Tujina

Putin pripravljen na pogajanja, zasedenih ozemelj ne bi vrnil

Moskva, 25. 05. 2024 10.12 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, A. K.
Komentarji
0

Ruski predsednik Vladimir Putin je med petkovim obiskom v Belorusiji znova izrazil pripravljenost na mirovna pogajanja, a tudi tokrat naj vrnitve zasedenih ozemelj Ukrajine ne bi bilo na mizi. Kot je dejal, bi se k pogovorom vrnili na podlagi trenutnega stanja na terenu.

"Znova se govori o potrebi po vrnitvi k mirovnim pogajanjem," je v Belorusiji dejal Putin. "Vrnimo se k njim, a ne na podlagi tega, kaj hoče ena stran (...), temveč na podlagi današnjih realnosti na terenu," je dodal.

Putin.
Putin. FOTO: AP

O tem, da bi bil Putin morebiti pripravljen na vrnitev k mirovnim pogajanjem, je na podlagi navedb anonimnih virov v petek poročala tudi tiskovna agencija Reuters. Ob tem so viri dodali, da je Putin pripravljen vojno nadaljevati, če se Zahod in Kijev na njegovo ponudbo ne bosta odzvala.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je dejal, da je Putin večkrat poudaril odprtost Rusije za dialog in dosego svojih ciljev. Hkrati je opozoril, da si Rusija ne želi več vojne.

Ukrajinske oblasti sicer ob podpori zahodnih zaveznic poudarjajo, da je osrednji pogoj za končanje vojne in trajen mir umik vseh ruskih enot z ukrajinskega ozemlja.

Med petkovim obiskom v Minsku je Putin še menil, da Volodimir Zelenski ni več legitimni predsednik Ukrajine. "Še kako dobro se zavedamo, da je legitimnost trenutnega vodje Ukrajine zastarala," je dejal. 

Zelenskemu je petletni mandat potekel v ponedeljek, a je zaradi izrednih razmer, ki so bile v Ukrajini razglašene ob začetku vojne februarja 2022, ostal na čelu države. V skladu z ukrajinsko ustavo bo predsednik Ukrajine do novih volitev.

Zelenski: Putin se boji mirovnega vrha 

Ukrajinski predsednik pa je dejal, da se Putin boji junijskega vrha, ki bi bil "sposoben prisiliti Rusijo v mir".  Volodimir Zelenski je dejal, da se ruski predsednik boji, kaj bi lahko prinesel prihajajoči mednarodni mirovni vrh. Ukrajinski voditelj je dejal, da junijski vrh Putinu "ne bo več dovolil, da laže", in dodal, da si nihče na svetu ne želi vojne, razen ruskega agresorja.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni