Tujina

V industrijski park, ki naj bi ga obiskal Putin, poslali ukrajinski dron z eksplozivom

Moskva, 28. 04. 2023 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinska tajna služba naj bi v nedeljo poskušala ubiti ruskega predsednika Vladimirja Putina. Atentat naj bi izvedli z dronom kamikaze v industrijskem parku, ruske oblasti pa o njem ne poročajo. Uradni Kremelj je obisk potrdil, a točno uro Putinovega obiska niso razkrili. Da so na območje poslali dron, ki naj bi sicer padel nedaleč od parka, je na Twitterju sicer potrdil ukrajinski aktivist Jurij Romanenko.

V nedeljo popoldne je iz Ukrajine vzletel dron UJ-22, ki velja za enega najsodobnejših ukrajinskih dronov z dosegom do 800 kilometrov. Cilj naj bi bil novozgrajeni industrijski par v okolici Moskve, 500 kilometrov od Ukrajine, poroča nemški Bild. V dronu naj bi bilo več kot 17 kilogramov eksploziva.

Ukrajinski aktivist Jurij Romanenko, ki naj bi bil tesno povezan s kijevskimi obveščevalnimi službami, je v objavi na Twitterju prevzel odgovornost. "Prejšnji teden so naši obveščevalci prejeli informacije o Putinovem potovanju v industrijski park v Rudnevu. Tja je poletel tudi naš dron kamikaze, ki se je izognil protizračni obrambi Rusije in strmoglavil nedaleč stran od industrijskega parka."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Putinov osebni dopisnik iz Kremlja Pavel Zarubin je v nedeljo potrdil, "da namerava predsednik obiskati industrijski park v Moskvi", vendar točne časovnice ni razkril.

V nedeljo popoldne se je pojavilo tudi več fotografij iz območja parka, kjer je bila siva trata pred glavno stavbo poškropljena z zeleno barvo. "Podložniki hočejo Putina pretentati o cvetoči Rusiji," je bil eden od komentarjev.

Ali je Putin park res želel obiskati v nedeljo, ni znano, saj iz varnostnih razlogov obiske pogosto zamakne za en dan, ugibanja so se zato pojavila tudi na ukrajinski strani.

Vladimir Putin na sestanku po domnevnem obisku industrijskega parka
Vladimir Putin na sestanku po domnevnem obisku industrijskega parka FOTO: Profimedia

Iz Kremlja pa so nato sporočili, da Putin delo opravlja v Kremlju. "Vodja države ne načrtuje več javnih dogodkov," besede tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova povzema Bild. Rusija naj bi domnevni poskus atentata prikrivala, kar si ukrajinska stran šteje kot uspeh.

Strokovnjaki sicer menijo, da je natančen napad na Putina skoraj nemogoč, toda že dejstvo, da bi tak dron dosegel lokacijo Putina, je klofuta za ruski sistem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja