Tujina

'Prvič po kubanski raketni krizi neposredna grožnja jedrskega armagedona'

Washington, 07. 10. 2022 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

"Ne šali se, ko govori o uporabi taktičnega jedrskega, biološkega oz. kemičnega orožja. Lahko bi namreč rekli, da se je njegova vojska v Ukrajini odrezala precej slabše, kot so pričakovali," je ameriški predsednik Joe Biden dejal o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. Opozoril je, da se svet sooča z največjo jedrsko grožnjo vse od časa kubanske raketne krize.

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da se svet sooča z največjo grožnjo jedrskega "armagedona" od časov predsednika Johna F. Kennedyja in kubanske raketne krize, poroča Sky News. Njegovo opozorilo je sledilo besedam ruskih uradnikov, da bi po velikih vojaških izgubah, ki so jih utrpeli v vojni v Ukrajini, lahko uporabili tudi taktično jedrsko orožje.

Bidnove besede pa ne izhajajo na temeljih obveščevalnih podatkov o namerah ruskega predsednika Vladimirja Putina ali spremembah jedrske drže Rusije, je za CNN povedalo več ameriških uradnikov. ZDA namreč niso prejele nobenih dokazov, da namerava Putin uporabiti kakršnekoli jedrske zmogljivosti, niti ni podatkov, ki bi kazali, da se je za to odločil. 

Toda Bidnove pripombe – izražene bolj ostro, kot so jih doslej uporabljali drugi ameriški uradniki – odražajo povečano zaskrbljenost v njegovi administraciji glede tveganja, da bi Rusija izvedla jedrski napad v Ukrajini, kjer so se ruske sile pred kratkim soočile z nizom porazov.

Biden je opozoril, da se ruski predsednik Vladimir Putin ne šali, ko govori o uporabi tovrstnega jedrskega, biološkega ali kemičnega orožja. Ob tem je dodal, da se je njegova vojska v Ukrajini odrezala precej slabše, kot so pričakovali. "Moškega sem precej dobro spoznal," je dejal in izrazil pomisleke, da bi takšno orožje lahko hitro stopnjevalo v svetovni jedrski spopad, če se bodo stvari nadaljevale v tej smeri.

Predsednik ZDA Joe Biden
Predsednik ZDA Joe Biden FOTO: AP

"Mislim, da ne moreš uporabiti taktičnega jedrskega orožja, ne da bi prišlo do konca sveta." Dodal je, da se šele zdaj zaveda, koliko škode je ameriški zunanji politiki naredila prejšnja vlada Donalda Trumpa. Nazadnje so se takšni grožnji približali med krizo leta 1962, ko sta bili ZDA pod Kennedyjem in Sovjetska zveza pod Nikito Hruščovom zaradi prisotnosti sovjetskih raket na Kubi zelo blizu uporabe jedrskega orožja.

Vendar pa ameriški predsednik priznava, da trenutno ne vidi, kako se bo Putin izvlekel iz luknje, ki jo je izkopal sam: "Kako bo našel izhod? Kako se bo spravil iz tega položaja, ne da bi izgubil ugled in moč v Rusiji?"

Ameriški uradniki so zadnje mesece opozarjali na možnost, da bi lahko Rusija po številnih strateških neuspehih na bojišču v Ukrajini uporabila orožje za množično uničevanje. Moskva medtem ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega obtožuje, da poziva k svetovni vojni.

Prejšnji mesec, ko je Putin napovedal načrte za vpoklic moških za boj v Ukrajini, je spomnil, da ima Rusija tudi "različna sredstva za uničenje". "In ko je ogrožena ozemeljska celovitost naše države, bomo za zaščito Rusije in naših ljudi zagotovo uporabili vsa sredstva, ki so nam na voljo," je zagotovil in poudaril, da to ni blef.

Vendar pa je Zelenski poudaril, da svet Putinu ne bi nikoli odpustil jedrskega napada. "Razume, da po uporabi jedrskega orožja ne bi mogel ohraniti svojega življenja. V to sem prepričan," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.