Tujina

Putin podprl Lukašenka, EU s skladom za spremembo beloruskega režima

Moskva, 29. 05. 2021 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
96

Ruski predsednik Vladimir Putin je beloruskemu kolegu Aleksandru Lukašenku ponudil podporo v obračunu z Zahodom pri prisilnem pristanku Ryanairovega letala ter aretaciji novinarja Romana Protaseviča in njegovega dekleta. Zahod je namreč močno kritiziral dejanje Belorusije ter že uvedel nekatere sankcije. EU je medtem sporočila, da bo Belorusiji z nepovratnimi sredstvi in posojili zagotovila tri milijarde evrov, če bo država spremenila svojo "smer delovanja".

Po številnih kritikah, ki jih je Zahod namenil ravnanju Belorusije pri ugrabitvi potniškega letala, je ruski voditelj Vladimir Putin, tesen zaveznik beloruskega predsednika, Aleksandra Lukašenka podprl. Na pogovorih v Rusiji ga je toplo pozdravil in se strinjal z Lukašenkom, da je bila reakcija Zahoda na incident "izbruh čustev", poroča Reuters.

"Nekoč so prisilili, da je pristalo tudi letalo bolivijskega predsednika, njega pa so odpeljali iz letala, zgodilo pa se ni nič, tišina," je dejal Putin in se spomnil na incident leta 2013, ko je bilo letalo nekdanjega bolivijskega predsednika Eva Moralesa prisiljeno pristati v Avstriji. To se je zgodilo v času, ko so ZDA poskušale prestreči žvižgača Edwarda Snowdena.

Aleksander Lukašenko in Vladimir Putin
Aleksander Lukašenko in Vladimir Putin FOTO: AP

Tokrat je Belorusija to storila, da bi zajela beloruskega novinarja Romana Protaseviča. Oba s partnerko Sofija Sapega sta po aretaciji pristala v zaporu, zaradi obtožbe organiziranja množičnih izgredov pa bi lahko Protaseviča doletela tudi zaporna kazen do 15 let.

Pogovori v ruskem mestu Soči so bili organizirani že pred incidentom, a zgodili so se šele po tem, ko so številne evropske države beloruskemu letalstvu prepovedale letenje, Evropska unija pa tehta morebitne nadaljnje sankcije. Lukašenko je Putinu dejal, da mu bo pokazal nekaj zaupnih dokumentov o incidentu s potniškim letalom Ryanair, ki bodo ruskemu voditelju pomagali razumeti, kaj se je v resnici zgodilo.

"Vedno se najde nekdo, ki nam povzroča težave. O vsem vas bom informiral," je Lukašenko dejal Putinu in dodal, da je s seboj prinesel nekaj dokumentov, da bi lahko ruski predsednik bolje razumel, kaj se pravzaprav dogaja.

Rusija je Minsku izrekla podporo še pred Putinovim zasedanjem, istočasno pa je tudi zavrnila namigovanja, da je v incidentu sodelovala tudi sama. Reakcijo Zahoda na dogodek je označila za "šokantno", ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa očita celo "demonizacijo" oblasti v Minsku.

Rusija in Belorusija, ki sta formalno del zvezne države, se že leta pogovarjata o nadaljnji integraciji svojih narodov, proces, ki v beloruski opoziciji že dolgo vzbuja strahove, da bi Lukašenko zamenjal suverenost v zameno za politično podporo Kremlja.

Lukašenko, ki je na oblasti vse od leta 1994, se je s pomočjo Rusije lani poleti že soočil z največjimi protesti svoje vladavine zaradi očitkov prirejanja volitev, kar je sicer zanikal. Protesti so izgubili zagon med nasilnimi represijami, vendar njegovi kritiki že načrtujejo nove.

Sklad za prehod Belorusije k demokraciji

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidena je medtem sporočila, da pripravlja seznam usmerjenih sankcij proti ključnim članom beloruske vlade, ki so potniško letalo prisilili k pristanku in na krovu aretirali novinarja. Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je v petek dejala, da tudi ZDA prekinjajo sporazum med Washingtonom in Minskim iz leta 2019, ki prevoznikom iz vsake države dovoljuje uporabo zračnega prostora druge države, ter druge ukrepe proti vladi beloruskega predsednika.

EU bo Belorusiji z nepovratnimi sredstvi in posojili zagotovila tri milijarde evrov, če bo država spremenila svojo smer delovanja.
EU bo Belorusiji z nepovratnimi sredstvi in posojili zagotovila tri milijarde evrov, če bo država spremenila svojo smer delovanja. FOTO: AP

V izjavi je Lukašenka pozvala, naj dovoli verodostojno mednarodno preiskavo dogodkov, ki so se zgodili 23. maja. Psaki je dejal, da ZDA z Evropsko unijo in drugimi zavezniki razvijajo seznam ciljno usmerjenih sankcij proti ključnim članom Lukašenkove vlade, "povezane z nenehnimi kršitvami človekovih pravic in korupcije, ponarejanjem volitev leta 2020 in dogodki 23. maja".

