Tujina

Putin se letos ne bo udeležil vrha G20, namesto njega gre Lavrov

Bali, 10. 11. 2022 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Putin se osebno ne bo udeležil vrha voditeljev skupine 20 držav, G20, ki bo letos potekal na Baliju. Namesto njega bo tam prisoten ruski zunanji minister Lavrov. Na vrh je kot gost povabljen tudi ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski.

Šefinja protokola na ruskem veleposlaništvu v Jakarti, Julija Tomskaja, je pojasnila, da bo ruski predsednik Vladimir Putin tja poslal zunanjega ministra Sergeja Lavrova, se pa odloča, če bi se enemu od srečanj pridružil virtualno.

Da se Putin vrha ne bo udeležil, je za javnost potrdil tudi indonezijski minister za pomorske zadeve in naložbe Luhut Binsar Pandjaitan. Putinova odločitev, da se vrhu ne pridruži, bi lahko odražala njegovo zadrego zaradi ruske invazije na Ukrajino, menijo nekateri. Srečanje bo namreč potekalo le nekaj dni po tem, ko je Kremelj napovedal, da se bodo ruske sile umaknile iz večjega dela Hersona.

Od začetka invazije na Ukrajino konec februarja zahodne demokracije in Ukrajina Rusijo in Putina obravnavajo kot izgnanca na svetovnem prizorišču, zato ni nič čudnega, da so pred začetkom vrha pritiskale na Indonezijo, da okrepi obsodbe Moskve in umakne povabilo Putinu na vrh.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov FOTO: AP

Ameriški predsednik Joe Biden, ki se udeležuje vrha, je marca dejal, da bi morali Rusijo izločiti iz G20, večstranske organizacije, ki jo sestavlja 19 največjih svetovnih gospodarstev in Evropska unija. Visoki člani Bidnove administracije so večkrat protestno zapustili dogodke G20, kjer so bili prisotni ruski delegati. Biden je dejal, da ne vidi razloga, da se sreča s Putinom, vendar da je to odvisno od tega, o čem konkretno bi želel Putin govoriti. Biden bi bil odprt za pogovor le, če bi debata tekla o zaprti ameriški košarkarski zvezdnici Brittney Griner.

Džakarta se je kljub pritiskom do sedaj uspešno upirala obsodbi Rusije in si prizadeva ostati nevtralna. Na vrh je kot gosta povabila tudi ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega, ki je dejal, da Ukrajina ne bo sodelovala na vrhu G20, če se ga bo udeležil Putin.

Vrha naj bi se udeležil Putinov zaveznik, Ši Džinping

Ši se je meseca septembra srečal s Putinom v Uzbekistanu, dve leti nazaj pa tudi z Bidnom. Peking tokrat ni uradno potrdil, ali se bo Ši udeležil vrha ali srečal z Bidnom tudi tokrat, Biden pa je na tiskovni konferenci napovedal, da se bosta srečala in pogovarjala s Šijem na Baliju.

Joe Biden
Joe Biden FOTO: AP

Biden je dejal, da ne namerava narediti nobenih "temeljnih koncesij" in da bosta razpravljala o gospodarstvu in trgovini. Vendar ni želel razkriti, kakšno bi bilo njegovo sporočilo o ameriški vojaški podpori Tajvanu.

"Ta pogovor bom opravil z njim," je dodal Biden in opozoril, da bosta razložila, "kaj je vsaka od naših rdečih črt".

Vladimir Putin in Ši Džinping
Vladimir Putin in Ši Džinping FOTO: AP

Njuno težko pričakovano srečanje prihaja ravno v času, ko so odnosi med ZDA in Kitajsko najslabši v zadnjem desetletju, državi pa krepita rivalstvo v trgovini, tehnologiji, geopolitiki in ideologiji.

Medtem se je Kitajska močno približala Rusiji, obe državi pa združuje ravno nasprotovanje ZDA in drugim zahodnim državam. Tedne pred rusko invazijo na Ukrajino sta Ši in Putin izjavila, da njuni državi druži prijateljstvo "brez omejitev". Peking od takrat ni hotel obsoditi vojne v Ukrajini ali pa je označiti za "invazijo".

Po navedbah tajskega zunanjega ministrstva se bo po G20 Ši udeležil vrha Azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (APEC) v Bangkoku, ki se bo začel naslednji petek. Biden naj se dogodka ne bi udeležil, medtem ko Putin svoje udeležbe še ni potrdil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mr.poper
18. 04. 2023 12.02
Ne upa si NA G20 ...IN TA BI NAJ HODIL NA OBISK VOJAKOM V UKRAJINO !
anatomija
10. 11. 2022 20.30
+0
Tukaj pa nič komentarjev Rusoljubov . Še en težak udarec za njih . Putin je stisnil rep med noge. Ruska vojska beži iz Herona . Tudi drugje jih ukrajinci tolčejo kot muhe .
Zmaga Ukrajini ...
10. 11. 2022 21.48
+3
Padec Hersona je bil le vprašanje časa. Vseeno je pa čudno, da so preprosto odšli... Predvsem je sumljiva putlerjeva predstava za javnost, ki sta jo uprizorila Šojgu in Surovikin. Očitna predstava,... in očitno se spet "prerazporejajo". Ali pa čakajo na konec zime. Očitno ne marajo riti v blatu.🤣
Na pol ovca
10. 11. 2022 21.55
-1
Prav zabavno je brati nekatere komentarje sam ne vem še točno ali so napisani po nareku toprej plačilo ali pa so nekateri dejansko tako oprani, no ja če pogledam zgodbo okrog Korone .. ja samo oprani ste
anatomija
10. 11. 2022 17.57
+0
Putin je strahopetec . Boji se lastne sence . Ves čas se skriva v zaklonišču , tako kot naš Janez me vojno
Gregi82
10. 11. 2022 17.26
+0
Po čemu takšno sklepanje?
mr.poper
18. 04. 2023 12.05
Zmaga Ukrajini ...
10. 11. 2022 17.04
+2