Tujina

Prva deveterica gibanja Državljani rajha na sodišču zaradi terorizma

Sttutgart, 29. 04. 2024 15.40 | Posodobljeno pred 16 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
5

Začelo se je sojenje devetim osebam, obtoženim terorizma v povezavi z domnevno skrajno desničarsko zaroto za strmoglavljenje nemške vlade. Sojenje, ki se je začelo v Stuttgartu, je prvo v zvezi z domnevno zaroto, ki je v javnost prišla konec leta 2022, in je prvo v nizu sodnih postopkov proti skupno 27 obtoženim v Nemčiji.

Današnje sojenje pred višjim deželnim sodiščem v Stuttgartu je prvo od treh sojenj proti pripadnikom gibanja Državljani rajha (Reichsbürger), ki so obtoženi članstva v teroristični organizaciji in kovanja načrtov za strmoglavljenje ustavnega reda Nemčije. Eden od njih je obtožen tudi poskusa umora, potem ko je med hišno preiskavo streljal na policiste in dva ranil.

Devet obtožencev pripada t. i. vojaškemu krilu desničarske skupine pod vodstvom nemškega aristokrata princa Heinricha XIII. Reussa. Med njimi sta tudi nekdanji častnik nemške vojske ter sodnica. 

Skupina je po navedbah tožilstva nameravala z nasiljem sprožiti razmere, podobne državljanski vojni, med drugim z vdorom v bundestag, in s tem povzročiti strmoglavljenje vlade in parlamentarne demokracije. Njen cilj naj bi bila ponovna vzpostavitev avtoritarnega sistema po vzoru nekdanjega nemškega cesarstva, o ureditvi po državnem udaru pa naj bi se skupina nameravala pogajati predvsem z Rusijo kot eno od zmagovalk druge svetovne vojne.

Po navedbah tožilstva je skupina pri ustanovitvi vojaško organiziranih enot že precej napredovala. Nekatere enote naj bi že kmalu pričele samostojno delovati, v drugih primerih pa so bile že imenovane osebe, zadolžene za rekrutiranje. Obstajali naj bi tudi seznami sovražnikov skupine, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Pravosodne oblasti so se odločile, da primer zaradi obsežnega gradiva, števila obtožencev in dodatnih varnostnih ukrepov razdelijo na tri sojenja. Postopek pred sodiščem v Stuttgartu naj bi trajal do januarja prihodnje leto.

Reuss, ki naj bi bil v skladu z načrti skupine po državnem udaru imenovan za vodjo države, bo pred sodnike stopil maja v Frankfurtu, medtem ko se bo tretji sklop postopkov začel junija v Münchnu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemška policija je decembra 2022 v okviru obsežne racije zoper domnevne člane Državljanov rajha preiskala več kot 130 hiš, stanovanj in pisarn ter aretirala 27 osumljencev. Po poročanju nemških medijev je bila to največja protiteroristična akcija v zgodovini zvezne republike, v kateri je sodelovalo več kot 3000 policistov.

Afera v povezavi z Državljani rajha velja za najbolj odmeven primer skrajno desnega nasilja v Nemčiji v zadnjem času. Notranja ministrica Nancy Faeser je v nedeljo za nemško televizijo napovedala ostrejši boj proti desničarskim skupinam, poleg tega pa je dejala, da sojenje "kaže na moč pravne države, saj mora največja teroristična mreža doslej odgovarjati za svoje militantne načrte za strmoglavljenje vlade".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sixten Malmerfelt
29. 04. 2024 18.15
+1
obskurne novice
Jimi1
29. 04. 2024 16.50
+5
Te so samo javno pokazali kar tam večina misli... Ko pride vecina do besede pa verjetno več ne bodo govorili... Zgodovina se bo še enkrat ponovila. Še enkrat bi znali peči zakuriti... Jim nič ne verjamem...
LuxVeritas
29. 04. 2024 16.41
+5
no to so prav8 skrajni desnicarji, ki mislijo da imajo svojo drzavo oz so jo mel, s svojimi zakoni, ker so jih nemci kr pustl da po svoje nekaj delajo. vsaj ena dobra novica iz nemcije.
trgft
29. 04. 2024 16.28
+3
Nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da bodo "posledice", potem ko je shod islamistov v Hamburgu požel obsodbo politikov po vsej državi. Več kot tisoč ljudi se je v soboto udeležilo demonstracij v mestu na severu Nemčije, ki so držali plakate s slogani, kot je "kalifat je rešitev" in pozivali k uvedbi šeriatskega prava. Množica je vzklikala "Allahu Akbar" in "Ni Boga razen Alaha".
LuxVeritas
30. 04. 2024 10.05
+1
se je ze zacelo, samo kaj ko nadi pro isla.ki mediji tega nocejoobjavljati, bodo pa obljavljali ko ode islamiste dajal v vrece.