. 10. 2020 16.36
+3
Vse ki pametujejo na forumih iz naslonjačev v policijsko patruljo v Chicago ali Detroit, pa da vidimo kolk boste tolerantni....sm to se ne bo zgodilo ane?
birdslo
28. 10. 2020 16.18
+7
Požigajo, ropajo trgovine, potem se pritožujejo na policijskim nasiljem? Od POP TV nikoli ne bomo izvedeli pravega stanja.
nikhrast
28. 10. 2020 16.26
+2
Pa z nožem, še vedel ni da se gre na ropanje s pištolo. Pa zakaj niso uporabili taser gun? Pa ne vidiš da je imel mentalne probleme, pa policija v večina teh primerov ne ve kako reagirati.
JohannDoe
28. 10. 2020 15.28
+6
Mesečev sij, o čem ti? Demokrati so bili zagovorniki in podporniki suženjstva, republikanci so bili za ukinitev. Vsi glavni KKK junaki so bili opredeljeni ali formalni demokrati. Republikanci se že osnujejo kot abolicionistična stranka iz protesta, da bi preprečili širitev sužnjelastništva v preostale države. To, da so veliko kasneje demokrati malo zamenjali svoje besede in stališča, ne pomeni, da nimajo velike sramote na svojih plečih in da se je ne trudijo oprati na vse možne načine, upravičene in ne. Neki ljudje iz Slovenije pa gledajo na ameriško politiko čez lužo belo-črno, kot doma, kjer so eni dobri naši in drugi zlobni njihovi - partizani in domobranci ali obratno.
JohannDoe
28. 10. 2020 15.39
+6
Poleg tega pa tisto o levih in desnih... definitivno so današnji demokrati bolj liberalni v socialnih temah... lgbt in podobno. Ampak vprašaj se čemu so potem poslali na volitve kandidata, ki zagovarja in je vedno zagovarjal izrazito desno ekonomsko politiko? In zakaj Sanders, ki edini sanja javno o nekem socializmu, nikoli ne pride in nikoli ne bo prišel do mesta za kandidata za predsednika? Ne morete projecirat naših lokalnih partizanskih levo-desnih orientacij na ameriško državno politiko.
JohannDoe
28. 10. 2020 15.50
+3
Liberalno ne pomeni kar avtomatsko levo. Liberalno pomeni kvečjemu zagovarjanje odsotnosti poseganja v ravnanje in življenje posameznika. To pa je včasih in ponekod v sozvočju z "levimi" politikami, včasih z "desnimi". Garantiram ti, da se na liberalnost skicujejo in prisegajo tako ameriški demokrati kot republikanci.
Zmaga Ukrajini ...
28. 10. 2020 16.28
-2
Popolnoma se strinjam - neki ljudje iz Slovenije gledajo na ameriško politiko čez lužo belo-črno, kot doma. S tem si zadel bistvo nerazumevanja "problema". Kljub temu, da se sicer zavedaš spremembe pri "republicans vs democrats" in obratno, vseeno vztrajaš, da imajo demokrati veliko sramote na svojih plečih, itd. Skratka sam sebe negiraš. Še enkrat - dejstvo je, da NI MOGOČE PRIMERJATI TAKRATNIH (ABOLICIJSKIH) republikancev z današnjimi. In obratno. Preprosto neumno je z vidika današnjih republikancev označevati Lincolna. Lincoln je bil v vseh ozirih "demokrat" po današnjih normah. Smiselno enako je tudi s kukluksklanovci. Z vidika današnje demokratske usmeritve jih ni mogoče pripoznati kot demokrate. V bistvu je šlo za različni strani istega kovanca - nazadnjaški jug si je prizadeval za ohranitev suženjstva, napredni sever pa za njegovo abolicijo. Zato je tudi nastal KKK, ki je še dolga leta po zmagi yankeejev v secesijski vojni vzdrževal svoj rasizem in nestrinjanje z odpravo suženjstva. Po VSEH današnjih kriterijih je to