Tujina

Putin naj bi bil pripravljen končati vojno

Moskva, 24. 05. 2024 15.14 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ruski predsednik Vladimir Putin je pripravljen ustaviti vojno v Ukrajini in podpisati premirje z zamrznitvijo bojnih črt, so za Reuters potrdili štirje ruski viri. Ob tem so dodali, da je pripravljen vojno nadaljevati, če se Zahod in Kijev na njegovo ponudbo ne bosta odzvala. Trije viri, ki so seznanjeni z razpravami v Putinovem krogu, so povedali, da je ruski voditelj majhni skupini svetovalcev izrazil razočaranje nad domnevnim zaviranjem pogajanj s strani Zahoda in znano odločitvijo Volodimirja Zelenskega, da prepove pogovore s Kremljem.

"Putin se lahko bori, kolikor dolgo je treba, vendar je Putin pripravljen tudi na prekinitev ognja in zamrznitev vojne," je dejal eden od virov, ki je seznanjen z vsebino pogovorov kremeljske vrhuške. Vsi štirje viri so za Reuters spregovorili po zagotovilu anonimnosti. 

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je v odgovoru Reutersu dejal, da je vodja Kremlja večkrat dal jasno vedeti, da je Rusija odprta za dialog za dosego svojih ciljev, in dejal, da si država ne želi "večne vojne". Ukrajinsko zunanje in obrambno ministrstvo na vprašanja nista odgovorila. 

Nekateri zahodni vojaški in politični analitiki so imenovanje ekonomista Andreja Belousova za ruskega obrambnega ministra označili za znanilo tega, da rusko gospodarstvo prehaja v gospodarstvo, podrejeno vojnim potrebam, pripravljeno na zmago v dolgotrajnem konfliktu, piše Reuters. Imenovanje Belusova sledi velikemu ruskemu pritisku na bojišču in ozemeljskemu napredovanju v zadnjih tednih. 

Ruski predsednik Vladimir Putin in nekdanji obrambni minister Sergej Šojgu.
Ruski predsednik Vladimir Putin in nekdanji obrambni minister Sergej Šojgu. FOTO: AP

Vendar pa viri pravijo, da bi Putin, ki je bil marca znova izvoljen za nov šestletni mandat, raje izkoristil trenutni gospodarski zagon Rusije in končal vojno. Glede na poznavanje pogovorov v vrhu Kremlja sta dva vira povedala, da Putin meni, da so bili dosedanji dosežki v vojni dovolj veliki, da bi državljanom lahko "prodali zmago". Največji kopenski spopad v Evropi po drugi svetovni vojni je terjal več deset tisoč življenj na obeh straneh in povzročil obsežne sankcije Zahoda proti ruskemu gospodarstvu, katerih učinki so sicer dvomljivi. 

Trije viri so za tiskovno agencijo povedali, da Putin razume, da za večji preboj na fronti potrebuje razglasitev nove mobilizacije, česar pa si ne želi. Pri tem eden od virov opozarja na to, da je podpora Putinu padla po prvi delni mobilizaciji septembra 2022, ko je več tisoč moških zapustilo državo. Peskov je dejal, da Rusija ne potrebuje mobilizacije in namesto tega v oborožene sile novači prostovoljce. Možnost prekinitve ognja ali celo mirovnih pogajanj se trenutno zdi oddaljena, piše Reuters

Volodimir Zelenski je večkrat dejal, da mir pod Putinovimi pogoji ne pride v poštev. Obljubil je, da bodo ukrajinske sile znova zavzele izgubljeno ozemlje, vključno s Krimom, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Leta 2022 je podpisal odlok, s katerim so kakršni koli pogovori s Putinom uradno razglašeni za prepovedane. Eden od virov je zato napovedal, da dogovora ne bo, dokler bo Zelenski na oblasti, razen če bi ga Rusija zaobšla in sklenila dogovor z Washingtonom. Vendar pa je ameriški državni sekretar Antony Blinken prejšnji teden v govoru v Kijevu novinarjem dejal, da ne verjame, da Putina zanimajo resna pogajanja.

Ameriško zunanje ministrstvo vztraja pri stališču, da mora vsaka pobuda za mir spoštovati ozemeljsko celovitost Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja. "Kremelj še ni pokazal nobenega pomembnega interesa za končanje svoje vojne, ravno nasprotno," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva.

Spopadi v Vovčansku.
Spopadi v Vovčansku. FOTO: AP

Konferenca v Švici

Ukrajina se sicer pripravlja na pogovore, ki jih bo prihodnji mesec gostila Švica in bodo namenjeni poenotenju mednarodnega mnenja o tem, kako končati vojno. Pogovori so bili sklicani na pobudo Zelenskega, ki meni, da udeležba Rusije in Putina ni zaželena. Švica tudi ni povabila Rusije. Moskva je dejala, da pogovori v tem primeru niso verodostojni. Ukrajina in Švica želita udeležbo ruskih zaveznic, vključno s Kitajsko.

