Tujina

Putin na srečanju s Šijem: Rusija bo Kitajski dobavila več plina

Peking, 04. 02. 2022 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski predsednik Vladimir Putin se je v Pekingu srečal s kitajskim voditeljem Ši Džinpingom. Ob začetku pogovorov sta pohvalila odnose med državama. Rusija bo Kitajski dobavila več plina, je ob tem napovedal Putin, ki se bo v kitajski prestolnici danes udeležil slovesnega odprtja zimskih olimpijskih iger.

Rusija bo v senci napetih odnosov z Zahodom Kitajski dobavila več plina. Putin je danes na srečanju s Šijem napovedal sklenitev nove pogodbe o dobavi več kot deset milijard kubičnih metrov plina na leto.

"V plinskem sektorju je bil storjen korak naprej," je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax dejal Putin. Poleg tega sta strani izdelali rešitve za dobavo ogljikovodikov Kitajski, je dodal.

Kitajska je po lastnih navedbah od Rusije  že lani kupila več plina kot leta 2020. Toliko energije in surovin ne uvaža iz nobene druge države.

Putin je pri tem pohvalil dobre odnose med državama. Vezi med Moskvo in Pekingom se "postopno razvijajo po poti prijateljstva in strateškega partnerstva ter so resnično brez primere", je dejal na začetku srečanja s Šijem, poroča francoska tiskovna agencija AFP..

Kitajski voditelj pa je poudaril, da državi močno podpirata prizadevanja, da bi zaščitili svoje temeljne interese. "Medsebojno politično in strateško zaupanje se krepi," je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Ria Novosti.

Putin je pred svojim obiskom v pogovoru za kitajske državne medije izpostavil dobre odnose s kitajskim voditeljem Šijem. Kitajsko je označil za strateško partnerico Rusije v mednarodnih zadevah in hkrati za eno glavnih trgovinskih partneric.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. FOTO: AP

Ruski predsednik se bo v nasprotju z mnogimi zahodnimi voditelji, ki so tako kot predsednik ZDA Joe Biden napovedali diplomatski bojkot zimskih olimpijskih iger, slovesnosti ob odprtju iger udeležil. Ob tem je bil kritičen do namere zahodnih držav o diplomatskem bojkotu iger in to označil za "poskus politizacije športa". Več zahodnih držav se je za bojkot odločilo zaradi kršitev človekovih pravic na Kitajskem.

