Tujina

'Prvič zares razumemo, kako se naš imunski sistem bori proti novemu koronavirusu'

Melbourne/Seattle, 17. 03. 2020 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.V. / V.Š. / STA
Komentarji
64

Znanstveniki v Avstraliji so ugotovili, kako se človekov imunski sistem bori proti novemu koronavirusu. Odkrili so štiri vrste imunskih celic, ki delujejo pri tem, kar bi jim lahko olajšalo tudi razvoj cepiva proti koronavirusu. Zdaj bodo začeli raziskovati še, zakaj je imunski odziv pri težjih primerih slabši. Bruselj pa je nemškemu podjetju ponudil podporo pri razvoju cepiva.

Evropska komisija je nemškemu podjetju CureVac ponudila do 80 milijonov evrov finančne podpore za razvoj in proizvodnjo cepiva proti koronavirusu v Evropi.

Evropska komisija je zbrala 140 milijonov evrov sredstev

Nemško biofarmacevtsko podjetje CureVac je leta 2014 osvojilo prvo spodbujevalno nagrado EU za inovativnost na področju tehnologije cepiv. Razvilo je novo tehnologijo, s katero je mogoče doseči stabilnost cepiv brez hlajenja. Če bi jo bilo mogoče uporabiti pri hitrem odzivanju na koronavirusno bolezen 19, bi to zagotovilo proizvodnjo na milijone odmerkov cepiva z nizkimi stroški. Podjetje že razvija cepivo, s kliničnim testiranjem pa naj bi začelo do junija letos.

Kot poudarja Evropska komisija, je podpora podjetju CureVac del usklajenega odziva EU na nevarnost novega koronavirusa za javno zdravje. Evropska komisija je v tesnem sodelovanju z industrijo že zbrala 140 milijonov evrov javnih in zasebnih sredstev za podporo nujnih raziskav.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je poudarila, da je v krizi zaradi novega koronavirusa izjemno pomembno podpreti vodilne evropske raziskovalce in tehnološke družbe. Njihova cepiva bodo pomagala vsem, tako v Evropi kot zunaj nje, je dodala.

Avstralski znanstveniki ugotovili, kako se človekov imunski sistem bori proti covid-19

Znanstveniki z melbournskega inštituta za infektologijo in imunologijo so v bolnišnici v Avstraliji spremljali bolnico iz kitajskega Vuhana, ki je zbolela za koronavirusno boleznijo 19. Imela je blage do zmerne simptome, pred covidom-19 pa ni imela drugih zdravstvenih težav.

Kot je za britanski BBC pojasnila soavtorica študije Katherine Kedzierska z melbournskega inštituta, so spremljali "celoten imunski odziv" pri 47-letnici, ki je okrevala v 14 dneh.

Tri dni preden se je bolnici začelo izboljševati zdravstveno stanje, so v njeni krvi našli posebne imunske celice, ki se ob podobnem času pred okrevanjem pojavijo tudi pri bolnikih z gripo. Odkrili so štiri različne vrste imunskih celic.

Avstralski znanstveniki so ugotovili, na kakšen način se človeško telo bori proti novemu koronavirusu.
Avstralski znanstveniki so ugotovili, na kakšen način se človeško telo bori proti novemu koronavirusu. FOTO: AP

"Navdušeni smo bili nad našimi rezultati in dejstvom, da se imunske celice pojavijo v bolniku pred kliničnim izboljšanjem zdravstvenega stanja," je še povedala soavtorica študije, objavljene danes v znanstveni reviji Nature Medicine. "To odkritje je pomembno, ker zdaj prvič zares razumemo, kako se naš imunski sistem bori proti novemu koronavirusu," je dejala Kedzierska.

Dekan medicinske fakultete univerze za tehnologijo v avstralskem Swinburnu Bruce Thompson je ob tem dejal, da ugotovitev, kdaj se imunske celice pojavijo, lahko pomaga pri predvidevanju poteka okrevanja.

Avstralski zdravstveni minister Greg Hunt pa je poudaril, da bi lahko to odkritje prispevalo tudi k hitrejšemu razvoju cepiva proti novemu koronavirusu in potencialnih načinov zdravljenja okuženih s tem virusom.

Kedzierska je povedala še, da morajo zdaj določiti, zakaj je imunski odziv pri težjih primerih slabši. "Zdaj je ključno ugotoviti, kaj manjka oziroma kaj je drugače pri bolnikih, ki so umrli ali imajo zares hudo obliko bolezni. Tako bi lahko vedeli, kako jih zaščititi," je še pojasnila.