Ob nedavnem obisku Kitajske je Putin dejal, da pri pogovorih v Švici ne gre za resna mirovna pogajanja, ampak zgolj zbiranje podpore za zahteve Zelenskega. "Pripravljeni smo na razpravo. Nikoli nismo zavrnili," je Putin vseeno dejal na Kitajskem. V Kremlju so večkrat poudarili, da je Moskva odprta za pogovore, "ki temeljijo na novi realnosti na terenu".

V Kijevu menijo, da Putinu, čigar administracija je pred invazijo na Ukrajino leta 2022 večkrat zanikala, da načrtuje vojno, ni mogoče zaupati, da bo spoštoval kakršen koli dogovor. Tako Rusija kot Ukrajina sta večkrat sporočili, da se bojita, da bi druga stran morebitno prekinitev ognja uporabila za ponovno oboroževanje. Ukrajina se poleg pomanjkanja streliva in sistemov protiletalske obrambe sooča tudi s pomanjkanjem vojakov, zato so znižali najnižjo vpoklicno starost za moške s 27 na 25 let. 

Ozemlje

Putin vztraja pri ohranitvi ozemeljskih pridobitev in o tem se ni mogoče pogajati, so za Reuters navedli vsi štirje neimenovani viri. "Putin bo rekel, da smo zmagali, da nas je Nato napadel in da smo obdržali svojo suverenost, da imamo kopenski koridor do Krima, kar je res," je dejal eden od njih.

Zamrznitev konflikta po sedanji liniji bi pustila Rusiji v lasti znatne dele štirih ukrajinskih regij, ki jih je uradno vključil v Rusijo septembra 2022, sicer nobene regije povsem v celoti. Peskov je dejal, da ne more biti govora o vrnitvi štirih regij, ki so zdaj za vedno del Rusije v skladu z njeno ustavo. 

Eden od virov je dejal, da Putina pri želji po sklenitvi dogovora spodbuja ocena, da se v Rusijo vrača vse več prekaljenih veteranov, ki bodo nezadovoljni s povojnimi zaposlitvami in možnostmi dohodka, kar bi lahko povzročilo napetosti v družbi.

Kremelj.
Kremelj. FOTO: iStock

"Rusija bo nadaljevala z napredovanjem"

Februarja so trije ruski viri Reutersu povedali, da so ZDA zavrnile prejšnji Putinov predlog o prekinitvi ognja za zamrznitev vojne. Trije od štirih virov so dejali, da si ruski predsednik še naprej prizadeva izkoristiti priložnosti za pridobitev dodatnega ozemlja. Rusija nadzoruje okrog 18 odstotkov ukrajinskega ozemlja, ta mesec pa je iz smeri Belgoroda napadla harkovsko regijo. 

Putin se zanaša na dejstvo, da ima Rusija na voljo več ljudstva kot Ukrajina in ima sposobnost vzdrževati prednost v številčnosti tudi brez mobilizacije in s spodbujanjem prostovoljnega služenja s številnimi finančnimi stimulacijami. "Rusija bo nadaljevala z napredovanjem," je dejal vir, ki je sodeloval s Putinom. Ruski predsednik bo počasi osvajal ozemlja, dokler Zelenski ne predlaga zaustavitve spopadov. Putin naj bi svojim sodelavcem dejal, da Zahod Ukrajini ne bo uspel zagotoviti dovolj orožja, kar bo načelo ukrajinsko moralo. 

Ameriški in evropski voditelji so dejali, da bodo stali ob strani Ukrajini, dokler ne bosta zagotovljeni njena varnost in suverenost. Države Nata in zaveznice Ukrajine pravijo, da poskušajo pospešiti dostavo orožja. "Rusija bi lahko kadar koli končala vojno z umikom svojih sil iz Ukrajine, namesto da vsak dan nadaljuje z brutalnimi napadi na ukrajinska mesta, pristanišča in ljudi," je dejal State Department v odgovoru na vprašanje o dobavah orožja.

Vsi viri, ki so govorili z Reutersom, pravijo, da je Putin svetovalcem povedal, da nima nobenih želja in načrtov glede ozemlja držav članic Nata, kar odražajo tudi njegovi komentarji v javnosti. Dva izmed virov sta izpostavila rusko zaskrbljenost zaradi naraščajoče nevarnosti stopnjevanja napetosti z Zahodom, vključno z jedrsko eskalacijo.