EU je sporočila, da bo Belorusiji z nepovratnimi sredstvi in posojili zagotovila tri milijarde evrov, če bo država spremenila svojo smer delovanja, z namenom, da okrepi notranji pritisk na Lukašenka, poroča The Guardian. Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je približala vsesplošnemu pozivu k spremembi režima, ko je v zameno za prehod v demokracijo jamčila sredstva. Ponudba so izdali malo preden je Lukašenko prispel na pogovore z ruskim predsednikom.

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1727405
02. 06. 2021 12.12
+2
Znano je, da je Tihanovska vrsto let agent CIA, enako prijeti "novi ar". Zahod se boji izdaje skritih informacij... zato takšna histerija...
ElectroVoice
01. 06. 2021 21.43
-1
Kanaliji podpirata ena drugo, kot kaka dva pijanca. Žal nista navadna pijanca, temveć elitna kriminalca, sposobna najostudnejših svinjarij...
Luka Zeleznik
30. 05. 2021 19.48
+2
EU in ostali židovsko amijski podrepniki naj se brigajo zase. In imeli bodo dosti dela!!! Kar se tiče avijona in prisilnega pristanka je jasno da je bilo to v Beloruskem zračnem prostoru!!!! In če so hotele Beloruske oblasti aretirati izdajalskega desidenta je dovoljeno da ga v svojem prostoru!!!!! Ravno tako kot bi nemški avtobus vozil preko Slovenije slovenskega množičnega morilca in ga Slovenska policija nebi smela ustaviti v Sloveniji in aretirati tega množičnega morilca!!!!!! Torej prenehajte z blatenjem suverenih držav!!!!!!!!!!!!!!!!!
nekodnas
29. 05. 2021 18.50
+0
Tri milijarde evrov je veliko premalo, če računaš glede na število Belorusov pride (če se ne motim) približno 300 evrov na prebivalca. Nekatere državo so samo " zapufane " po par tisoč evrov na prebivalca. Evropa " mora" dati vsaj trideset milijard evrov, magari evropejcem zniža plače minimalno za vsaj 10%..
MojsterSplinter
29. 05. 2021 15.47
+7
Leta 2013 so prizemljili letalo bolivijskega predsednika, ki se je vračal iz Rusije, zaradi suma, da je na letalu Snowden. Italija, Španija in Francija sta mu prepovedali že načrtovan vstop v zračni prostor, da je moral pristati na Dunaju. Obsojam tako takratni kot sedanji incident, za razliko od EU, ki obsoja samo beloruskega.
Millady
29. 05. 2021 15.35
+11
Od kod EU pravica, da se vtika v notranje zadeve Belorosuje??
samuray1
29. 05. 2021 16.25
+1
Kako prosim? Saj so kupili pravico za 3 miljarde!
Luka Zeleznik
30. 05. 2021 19.50
Dajejo jim nekateri Člani židovskih družin v ZDA. Npr. Rotschildi(Resnični lastniki svetovne banke)
slo_veter
29. 05. 2021 15.03
+4
to je samo tako za maso .. v ozadju se vsi trepljajo po ramenih saj se vsi zavedajo, da skoraj pomrznemo že naslednjo zimo brez Ruskega plina. za referenco : plin pozimi zagotavlja 2000- 3000MW moči .. to so 4 NEKi. Zaradi nekega drogorazrednega novinarja na nivoju STA se res ne bo nihče belil glave.
nikhrast
29. 05. 2021 15.20
-5
Če se zapre pipca, bo pa še hujše za folk v Rusiji in Belarus, saj skoraj nič drugega nam nimajo za prodati kot plin. Samo poglej ruske penzioniste, ubogi reveži.
Uporabnik1996024
29. 05. 2021 15.44
+5
Norveška, Avstralija, ZDA, Rusija, Kanada vse služijo na izvozu surovin. Samo EU in Kitajska predvsem industrija. Za ruski standard naj te ne skrbi toliko, imajo vsega dovolj.
nikhrast
29. 05. 2021 17.35
-3
Seveda, mleko in med samo v Rusiji, na zahodu pa revščina, samo ne vem zakaj folk drvi na zahod.
Luka Zeleznik
30. 05. 2021 19.53
+1
Zate bogataš mogoče. Oni pa z svojimi pokojninami dostojno živijo doma v Rusiji
Luka Zeleznik
30. 05. 2021 19.54
Zaradi laži tistih ki so šli na zahod. Lažejo o resničnem življenju na zahodu zaradi svojega EGA!!!!!!
