Tujina

V Lvovu odjeknile eksplozije, Biden razburil Moskvo z besedami o Putinu

Kijev, 26. 03. 2022 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab, Maruša Slana, STA
Komentarji
1201

V zahodnem ukrajinskem mestu Lvov so v soboto odjeknile močne eksplozije. V ruskem zračnem napadu je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti ranjenih pet oseb. Nedaleč stran, na Poljskem, je ameriški predsednik Joe Biden Moskvo razburil z besedami, da Putin ne more ostati na oblasti. Kremelj je v odzivu sporočil, da ruskega predsednika izvolijo Rusi. Kijevski župan Vitalij Kličko je medtem le nekaj ur po napovedi policijske ure svojo odločitev preklical, ne da bi podal dodatna pojasnila. Prvotno je sicer bilo rečeno, da bo od drevi pa do ponedeljka zjutraj v Kijevu ponovno veljala policijska ura.

"Blizu Lvova so odjeknile močne eksplozije, izdano je opozorilo o zračnem napadu, zato ostanite mirni in se skrijte v zaklonišča," je zapisal regionalni guverner Maksym Kozytsky. Na obrobju mesta se je vil gost črn dim, izbruhnil je tudi obsežen požar. V zračnem napadu je bilo po informacijah tamkajšnjih oblasti poškodovanih pet ljudi, obstajala pa naj bi nevarnost novih napadov. 

Tarča napadov je bila četrt na vzhodu mesta, po besedah župana so Rusi zadeli skladišče z gorivom. 

Lvov, ki leži ob meji s Poljsko, je bil od začetka ruske invazije relativno varen pred napadi. Tja so se zatekli številni Ukrajinci, ki so z vzhodnih regij bežali na varno. 

Joe Biden na Poljskem
Joe Biden na Poljskem FOTO: AP

Rusko obstreljevanje se je zgodilo ravno v času obiska ameriškega predsednika Joeja Bidna na Poljskem. Varšava je od Lvova oddaljeno okoli 400 kilometrov. Biden je v svojem govoru nagovoril Ruse. "Za božjo voljo, ta človek ne more ostati na oblasti," je dejal Biden in pri tem mislil na ruskega predsednika Vladimirja Putina. Kremelj je v odzivu sporočil, da Biden ni tisti, ki odloča o voditelju Rusije. "O tem ne odloča Biden. Predsednika Rusije izvolijo Rusi," so sporočili iz Moskve. 

Bela hiša je sicer kasneje pojasnila, da Biden ni pozival k "spremembi režima". Župan Lvova Andrij Sadovij je ocenil, "da agresor z današnjimi napadi pošilja pozdrave predsedniku Bidnu, ki je na Poljskem". 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moskva: Glavni cilji so doseženi

Moskva je sicer danes sporočila, da so glavni cilji "posebne vojaške operacije" v Ukrajini – kot sami imenujejo invazijo, doseženi. Vladimir Putin se tako zdaj osredotoča na pridobitev nadzora nad jugovzhodno regijo Donbas. 

Še preden se je začela ruska invazija na Ukrajino, je bilo sicer jasno, da sta primarna cilja Moskve Donbas v vzhodni Ukrajini in kopenski koridor, ki povezuje Donbas s polotokom Krim. Donbas sestavljata provinci Doneck in Lugansk, ki se dotikata ruske meje in sta od leta 2014 delno pod nadzorom upornikov, ki jih podpira Rusija. Rusija torej zdaj pravi, da je prva faza vojne končana in da se bo zdaj osredotočila na "popolno osvoboditev" Donbasa. Gre za napoved, ki jo nekaj analitikov vidi kot morebiten namig na spremembo strategije, potem ko se invazija na celotno države zaenkrat ne odvija povsem po Putinovih željah. 

Hitrost napredovanja Rusije na drugih območjih Ukrajine namreč ostaja slaba, vseeno pa je še prezgodaj sklepati, da je Rusija obupala nad zavzetjem Kijeva.

Analitiki namreč glede tega niso enotni. Medtem ko mnogi menijo, da cilj ostaja, je visoki ameriški uradnik za BBC dejal, da se ruske čete ne pripravljajo na napad na ukrajinsko prestolnico Kijev. Med drugim pa je tudi dejal, da je Rusija od začetka invazije na Ukrajino izvedla 1250 izstrelitev raket, ruska vojaška letala pa, da vzletajo vse pogosteje in opravljajo tudi do 300 letov na dan. 

