Tujina

Putin: Ruska vojska napreduje na fronti v Ukrajini

Moskva, 15. 10. 2023 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
0

Ruska vojska krepi svoje položaje na fronti v Ukrajini, med drugim tudi v okolici mesta Avdiivka, ki je bilo v zadnjih dneh tarča obsežnega napada ruskih enot, je dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

Na območju okoli frontne linije pri Avdiivki potekajo eni bolj silovitih spopadov od začetka ruske invazije v Ukrajini. Tam so ukrajinski vojaki vzpostavili močan obrambni položaj, ki ga Rusi poskušajo zavzeti že od začetka vojne, da bi zmanjšali pritisk na Doneck.

Ukrajinski tank
Ukrajinski tank FOTO: AP

"Naše enote izboljšujejo svoj položaj na skoraj celotnem območju, ki je precej obsežno," je Putin dejal v intervjuju za rusko televizijo. "To zadeva območja Kupjansk, Zaporožje in Avdiivka," je dodal Putin in pozdravil strategijo "aktivne obrambe" ruske vojske.

Putinove izjave sledijo navedbam ruske vojske, da je na tem območju dosegla napredek in je odločena, da bo zavzela Avdiivko. Kot smo pisali, ruske vojaške enote še vedno napadajo Avdiivko. Trije bataljoni, ki vključujejo približno 2000 vojakov, na desetine oklepnih vozil in letal, naj bi bili vpleteni v napad, ki ga opisujejo kot največjega na tem območju, navaja BBC

Generalštab ukrajinske vojske sicer pravi, da jim je od torka uspelo odbiti več deset napadov v Avdiivki in na bližnjih območjih. "Od začetka invazije se še nismo ukvarjali s tako intenzivnim napadom na območju blizu Avdiivke. Uporabljajo raketne izstrelke, topništvo, tanke in pehoto vse hkrati," je dejal Sergij Cehovski, častnik iz 59. brigade za BBC.

"V povprečju je 50 do 60 primerov intenzivnega obstreljevanja s topništvom in raketami, ki ciljajo na mesto," je za CNN pojasnil Vitalij Barabaš, vodja vojaške uprave Avdiivke. "Kar zadeva vojaške položaje, so zadeti vsaj 500-krat do 600-krat na dan." Poškodovani so tudi stanovanjski bloki, poslovne stavbe in bolnišnica.