Tujina

Protestnikom v Portlandu so se pridružili starši, medicinske sestre in veterani

Portland, 27. 07. 2020 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
29

Ulice nekaterih ameriških mest se vse od smrti Georgea Floyda še niso umirile. Najbolj napeto je v Portlandu, kjer več tisoč ljudi protestira proti napotitvi zveznih agentov v mesto. Ti namreč prihajajo po ukazu Donalda Trumpa, ki je odredil zaščito spomenikov, zvezne lastnine ter vzpostavitev reda in miru. V izraz solidarnosti do Portlanda so protesti (in spopadi) konec tedna potekali tudi v nekaterih drugih ameriških mestih.

V nedeljo so izbruhnili spopadi tudi v predmestjih Portlanda v zvezni državi Oregon. Protestniki so se spopadli z zveznimi agenti, ki so okrog sodišča postavili železne ograje. Ker je bila množica protestnikov, kot poroča Sky News, vsaj petkrat večja kot noč pred tem, so se morali agenti kljub uporabi solzivca, gumijastih nabojev in drugih sredstev umakniti v stavbo sodišča, ki jo oblegajo protestniki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zanimivo ob tem je dejstvo, da so protesti v Portlandu, ki sicer velja za tradicionalno aktivistično mesto, že skoraj povsem izzveneli, nato pa je predsednik Donald Trump odločil, da bo tja poslal zvezne agente. Zelo verjetno je, da večine protestnikov, ki jih vidimo na ulicah danes, tam ne bi bilo, če se zvezna vlada ne bi vmešavala v dogajanje, piše Sky News. Odločitev o napotitvi zveznih agentov pa je, kot kaže, sprožila mobilizacijo med ljudstvom, zato so se protestom pridružili tisoči, ki vztrajajo pri tem, da gre za protiustavno dejanje.

Ob spopadih se je na Twitterju odzval tudi Donald Trump, ki je dejal, da so protestniki v resnici "anarhisti, ki sovražijo našo državo. Množični mediji ne govorijo o nasilju teh protestnikov!" Trumpovi nasprotniki pa trdijo, da to preprosto ni res in da so nasilni protestniki v manjšini. 

Pred dobrim tednom dni se je v mestu pojavila 'protestniška formacija' portlandskih mater, ki vsak večer v znak protesta postavi živi zid, v znak podpore svojim sinovom in hčeram, ki se upirajo posredovanju zvezne vlade. Bilo naj bi jih okrog 2000. V zadnjih nočeh so se jim pridružile tudi babice. "Matere se pojavimo v skrajni sili," je dejala Holly Waud, mati dveh otrok in lastnica lokalne slaščičarne. "Smo ljudje, od katerih nihče ne pričakuje, da se bomo pojavili na ulicah. Ponavadi smo doma in skrbimo za otroke. Kar se dogaja, pomeni, da trenutne razmere vplivajo na celotno družbo," je dejala in dodala, da njen sin nikakor ni nasilne narave, da pa je kljub temu bil žrtev policijskega napada s solzivcem. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Materam pa so se pridružili tudi 'Očetje Portlanda'. "Še nikoli nisem videl česa takšnega. Ne morem verjeti, da se takšne stvari dogajajo v napredni demokraciji. Ljudje, s katerimi sem se pogovarjal, so učitelji, medicinske sestre, fizioterapevti ... To niso t. i. profesionalni protestniki," je dejal Ian, oče dveh otrok. 

Osrednji vzrok protestov v Portlandu je še vedno policijsko nasilje nad (temnopoltim) prebivalstvom, vendar je napotitev zveznih agentov, brez privolitve lokalnih oblasti in policije, razbesnela številne prebivalce, poročajo lokalni mediji. Spopadi v mestu trajajo že 12 dni in za zdaj ne kaže, da bi lahko prenehali, nasprotno, število protestnikov se povečuje. Tako so se jim v parku pred sodiščem pridružile tudi medicinske sestre in vojni veterani. 