konservativna politična agenda, ki se jo držijo republikanci. In nasprotno - Lincoln kot oster nasprotnik suženjstva je bil z današnjega vidika "demokrat". Kar se tiče liberalizma ... vsekakor je neoliberalizem republikanska agenda. Vsekakor pa je res tudi to, da ne glede na to, kdo bo ameriški predsednik, vedno bo v ospredju kapitalizem in panični strah pred (namišljenim) komunizmom, s katerimi pač ameriška administracija opravičuje svoje nečedne posle pri svojih južnih sosedah. Zato je tudi smešno Sandersa poimenovati "socialist, saj bi bil v naših razmerah kvečjemu na ravni kakšnih socialnih demokratov. Še zelo daleč je od kakšne resne "levice". Vendar je tudi to za Amere "overload". Skratka precej neumno je današnje demokrate kriviti za suženjstvo, kakor tudi primerjati tedanje demokrate in republikance iz časa konca ameriške državljanske vojne z današnjimi. Prav tako pa je nesmiselna tudi primerjava obeh kandidatov za ameriškega predsednika skozi prizmo ene ali druge politične struje. V vsakem primeru ne bo prišlo do bistvenih razlik, tudi če zmaga Biden (kar se zdi danes precej verjetno). Razlika bo le v tem, da je kogarkoli bistveno lažje gledati in poslušati kot klovna trampeljna, ki ni nikoli dojel predsedniške vloge in je vseskozi špilal svojo realityTV vlogo iz vajenca. Nakladač in klovn, ki je pogosto pustil izjemno slab vtis v mednarodni javnosti in si tako zaslužil prezir svetovne javnosti.
JohannDoe
28. 10. 2020 20.04
+1
Ma dobro, ajde, zdej mi tako razlagaš stvari kot, da... npr. Bora Čorba, ki se je nekoč posmehoval Slovencem, da so bečki konjušarji, zdaj pa se veselo zjutraj sprehaja in špancira po Ljubljani, nima nobene sramote ali "moralnega dolga" na svojih plečih, ker je vmes zamenjal ploščo. Seveda jo oziroma ga ima. Lahko je zamenjal vmes ploščo, lahko je sedaj tudi drugi človek. Vse se spreminja. Ampak dejstvo je, da je Bora Čorba leta tega in tega jasno in glasno in zelo direktno govoril proti Slovencem, da so konjušarji. Lahko se sedaj dela francoza in računa na slovenski spomin človeške ribice. Lahko pa gre v drugo skrajnost in skuša dokazat, da je "drugi človek", tako da postane slovenski nacionalist, recimo.
JohannDoe
28. 10. 2020 20.17
+1
Nikoli pa nisem trdil, da so sedanji demokrati, ala Clinton, Biden, Hilary, Trump svoje čase... krivi za suženjstvo pred 200 leti. Lincoln, recimo, pa preprosto ni bil pripadnik ali pristaš demokratske stranke, ker ni bil. Če bi se danes rodil, bi mogoče bil. Kaj bi bil, ne vemo.
pravisprehajalec
28. 10. 2020 15.24
+2
In? Če ima v roki nož, pa ne more zabosti, ker je duševno moten? Ravno takšen te najbolj štihne.
Zaphod
28. 10. 2020 16.01
+1
jung
28. 10. 2020 15.21
+7
Kriminalci točno vedo, da so mediji v glavnem na njihovi strani. Koliko se poroča o napadih temnopoltih na belce? Morda samo v primeru, da jih ubije vsaj 10.Tu res ni poštenosti. Če zmagajo demokrati bo hudo za ZDA. Preplavili jih bodo migranti in nasilja bo ohoho.....
el capitano
28. 10. 2020 15.20
+0
Trump ne se bat, dr Twitko in Orban sta na tvoji strani..
Uporabnik1919008
28. 10. 2020 15.01
+5
Tisti ku smi si ogkedali pisnetek vemo da si je zasluzil
el capitano
28. 10. 2020 15.22
-2
Uf..a ti si gledal in pogruntal, da si je zaslužil..