MASTERSS
29. 05. 2021 15.01
+6
itak v evropi imamo plače 600 eu oni pa bi dajal miljarde za spremebo režima pA KAJ VAM NI JASNO
joze-j
29. 05. 2021 14.36
+7
Kako bi e odzvale ZDA, če Rusi in Kitajci ustvarijo sklad 3 milijarde € za spremembe režima v ZDA ali recimo v VB, oziroma v bilo kateri "zahodni" državi? Samo vprašam!
Uporabnik1996024
29. 05. 2021 15.51
+0
Verejtno ne bodo. Poskusi rušenje oblasti je zaščitni znak terorističnih skupin in vlad, ki podpirajo terorizem. In čas je, da kakšno Litvo in Poljsko Rusi tako tudi obravnavajo, kot ekstremistično državo.
fortunas
29. 05. 2021 14.13
+4
EU bo Belorusiji z nepovratnimi sredstvi in posojili zagotovila tri milijarde evrov, če bo država spremenila svojo smer delovanja. Jaz to razumem kot podkupovanje in mislim, da se bo Ursula pokakala pred tema dvema.
Bofur
29. 05. 2021 14.13
+2
Kaj pa Orban ? A je podprl Lukašenka ? "Naš madžarski prijatelj"
asdfghjklqwertz
29. 05. 2021 14.09
-3
Belorusija je klecnila pod pritiskom rusije, upam, da ukrajina nikoli ne bo.
Bofur
29. 05. 2021 14.06
+1
Kaj pa Janšašenko ? A je Putin podprl tudi našega avtohtonega iliberalnega nedemokrata ? Še dobro, da Slovenija nima domačega letalskega prevoznika in da je naš Počivavlšek prodal špekulativnemu kapitalu Adrio Airways in se vlada tako ne rabi ukvarjati s preusmerjanjem letov čez ali mimo Belorusije ... Počivavšek ni mislil samo na polnjenje lastnih žepov in žepov nemških finančnih skladov, ampak hje gledal dolgoročno, ko je podprl ukinitev edinega letalskega prevoznika. Zdaj tudi Poči podpira ukinitev edin vsedržavne tiskovne agencije v Sloveniji ... kar lahko samo pozdravi kot daljnosežno odločitev
drago štubljar
29. 05. 2021 14.05
+0
ONI SO ZLATN NASUPROT JJ
vks
29. 05. 2021 13.58
+5
Aha torej z denarjem bi jih spreminjali, ker nocejo po strunah suzenjstva EU
Adolph
29. 05. 2021 12.52
+6
Tito je bil priljubljen v celem svetu,ker se ni utikal u tuje zadeve. . . . . .
nikhrast
29. 05. 2021 15.26
-5
Dobro si povedal, Tito je sprejemal denar od vsakega, obe strani so ga podkupovale, ko se je pa videlo da bo komunizem propadel, konec posojil, pa bankrot Juge.
Luka Zeleznik
30. 05. 2021 20.02
+2
SFRJ ni bankrotirala!!!!! Še vedno obstajajo v Švicarskih bankah računi bivše SFRJ z velikim bogastvom!!! A je vse okoli tega potihnilo,ker nakateri v ZDA nimajo interesa da bi se VSE bivše republike lahko s tistim denarjem osvobodile dolgov do SVETOVNE BANKE!!!!!!!
SenecaLucius
29. 05. 2021 12.42
+3
Poljska in Belorusija sta bili pod komunisti podobno razviti z razliko, da je potem Poljska izbrala demokracijo in članstvo v EU, Belorusija pa dosmrtnega diktatorja. Razlika je očitna!
vks
29. 05. 2021 13.59
+1
Kva ti klobasas od kdaj je v ameriki ali eu demokracije ze 100 let ne in je samo pesek za oci.
Think with your own head
29. 05. 2021 12.29
-3
Amerika hoče si s silo podrediti države, ki imajo naravna bogastva, da z njimi sodelujejo. Vendar Rusija se ne da.
nikhrast
29. 05. 2021 15.28
-1
Pa kdaj bodo razvili ta naravna bogastva, saj vidiš kakšni revčki so na potrošniški ravni.
Uporabnik1996024
29. 05. 2021 15.47
+4
nikec, kaj ti bodo potrošne dobrine, če še zdrave pameti nimaš?
Obi-van-Kenobi
29. 05. 2021 12.25
+1
EU se lahko samo pokaka
Think with your own head
29. 05. 2021 12.21
+11
EU naj 3 milijarde sredstev namesto Belorusiji raje nameni reševanju malih in srednjih podjetij v EU. Kaj na čelu Ursule Von den L. namesto da se grejo varovanje interesov državljanov EU, se gre EU raje nekega svetovnega policaja.
SenecaLucius
29. 05. 2021 12.43
+6
Tri milijarde pomoči še mali Sloveniji ne pomagajo kaj dosti...