Profesor Robert Tsai, z washingtonske pravne fakultete, je povedal, da podoba zveznih agentov v polni bojni opremi Trumpu v predvolilni kampanji pomaga pri konstruiranju temne podobe demokratskega mesta. "Nobenega dvoma ni, da je večina nasilja posledica neposrednega odziva na nasilje zveznih agentov."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLObunkeljn
27. 07. 2020 15.10
-1
Svečke pa , saj ne vedo zakaj, udarno v bran nasilju nad lastnimi državljani!?
Uporabnik1940659
27. 07. 2020 12.12
+0
Bilo pričakovano, žal.... Sem proti vsakemu nasilju... Ampak nasilje, žal, rodi nasilje.... In točno to se je zgodilo Crumpu...... Če bi šel v smer dialoga (česar pa, žal, ni sposoben) bi bile posledice manj tragične......
Artorian
27. 07. 2020 11.38
+2
ne razumem cist teh protestov v podporo floydu... sej vsi vejo da ni blo legalno kar se je zgodil in so ze odreageral v skladu z zakonom, zakon je pisan na cloveka in ne raso tko da zdej ne vem kaj tocn se hocjo v zvezi s tem. vse skupi zgleda bl k ne kukr ena kampanja demokratov za katero je po vsej verjetnosti spet cambridge analytica, samo da pac tokrat delajo za nasprotnega narocnika. cilj je pa seveda da ce trump ne odstopi, vsaj izgubi volitve.
Millady
27. 07. 2020 15.20
+3
S protesti rušijo Trumpa, pa ne protestniki sami ampak tisti v ozadju, ki z njimi manipulirajo
Messia
27. 07. 2020 11.12
+1
Kordiš ma diplomo kao na temo sodobnih protestov. Lahko bi jih ojačal. Pa še Venezuela je bližje.
borjac
27. 07. 2020 10.42
-10
Trumpovi oboroženci tolčejo po lastnem Ameriškem narodu, vendar v mestih in državah , ki jih vodijo demokrati, živela Ameriška demokracija, to so tudi mokre sanje premiera Slovenije Janeza Janše.
crazy but true
27. 07. 2020 11.04
+5
Ja, za levicarje so dva mesca trajajoci nemiri, pozigi, pretepi, uboji medtem ko policaji NE SMEJO NARESTI NIČ, nekaj dobrega.. to je za vas demokracija.. lepo so vas naucil razmislanja, morale, etike v solah in medijih..
crazy but true
27. 07. 2020 10.39
+9
Ja, kaj pa pricakujete od zveznih oblasti, ko lokalne (levicarske/demokratske) oblasti prepovejo lastnim policajem da bi izvajali zakone, medtem pa "aktivisti" OBLEGAJO IN NAPADAJO ZVEZNO SODISCE? Da dovolijo komunisticno revolucijo, tako kot je bilo v Chadu, kjer so vsak dan umirali ljudje v brezvladju? Ja, "aktivisti" so "aktivirali" tudi mamice v "boju proti tiranski in rasisticni policiji".. naj mi nekdo razlozi, kako naj bi poziganje, pretepanje, pobijanje in unicevanje nedolznih pomagalo pri "pravicah crncev"?
fNovak
27. 07. 2020 10.49
-2
A nisi prebral članka? Protesti so izzveneli, ko je trump poslal tja zvezne agente so se zopet razplamteli. Tele mame so pa res neki hudi anarhisti. Ej, svečka.
crazy but true
27. 07. 2020 11.00
+12
Mogoce bi lahko prebral tudi druge vire o dogajanju tam. Protesti potekajo nonstop, le da so mediji selektivni pri porocanju. Treba je najti "preganjalca".. 24ur "pozabijo" porocati, kako ves cas poteka OBLEGANJE SODISCA s strani levicarskih radikalcev.. to je tako kot pri nas.. protestniki provocirajo policaje in krsijo zakone, ko pa jih potem policaji kaznujejo pa pozabijo na te njihove provokacije in se jokajo kaksne "zrtve" so.. "miroljubni protesti" v katerih so pogorele cele cetrti, umrlo na desetine nedolznih, problem pa so policaji? Kar se mene tice si teli "miroljubni protestniki" zasluzijo konkretne zaporne kazni, skupaj z vsemi, ki podzigajo in branijo to "revolucijo"... ampak, sure, jest ki zelim mir, svobodo mirnega izrazanja, red, itd sem zloben sveckar, a?
SLObunkeljn
27. 07. 2020 15.09
+0
Jo svečka, nehaj z nebulozami ... kar nekaj brez veze trosiš in sploh ne vem zakaj čutiš potrebo, da tega norca sploh zagovarjaš? A te na koga spominja, tebi ljubega?
ata_jez
27. 07. 2020 10.30
+0
Bojda je tudi Academi med temi 'specialci' :-)
M teorija
27. 07. 2020 10.26
+10
