Tujina

Prvi koraki Bidna napovedujejo konec vase zazrtega nacionalizma

New York, 24. 11. 2020 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
178

Obrisi nove ameriške vlade kažejo, da se bodo ZDA vrnile k osrednji vlogi povezovanja demokracij in skupnemu reševanju svetovnih težav, kot so podnebne spremembe. Analitiki na desnici vladne kandidate vidijo kot še sprejemljive politike, podobno menijo na sicer ne ravno navdušeni levici. Zato pa so toliko bolj zaneseni finančniki, trgi so napoved vlade pozdravili z novim borznim rekordom.

Ameriški izvoljeni predsednik Joe Biden je tudi uradno predstavil vladni del ekipe, zadolžen za nacionalno varnost.
Ameriški izvoljeni predsednik Joe Biden je tudi uradno predstavil vladni del ekipe, zadolžen za nacionalno varnost. FOTO: AP

Izvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je v torek popoldne po ameriškem času uradno predstavil svojo ekipo za ameriško varnostno politiko, njen skupni imenovalec sta zavračanje nacionalističnega izolacionizma Donalda Trumpa in prepričanje o krepitvi zavezništev, ne pa izsiljevanju dolgoletnih partnerjev. Čeprav gre za zelo raznoliko skupino z vidika ras, spola in kulturnega porekla, jih povezuje, da ali že dolgo sodelujejo z Bidnom ali pa so drug z drugim sodelovali že v času predsedovanja Baracka Obame. Nekateri so celo prijatelji. To je precejšen kontrast od začetkov Trumpa in njegovih imenovanj ljudi, ki jih je komaj poznal, nato pa je besnel, ker niso odsevali njegovih političnih in zunanjepolitičnih usmeritev in jih začel menjavati. Hkrati bodo lahko nastopali z avtoriteto Bele hiše, kar ni vedno veljalo za člane Trumpove vlade, je za časnik Wall Street Journal dejal Mark Dubowitz iz neokonservativne mnenjske organizacije Ustanova za obrambo demokracije (FDD). "To je bila posledica tako hitrih menjav kot Trumpove nagnjenosti k temu, da se odloča po svoje in presliši nasvete svojih najožjih svetovalcev," meni Dubowitz.

Tudi Daniel Fried, nekdanji karierni diplomat in ameriški veleposlanik na Poljskem ocenjuje, da bo prihajajočo vlado zaznamovala "trdna vera v čezatlantsko zavezništvo", po njegovih besedah so "na previdni strani liberalnega internacionalističnega spektra". Pri tem je omenil osebno zgodbo kandidata za zunanjega ministra Antonyja Blinkena, njegov krušni oče Samuel Pisar je bil poljski jud, ki je preživel nemška koncentracijska taborišča, na begu pred nacisti pa ga je temnopolti ameriški tankist vzel na tank. "Za mnoge Američane, ki so v ZDA našli zatočišče pred tiranijo ... verjamem, da tudi za Tonyja, je Amerika svetilnik svobode, ne kot krilatica, ampak kot življenjska zgodba ali del družinskega spomina," meni Fried. To velja za Američana kubanskega porekla Alejandra Mayorkasa, starši so pobegnili pred režimom Fidela Castra, njihov sin naj bi usmerjal ameriško politiko do priseljevanja. 43-letni Jake Sullivan bo doslej eden najmlajših svetovalcev za nacionalno varnost, toda za sabo ima dolgoletno sodelovanje z Bidnom, po oceni Maxa Boota, kolumnista Washington Posta, bi lahko z Blinknom postala ena "najmočnejših kombinacij zunanjega ministra in svetovalca za nacionalno varnost" v ameriški zgodovini.