V State Departmentu pravijo, da ZDA niso spreminjale svoje stopnje pripravljenosti ter da niso opazile nobenega znaka, da se Rusija pripravlja na uporabo jedrskega orožja. "Še naprej spremljamo strateško okolje in ostajamo pripravljeni," je dejal tiskovni predstavnik.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (924)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zeko2105
26. 05. 2024 10.14
+1
dokler bo Evropa in Amerika zraven, se to ne bo nehalo, ta Zeleni ima na računu milione na rajskih otokih, Putin pa ne bo odnehal, dokler bo živ....preveč denarja gre enim v žep, narod pa trpi
ivan z Doba
25. 05. 2024 16.51
-1
Ruso- in ukrajinofili, pozabite o koncu putinove ere. Menda je bil že lani tik pred tem, da bo umrl. Pa vedno bolje izgleda. Tako tudi Zelinski, ki mu je zelo veliko fo tega, da se vojna ne konča. Tako dolgo dokler bo pritekal denar. Vsi v EU imamo zaradi tega manj, zelinski@co.pa vedno več. Pa bodo kdaj imeli dobolj?! Putin bo prej ali slej naletel na odpor večine ruskega prebivalstva. Če bo vojna predolgo trajala, se bo narod, ki izgublja na fronti sinove, uprl. Iz zgodovine vemo kakšna je bila usoda predzadnjega ruskega carja. Putin bo zadnji. Edini, ki res imajo kaj od rus,-ukraj. spopada so Kitajci. Poceni energija in velik ruski trg jim omogočata še hitrejši tehnološki razvoj.
Jimi1
25. 05. 2024 15.40
-1
Putin spoznava da se je zakalkuliral... Računi so zaceli prihajati in ve se kdo je za njih odgovoren... Starih tankov iz skladišč počasi zmanjkuje...
nestabilen
25. 05. 2024 13.29
-1
ICC bi lahko izdal tiralico tudi za Blinkena in Bidena, ki sta glavna krivca da je vse tako dolgo trajalo.Biden je ze leta 2014 ponujal Klicku miljardo dolarjev ce se resi pro-Ruskega predsednika.
asdfghjklč
25. 05. 2024 13.57
+1
OvcjiPastir
25. 05. 2024 12.59
-6
Putinova era vladavine se počasi končuje. Ta pogajanja so jasen znak da mu že pošteno teče voda v grlo. Prisiljen je čimprej doseči cilje ali pa končati vojno, ker je vojaški napredek na terenu precej počasnejši od vojaških izgub. Že zdaj se število padlih vojakov bliža 400.000, uspe mu pa osvojit tu in tam kakšno vaško domačijo pa morda že kurnik poleg. Rusi tega več ne bodo dolgo prenašali, sodil mu bo itak narod, Matilda se mu že nasmiha.
nexus4321
25. 05. 2024 15.16
+4
OvcjiPastir
25. 05. 2024 16.14
-2
Prašaj ruski narod, če se je začela, ko so siti že vsega, bi videl kaj bi ti odgovorili.
janez Kovač 1
25. 05. 2024 12.55
+7
Američani bodo rekli ne,niso prodali še vseh zalog orožja in kupili vese zemlje v Ukrajini!
asdfghjklč
25. 05. 2024 13.57
-1
Seveda ... vse so američani krivi ... ker ko ste nas srbi napadli 1991, so tudi bili američani krivi, da smo vas nagnali iz slovenije? Mogoče slovenci nismo želeli svoje države, hoteli smo vam jo podariti in ostati v jugoslaviji ... američani so pa odločno bili proti. Če tudi so bili američani med zadnjimi, ki so priznali slovenijo. Res za vso sranje najdete povezavo med američani .... Tako kot za proteste po svetu, ki so proti rusom ... za vse proteste so krivi američani, ko niso protesti na strani rusov ... Verjetno so rumeni jopiči po ljubljani bili tudi delo CIE in američanov. Postajam že 100%, ko vas berem.
anatomija
25. 05. 2024 12.50
-3
Putin se sedaj želi pogajati o miru pod njegovimi pogoji dokler ima še čas . Na Kitajskem obisku je Kremelj dobil jasno stališče o vojni v Ukrajini , še najbolj o grožnjah z uporabo jedrskega orožja negativnih posledicah takšnega koraka so opozorili tudi v Indiji. Zato sedaj diktator poskuša rešiti kar se rešiti da , saj sta mu obrnili hrbet največji zaveznici v gospodarstvu. Tudi dobiček od plina in nafte je padel saj za Rusko nafto in plin ceno določi kupec . Ob tem pa se je distribucija krepko podražila saj je v Evropo distribucija potekala po naftovodih in plinovodih , ki so jih sofinancirale Evropske države . Prevoz z tankerji pa je veliko dražji , ob tem pa je potrebni plin tudi utekočiniti kar še poveča stroške
