Tujina

Puščanje tekočine iz Sojuza je verjetno povzročil mikrometeoroid

Moskva, 15. 12. 2022 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruska vesoljska kapsula, pritrjena na Mednarodno vesoljsko postajo, je v okvari. Iz nje namreč pušča hladilna tekočina, ki jo je najbrž povzročil trk mikrometeorida, so dejali ruski vesoljski uradniki. Ruska vesoljska agencija Roskosmos in NASA sta potrdili, da incident ne predstavlja nobenega tveganja in nevarnosti za posadko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Puščanje hladilne tekočine iz kapsule Sojuz MS-22 je posledica trka z meteoroidom, ki je zadel enega od njenih radiatorjev, je poudaril Sergej Krikalev, kozmonavt in direktor programov vesoljskih poletov s posadko pri Roskosmosu. Okvara bi sicer lahko vplivala na delovanje hladilnega sistema kapsule in temperaturo, vendar ne ogroža posadke. Sta pa zaradi puščanja dva ruska kozmonavta prekinila načrtovani vesoljski sprehod.

"Posadka je sporočila, da se je opozorilna naprava diagnostičnega sistema ladje izklopila, kar kaže na padec tlaka v hladilnem sistemu," so sporočili iz Roskosmosa, poroča CNN.

Ruski kontrolorji letenja še naprej ocenjujejo situacijo in spremljajo temperaturne indikatorje na Sojuzu, drugih sprememb parametrov na kapsuli in postaji pa ni, je pojasnil Krikalev. Kljub temu pa stanje ni tako nedolžno. Prihodnje delovanje postaje je namreč odvisno od stanja kapsule. "Na podlagi analize bodo sprejete odločitve o prihodnjem programu letenja," je dejal Krikalev.

Kapsula Sojuz Mednarodne vesoljske postaje.
Kapsula Sojuz Mednarodne vesoljske postaje. FOTO: AP

Da puščanje tekočine ne povzroča nevarnosti posadki, je potrdila tudi NASA. "Roskosmos in NASA bosta še naprej sodelovala, člani posadke na vesoljski postaji so varni," so povedali. 

Ravno ko sta se ruska kozmonavta Sergej Prokopjev in Dmitrij Petelin nameravala odpraviti na vesoljski sprehod, so strokovnjaki na postajah na zemlji opazili tekočino in delce, kako uhajajo iz kapsule Sojuz. Prokopjev, Petelin in Nasin astronavt Frank Rubio so Sojuz septembra uporabili za prihod na Mednarodno vesoljsko postajo, služi pa kot rešilni čoln za posadko. 

Poleg njih so trenutno na postaji še štirje kozmonavti – Nasina astronavta Nicole Mann in Josh Cassada, Koichi Wakata iz Japonske agencije za raziskovanje vesolja ter Rusinja Anna Kikina iz Roskosmosa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rafael Kramar
15. 12. 2022 19.10
Pri nas imamo človeka, ki bi vam to lahko hitro popravil...😉
flojdi
15. 12. 2022 18.58
.se dobr da ni kriv kak komar..al pa
Rafael Kramar
15. 12. 2022 18.50
+1
Meteorid, zaboga!?
bojst
15. 12. 2022 18.01
+4
Sicer se da praktično vse, kar se v vesolju dogaja najti na Nasinih straneh a ne škodi, če takšne in drugačne novice iz vesolja objavljate tudi pri vas. Pohvalno