Lumpx
28. 10. 2020 15.00
+13
Ropanje in poziganje tujega premozenja ne pa protesti!
mackon08
28. 10. 2020 14.58
-6
9 krat sta ga ustrelila to je umor že po prvem strelu je bil sigurno nenevaren. Drugo niti ne pričakuješ od policistov ki vklepajo 5 letne otroke.
pravisprehajalec
28. 10. 2020 15.25
+3
Nisi še nikoli streljal na človeka? kar nekaj nabojev popije, preden se zvrne. Ni tako kot v filmu...
Zmaga Ukrajini ...
28. 10. 2020 14.24
-7
Upam, da tole demokrati dodobra izkoristijo na skorajšnjih volitvah.
CestniKolesar370Wattov
28. 10. 2020 15.01
+6
O BLM ne duha ne sluha od demokratov že mesece. Zakaj? Analiza je pokazala, da si s tem pljuvajo v skledo.
supergigi
28. 10. 2020 14.22
+13
Druga skrajnost je Francija, kjer skrajni Čečen ubije nedolžnega učitelja, policisti pa ga šele nato ustrelijo.
mackon08
28. 10. 2020 15.00
+0
Pa kaj tebi ni jasno, kot da so francoski policaji vedeli da bo ta umoril učitelja.
Zmaga Ukrajini ...
28. 10. 2020 14.21
-3
Svečkoti tule ne morete dojeti ene preproste stvari - šlo je za psihično bolnega človeka in mati ter prisotni so OPOZARJALI kifeljce na to, ter tudi, da kljub nožu ni nevaren. Pa so ga vseeno usmrtili. Pa kaj vam ni jasno? A če bi vi imeli nekega umobolnega sorodnika, bi kar pustili, da se zgodi z njim karkoli? Kdo je tisti, ki ne razume dejanskih okoliščin - umobolni ali kifeljci? In kdo nosi odgovornost za še eno popolnoma nepotrebno smrt? Res me ne čudi, da kifeljce po novem v Ameriki kamenjajo. Le tako naprej!
NPC24urrr
28. 10. 2020 15.07
+1
Ja sej ker je nekdo psihicno bolan bi policaj moral pustit, da ga ta oseba zakolje. dej , zivis v neki paralelni dimenziji...
Zmaga Ukrajini ...
28. 10. 2020 15.19
+1
Seveda ne. Zdi se mi pravzaprav še premalo, da je dobil le 10 strelov. Pričakovala bi vsaj raketiranje z droni, če že ne jedrske eksplozije. Matr si brihten! A v noge streljat in onesposobit se pa ne da, ali kako? Kar streljat, direkt, brez razmisleka? Ja, ja, to je prvovrstna svečkarska "logika".
nekodnas
29. 10. 2020 16.22
zakaj so poklicali policiste in ne reševalce, če je psihično bolan človek ogrožal okolico z nožem? zakaj ga niso prisotni in mater z lepo besedo mirno razorožili saj so dobro vedeli ,da kljub nožu ni nevaren.?
Bukovlist
28. 10. 2020 14.19
-8
Dokler bo Trump na oblasti bo nasilje in polne ulice demonstrantov.
supergigi
28. 10. 2020 14.18
+9
Žal mi je smrti, a če ti policist reče da odvržeš nož in se ustaviš to tudi storiš. In ostaneš živ.
siniope69
28. 10. 2020 14.58
-3
A policaj ga pa ne more v nogo usrelit in onesposobi? Bravo...
siniope69
28. 10. 2020 14.58
-2
A policaj ga pa ne more v nogo usrelit in onesposobi? Bravo...
Mars1212
28. 10. 2020 16.06
+1
A si ti mal preveč Bidna poslušu, ko je govoru da bi moral policaje učit v noge strelat???
Brabus
28. 10. 2020 14.18
+13
Kdaj bo to konec v Ameriki?? Ko se bodo začeli črni normalno obnašat in spoštovat avtoriteto. Če je ukaz, roke na haubo, je to treba spoštovat, drugače si ustreljen.
el capitano
28. 10. 2020 14.20
-9
Ti že veš ,vsak vikend čepis tam, na kakšno Kluksklan orgiji..
lumpimonster
28. 10. 2020 14.16
-5
Samo v ameriki najvecji kriminali ratanji bogati heroji :D