-2°C

Protestniki v Gvatemali zažgali stavbo parlamenta in zahtevali odstop predsednika

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Tadeja Voščun /
KOMENTARJI
62
Policija je v nemirih prijela več kot 20 ljudi, skoraj 50 ranjenih pa so odpeljali v bolnišnico. Na stotine Gvatemalcev je v soboto delno požgalo stavbo parlamenta, protestiralo in zahtevalo odstop predsednika Alejandra Giammatteija zaradi odobritve proračuna, ki naj bi podpiral le elite, medtem ko se država bori z vsesplošno revščino.

Do incidenta je prišlo v soboto, ko so se protestniki zbrali pred Narodno palačo v glavnem mestu mestu Gvatemala in protestirali proti korupciji in proračunu, za katerega vstajniki pravijo, da so ga zakonodajalci izpogajali in sprejeli na skrivaj, medtem ko se država spoprijema z opustošenjem, ki sta ga za sabo pustila orkana Eta in Iota, ter posledicami pandemije covida-19. 

Pred stavbo kongresa je protestiralo približno 1000 protestnikov. Na videih, ki so preplavili tudi družbena omrežja, so vidni plameni, ki prihajajo skozi okna kongresa. Policija je v izgredih prišla navzkriž s protestniki, prijela 20 oseb, nekaj manj kot 50 pa so jih prepeljali v bolnišnico. Protestniki so zažigali tudi avtobusne postaje. Giammattei je v tvitu obsodil napad na stavbo kongresa in obljubil pravne posledice. "Ponavljam, da imate po zakonu pravico do protesta. Vendar ne moremo dovoliti uničenja javne ali zasebne lastnine," je zapisal.

Nezadovoljstvo prebivalcev nad vodstvom države je povzročilo pomanjkanje sredstev za boj proti pandemiji covida-19, pa tudi nov proračun. Gvatemalski kongres, v katerem prevladujejo konservativne provladne stranke, je ta teden sprejel proračun v višini skoraj 13 milijard dolarjev, kar znese skoraj 11 milijard evrov. Večino teh sredstev naj bi namenili za infrastrukturo, ki je povezana z velikimi podjetji, medtem ko v državi vlada splošna revščina. Jeza javnosti je usmerjena tudi proti predsedniku Alejandru Giammatteiju zaradi podcenjevanja izobraževanja in zdravstva.

"Ogorčeni smo nad revščino, krivico in načinom, kako so ukradli javni denar," pa je vzklikala Rosa de Chavarría, profesorica psihologije. "Zdi se mi, da nam kradejo prihodnost. Ne vidimo nobenih sprememb. Tako se to ne more nadaljevati,"je dodal Mauricio Ramírez, 20-letni univerzitetni študent.

Nekoliko mirnejši protest pa je potekal pred staro vladno palačo v zgodovinskem središču prestolnice, nedaleč od kongresa. Tam so zahtevali tudi Giammatteijev odstop. Protestniki so z nacionalnimi zastavami in napisi "dovolj korupcije" in "Giammattei ven" napolnili osrednji trg pred staro palačo.

Svoj odstop ponudil podpredsednik Castillo in predlagal veto na odobreni proračun

64-letni zdravnik Giammattei je na oblast prišel januarja in takrat obljubil, da bo državo očistil korupcije in se boril proti organiziranemu kriminalu. Vendar pa je njegov mandat že zaznamovalo slabo ukrepanje v času pandemije covida-19, saj so bolnišnice prenatrpane. Po uradnih podatkih je bilo v državi z novim koronavirusom okuženih 118.417 ljudi, 4074 pa jih je umrlo.

Podpredsednik Guillermo Castillo je ponudil odstopno izjavo in Giammatteiju dejal, da bi morala oba "v dobro države"odstopiti s položaja. Predlagal je tudi veto na odobreni proračun, odpuščanje vladnih uslužbencev in večjo povezanost z različnimi sektorji po državi. Predsedniku naj bi tudi dejal, da "stvari res niso dobre", in priznal, da obstajajo napetosti med njim in šefom države.

Množični protesti proti korupciji pa so rezultate prinesli leta 2015, ko so odstopili predsednik Otto Pérez Molina, podpredsednica Roxana Baldetti in člani njegovega kabineta. Nekdanji predsednik in Baldettijeva sta v zaporu in čakata na sojenja v različnih primerih korupcije.

Koronavirus pasica november