Tujina

Putin in Ši na vrhu G20 za medsebojno priznavanje potrdil o cepljenju

Rim, 30. 10. 2021 19.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ruski predsednik Vladimir Putin se je v videonagovoru na vrhu skupine 20 gospodarsko najmočnejših držav zavzel za čimprejšnje medsebojno priznavanje potrdil o cepljenju proti covidu-19, so sporočili iz Kremlja. Podobno se je zavzel tudi kitajski predsednik Ši Jinping, ki je pozval tudi k sprostitvi patentne zaščite cepiv.

"Predlagamo, da pooblastimo zdravstvene ministre držav G20, da se dogovorijo glede vprašanja medsebojnega priznavanja nacionalnih certifikatov o cepljenju," je zbranim na vrhu v Rimu v videonagovoru iz Moskve dejal Putin.  Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) pa je ruski predsednik pozval, naj pospeši preverjanje novih cepiv in preparatov, ki so namenjeni boju proti covidu-19.

Kitajski predsednik
Kitajski predsednik FOTO: AP

Rusko cepivo Sputnik V namreč v številnih evropskih državah še vedno ni priznano oz. odobreno za uporabo. Zaradi tega Rusija tudi še ni odobrila nobenega zahodnega cepiva proti covidu-19, kot je npr. cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech. V Kremlju so sicer izrazili pripravljenost, da bi odobrili uporabo tudi teh cepiv, a le, če bo to obojestransko.

V WHO so pred kratkim obnovili preverjanje primernosti ruskega cepiva za izredno uporabo, saj je bilo kar nekaj časa prekinjeno. V Evropski agenciji za zdravila (EMA) pa preverjanje cepiva Sputnik V poteka že več mesecev in še kar ni jasno, kdaj bi lahko bilo zaključeno.

Kitajski predsednik Ši je medtem pozval Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) k odločitvi glede pobude za odpravo patentne zaščite pri cepivih proti covidu-19. Na ta način bi tudi manj razvite države lahko dobile dostop do te tehnologije in začele same proizvajati cepivo, je v svojem nagovoru iz Pekinga pozval Ši, ki se tako kot Putin vrha skupine G20 udeležuje preko videokonference.

WTO bo sicer o tem predlogu znova odločala predvidoma v novembru. Predlog močno podpirajo Južna Afrika, Indija in tudi Kitajska, medtem ko so v EU proti. V Nemčiji pojasnjujejo, da bi z odpravo patentne zaščite zmanjšali pripravljenost farmacevtskih podjetij za razvoj novih izdelkov in inovacij.

Ši je sicer izpostavil, da je Kitajska v okoli sto držav poslala že več kot 1,6 milijarde odmerkov lastnega cepiva. Še letos naj bi to število doseglo dve milijardi, je napovedal. Poudaril je tudi, da cepiva proizvajajo skupaj s še 16 državami.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

Enako kot Putin se je zavzel tudi za medsebojno priznavanje potrdil o cepljenju. Zavzel se je tudi za finančno pomoč državam v razvoju, da bi lahko pridobile več cepiva na trgu.

Spregovoril tudi o podnebnem vrhu

Ši se je med drugim dotaknil tudi podnebnega vrha v Glasgowu, ki se začenja v nedeljo in orisal kitajske cilje, da bodo do leta 2030 še povečevali izpuste toplogrednih plinov, nato pa bodo do leta 2060 dosegli ogljično nevtralnost. V EU in nekaterih drugih državah G20 so predvsem glede zadnjega datuma kritični in Peking pozivajo, naj cilj za ogljično nevtralnost določijo že za desetletje prej.

A glede tega je Ši pozval bogatejše države, naj se pokažejo kot zgled za zmanjševanje izpustov. Bolj bi se morale posvečati državam v razvoju, izpolnjevati svoje finančne obveznosti in jim tehnološko pomagati, je pozval Ši. V G20 pa bi se morali zavzemati za pravičen razvoj in tesnejše sodelovanje, je dodal.

Hkrati se je izrekel proti novim blokovskim delitvam. "Majhne umetne krize ali celo risanje ideoloških linij bodo zgolj povečevali ovire," je še dejal kitajski predsednik.

Putin pa se je v nagovoru voditeljev na vrhu G20 dotaknil tudi energetske krize in zbrane pozval k odgovornemu ravnanju na svetovnih trgih. Poudaril je še, da bi bilo treba storiti vse, da bi se izognili visoki inflaciji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
31. 10. 2021 15.41
-2
Na zahodu se cepimo s cepivi ki so tu priznane, tako lahko stopimo v restavracije, na avione..., tako nas ne brigajo ruska in kitajska cepiva.
nikhrast
31. 10. 2021 17.01
-1
dante
31. 10. 2021 10.47
Kaj imata skupnega COP26 in G20?
Dante69
30. 10. 2021 21.12
-1
Komunizem prihaja nazaj in to s stilom, ki se ga fašisti bojijo bolj kot samega boga in prav je tako.
gozdar1
30. 10. 2021 21.31
+2
Kje imaš komunizem? Kitajski, rusiji? Prva je oligarhija, druga ima kapitalizem na nivoju evrope v 19 stol. Da o sistemu nadzora ne govorimo.
Ate_ist
31. 10. 2021 08.31
gozdar, spregledal si BLM in antifo ter z njimi povezane demokrate
Generacija56
30. 10. 2021 19.37
+3
Kitajci in Rusi med seboj nimajo težav. Ob tem so Kitajci bolj domiselni. Tistim, ki njihovih cepiv ne priznavajo, ob prehodu meje izvajajo analne teste. A izgleda, da zahodnim to ne predstavlja problema...
Korintos11
30. 10. 2021 19.47
-5
Generacija56
30. 10. 2021 19.56
+5
Balkanci so se cepili s totim Sputnikom. V samem efektu je boljši od Pfizera predvsem zato, ker nima stranskih učinkov. Ni krvnih strdkov. Kot pa sem zasledil nekoč v Slo. Novicah, je v Sloveniji priznan...
puspan
30. 10. 2021 20.56
-4
Naj se kar cepijo s Sputnikom, saj v Rusiji kaže odlične rezultate. Če bo šlo tako dobro naprej, bo v kratkem imela pod 100 mio prebivalcev, ostali nad 100 mio pa so že tam, kjer ni muh.