Ukrajinske sile medtem nadaljujejo z odporom. Generalštab ukrajinskih sil je v poročilu zapisal, da njihove čete še naprej odbijajo napade ruskih sil na prestolnico Kijev, ruske sile pa, da imajo težave pri zagotavljanju kakovostnega osebja in pokrivanju izgub, ki so jih utrpele med invazijo, in so delno tudi posledica mednarodnih sankcij. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da so "močni udarci" Rusiji upočasnili njen tempo: "V zadnjem tednu so naše junaške oborožene sile zadale močne udarce sovražniku." Zatrdil je, da je bilo do zdaj ubitih več kot 16.000 ruskih vojakov. Medtem je rusko obrambno ministrstvo šele drugič objavilo posodobitev svojih vojaških žrtev – pravijo, da je bilo ubitih 1.351 njihovih vojakov, kar pomeni, da je številka precej nižja od ocen Ukrajine in Zahoda. 

Kijevski župan preklical policijsko uro

Župan ukrajinske prestolnice Vitalij Kličko je medtem le nekaj ur po napovedi policijske ure svojo odločitev preklical, ne da bi podal dodatna pojasnila. "Prihajajo nove informacije iz vojaškega poveljstva, in sicer policijska ura v Kijevu jutri ne bo začela veljati," je na telegramu sporočil župan Kličko.

Nočna policijska ura od 18.00 do 5.00 ostaja v veljavi, ljudje pa se bodo v nedeljo čez dan lahko prosto gibali po Kijevu, je dodal.

V jutranjih urah je Kličko sicer dejal, da bo v prestolnici od sobote zvečer do ponedeljka zjutraj veljala nova policijska ura. Dejal je, da se bo začela ob 20.00 in trajala do ponedeljka do 7.00 zjutraj, prebivalci pa bi lahko svoje domove zapustili le z namenom iskanja zavetja, če se oglasijo sirene. Med policijsko uro naj bi bili zaprti tudi javni prevoz, trgovine, lekarne in bencinske črpalke.

Policijska ura je bila v Kijevu od začetka ruske invazije uvedena že večkrat, nazadnje pa je trajala 35 ur med 21. in 23. marcem.

WHO: Napadi na bolnišnice se krepijo

WHO pa opozarja, da se krepijo napadi na bolnišnice. V Ukrajini je bilo več kot 70 ločenih napadov na bolnišnice, reševalna vozila in zdravnike, število pa se "dnevno povečuje", so sporočili. Pravijo, da je ciljanje na zdravstvene ustanove postalo del strategije in taktike sodobnega vojskovanja.

Od 24. februarja je WHO pregledala in preverila 72 ločenih napadov na zdravstvene ustanove v Ukrajini, ki so povzročile najmanj 71 smrtnih žrtev in 37 ranjenih.

Večina je poškodovala infrastrukturo, vendar je WHO zabeležila tudi "verjetne" ugrabitve ali pridržanje zdravstvenega osebja in bolnikov.

"Skrbi nas, da se ta številka iz dneva v dan povečuje," je za BBC povedal predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije za Ukrajino Jarno Habicht. "Zdravstvene ustanove bi morale biti varna mesta tako za zdravnike kot za medicinske sestre, pa tudi za bolnike. To se ne bi smelo zgoditi."

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.17

Biden razburil s svojo izjavo

Ameriški predsednik je danes nagovoril tudi Ruse in dejal, da Putin ne more ostati na oblasti. V Kremlju so v odzivu dejali, da Joe Biden ni tisti, ki odloča, ali Putin ostaja na položaju ali ne. "To ni njegova stvar. Predsednik Rusije je izvoljen s strani Rusov." Bela hiša je v pojasnilu kasneje dejala, da Biden ni pozival k menjavi oblasti.

19.04

Po podatkih ukrajinskega ministra je uničenih okoli 4500 stanovanjskih stavb

Rusija je v Ukrajini uničila približno 4500 stanovanjskih zgradb, 100 podjetij, 400 izobraževalnih ustanov in 150 zdravstvenih ustanov, je dejal minister ukrajinske vlade. Celotna škoda po državi bo ocenjena po koncu sovražnosti in odstranitvi min, je povedal minister za razvoj skupnosti in ozemlja Aleksej Černišov.

19.02

Svarila Bidna

Ameriški predsednik je Vladimirja Putina opozoril, naj se ne premakne niti na en centimeter ozemlja Nata.

18.22

Bidnova opozorila o "dolgem boju"

Predsednik ZDA Joe Biden je v govoru v Varšavi obujal spomine na "bitko med komunizmom in Zahodom" med hladno vojno. "Šlo je za bitko za svobodo," je dejal. Sedanja vojna v Ukrajini se po njegovih besedah ne bo končala hitro. "Rusija je zadušila demokracijo," je dejal.Trditev Vladimirja Putina, da denacificira Ukrajino, pa je po njegovi oceni nespodobna.

17.01

V Lvovu po napadu zagorelo v skladišču goriva

Župan Lvova Andrij Sadovij je dejal, da je po ruskem obstreljevanju zagorelo skladišče goriva. Stanovanjska območja niso bila prizadeta.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou