Tujina

Putin odredil božično premirje, Zelenski to potezo označil za krinko

Kijev/Moskva, 05. 01. 2023 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

V luči bližajočega se pravoslavnega božiča je ruski predsednik Vladimir Putin odredil prekinitev ognja v Ukrajini, k temu je pozval tudi ukrajinsko stran. Ukrajinski predsednik je v ruščini v videonagovoru dejal, da si Rusi želijo premirja, "da lahko zaustavijo ukrajinsko napredovanje". Politični svetovalec ukrajinskega predsednika je na družbenih omrežjih zapisal, da bo "začasno premirje doseženo takrat, ko bodo Rusi zapustili okupirana ozemlja".

"Glede na poziv njegove svetosti, patriarha Kirila, odrejam ministru za obrambo Ruske federacije, naj uvede prekinitev ognja vzdolž celotne bojne linije v Ukrajini od 12. ure 6. januarja do 24. ure 7. januarja letos," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass v izjavi sporočila tiskovna služba Kremlja.

"Glede na dejstvo, da na območjih sovražnosti živi veliko pravoslavnih vernikov, pozivamo ukrajinsko stran, naj razglasi premirje in jim dovoli udeležbo na bogoslužju na božični večer, pa tudi na božični dan," so povzeli besede ruskega predsednika. To je prvič, da je Rusija uvedla popolno prekinitev ognja v Ukrajini od začetka ofenzive februarja lani.

Patriarh Kiril in Vladimir Putin
Patriarh Kiril in Vladimir Putin FOTO: Shutterstock

Tass povzema, da je Ruska pravoslavna cerkev besede patriarha Kirila objavila na svoji spletni strani, v zapisu pa je navedel, da "Jaz, patriarh moskovski in vse Rusije Kiril, pozivam vse strani, vpletene v medsebojni konflikt, da vzpostavijo božično premirje od 6. januarja od 12.00 do 7. januarja do 24.00, da bi pravoslavni verniki lahko obiskovali cerkev ter bogoslužje na božični večer in na božični dan." 

76-letni patriarh ruske cerkve je sicer odločen podpornik ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegove ofenzive v Ukrajini. Blagoslovil je ruske vojake, ki se borijo v Ukrajini, in imel več pridig, v katerih je ostro kritiziral Zahod in Ukrajino. 

Odziv Ukrajine na poziv ruskega predsednika ni spodbuden

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da si Rusija prizadeva za premirje, ki bi ga uporabila kot krinko za zaustavitev ukrajinskega napredovanja v vzhodni regiji Donbas. S premirjem naj bi prav tako želeli na skrito prepeljati več vojaške opreme in več vojakov na okupirano ozemlje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Zdaj želijo božič uporabiti kot krinko, čeprav za kratek čas, da bi ustavili napredovanje naših fantov v Donbasu ter pripeljali opremo, strelivo in mobilizirane vojake k našim položajem," je dejal Zelenski v svojem video nagovoru, pri čemer je govoril v ruščini in ne v ukrajinščini. "Kaj jim bo to prineslo? Le še več izgub."

 Zelenski je Rusom sporočil, da se bo vojna "končala, ko bodo vaši vojaki odšli ali pa jih bomo mi vrgli ven".

Mihajlo Podoljak, politični svetovalec ukrajinskega predsednika, je kritiziral ukaz ruskega predsednika o božični prekinitvi ognja in obtožil Moskvo "hinavščine", ker je Ukrajino pozvala, naj prav tako razglasi premirje. Na družbenih omrežjih je zapisal, da bo "začasno premirje doseženo, ko bodo Rusi zapustili okupirana ozemlja". Dodal je še, da gre za "propagandno gesto".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že zjutraj se je odzval tudi na poziv patriarha ter njegove besede označil za "cinično past". "Ruska pravoslavna cerkev ni avtoriteta za pravoslavne vernike, njihovo delovanje je 'vojna propaganda'. Ruska pravoslavna cerkev je pozivala h genocidu nad Ukrajinci, spodbujala množične pomore in vztrajala pri še večji militarizaciji. Tako je izjava patriarha o 'božičnem premirju' cinična past in element propagande," je objavil Podoljak na družbenih omrežjih.

Novembra je ukrajinska pravoslavna cerkev napovedala, da bo svojim cerkvam dovolila praznovanje božiča 25. decembra in ne 7. januarja, kot je tradicionalno v pravoslavnih kongregacijah, kar je še dodatno povečalo razkol med rusko in ukrajinsko pravoslavno cerkvijo.

Na začasno premirje so se odzvali tudi tuji diplomati

Odzval se je ameriški predsednik Joe Biden in dejal, da Putinu počasi pojenjajo moči ter s tem dejanjem išče nekaj "manevrskega prostora".

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v odzivu poudaril, da je Kremelj agresor, ukrajinski narod pa žrtev. "Edina resna možnost za ponovno vzpostavitev miru in varnosti je umik ruskih enot. Razglasitev enostranske prekinitve ognja je prav tako lažna in hinavska kot nezakonite in groteskne priključitve in spremljajoči referendumi," je zapisal na Twitterju.

Vladimir Putin leta 2022 ob praznovanju pravoslavnega božiča.
Vladimir Putin leta 2022 ob praznovanju pravoslavnega božiča. FOTO: AP

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je izrazila ogorčenje nad premirjem, ki ga je odredila Rusija v Ukrajini, in dejala, da če bi ruski predsednik resnično želel mir, "bi svoje vojake poklical domov". "Tako imenovana prekinitev ognja ne prinaša ne svobode ne varnosti ljudem, ki živijo v vsakodnevnem strahu pod rusko okupacijo," je Baerbockova zapisal na Twitterju.

Tiskovni predstavnik ZN je dejal, da bi generalni sekretar Antonio Guterres pozdravil vsako premirje v Ukrajini med pravoslavnim božičem, "saj se zaveda, da to ne bo nadomestilo pravičnega miru v skladu z Ustanovno listino ZN in mednarodnim pravom".

Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price pa je napoved označil za cinično. "Le malo zaupanja imamo v namene za tem naznanilom," je sporočil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

K enostranski prekinitvi ognja je Putina pozval tudi njegov kolega, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Slednji, ki se že od začetka vojne ponuja za posrednika v pogajanjih, naj bi se pogovarjal tudi z ukrajinskim predsednikom Volodomirjem Zelenskim.

"Predsednik Erdogan je dejal, da je treba pozive k mirovnim pogajanjem podpreti z enostransko prekinitvijo ognja in vizijo pravične rešitve," je Erdoganov urad navedel besede turškega predsednika, ki jih je v telefonskem pogovoru namenil Putinu.

Putin je Erdoganu odgovoril, da je Rusija pripravljena na resna pogajanja z Ukrajino, takoj ko bo slednja "sprejela že znane zahteve in novo ozemeljsko realnost". Ob tem naj bi poudaril tudi "destruktivno vlogo Zahoda" v Ukrajini, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou