1°C

Protestniki obračunali tudi z novinarji, ki so nadaljevali svoje delo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Anja Kralj /
KOMENTARJI
58
Vse oči so uprte v Washington, kjer so v nasilnem vdoru privržencev predsednika ZDA Donalda Trumpa v poslopje ameriškega kongresa umrli štirje ljudje. Kako je bilo poročanje videti skozi oči novinarjev? Nasilneži so namreč napadli tudi njih, uničevali njihovo opremo, a kot je razvidno iz odzivov, niso zlomili njihovega novinarskega duha.

To je vklop iz dogajanja, ki je pretreslo ZDA in svet, novinarja Ivice Puljića iz Washingtona, ki je dolgoletni dopisnik Al Jazeere  iz Washingtona. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

"Brez drame, brez panike, brez debate z ljudmi, ki kričijo vanj in za katere ne ve, kako bi se lahko odzvali," so besede, s katerimi so njegovo javljanje v živo pospremili njegovi kolegi. 

Jamie Stieh je kolumnistka, ki je bila na terenu, ko so v stavbo Kapitola vdrli podporniki Donalda Trumpa. Kot opisuje, je ta dan začela z zloveščo slutnjo, sestri je dejala, da se bo ta dan zgodilo nekaj slabega. Njeno pričanje povzema BBC. 

Da se pripravljajo težave, je bil zanjo znak, ko je pred vhodom v stavbo opazila skupino podpornikov Donalda Trumpa, ki so mahali z zastavami in izrekali svojo pripadnost Donaldu Trumpu. Kot opisuje naprej, so v dvorani naenkrat zaslišali pokanje stekel, prostor se je ovil v meglico. Povedali so jim, da je posameznik vlomil v stavbo. Za trenutek je bilo vse normalno, potem pa so se vrstila nova in nova obvestila, ki so postajala vedno bolj 'rdeča'.  

"Mnogi od nas smo prekaljeni novinarji – priča sem bila številnim nasilnim dogodkov, a to je bilo nekaj drugega, zelo nepredvidljivega. Zdi se, da kongresna policija ni vedela, kaj se dogaja. Niso bili usklajeni. Zaklenili so vrata dvorane, hkrati pa so nam rekli, da se bomo morali evakuirati. Čutila se je panika. Bila sem prestrašena, novinarji so mi dejali, da tudi oni občutijo strah, a da jih je zato sram. A prevladoval je občutek, da nad razmerami kongresna policija nima nadzora in da se lahko zgodi karkoli."  

Potem je odjeknil strel. "Pet policistov s pištolami je poskočilo in zastražilo vrata. Bil je zastrašujoč pogled. Moški so gledali skozi razbito okno in bili videti, kot da bodo vsak trenutek začeli streljati. Stvari so se hitro poslabševale," opisuje. Da so se umaknili iz prizorišča v zavetišče, ki so ga poiskali v kavarni stavbe, so se morali plaziti pod ograjo, je opisala.

Kot novinarka sem videla že veliko, a to je bilo nekaj več. To je bil napad na duha in degradacija celotne družbe. In menim, da so zato želeli nadaljevati štetje. Tudi sama sem se morala odločiti, ali se bi vrnila v dvorano. Z vrnitvijo na prizorišče bi namreč podali zelo pomembno politično sporočilo: "Lahko podtaknete nasilneže, vendar nas ne morete ustaviti."  

Spomnimo

PREBERI ŠE
Policija po nasilju v Kapitolu aretirala več kot 50 ljudi, umrle štiri osebe

Policija je sporočila, da so v nasilnem vdoru privržencev predsednika ZDA Donalda Trumpa v poslopje ameriškega kongresa umrle štiri osebe. Tri smrti niso bile povezane z nasiljem, ampak so se zgodile iz zdravstvenih razlogov. Aretirala je več kot 50 ljudi, zaplenila nekaj kosov orožja in odkrila dve bombi. Nasilni vdor v kongres je pretresel Washington in svet, vendar procesa potrditve Bidnove zmage nad Trumpom ni ustavil.

PREBERI ŠE
Več ur po nasilnem vdoru v kongres znova steklo potrjevanje Bidnove zmage

V Washingtonu je sprva potekal shod v podporo Trumpu. Zbrala se je množica ljudi, ki nasprotuje slovesu dosedanjega predsednika. A Trump, ki ne priznava poraza na volitvah, je svoje privržence med govorom pred Belo hišo pozval, naj gredo nad kongres, sam pa se je umaknil v Belo hišo. Jezni Trumpovi podporniki so nato prebili varnostne barikade in vstopili v Kapitol, kjer so preštevali glasove. V zgradbo sicer lahko vstopijo le posamezniki, ki imajo akreditacijo.

Štetje glasov so prekinili, stekla je evakuacija. Zaposlenim, ki so bili takrat v zgradbi, so svetovali, naj se zaprejo v svoje pisarne.

Množica izgrednikov je očitno presenetila kongresno policijo, ki je poskušala poslopje zavarovati z barikadami, a je bila nemočna. Contee je dejal, da so protestniki, ki so jih demokrati označili za drhal, napadli kongresne policiste s kemičnimi sredstvi, podobnimi solzivcu. Washingtonska policija je na pomoč poslala okrepitve, prispele so tudi policijske enote iz sosednjih držav. Mobiliziranih je bilo več kot tisoč pripadnikov nacionalne garde in preiskovalci pravosodnega ministrstva. Preseneča sicer, da je bilo za varnost tako slabo poskrbljeno.

Koronavirus pasica november
Koronavirus pasica november