Ameriško cepivo vsebuje neškodljivo gensko kodo

V ZDA so preskočili poskuse na živalih in pričeli s testiranjem cepiva proti koronavirusu na ljudeh. Cepivo so tako v raziskovalnem centru Kaiser Permanente v Seattlu prejeli prvi štirje Američani.

Cepivo ne more povzročiti Covid-19, vsebuje pa neškodljivo gensko kodo, kopirano iz virusa, ki povzroča bolezen. Strokovnjaki kljub temu pravijo, da bo preteklo še nekaj mesecev, preden bo jasno, ali bo cepivo delovalo.

Prva oseba, ki je prejela cepivo, je Jennifer Haller iz Seattla. "To je neverjetna priložnost zame, da storim nekaj pomembnega," je za AP dejala 43-letna mati dveh otrok. Prostovoljci bodo prejeli različne odmerke testnega cepiva, in sicer dvakrat v 28 dneh.

Jennifer Haller prejema cepivo v raziskovalnem centru Kaiser Permanente.
Jennifer Haller prejema cepivo v raziskovalnem centru Kaiser Permanente. FOTO: AP

Strokovnjaki so tako zaradi nastalih razmer s strani Nacionalnega inštituta za zdravje dobili zeleno luč, da zaobidejo običajne postopke – spremljanje imunskega odziva pri živalih. Podjetje, ki stoji za izdelavo cepiva, Moderna Therapeutics, zagotavlja, da je bilo cepivo izdelano s preizkušenim postopkom.

Dr. John Tregoning, britanski strokovnjak za nalezljive bolezni, je ob tem za BBC povedal, da cepivo temelji na uporabi že obstoječe tehnologije. "Cepivo je narejeno z upoštevanjem visokih standardov in z uporabo snovi, za katere vemo, da so varne pri ljudeh. Tiste, ki sodelujejo v poskusnem programu, pa bodo zelo skrbno spremljali."

Tregoning se strinja, da gre za zelo hitro odločitev, vendar "tekmujemo z virusom, ne med seboj. Vse skupaj delamo za dobro človeštva".

Običajna cepiva proti virusom, kot na primer cepivo proti ošpicam, so narejena iz oslabljenega ali mrtvega virusa, a pri cepivu mRNA-1273 ni tako. To namreč vsebuje kratek segment genetskega zapisa virusa, ki so ga znanstveniki izdelali v laboratoriju. To naj bi spodbudilo imunski odziv telesa, ki bi se uspešno spopadlo z okužbo.

Strokovnjaki pri tem opozarjajo, da bi lahko preteklo tudi do 18 mesecev, preden bo cepivo na voljo vsem.

Cepivo razvijajo tudi Rusi

"Izdelali smo prototip. Začeli smo laboratorijske teste na živalih, da zagotovimo učinkovitost in varnost," je sporočil vodja laboratorija pri državnem inštitutu za biotehnologijo Ilnaz Imatdinov. 

V juniju nameravajo predstaviti eno ali dve cepivi, pri katerih bodo najboljši rezultati, je še pojasnil vodja inštituta Vektor. Inštitut Vektor je državni inštitut v Novosibirsku, ki je med drugim delal na cepivih za ebolo.

V Rusiji so doslej potrdili 93 okužb z novim koronavirusom, po navedbah oblasti pa so testirali okoli 116.000 ljudi. Rusija bo sredo preventivno zaprla svoje meje za vse tujce.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ŽigaLausegger
25. 03. 2020 09.51
+0
No... Upam, da situacijo dobro spremljajo tisti, ki trdijo, da cepljenje otrok ni potrebno...
dr and
18. 03. 2020 19.09
+1
cepirali nas bodo to je to
renkos
17. 03. 2020 17.32
+14
Virusi so okoli nas in vedno bodo. Pri tem sedmem covid 19 je problem ker je nov in ga ne poznamo. Znanstveniki iščejo cepivo in upamo da bo kmalu prišla pozitivna novica. Na žalost bo nekaj ljudi umrlo tako kot pri vsakoletni gripi in pljučnici. Ostanimo pozitivni in držimo skupaj.
Bassettt
17. 03. 2020 13.36
-3
...testno cepivo so sprejeli ŠTRIJE Američani v Seatlu... haha, 3 ali 4, štrigezza
Die einemaister
17. 03. 2020 12.55
+0
Taljani moji dragi, vi morete cajt zavrtet nazaj za 100 let, ste nezorganiziran narod, sploh veste ne kje se vas glava drži, od 1. WW do 2.WW ste bli samo za v prve linije.
janezpodre
17. 03. 2020 12.47
-6
Spet neumnosti - imunski sistem se bori proti cov 19 popolnoma enako, kot proti vsemu škodljivemu, ki napade organizem, včasih tudi proti neškodljivemu /alergija/.Če sem prav razumel Ihana/Strleta, jih zboli 10% okuženih, pri vseh drugih imunski sistem rutinirano obračuna tudi s konkretnim virusom. Če temu ne bi bilo tako, bi človeštvo že zdavnaj izumrlo zaradi kuge, črnih koz in sto drugih nalezljivih bolezni. Španska gripa je bila procentualno dosti smrtonosnejša glede na cov 19. Ono o "imunskih celicah v krvi" pa tako ni vredno komentarja.
User416781
17. 03. 2020 12.57
+42
A lahko svoja znanstvena dognanja deliš z zdravniki, ki razvijajo cepivo in jim s tem pomagaš pri razvoju?
Die einemaister
17. 03. 2020 16.52
+2
Zdravniki sigurno ne razvijajo, ampak strokovnjaki, ki so po navadi kemiki, dej vsaj o tem se poduči, preden streljaš v prazno.
Las Vegas
19. 03. 2020 14.13
+1
se strinjam s tabo. Zdravniki ne rzvijajo.
LordNoX
17. 03. 2020 12.46
-17
UPRITE se korporacijam, ki z vašim življenjem delajo kot s surovino! ZATRITE svoj ponos in svoj ego, pa boste lahko v življenje sprejeli milino! OPROSTITE sebi in bližnjim, ker sploh ne veste, da tako kot vi trpijo! ZBUDITE svojo notranjo moč in pomagajte ustvarjat pozitivno energijo! NE SODITE živim bitjem, ker vsaka misel nosi s sabo edinstveno filozofijo! ŽIVITE kar se da po svoje, ker vsako življenje ima drugačno melodijo! Naj se ta vest širi po celotni Sloveniji namesto #coronavirus.
DAEMONIUM
17. 03. 2020 12.37
-9
Res ne bodo zboleli za virusom bodo pa cez nekaj casa postali zombiji
Angelina145
17. 03. 2020 12.19
+24
in evo zagovorniki necepljena prvi boste v vrsti
Equilibre
17. 03. 2020 12.16
+11
Ko bi se tud možgani avtomatično razvijali tako kot se imunski sistem proti novim virusom potem najbrž nebi imeli nekaterih specjalnih komentarjev.
Drugorazredni Turk
17. 03. 2020 12.13
+9
Kaksen balast teksta pa nikjer odgovora na naslov clanka
BrNuS
17. 03. 2020 12.09
+32
Upam, da prime! Bravo za gospo, ki je kljub vsemu sla na iniciranje! Hrabro in spotovanja vredno delo!
User1832247
17. 03. 2020 12.06
-13
.................. mutiran virus navadne gripe?
jesenvoyo
17. 03. 2020 11.53
+6
Vsaj malo optimistično da vemo da se naš imunski sistem pa le poskuša na nek način braniti napada tega virusa, ker do sedaj je že zgledalo, da se sploh ne brani.
Equilibre
17. 03. 2020 12.05
+43
oprosti ampak se motiš ... s tem ko dobiš samo vročino pomeni da imunski sistem deluje in se brani pred virusom.
androtta
17. 03. 2020 11.43
+35
!!!!!!!!!!!! Vceraj je bilo odprto v Dobrovniku pri petrolu 1meter od petrola kovinska koliba in so veselo pili in jedli hamburgerje. Fulll gužva je bila! Država ukrepaj!!!!! Ce kdo ve naj sporoci!!!! Katastrofa!!!!!!!!!!!!!
boy123
17. 03. 2020 11.41
+20
Vsako leto bo novo cepivo očitno...Koda bo ta kronaviros zadnji...Kaj še bodo spustili ven...🤔
Hitri Jezek
17. 03. 2020 11.58
+2
Omas1313
17. 03. 2020 11.26
-3
Jožica2611
17. 03. 2020 11.23
-8
kdaj pa se te naj bi pojavile imunske celice??? valda da prej morajo nastati te celice, da potem ozdraviš halooo
Inred
17. 03. 2020 12.04
+1
RamzesII
17. 03. 2020 11.19
-32
Imunski sistem ima svoje celice (prvič slišim), seveda je pisanje v članku nejasno, tudi glede da medicini ni čisto jasno kaj imunski sistem sploh je.
orcus
17. 03. 2020 11.52
+14
Ti si tak neinteligenten, da niti ne mores pogruntat , kak si tumast, seveda bos sedaj izlil zolc na mene, ker ti nizka inteligenca druge moznosti ne omogoca. Vseeno ti zelim, da ostanes zdrav.
janezpodre
17. 03. 2020 12.10
+10
Seveda imaš prav, geni imunskega sistema po receptu iz aminokislin naredijo beljakovine, le- te napadejo /konkretno/ virus, včasih, ko jim je dolgčas tudi kakšen pelod /alergija/, ampak za neumnost jim pa bog ni dal receptov, zato tisti minusi. Medicini je že jasno, kaj je imunski sistem, problematični so fdvejevci.
Equilibre
17. 03. 2020 12.11
+12
problem interneta je da ne veš a se človek heca al misle resno...
Sandi Posavec
17. 03. 2020 12.45
+10
Imunski sistem je organski sistem, sestavljen iz specializiranih celic, organov in procesov, ki nadzorujejo organizem in ga varujejo pred patogeni. Ključna značilnost imunskega sistema je sposobnost razločevanja med telesu lastnimi in tujimi molekulami, ki so izražene na površini celic ali plavajo v medceličnini, pri čemer v normalnih okoliščinah sprožijo imunski odziv samo tuje. Tistim molekulam, ki sprožijo imunski odziv tako, da se vežejo na specifične imunske receptorje, pravimo antigeni. Pogosti so na bakterijah, virusih, parazitih in glivah, antigen pa je lahko tudi zdravilna učinkovina v zdravilu, pelod, različne kemikalije, v določenih primerih pa tudi človeku lastne molekule...tole je definicija imunskega sistema in jo poznajo vsi zdravniki, mikrobiologi, imunologi pa tudi gimnazijci in recimo dijaki v tretjem letniku programa Laboratorijska biomedicina-pravzaprav že v drugem...tako da, medicini je popolnoma jasno kaj je imunski sistem in kako deluje.
pika73
17. 03. 2020 13.33
+5
Jaz se pa res težko sprijaznim z dejstvom, kako nizko jezikovno kulturo ima tako veliko ljudi. Ko berem vse te komentarje, moram včasih tudi trikrat prebrati, da sploh razvozlam kaj je pisec hotel povedati.
RamzesII
17. 03. 2020 11.07
-25
"Cepivo ne more povzročiti Covid-19, vsebuje pa neškodljivo gensko kodo, kopirano iz virusa, ki povzroča bolezen. Strokovnjaki kljub temu pravijo, da bo preteklo še nekaj mesecev, preden bo jasno, ali bo cepivo delovalo." Zakaj mi gre skozi glavo programiranje ljudi, ali posledice, ki se jih še ne zavedamo. Ali bo delovalo ali ... pa bodo posledice kot iz kakšnega filma, če se kod veže ali vpliva na gensko kodo (DNK) človeka, ali celo bodočih otrok. Človek se telesno in psihično ne premakne naprej višje, vedno najdejo strici v senci način da to ovirajo, vemo da se jim mudi, a ... med nami so otroci in ljudje z drugačno več vijačno DNK, kako bo to 'programiranje' vplivajo nanje. Morda pretiravam, a bomo videli.
Inred
17. 03. 2020 12.06
-3
Čisto prav ima. Ne vem zakj minusi. Malo logično razmišljajte.
pika73
17. 03. 2020 13.27
+1
Kakšna je to "več vijačna DNK"? DNK je dvojna vijačnica in nihče nima drugačne...DNK je nerazvejen polimer. Osnovna enota je nukleotid. Nukleotid v DNK je sestavljen iz sladkorja (deoksiriboza), dušikove baze (adenin, citozin, gvanin in timin) in fosfatne skupine. Zaporedje nukleotidov določa pomen genetske informacije. V vseh živih organizmih (z izjemo nekaterih virusov) ima DNK obliko dvojne vijačnice, pri čemer se dve molekuli DNK ovijeta druga okrog druge. Pri tem so dušikove baze znotraj vijačnice in se medsebojno vežejo v parih. Adenin se vedno pari s timinom in citozin vedno z gvaninom.
RamzesII
17. 03. 2020 17.43
+0
Kompletna DNK ima 12 vijačnic, vidni, fizični sta le dve (medicina pozna in priznava le ti), otroci rojeni v zadnjih desetletjih ima več vijačnic, različno število. Starejše generacije nimajo teh, zato so manj odporne na bolezni, sevanja, škodljive vplive iz okolja. Živimo v času ko prihaja aktiviranja višjih vijačnic DNK, postajamo drugačen človek, s telesom ki vibrira višje, z razširjeno zavestjo. Mnogi otroci se že rodijo taki, z spominom na prejšnja življenja, z znanjem ki bega znanstvenike. Vedo da obstaja več kot le materialni, fizični svet.