Tujina

Protesti v podporo Palestincem, iranski zunanji minister odpovedal obisk Avstrije

Dunaj, 15. 05. 2021 21.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.L.
Komentarji
8

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je odpovedal načrtovan obisk Avstrije, ker so na pročelja vladnih poslopij na Dunaju izobesili izraelsko zastavo. Avstrijsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da odpoved obiska obžalujejo, vendar stojijo za odločitvijo glede zastave. Po več evropskih mestih pa so potekali protesti v podporo Palestincem.

"Obžalujemo korak, ampak ne bomo ostali tiho, ko Hamas izstreli 2000 raket proti civilnim tarčam v Izraelu," je sporočila predstavnica avstrijskega zunanjega ministrstva. Zunanji minister Alexander Schallenberg bi se moral danes sicer srečati z Zarifom na pogovorih o pogajanjih o iranskem jedrskem sporazumu.

Urad avstrijskega kanclerja in zunanje ministrstvo sta v petek izobesila zastavo Izraela v znak solidarnosti. Abas Aragči, namestnik iranskega zunanjega ministra, ki vodi iransko delegacijo na pogajanjih o iranskem jedrskem sporazumu na Dunaju, je bil kritičen do avstrijske poteze. Avstrija je bila doslej dober gostitelj, je sporočil. Vendar ga je šokiralo, da so izobesili zastavo države, ki je odgovorna za smrt številnih civilistov.

Protesti v podporo Palestincem v evropskih mestih

Na tisoče protestnikov se je zbralo v več evropskih mestih, med drugim v Londonu, Madridu in Parizu, kjer so protestirali v podporo Palestincem in obeležili dan katastrofe. Opozarjali so, da to, kar se dogaja na območju Gaze, ni vojna, ampak genocid.

V Londonu so protestniki med drugim vzklikali "Osvobodite Palestino". Od Hyde parka so se podali do izraelskega veleposlaništva. Iz Madrida poročajo o okoli 2500 protestnikih, številni med njimi so se ovili v palestinske zastave. "Španijo in evropske oblasti želimo prositi, naj ne sodelujejo z Izraelom, ker s svojo tišino sodelujejo," je povedala 25-letna medicinska sestra Ikhlass Abousousiane, ki se je udeležila shoda.

Obeležili so tudi današnji dan katastrofe (nakba), ko se Palestinci spominjajo ustanovitve države Izrael oziroma izgona in bega okoli 750.000 Palestincev, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove po koncu prve arabsko-izraelske vojne leta 1948.

Protestniki so se v podporo Palestincem kljub prepovedi zbrali tudi v Parizu. Policija je shod namreč prepovedala, da bi preprečila morebitno antisemitsko nasilje v času najsilovitejših spopadov med Izraelom in Palestinci od leta 2014. Zaradi shoda so v francoski prestolnici namestili 4200 policistov, ki so protestnike skušali razgnati tudi z vodnimi topovi in solzivcem. Na severu Pariza se je kljub temu zbralo več tisoč ljudi. Shodi sicer potekajo tudi v več drugih francoskih mestih, med drugim v mestih Montpellier in Toulouse.

V Ljubljani se je zbralo okoli 100 ljudi

Tudi v Ljubljani se je pred izraelskim konzulatom v petek popoldne zbralo kakih 100 Palestincev in podpornikov Palestine, ki so obsodili izraelske napade na območje Gaze in zahtevali njihovo končanje. Udeleženci so vzklikali gesla, kot sta "Svoboda Palestini" in "Smrt izraelski okupaciji!" ter opozarjali na številne civilne žrtve na okupiranih palestinskih območjih. Med protestniki je bilo več beguncev, ki imajo na območju Gaze svoje bližnje in se bojijo za njihova življenja.

Petkovi protesti v Ljubljani.
Petkovi protesti v Ljubljani. FOTO: Aljoša Kravanja

Nemška vlada napovedala varovanje judovskih institucij

V Nemčiji pa so se protestniki med drugim zbrali v Berlinu in Hamburgu. V nemški prestolnici je proti izraelskemu vojaškemu posredovanju v Gazi protestiralo okoli 120 ljudi, v Berlinu je sicer napovedanih več shodov. Podobno je okoli 120 ljudi mirno protestiralo v Hamburgu, v rokah so držali zemljevide palestinskih ozemelj in palestinske zastave. V več nemških mestih so se v preteklih dneh sicer že odvili protiizraelski shodi, poročali so tudi o antisemitskih incidentih. Nemška vlada je ostro obsodila antisemitska dejanja na protestih in obljubila okrepitev varovanja judovskih institucij.

Palestinska gibanja in izraelska vojska se medsebojno obstreljujejo od ponedeljka. Nasilje se je z območja Gaze razširilo tudi na Zahodni Breg. Doslej je v obstreljevanju umrlo najmanj 139 Palestincev in devet Izraelcev.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pray
20. 05. 2021 21.57
Komentator "rotinja" samo zate in za ostale ki držite z njim bom komentiral. Izrael jih n.apada v Gazi pa se nimajo s čim branit. A nismo ljudje pot kožo enaki? Zakaj potem se ne trudimo zaustavit "ko.nflikt" kot ga radi kličemo. Ne raje gledamo in se smejimo. Pravijo Israel se ima pravico branit. Kdo pa brani P.alestince! Iz.raelci jih stradajo, prisilno izseljujejo iz hiš, kjer so živeli vec kot 1000let, kršene so jim vse pravice mi pa pravimo kako absurdno je da ljudje kažejo podporo P.alestincem. Sram vas bodi vse.
Maribor?an 1
16. 05. 2021 19.31
Kar nekaj. Pa koga briga ta svet tam doli. EU je eno in vzhod je drugo. Blage veze nima noben ozadja trenutnega dogajanja. Zato bi bilo boljše izobesit slovensko zastavo in nobene druge
olimpija007
15. 05. 2021 21.46
-6
No To Zionism!
CIGU MIGU
15. 05. 2021 21.44
-2
jovan,začelo se bo,zakaj se ta slovenska vas vtika v vse svetovne konflikte,saj še doma ni nič urejeno po demokratičnih normah
Kam Rineš
15. 05. 2021 21.40
+2
Sem na strani Izraela. Bom brisan?
Matic321321
16. 05. 2021 21.20
Generacija56
15. 05. 2021 21.34
-1
Kot sem napisal že stokrat na tem portalu, ponovno je Slovenija na napačni strani. Naši domobranci stojijo pred Stalingradom....
canelo
16. 05. 2021 08.48
+0
Transportiraj se v sedanjost Boljševik en!