Tujina

Putin poslancem predstavil paket ustavnih sprememb

Moskva, 20. 01. 2020 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Manj kot teden dni po napovedi reform je Vladimir Putin poslancem predložil predlog zakona s paketom ustavnih sprememb. Predlog zakona, ki je na voljo na spletni strani Dume, uvaja vrsto sprememb, ki bi nekatere pristojnosti od predsednika prenesle na parlament in druge državne organe.

Vladimir Putin je spremembe napovedal v nagovoru državljanom prejšnjo sredo in vlado pozval k odstopu. Kritiki mu očitajo, da je reforme predlagal, da bi si zagotovil položaj po letu 2024, ko se bo iztekel njegov četrti mandat v Kremlju. Putin je osnutek predstavil le nekaj dni po tem, ko je bila ustanovljena skupina strokovnjakov za preučitev predlogov, kmalu pa bo tudi sledil referendum.

Predlagane reforme parlamentu dodeljujejo pooblastila pri imenovanju premierja in omejujejo predsednika na največ dva mandata. Novi predlog bo okrepil tudi Državni svet, v katerem naj bi, po trditvah nekaterih, Putin po izteku mandata igral pomembno vlogo. Državni svet bi glede na predlog prerasel okvir posvetovalnega telesa in bi lahko oblikoval notranjo in zunanje politiko, kot tudi vplival na socialni in ekonomski razvoj.

Putin namerava parlamentu poveriti nalogo, da v prihodnje sam imenuje premierja in ministre, doslej je bila to namreč naloga predsednika države. Predlagal je tudi, da bi moral predsedniški kandidat živeti v Rusiji najmanj zadnjih 25 let, potem ko je doslej veljalo, da mora v Rusiji živeti deset let. S to reformo bi onemogočil nekaterim opozicijskim politikom, med njimi Alekseju Navalnemu, da bi v kratkem lahko kandidiral za predsednika, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi druge položaje v javnem sektorju bi lahko zasedale le osebe z ruskimi potnimi listi, ki niso predolgo živele v tujini. Med predlogi pa je tudi, da je ruska ustava nad kakršnimikoli mednarodnimi odločitvami sodišč. Če torej sodbe ne bodo v skladu z rusko ustavo, jih ne bodo upoštevali. S tem bi zadali udarec na primer Evropskemu sodišču za človekove pravice, na katerega se obračajo številni Rusi, poroča STA.

Vladimir Putin in novi premier Mihail Mišustin.
Vladimir Putin in novi premier Mihail Mišustin. FOTO: AP

Orisi nove ureditve pa so naleteli na številne kritike iz opozicije. Aleksej Navalni, najglasnejši Putinov nasprotnik, je predsednika obtožil, da si želi do konca življenja ostati voditelj. "Nihče za vraga ne ve, kaj Putin v resnici naklepa v želji, da bi ostal večno na oblasti," je pred vložitvijo amandmajev dejal Navalni. "Še več, povsem sem prepričan, da Putin še sam ne ve, kaj točno počne."

Opozicija je sicer že napovedala proteste proti novim amandmajem za 29. februar. »Verjetno bo to najpomembnejši opozicijski protest v zadnjih letih,« je povedal eden od vidnejših opozicionarjev Ilija Jašin.

Medtem pa je predsednik Dume Vjačeslav Volodin zavrnil kritike, še posebej tiste, ki trdijo, da gre za prenagljene predloge. "Predsednik je nagovoril ljudstvo, vse je bilo transparentno predstavljeno, danes pa smo prejeli zakonodajne predloge. Kaj naj torej naredimo z njimi po vaše? Jih postavimo na stran?" je bil oster Volodin.

Strokovnjaki že ugibajo, kaj ima za bregom Putin, ki je na oblasti že dve desetletji. "Putin nakazuje, da se bo leta 2024 umaknil s položaja predsednika in spet postal premier," je dejal pridruženi profesor na harvardski univerzi Diyar Autal.

Takrat bi ga za premierja lahko imenoval parlament, kar bi mu domnevno dalo več legitimnosti in ga varovalo pred komerkoli, ki bi postal predsednik, je dodal poznavalec Rusije.

Putinov predlog reform je sledil nenadnemu odstopu dolgoletnega premierja Dmitrija Medvedjeva, ki ga je naslednji dan nasledil relativno neznani Mihail Mišustin.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maks Novak
21. 01. 2020 19.18
+1
Mislim ,da počasi imajo Rusi ,to botox spako dovolj in bo dobil brco v rit.
nikhrast
21. 01. 2020 17.14
-2
Na oblast prišel kot demokrat, potem postal avtokrat, na koncu pa diktator, no, za Rusijo nič posebnega, diktatura je tradicija.
Zmaga Ukrajini ...
20. 01. 2020 20.41
+10
Putka je pa orng zaoral, ... pa sploh še ni konec zime:)
Bolfenk2
20. 01. 2020 20.09
+27
Močna Rusija, varen svet. V Sirijo so po 5 letih vojne prinesli mir.
Gorazd Petek
20. 01. 2020 19.40
-18
Putin-for ever-sindrom komunista.
korintos23
20. 01. 2020 19.52
+23
Našvasan_zob
20. 01. 2020 20.31
+5
Edini k je forever je Janša.... #Demokracija ho ho ho
Sede?ikokeršpanjel
20. 01. 2020 19.32
+10
Put-in Put-out