Tujina

Druga ekipa gasilcev v Severni Makedoniji: Vladale so res peklenske razmere

Berovo, 12. 08. 2021 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Maja Korošec, STA
Komentarji
26

Prva ekipa slovenskih gasilcev je zaključila težak boj z uničujočim požarom, ki je pustošil po Severni Makedoniji. Gasilci so bili uspešni pri omejitvi požara na območju kraja Berovo, pred ognjenimi zublji pa so rešili štiri vasi. Medtem ko se je prva ekipa vrnila v Slovenijo, pa je v Severno Makedonijo prispela druga enota, ki si že ogleduje požarišče. "Tukaj so vladale res peklenske razmere," je dejal vodja druge odprave Janez Bordon.

 

S terena se nam je danes oglasil vodja druge odprave pripadnikov gasilskih enot in civilne zaščite Janez Bordon. Ekipa je v Berovo prispela včeraj ob 3.00 zjutraj. Po zgolj dveurnem spanju se je sestala s predhodno ekipo, naredili sta primopredajo in preverili, kakšno je stanje. "Včeraj je Berovo zajela nevihta. Dobili smo pošiljko dežja, ravno v takšni količini, da je pogasila požar," je dejal in pojasnil, da danes zato pregledujejo teren skupaj z avstrijskimi kolegi in čakajo na navodila lokalnih oblasti, ki se bodo skupaj z oblastmi iz Skopja odločile o njihovih nadaljnjih korakih. 

"Gasiti pa nam trenutno ni treba več. Čakamo še francosko enoto z droni, ki bodo z njimi opravili temeljiti nadzor požarišča. S termovizijo se bodo prepričali, ali je požar dejansko popolnoma pogašen. Na podlagi tega bo padla odločitev o našem povratku," je opisal trenutno stanje.

 

'Pogorišče, ki ga opazujemo in gledamo … Tukaj so vladale res peklenske razmere'

Današnji dan je razkril vse razsežnosti požara. Površine, ki so pogorele, so ogromne, takšnega požara v Sloveniji zagotovo še nismo imeli, je poudaril Bordon: "Je vsaj 10-kratnik tega, kar je največji požar v Sloveniji kadar koli bil. Teren je razgiban in ponekod težko dostopen. Naša predhodnica je opravila ogromno in veliko delo. Ustavili so požar na pravih mestih, da se ni širil naprej, proti vsem naseljem. Pogorišče, ki ga opazujemo in gledamo … Tukaj so vladale res peklenske razmere."

Zagorelo je še enkrat, lahko bi se ponovila zgodba iz Berova

Kot nam je povedal Bordon, so razmere za razvoj novega požara kljub dežju še vedno ugodne, saj so temperature tam visoke: "Trenutno je 27 stopinj Celzija, a se bodo v prihodnjih dneh po napovedih še stopnjevale. Že danes zjutraj se je vnel novi požar – 10 kilometrov stran od tukaj, kjer smo nastanjeni. Bili smo pripravljeni, če bi ga bi bilo treba iti gasit, a so ga lokalni gasilci uspeli še pravočasno zamejiti, tako da se ni razširil. Tudi tokrat je bil v borovem gozdu, tako da bi se lahko ponovila zgodba iz Berova, a se na srečo ni."

Točnih ocen, koliko površine je opustošil požar, še ni, a lokalne oblasti ocenjujejo, da je pogorelo od 20 do 25 tisoč hektarov. "Območje, na katerem so posredovale slovenske enote, pa je veliko okrog 4.000 hektarov," je pojasnil Bordon.

Prva ekipa slovenskih gasilcev v Severni Makedoniji rešila štiri vasi 

Prva odprava gasilcev in pripadnikov civilne zaščite je medtem po celonočni vožnji v jutranjih urah prispela v Ljubljano, kjer sta jih med drugim pozdravila državna sekretarja Stanislav Raščan in Uroš Lampret

"Tu ste se izkazali kot naši najboljši športniki, košarkarji, tisti, ki so osvojili zlate medalje. Iskreno hvala za to, ker ste odlično opravili svoje delo," je dejal Raščan z zunanjega ministrstva. Lampret z ministrstva za obrambo pa je poudaril, da so ponosni na njih. "Makedonci so zelo hvaležni. Rotacija se nadaljuje. Smo ponosni in veseli," je povedal.