Judo vohunka in vrnitev odpisane

Kandidatka za direktorico obveščevalnih dejavnosti Avril Haines se bo lahko z nekdanjim ruskim obveščevalcem, sedaj predsednikom Vladimirjem Putinom, kosala tudi v judu, saj je obiskovala elitno japonsko judo ustanovo Kodokan. V malem prstu ima tudi izvijače, med študijem teoretične fizike se je preživljala s popravljanjem avtomobilov, svojega soproga pa je spoznala na pilotskem tečaju. Da velja za ameriško kombinacijo Jamesa Bonda in Mata Hari, so poskrbeli erotični literarni večeri v knjigarni, ki sta jo s soprogom nekaj časa vodila v Baltimoru. Slednje je povzročilo kar nekaj vznemirjenja, ko jo je predsednik Barack Obama pred leti predlagal za namestnico direktorja obveščevalne agencije Cia. Na torkovi predstavitvi je bila jasna, pred naslednjim predsednikom ne bo skrivala politično "neprijetnih ali težavnih" novic in dejstev. Članom obveščevalne skupnosti – Trump jih je pogosto obravnaval kot del uporne "globoke države", ki naj bi ga po krivem obtožila povezav z Rusijo – pa je dala vedeti, da prihajajo drugačni časi. "Delo, ki ga opravljate, pogosto v najbolj surovih okoliščinah, je nujno potrebno," jim je sporočila prva ženska, ki bo nadzorovala šestnajst različnih obveščevalnih agencij.

Karierno diplomatko Lindo Thomas Greenfield so v času Trumpa izrinili iz zunanjega ministrstva, sedaj prevzema eno najpomembnejših mest v diplomatskem omrežju.
Karierno diplomatko Lindo Thomas Greenfield so v času Trumpa izrinili iz zunanjega ministrstva, sedaj prevzema eno najpomembnejših mest v diplomatskem omrežju. FOTO: AP

Temnopolta karierna diplomatka Linda Thomas Greenfield je v Louisiani na jugu ZDA odraščala "v rasno ločenem mestu, kamor so ob koncih tedna redno prihajali člani ku-klux-klana in zažigali križe na dvoriščih prebivalcev", se je spominjala mladosti. Nadlegovanja in rasizma je bila deležna tudi med študijem na državni univerzi v sedemdesetih. Po desetletjih dela v ameriški diplomaciji so jo v času Trumpa izrinili iz zunanjega ministrstva. Sedaj bo prevzela eno najpomembnejših mest v diplomatskem omrežju, vodenje ameriškega predstavništva pri Združenih narodih. "Samo v ZDA … je življenje lahko trdo in kruto, toda v tem boju je upanje," je včeraj opisala svojo izkušnjo. Iz vrst njenih sedanjih in nekdanjih kolegov prihajajo spodbudne besede, da je idealna kandidatka za krpanje ameriške kredibilnosti v multilateralnem ozračju Svetovne organizacije, ki je bila zadnja štiri leta priljubljena tarča predsednika. Odhajajoča vlada je prekinila povezave s številnimi ključnimi agencijami ZN, med drugim je sredi pandemije prekinila financiranje in sprožila postopek za odhod iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Zeleni John

Vrnitev k mednarodnemu sodelovanju pomeni tudi imenovanje izkušenega Johna Kerryja, zadnjega zunanjega ministra v času predsedovanja Obame, za posebnega odposlanca za podnebne spremembe. Kerry, ki je leta 2004 v imenu demokratske stranke na volitvah neuspešno izzval Georgea Busha mlajšega, je državnik z mednarodnim slovesom, pomagal je ustvariti pariški podnebni sporazum, sedaj bo po štirih letih Trumpove protiokoljske politike vodil ameriško vrnitev k načelom sporazuma. "V vlado se vračam, da Ameriko vrnem na pot soočenja z največjim izzivom te generacije in tistih, ki ji bodo sledile," je sporočil, ko se je razvedelo za njegovo imenovanje. Kerryjeve izkušnje ne bodo potrebne samo doma, kjer mnogi konservativni Američani še vedno nočejo verjeti v usodnost podnebnih sprememb, pač pa tudi na mednarodnem prizorišču, na katerem bo moral povrniti zaupanje v resnost ameriških namenov. Z uporabo mehkih prijemov diplomacije pa mora Kitajsko in druge države v razvoju prepričati, da gospodarsko rast uravnotežijo z omejevanjem izpustov toplogrednih plinov.

Izkušeni John Kerry bo posebni odposlanec Bele hiše za podnebne spremembe.
Izkušeni John Kerry bo posebni odposlanec Bele hiše za podnebne spremembe. FOTO: AP

Med povzetki prvih Bidnovih imenovanj je ugotovitev, da "se vrača sposobnost", kot je zapisal Jonathan Lemire iz tiskovne agencije AP. Prihodnji predsednik je pri izbiri imen pogledoval tudi proti senatu, saj bo kandidate najverjetneje potrjevala republikanska večina v senatu (o razmerju moči bo 5. januarja odločal drugi krog za oba senatna sedeža v Georgii). Izbiranje je potekalo za zaprtimi vrati, ne pa kot v času Trumpa, ko so si kandidati pred kamerami podajali kljuke v stolpnici na newyorški Peti aveniji in si javno metali polena pod noge. Republikanci javno ne kažejo navdušenja, "Bidnovi izbranci so hodili na elitne šole, imajo izvrstna priporočila, udeleževali so se pravih konferenc ter bodo vljudni in urejeni skrbniki ameriškega zatona," je bil kritičen floridski senator Marco Rubio. Toda politiki desnice, sploh najbolj ambiciozni, še vedno predvsem pihajo na dušo užaljenemu poražencu v Beli hiši, saj ima ta močan vpliv na republikansko volilno bazo. Navdušeni niso niti pri naprednjaškem krilu demokratske stranke, a so dosedanje izbire dovolj dobre, da ne bodo sprožili javnih protestov. "Lahko bi bilo dosti slabše. Ne izbira levičarjev, pač pa ljudi, ki se niso odtujili levici in so pripravljeni poslušati," meni Rebecca Katz, progresivna demokratska strateginja.

Radost Wall Streeta

Največ veselja, da je politična kriza končana in da Biden izbira izkušene in sredinske člane bodoče vlade, so pokazali borzni trgi. Še posebej, ko se je izvedelo, da bo finančna ministrica Janet Yellen, nekdanja predsednica ameriške centralne banke, na obeh položajih je kot prva ženska prebila enega od steklenih stropov, ki Američanke ločujejo od najvišjih političnih položajev v državi. Tudi njo čaka naporna diplomacija prepričevanja zaveznic in mednarodne skupnosti, da je strupena politika Najprej Amerika končana. Imela bo pomembno vlogo pri trgovinski politiki države, pri čemer bodo carine le še skrajno orožje, ne pa osnovno pogajalsko izhodišče ZDA. Preoblikovala bo tudi Trumpovo davčno zapuščino, saj je njegovo znižanje davkov podrobnosti prepustilo finančnemu ministrstvu. To bi lahko pomenilo višje davke za mednarodne korporacije. A so se borze vseeno razcvetele, v New Yorku je indeks Dow Jones prvič skočil čez mejo 30.000 točk, S&P 500 pa dosegel nov rekord dobrih 3,635 točk.

Borzni trgovci so se veselili novih višav na trgu delnic.
Borzni trgovci so se veselili novih višav na trgu delnic. FOTO: AP