Ko je bil še berliski zid je kapitalizem v boju z komunizmom kazal socialen obraz in zmagal. Po padcu berlinskega zidu pa kapitalizem na krilih zmage ni čutil nobene potrebe po skrbi za navadnega človeka in začel z neoliberalizmom, najhujšo izkoriščevalsko in brezobzirno kiko kapitalizma. Tram, Jonson in bolsonaro so njihovi zastavonoše in posledično se bo, vsaj tako kaže zmaga sesula v poraz!?
ni_mi_vse_eno
27. 07. 2020 10.11
+7
Sicer je res, da so zaspali na lovorikah preteklih dosežkov in ker njihov šolski sistem ne deluje, se kaže njihova neumnost povsod. Primer: "Koliko strani ima trikotnik?" - "Štiri? Ne vem." Vsekakor imam raje demokracijo, kot diktaturo. Živela pa svoboda izbire. Lahko greste na Kitajsko živet, že želite izkusiti njihov raj na zemlji, hehe. Poglejte zgodbo Wendell Brown, igralca ameriškega nogometa, ki je še vedno zaprt v kitajskem zaporu.
NPC24urrr
27. 07. 2020 10.24
-1
NPC24urrr
27. 07. 2020 10.02
+12
Ce bo Trump pameten, bo pustil tole norijo pri miru. Sami se bodo unicili... Star pregovor je: Ko tvoj nasprotnik dela napake, ga ne moti.
ata_jez
27. 07. 2020 10.24
+10
hehehe ... če bo Trump pameten ... hehehe ... dobra! Prav polepša ponedeljek. :-)
crazy but true
27. 07. 2020 10.45
+1
Sej caka.. ze zdavnaj bi lahko aktiviral insurection act in v pol ure pospravil s temi soyboyzi.. tako pa rece "nisem diktator, to je stvar lokalne policije in oblasti" in potem se pokaze da edini ki te nerede podpirajo in scitijo.. so... *prenecenje!* demokrati.. pac, hoteli so se pokazati kot "mi branimo crne", pa so dosegli samo da sedaj 43% crnih podpira Trumpa. Zgodovinsko, ce ima republikanec vec kot 20% crnskih glasov, zmaga... vse to ekstremno levicarsko nasilje skoduje levim, ker ljudje vseeno nocejo komunizma..
ni_mi_vse_eno
27. 07. 2020 09.47
+15
Na Kitajskem ni protestov, ker so prepovedani. Vsak protidržavni element gre takoj za zapahe.
ChelseaFC :)
27. 07. 2020 09.49
+13
Še 1000x bolj grozno kot v USA. Američani so kekci, ampak vsaj do neke mere svobodni, Kitajci še to ne.
pravisprehajalec
27. 07. 2020 09.57
-7
nas Kitajskem protesti niso potrebni, saj imajo levičarji oblast. S tem je že dosežena najvišja oblika svobode delovnega človeka in občana. Sami proti sebi torej ne morejo protestirati.
Apostol1
27. 07. 2020 10.05
+9
Na Kitajskem res ni svobode v smislu kapitalistične korupcijske demokracije in ravno zato so se v 50 letih iz kamene dobe razvili v velesilo enakovredno Rusiji in Ameriki in enostavno vprašanje pa je , če bi jim to uspelo , če bi Amerika na Kitajsko lahko izvozila svojo demokracijo , odgovor pa pozna prav vsak povprečno razgledan in inteligenten človek.
NPC24urrr
27. 07. 2020 10.26
-5
@pravisprehajalec: Zivlje je je za delavski in kemcki razred tako dobro, da npr zrusijo cela mesta, poplavijo vasi za svoje komunisticne projekte, pri tem pa imas izbiro: a) se preselis, b) ostanes in umres. Seveda, tam je tako dobro, da ce nisi CCP, te izkoristijo za prodajo organov, .... Kak ste eni oprani
Messia
27. 07. 2020 09.46
+15
CHAZ- CHOP v Seattlu je bila popolna zmaga vseh možnih idiotizmov. No pa da vidimo kaj se bo razvilo iz tega.
crazy but true
27. 07. 2020 10.49
+5
Ja, samo par dni je trajalo od "zmagali smo v revoluciji" do prevzetja oblasti s strani socipatov, diktature in ekzekucij "nasprotnikov".. bi bilo smesno, ce ne bi bilo tragicno..
Messia
27. 07. 2020 11.05
+1
Meni osebno so mi bili najači farmerji. Vse ostalo pa podobno Rogu. Metelova je high society.
pravisprehajalec
27. 07. 2020 09.41
+19
Čuden svet. Nekdo protestira, ker ne more po svoji volji uničevati spomenikov, zvezne lastnine ter na vsak način želi nered in kaos.
crazy but true
27. 07. 2020 10.51
+0
..in mediji se trudijo na vsak nacin to prikazati kot "pravicno". Nobena laz ali manipulacija ni odvec pri tej "borbi za progresivno komunisticno utopijo".. kritika tega idiotizma pa je seveda "sovrazni govor"..