Putinova udeležba na olimpijski slovesnosti kaže na raven prijateljstva med voditeljema, je na srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom v četrtek dejal kitajski zunanji minister Vang Ji. Kot je pojasnil, bo to prvo srečanje Putina in Šija v živo v zadnjih dveh letih. Na njem naj bi opredelila načrte za razvoj rusko-kitajskih odnosov v obdobju po pandemiji covida-19. 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zlatko Trebovšek 1
05. 02. 2022 09.26
Dve velesili sta se združili,adijo EU in ZDA.
real....
04. 02. 2022 19.53
super ... sodelovanje je pomembno ... pozitivno seveda!?
MihaGliha
04. 02. 2022 18.36
+2
Šamar Eu in ZDA
borjac
04. 02. 2022 16.50
+6
Predsednik Ruske federacije Putin, in Kitajski predsednik Ši Džinping, sta se srečala se pogovorila in dogovorila, zavezništvo je sklenjeno, ZDA in hlapček Britanija naj se globoko zamislita, tudi EU naj se globoko zamisli, predvsem ali je Evropska država Rusija ali so to ZDA, spomnimo kaj so par let nazaj Kitajci povedali Britancev, ko so leti poslali proti Kitajskemu morju nekaj vojaških ladij, ki naj bi izvajale pritisk na Kitajsko, Kitajci so Britancem sporočili : " Časi politike topovnjač kraljice Viktorije so že davno minili, pa tudi Britanskega imperija že davno ni več." če si kdo domišlja, da bo Rusko federacijo in Kitajsko ustrahoval z pošiljanjem letalonosilk, ali par tisoč vojakov, se mu lahko zelo hitro zgodi, da bo imel kakšno letalonosilko manj, in par tisoč vojakov manj, zmeraj ko so bile vojne v Evropi je veljal rek, ZDA so daleč, sedaj v sodobnem času ozemlje ZDA ni več tako daleč, če se začne vojna in bodo gorela Evropska mesta in Ruska mesta ter Kitajska mesta, v današnjem času se Kitajci in Rusi ne bodo dosti obirali, in bodo poskrbeli da bodo prvič po vojni Sever- Jug gorela tudi Ameriška mesta, balistične rakete letijo daleč, ko je vojna, kosi smrt po vseh državah , tokrat bo z koso kosila tudi po Ameriški celini, naj se ti zdraharji in netilci vojn globoko zamislijo.
janez krstnik1
04. 02. 2022 16.36
+2
Človek je po naravi hrček. Če si kmet si nabiraš dobrine iz njive, malo boljše situirani si nabirajo materialne dobrine, ko imaš že vsega dovolj si nabiraš finančna sredstva, ko si na oblasti si grabiš vse vzvode oblasti in si jih podrejaš. Kjer koli se človek pojavi si nabira, grabi in podreja. Če bi samo to nagnjenje človeka k hrčkanju, uspeli z zakoni omejiti bi bila zemlja veliko lepša in ljudje vseh barv, religij in drugih nagnjen bi lepše živeli. Tako pa smo samo navadne lakomne živali, žal večina.
nightifly
04. 02. 2022 14.59
+1
Vceraj bral caspis iz Veneta , svetovno znani steklarji iz Murana -Venezia , ustavljajo svoje delo v delavnicah botegah ,kjer izdelujejo izdelke iz mur. stekla .....zaradi pomanjkanja plina . To pa je ze kar velik udarec za obrt ,ki se skusa obdrzati ´nad vodo´ . Ce se bo Evropa dokoncno odrekla Rusiji , in jo samo izsiljevala ter pogojevala sodelovanje z izmenjavo poceni energije in ostale trgovine ,potem si bo Evropa kar sama zgradila cisto nov zid iz jekla s celotnim Vzhodom ,ne samo Rusijo . Samo se malo , pa bodo Nemci in ostali Evropejci naredili toliko avtov in otalega blaga ,da ne bodo mogli vec izvazati nikamor , samo novi avti iz Nemcije bodo preplavili Evropo - parkirani ,neprodani .
puspan
04. 02. 2022 16.32
+1
Tudi jaz se nagibam k prenehanju kajenja zaradi poceni ruskega plina. Moj vžigalnik je že na rezervi.
puspan
04. 02. 2022 16.34
-1
Bolj butaste novice še nisem slišal. Zadnja taka je bila tista od levega akademika Zlobca.
plotter123
04. 02. 2022 14.58
A o KRŠENJU človekovih pravic v Zloveniji , EU in Ameriki pa niso " zahojeni Zahodnjaki nič rekli ??
Dante69
04. 02. 2022 14.27
+3
Prava voditelja oz asa. Eu smo za njih klošarji.
ho?emVšolo
04. 02. 2022 14.15
-3
Rusi imajo le še plin, a vsako leto bolj revni.
nightifly
04. 02. 2022 14.45
+2
Le se plin ? Hmmm ,vi pa bolj malo veste o Rusiji .
Walter Pravicek
04. 02. 2022 15.04
+0
RUSI IMAJO LE ŠE PLIN,TER DA SO REVNI?NENA se tresi.TEBI NE BODO NIČ VZELI.BREZ VSEH SKRBI KAR V SDS POPELJI FAMILIJO.
puspan
04. 02. 2022 16.36
+3
Še dobro, da takih, kot tebe ne zmanjka. Nobenega smeha ne bi bilo več.
Ravenstein
04. 02. 2022 14.04
-1
Predvidevam, da ima Rusija ena največ naravnih viruv v svetu. Pa se sprašujem ali ni to privilegij, ki ti je dan "iz neba". Hočem povedati to, da naravni viri ne bi smeli biti last neke države... In če se čudimo, če recimo država z manj viri napade bogatejšo, je to narobe? Sicer pa Evropa bi morala graditi vedno več jederskih elektrarn in popolnoma preiti na elektriko...
nightifly
04. 02. 2022 14.23
-1
user........... ko zacnete dandanes po stoletjih delitev sveta in formaciji drzav ,ki danes sestavljajo nas o druzbo na sploh , razmisljati tako kot si vi zamisljate ,vodi to samo v popoln razkroj druzbe in splosno morijo . Si predstavljate kaksne moznosti imajo v vasem scenariju srednje veliki ,ali clo majhni narodi ,nacije ,drzave ? Nikakrsnih . Ne trdim ,da je vse v redu ,kot bi moralo biti , toda tak sistem je splosno priznan , vsaka drzava ima nekaj svojega , posebnega ,ali tudi strateskega in to lahko prodaja ,oddaja ali karkoli ze . Drzave si izmenjujejo dobrine ,to je danasnja oblika sozitja na tem svetu . Tudi Arabci ,kjer se ze sto let crpa nafta bodo kmalu ostali brez te dragocene surovine in ostal jim bo samo se pesek . In potem ? Veste ,tudi oni naj razmisljajo malo v bodocnost , visek profitov naj porabijo za nalozbe v sdesalinacijo vode , in v druge oblike proizvodnje ali cesarkoli . Isto velja za vse ostale drzave . Vsak po svoje . Ker je Rusija strahotno velika , se nekatere velike drzave Zahoda kar naprej zaganjajo v Rusijo in jo hocejo uniciti ,da bi prisli do te zemlje . Je to posteno ,kaj pravite ? Torej je potem Hitler upraviceno sprozil vojno , ker je potreboval za nemce nov lebensraum ,ki je bil tudi glavni sprozilec vojne ? Nemci sez vse , vsepovsod ,nebeski narod ............se vam ne zdi ,da je to cisti nacizem ,oz. nacifasizem ?
Walter Pravicek
04. 02. 2022 15.05
+0
TOTO POVEJ ARABSKEMU SVETU!KO NE BO NAFTE BO ZOPET LE PESEK.
Ravenstein
04. 02. 2022 15.46
+1
Jaz pač menim, da držav ne bi smelo biti, svet je eden in svet je država. Vsak bi moral imeti možnost dostopa do teh virov.
lipov list
04. 02. 2022 14.03
+2
haha zaje... EU in ZDA na polno
medusa
04. 02. 2022 13.45
+4
Skratka MI NATOvci in EUjevci smo ga naj.bal ... Pričakujem množično izseljevanje nazaj v ex jugo...pa pa ...
c00kies
04. 02. 2022 13.42
+9
In NATO bi se rad zoperstavil Rusiji s sankcijami? S čim, s sankcijami? Kakšnimi te? EU hlapčevska bo postopoma ostala brez plina in je življenja na severu in osrednji Evropi praktično čez noč konec. Tisti, ki mi Bidena zagovarjate ste navadni bedaki. EU bi morala poskrbeti za svoj prag in najboljše za Evropo je sodelovanje z Rusijo in vzhodom nasploh, ne pa z nekimi zapufanimi ZDA tam na tisoče kilometrov vstran. Pa lepo vas prosim no. Bedaki.
Jenkec
04. 02. 2022 13.27
+14
Upam da bosta Rusija in Kitajska s skupnimi močmi uničili ZDA !
nightifly
04. 02. 2022 14.49
+2
Nikar se tega ne zelite ........... kakor tudi obratno ne . Resitev je samo v mirnem sozitju in normalnem trgovanju oz. izmenjavi blaga in surovin . Svet je samo eden ,samo ta kugla na kateri stojimo sedaj nam je na voljo ,,,,pa tudi ce bi bila se kje drugje ,naj se izselijo nanjo vsi tisti ,ki jim ta svet ni povseci . Meni je dovolj lep -bozanski ,dokler ga ne sesujemo zaradi pohlepa .
myomy
04. 02. 2022 13.23
+10
Ne vem kaj pričakuje vojska, ki jjo je še pred kratkim premagala čreda pastirjev, od spopada z Rusi in Kitajci ...
Antikrist Anarhist
04. 02. 2022 13.44
+4
Ampak tisti pastirji so bili močno oboroženi. Raketometi iz kartona in Tomosove štirke!
Bolcn
04. 02. 2022 13.47
+1
Je bolj iz auspuha pokalo, kot pa iz kalaša 😄
Bolcn
04. 02. 2022 13.20
-2
Džin-pingo 😂
Joakim
04. 02. 2022 13.20
+19
Ves plin , ki ga bi Putin lahko prodal v Evropo, ga bo zdaj prodal Kitajcem. Mi bomo pa nabijali sankcije in kupovali dragi ameriški prin. Čestitam Evropa. Tako pač je, če si hl.
silly
04. 02. 2022 13.19
+3
Gremo putice...spraznite se..
proofreader
04. 02. 2022 13.19
+1
Medvedek Pu in Putin.
TheGreatRusia
04. 02. 2022 13.10
+16
SANKCIJE OČITNO KAŽEJO PRVE REZULTATE🤣🤣🤣