Kar je Trumpa, ki je med kampanjo trdil, da bi izvolitev Bidna povzročila delniški potop, zvabilo iz medijske samoosame. V torek se je nepričakovano oglasil v medijski sobi Bele hiše in dal vedeti, da je to njegova zasluga. "To je sveta številka, 30.000, nihče ni pričakoval, da jo bomo kdaj videli," je dejal predsednik, ki je borzne indekse pogosto uporabljal kot barometer svojega vodenja države. Nato je preslišal vprašanja novinarjev in odvihral stran. Toda vlagatelje so predvsem prepričale dobre novice o prihajajočih cepivih in nova trdnost ameriške politike po začetku postopka za predajo oblasti. Poleg tega jih tolaži, da bo kongres najverjetneje razdeljen med strankama, konservativno krilo pa ima prepričljivo večino na vrhovnem sodišču ZDA. "To izniči možnost skrajnih politik tako na levi kot na desni, zato trgi slavijo," je za New York Times dejal Michael Arone, glavni naložbeni strateg upravljavskega podjetja State Street Global Advisors.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (178)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Doomer
11. 12. 2020 19.56
Pa smo nazaj. Ukvarjanje s problemi, ki ne obstajajo medtem, ko nas bo Kitajska dobesedno povozila. Demokrati politične točke dobivajo samo na račun lažnega prikazovanja desnih politikov, kot rasistov in nekih nazi fanov. Vse eno, če gre gospodarstvo v *****; vse eno, če so davki nenormalno visoki; vse eno, če dajemo11 miljonom illegalnim migrantom pot do državljanstva zato da s tem korporacijam nižajo ceno delovne sile; vse eno če ukinimo pridobivanje fosilnih goriv da bomo spet lahko uvažali nafto s savdske arabije; vse eno če se z green new dealom zadolžimo za 90 bilijonov medtem ko kitajci lahko delajo kar hočejo; vse eno če širimo proti policijsko retoriko zaradi enega incidenta medtem ko majo v chicagu "temnopolti" vojno. Važno da bodo lahko vsi trendijevci, zoomerji in zelenci veseli.
srebrnibreg
25. 11. 2020 21.51
-1
To pa nekaj ni v redu. Janšisti so namreč 100% trdili , da zmaga njihov Trump še več dni po volitvah. Pa menda oni ja imajo prav.
OneEarth
25. 11. 2020 21.37
+0
Biden glej da bo amerika spet zelena konec fosilcem
Looneh
25. 11. 2020 21.17
+1
Nove vojne prihajajo
Rodion Raskolnikov
25. 11. 2020 21.15
+5
Seveda vemo kako so Amerikanci izvažali svojo demokracijo v Irak, Afganistan, Sirijo in še kam! Naredijo katastrofo potem pa se EU davi z begunskimi krizami, v glavnem v času demokratskih predsednikov!
Princ_Teme
25. 11. 2020 21.07
+1
Maršal twito
gorencdask
25. 11. 2020 21.05
+3
Konec zaprtega nacionalizma, zacetek ponovnega "izvoza demokracije".
yokerxdinterfan
25. 11. 2020 20.15
+1
iscejo nove partnerje katere bodo zahebali z vojno v njihovi neposredni bližini...zaradi mene lahko trump pride za predsednika EU bo še najboljše bo imela ESA vsaj spodoben vesoljski program in EU svojo vojsko, madžari pa poljaki bodo pa tiho
Butalec8
25. 11. 2020 20.08
+0
Vojne , nasilje pa Zlo to se nam obeta naslednja 4leta , jastrebi vojne se ze razporejajo po funkcija. Edina sreca da je moč Zda v upadu ter bo Zlo ki ga bodo z 2021 zaceli siriti po svetu nekoliko omejeno
dr.Fen0men
25. 11. 2020 20.07
+5
Stari senilnez ze v prvem govoru omenjal sovraznike. Globalisti si ze manejo roke, da bodo lahko zacenjali nove vojne. Eu bo pa sprejemala migrante.
ssbobo
25. 11. 2020 19.52
+1
A potlej bodo vsi tisti doktorji pa inžinirji lahko šli tja ne več k fafaonki
Butalec8
25. 11. 2020 20.36
+0
Ne , kje si ti ! Zdaj se jim bodo sele rampe odprle pot v Eu bo Afriki pa Aziji na siroko odprta
Schnitzel
25. 11. 2020 19.41
+2
A je Biden že poklical maršala Twita?
Schnitzel
25. 11. 2020 19.42
+2
Betuul
25. 11. 2020 18.39
+8
Tako fantastičnega poslovnega para kot sta g. Donald in g. Melani ne bo imela usa nikoli več . Pomembno pa je da sta oba zapisana v Beli hiši za vse večne čase.
Brakedirt
25. 11. 2020 21.06
-2
takih napihnjencev v beli hisi se niso imeli.
lotmerzanec
25. 11. 2020 18.34
+11
Dajte lepo počasi!! Tramp ni začel nobene vojne pazite,da nebo že nasledne leto napada na kakšno suvereno državo!! Seveda to nebo nacionalizem ampak vsiljevanje "demokracije" z vojsko!? Visoko opevani Obama je začel kar nekaj vojn in je glavni krivec za sedanje migeacije v Evropo!! Zato raje počakajte nekaj mesecev in nato kujte tega Bajdna v zvezde!!
Betuul
25. 11. 2020 18.32
+1
Pustimo se presenetit
bodočipartizan
25. 11. 2020 18.21
+4
Komaj čakam, da se znebimo še našega psihopatskega Twita!
Bombastiko
25. 11. 2020 19.43
+0
flojdi
25. 11. 2020 18.04
+3
.lepo. glede na naslov. ker mamaZemlja je vsem Edina in Skupna. / kaj pa se bo palamudilo .. pa ne vem … ampak zagotovo se bo
ArseneLupin
25. 11. 2020 17.15
+17
No, spet ste ga ustrelili mimo! " Vase zazrt nacionalizem!" Ker Trump ni bil samo nacionalist, ampak je tudi delal , mirovni sporazum s Palestino, umik ameriških vojaških sil iz tujih držav., cvetenje domačega gospodarstva, ki ga je ustavila kitajska gripa - biološko orožje. V njegovem mandatu ni sprožil NOBENE vojne! Delitev mam in otrok na mehiški meji ni bila njegova ampak OBAMOVA ideja! Ampak tega si pač ne želite in nočete priznati! Sedaj prihaja velik ljubitelj vojn! In spet bo cvetela trgovina z orožjem in spet bo Obama lapal in bodo vsi veseli !
sinhron
25. 11. 2020 16.55
-3
Janševi tviti in pisma bodo pustili velike posledice za Slovenijo in ne kot so na veliko hiteli razlagati SDS-ovi malikovalci in NSI - jevi hlapci , da bodo njegova nepremišljena ali še kakšna druga dejanja brez posledic ! Kot je nakazano v ameriških časopisih Slovenija pristala v krogu Madžarska , Poljska za katere se pripravljajo sankcije zaradi kršenja vladavine prava , človekovih pravic in svobode medijev ! SDS , vaš lider in vi ste zakuhali lepo godljo v mednarodnem političnem parketu , kljub zagotovilom zunanjega ministra Logarja , da to ne bo tako , torej je zanj zunanja politika samo povabilo tujih politikov na kosilo , komentirati o blamažah , ki jih povzročata predsednik vlade in zunanji minister pa ne sme ! Janša bi moral TAKOJ ODSTOPITI ! In ne da se sedaj prepira s tujimi politiki o svojem prav , kar dokazuje , da je bil tvit v katerem čestita Trumpu nepremišljeno , neodgovorno in nerazumno dejanje predsednika vlade zato MORA TAKOJ ODSTOPITI !
Razumnež
25. 11. 2020 17.09
+3
sky100
25. 11. 2020 17.38
+1
Sinhron, Janša mora takoj odstopiti, ker so to rekli levičarji v opoziciji, ki hočejo za vsako ceno na oblast, da bi imeli spet privilegije.
Sputnik8
25. 11. 2020 16.45
-3
Pametnjakovič. USD/EUR PADEL NA 1,19!!! Dolar pada, pišeš pa .....
flojdi
25. 11. 2020 19.00
+1
.neste si eni borzo v nebesa ali pekel ; če vam rata kaj takega