Tujina

Na kovancih kralj Karel III. za razliko od svoje mame ne bo nosil krone

London, 28. 10. 2022 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na sprednji strani enega od kovancev bo upodobljen kralj, na hrbtni strani pa poklon kraljici Elizabeti, vendar za razliko od svoje matere kralj ne bo nosil krone. Prvi kovanci bodo v obtoku od decembra. Hrbtna stran kovanca bo replika tistega, ki je bil izdelan ob praznovanju njenega kronanja leta 1953. Novi kovanci so bili oblikovani s strani Martina Jenningsa, odobreni pa so bili tudi s strani kralja.

Kraljeva kovnica je razkrila Karlovo zbirko kovancev, ki je tudi v čast pokojni kraljici Elizabeti II.

"Danes smo počaščeni, da lahko razkrijemo prvo uradno podobo njegovega veličanstva kralja Karla III., ki se prvič pojavlja na spominski zbirki kovancev v čast življenju in zapuščini kraljice Elizabete II.," je na svoji spletni strani zapisala Kraljeva kovnica, ki ustvarja kovance za Združeno kraljestvo že več kot 1100 let in je obenem najstarejše britansko podjetje.

Kovanec s podobo kralja Karla III.
Kovanec s podobo kralja Karla III. FOTO: AP

"Za mnoge ljudi bo prvič v življenju, da bodo videli novega monarha na denarju," pravi Kevin Clancy, direktor muzeja Kraljeve kovnice. Kralj bo na portretu brez krone, medtem ko je njegova mati kraljica Elizabeta na kovancih bila upodobljena s krono.

"Povsem običajno je, da moški monarhi ne nosijo krone na svojih kovancih. Tudi kraljev oče in dedek nista imela krone, ko sta bila upodobljena na kovancih," je dejala Rebecca Morgan, direktorica zbirateljskih storitev pri Kraljevi kovnici. "Povsem običajno je, da monarhinje nosijo veliko več nakita, torej tudi krone, tiare."

Uporaba podob monarha na kovancih je tradicija, ki sega tisoče let nazaj. Simbolizira moč in tudi zagotavlja valuto, pravi Dominic Chorney, strokovnjak za kovance. 

"Valuti je mogoče zaupati, če je podprta s strani države," je dejal Chorney, "in najbolj očiten simbol države od rimskih časov naprej je cesar, vladar, kralj."  Vse od leta 1659 ob koncu protektorata – ko je bil vodja države Združenega kraljestva lord protektor Oliver Cromwell in ne kralj ali kraljica – so bili portreti monarhov na kovancih ob vsakem novem kronanju obrnjeni v nasprotni smeri. 

"Karel je sledil splošni tradiciji, ki jo imamo pri britanskem kovanju kovancev, da je monarh obrnjen v nasprotni smeri kot njegov predhodnik," je za AP dejal Chris Barker iz muzeja Royal Mint.

Besede "Kralj Karel III., po božji milosti, branilec vere," napisane v latinščini, zajemajo celoten portret. Obstoječih 29 milijard kovancev s podobo kraljice Elizabete, ki so v obtoku v Združenem kraljestvu, pa tudi v državah Commonwealtha, vključno z Avstralijo, Novo Zelandijo in Kanado, bo ostalo zakonito plačilno sredstvo, dokler se ne umaknejo iz obtoka po naravni poti.

"Kovanci s portretoma kraljice Elizabete II. in kralja Karla III. bodo v prihodnjih letih krožili okoli," so sporočili iz Kraljeve kovnice.

"Čeprav je tehnologija napredovala, še naprej spoštujemo britansko obrtniško znanje, ki se je prenašalo skozi stoletja," je dejala Anne Jessopp, izvršna direktorica Kraljeve kovnice. "Naša ekipa izurjenih modelarjev, izdelovalcev orodij in graverjev bo zagotovila, da bo kraljeva podoba zvesto postavljena na milijonih kovancih."

Kraljeva kovnica bo izdala tudi spominski kovanec za 5 funtov, namenjen kot spominek ali zbirateljski predmet, ki ni za plačevanje, s podobami kraljice Elizabete II. ob začetku in koncu njene 70-letne vladavine.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ivar The Boneless
28. 10. 2022 15.52
+7
Jaz bi ga dal na WC papir...
trgft
28. 10. 2022 15.51
+1
Se pravi, ne bo kronanja?! :)
Ramzess
28. 10. 2022 16.55
Zakaj bi bilo, če ga pa že imenujejo kralj. Kar sicer ne bo. Razen tega se piše, da je bolan, tako da ne bo več dolgo.
Omas1313
28. 10. 2022 15.37
mcurry
28. 10. 2022 15.27
Basiliscus
28. 10. 2022 15.24
+1
Baje bo Kharl mel kuli v roki na kovancu ;)
la-cucaracha
28. 10. 2022 15.20
-3
angleški umazanci so celo obliko kovanca UKRADLi od Sadama Huseina
Shisui
28. 10. 2022 15.35
+0
Pikapokapolonica
28. 10. 2022 16.04
+1
Kaj niso vsi kovanci okrogli? Vsaj večina?