asdfghjklč
25. 05. 2024 12.42
-6
Rus je začel jokati, ko je videl s kakšno lahkoto je par ameriških raket, ki so jih 10 let nazaj prenehali izdelovati, uničilo baje najboljši protiraketni sistem na svetu, po mnenju rusov in rusofilov.
slovenec12
25. 05. 2024 12.27
-4
Moskva mora cutiti posledice svoje vojne ..Porusit pol Moskve potem se pa lahko pogajanja zacnejo..!
Ramzes gobje zadnji
25. 05. 2024 11.56
-1
Toliko ljudi je rabilo umreti za to ozemlje, da ga bo sedaj vrnil?? In seveda LGBT EU mu bo pokleknila.
mr.poper
25. 05. 2024 11.47
-4
Dosežki Putin --na tisoče mrtvih Slovanov ,a te ni sram ,da si pobil na tisoče svojih ljudi ?
puspan
25. 05. 2024 11.39
-1
Mene pa le bolj zanima, zakaj jo je začel? Prava lopovska logika, najprej ukrasti, potem pa nič več vrniti. To bi mnogi, a se ne izzide.
borjac
25. 05. 2024 10.37
+6
V Ukrajinski vojni sta na bojnem polju dva akterja Ukrajina in Ruska federacija, sedaj pa bodo organizirali mirovno konferenco v Švici , na katero pa Ruska federacija ni povabljena, tudi zaveznica Rusije Kitajska ni povabljena ..... seveda pa bodo tam Ukrajinci, pa vsi Zahodnjaki... ne predstavljam si kako "naj bi izgledal boksarski dvoboj, oziroma kako bi ta dvoboj ustavili, samo z enim boksarjem v ringu, pa z sodniki, novinarji, prodajalci kokic ...." to je neka nova pogruntavščina Zahodnih pametnjakovičev, doseči mir med Ukrajino in Rusijo brez Rusije za pogajalsko mizo.
puspan
25. 05. 2024 11.41
-1
Uroš, si to ti? Po komentarju sodeč, verjetno.
anatomija
25. 05. 2024 12.44
-4
Tudi Hitler ni bil povabljen na mirovne konference o končanju 2 sv. vojne . Zakaj bi sedaj delali razliko
Pagliaccio 46
25. 05. 2024 10.15
ZDA in ameriški olimpijski komite bi lahko dovolil Zelenskemu pogajanja za premirje , ker ni več nevarnosti, da bi ruski športniki nastopili na OI
Jože Fortuna
25. 05. 2024 10.06
-11
Rusija bo izgubila vojno. Je pa samo en problem, ker ZDA polje ta vojno tako, da bo Rusija uničila še gospodarsko. Potem bodo šla ZDA še na Kitajsko... 1. Rusija... 2. Kitajska...
ivan z Doba
25. 05. 2024 10.15
+7
Joško, se mi zdi, da preveč poveličuješ ZDA. Predvsem ta vojna uničuje EU! In seveda Ukrajino, kar pa je druga zgodba. Trenutno so Kitajci tehnološko , vojaško, No.1 v svetu, le da ne špilajo svetovnega policaja.
puspan
25. 05. 2024 11.45
+1
Kitajci so masovno zelo močni, tudi mornarica. Imajo pa smolo, kot Italija pred 2.svet.vojno.Tudi oni so imeli sorazmerni močno ladjevje takrat,le uspeha ni in ni bilo. Kar jim ga niso stolkli Britanci, so ga pa sami.
nexus4321
25. 05. 2024 15.18
Luigi Taveri II.
25. 05. 2024 10.01
+5
Asangea zavlačujejo izročiti ZDA, ker ne bi imel takega interneta, kot ga je imel na voljo Navalni v strogem ruskem zaporu
mr.poper
25. 05. 2024 09.59
-1
V Rusiji je ubijanje lastnih ljudi tradicija ,ker so vladali po izvoru, hlevarji in pralci, razen Trockega ki so ga ubili, kakor tudi celo današnjo opozicijo .
Luigi Taveri II.
25. 05. 2024 09.59
+7
Če Ukrajino čaka usoda Čečenije bi se morali že zdavnaj veseliti "poraza"
Pagliaccio 46
25. 05. 2024 09.51
+4
18% Ukrajine je že rešene pred skorumpiranim vodstvom .
puspan
25. 05. 2024 11.46
-3
Si ti na paliativi, vsaj Nick ti je podoben temu.
kajiith
25. 05. 2024 09.50
+4
to bi lahko pomenilo, da xi ne zeli pomagati putinu, temvec od njega pricakuje pomoc.
nexus4321
25. 05. 2024 15.20
To je samo da ponudi mir.on je svoje naredil.pač se bo šlo dalje.