Sandra Martinič, oficirka za zvezo, ki je operativcem na terenu nudila podporo, je dejala, da je enota, ki je v Severno Makedonijo odšla 4. avgusta, res odlična. "Gre za gasilce, ki so na svojem področju res profesionalci," je dejala in pojasnila, da so na terenu delali od 12 do 22 ur ob resnično težkih vremenskih razmerah. Na kraju je bilo namreč kar 44 stopinj Celzija, težave pri gašenju pa jim je povzročal tudi močan veter. 

"Srčnost, ki sem jo videla, ki so jo vložili v gašenje požara, še in še, samo da bi zaključili in pogasili ta požar, da bi pomagali prebivalstvu," je dejala o naših gasilcih.  "Požar so prav zadnji dan tudi stabilizirali in našo misijo v Severni Makedoniji zaključili v najboljši luči," je dejala.  

"Ko se pelješ čez to območje, črno območje, te res pretrese. Ko vidiš, da se je požar zaustavil čisto pri hiši. Naši gasilci so rešili štiri vasi," je dejala in dodala, da so bili ljudje tako hvaležni, da se kar naježiš. Da so jih na poti na intervencije ustavljali domačini, ki so jim nosili hrano in pijačo, je dodal Dani Boltar, namestnik poveljnika severnoprimorske gasilske regije. "Ko smo se peljali čez vas, so nas ustavili in nam dajali cele palete vode in drugih pijač," je dejal.

"Požar je pogašen, zdaj se vračamo domov in komaj čakam, da grem počivat"

"Razmere so bile res hude," je intervencijo opisal Boltar in dodal, da so se morali na primer v petek zaradi premočnega vetra, ki je zelo pospešil širjenje požara, umakniti v vas, ki so jo pred požarom uspešno obvarovali. 

Zadnji dan so se gasilci lotili še enega podviga in operacije potegnili tudi v noč, pri tem pa lokalizirali požar, je dejala Martinčičeva. Boltar je dodal, da je v sredo okoli 45 minut deževalo, to žarišče požara pa naj bi bilo tako dokončno pogašeno. Kot je pojasnila Martiničeva, bodo gasilci v nadaljevanju preverjali, ali so se pojavila nova gorišča, saj temperature ostajajo visoke. 

Kljub temu upa, da se požar ne bo ponovno razširil, da bo stanje ostalo stabilno in ga bo nova slovenska ekipa, ki je na teren prispela v sredo, lahko le nadzorovala. V tem primeru tudi tretje rotacije ne bi več potrebovali.  

Vlada je na dopisni seji v sredo sicer sprejela sklep glede podaljšanja pomoči pri gašenju požarov v Severni Makedoniji. Po novem omejitev pomoči ne bo več omejena na sedem dni, omogočili bodo tudi morebitne nove rotacije enote z novimi pripadniki civilne zaščite. Vrednost napotitve so ocenili na 220.000 evrov, to pa vključuje tudi možnost nove rotacije ali popolnitve.

Slovenija je sicer takšno pomoč tujini ponudila prvič, je še dejal Boltar in pojasnil, da so pogoji gorenja podobni kot pri nas, saj gre prav tako za kraški svet. "Bor, brinje, trava. Zelo podobno gori kot pri nas. Le da je bil ta požar še toliko bolj ogromen," je dejal.  

Pri takih intervencijah gasilci nosijo vso zaščitno opremo, od podkape do čelade in zaščitnih očal. Poleg tega so vodje gasilce ves čas opozarjali, naj pijejo dovolj vode. "Na terenu smo imeli vse, kar smo potrebovali. Logistika je res dobro delovala. Podpora Uprave za zaščito in reševanje je bila za nas ključnega pomena," je dejal Boltar. "Požar je pogašen, zdaj se vračamo domov in komaj čakam, da grem počivat," je še dejal po resnično napornem tednu.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
13. 08. 2021 12.56
+3
Gostoljubnost tega naroda je neponovljiva. To sem sooznal kot vojak v Makedoniji. Posebno mi je ostal v spominu teren Negodin Rid. Čudoviti ljudje! Odkrito tega mi nismo zmožni.
Mother Russia
12. 08. 2021 21.16
+4
Vsa čast! Iz Makedonije dežujejo same pohvale o požrtvovalnosti in strokovnosti naših gasilcev!
pravicnez.
12. 08. 2021 13.35
+5
Bravo, kapo dol!! Čuvajte se.
kwa.dugaja
12. 08. 2021 12.56
+18
bravo heroji!!! kje je njihov dodatek vlada?!??? vazno da so par tisocakov pokasirali zdravniki ki sploh niso bili v sluzbi, tile pa pustijo na terenu duso in srce pa jim date kaj??
batom@pinkponk.com
12. 08. 2021 12.56
+4
tunafish se pa ni pršu slikat?
travc
12. 08. 2021 11.56
+13
Gasilci so nepogrešljivi in zmeraj pripravljeni pomagat bilo kje in bilo gdaj.
ssecnik
12. 08. 2021 21.42
+2
radar
12. 08. 2021 11.52
+15
Čestitke vsem gasilcem za požrtvovalnost. Najpomembnejše pa je, da ste se vsi vrnili nepoškodovani.
Kembl
12. 08. 2021 11.37
+12
Samo: KAPO DOL.
Delavec_Slo
12. 08. 2021 11.33
+11
Čestitke fantje, kdaj bo pa naša vlada šla kaj pomagat!
MUNGATUMBA
12. 08. 2021 11.30
+5
Bravo VSI gasilci ! - Edini od NVO, ki si zaslužijo moj davkoplačevalski denar so gasilci+ reševalci (ti niso NVO).. se pa opravičujem tistim zaslužnim na katere sem pozabil !!
Roadkill
12. 08. 2021 11.23
+18
tele bi mogl pričakat na letališču
martinov
12. 08. 2021 11.19
+10
Ko je nekoč gorel Kras so prišli pomagat samo Italjani ! Neke recipročnoisti več ni !!
Mor4na
12. 08. 2021 11.28
+22
Ko je toča razdejala Črnomelj, so prišli pomagat tudi hrvaški gasilci! Gasilci si vedno pomagamo med sabo, glavna ovira so države ki najdejo tisoč in en izgovor da nam gasilcem onemogočijo pomagati v tujini!
Kimo
12. 08. 2021 15.16
+2
Ne nabijaj, na Krasu smo bili gasilci iz celotne Slovenije in pa Avstrijci.
kokolca
12. 08. 2021 11.18
+23
Niti ni vazno, kje ste, vazno, da pomagate, imate veliko srce. Moj velik poklon. Hvala, da ste.
Mor4na
12. 08. 2021 11.18
+21
Tovariši, vsa čast in globok poklon! Cela Gasilska zveza je ponosna na vas in vašo požrtvovalnost! Kar pa me najbolj veseli, vrnili ste se brez poškodb. Zdj pa par dni počitka in regeneracije, potem pa nazaj na dolžnost v domače gasilske enote! Na pomoč!!!
taurus111
12. 08. 2021 11.13
+26
Ljudje ne se delat norca z gasilci, lahko jim čestitamo za opravljeno delo.
MUNGATUMBA
12. 08. 2021 11.30
-1
spectator935
12. 08. 2021 11.10
+22
Bravo gasilski tovariši! Pomoč ne sme poznati meja
aaeedda
12. 08. 2021 11.09
+18
Bravo in čestitke za pogum in požrtvovalnost!
motorist_mb
12. 08. 2021 11.08
+10
borjac
12. 08. 2021 11.08
-14
Ali bo tudi ta ekipa imela zabavo pri Kavčiču na Zemonu, z Severino, oziroma lahko tudi brez nje, ne bo posebne škode.
medo90
12. 08. 2021 11.29
+12
Si dal mogoče kaj zraven za zabavo? Verjamem da nisi popolnoma nič prispeval le slovensko foušerijo. Resnično je žalostno kaki primitivci ste. Luka si sam služi denar in to v tujini, nebi mu bilo potrebno denar trošiti v sloveniji. Tudi g. Kavčič je mojster in on si tudi zasluži goste na nivoju.
MUNGATUMBA
12. 08. 2021 11.31
bor- daj povej kaj več o tem - please..!!
Kembl
12. 08. 2021 11.40
+3