Tujina

Putin: Ukrajinska protiofenziva se je začela

Zaporožje, 09. 06. 2023 22.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da je ukrajinska vojska začela dolgo pričakovano protiofenzivo, vendar pa Kijevu doslej "ni uspelo" doseči ciljev. Da se je ukrajinska ofenziva, ki so jo več mesecev napovedovali v Kijevu, že začela, so te dni ugibali tudi nekateri mednarodni mediji.

"Z gotovostjo lahko trdimo, da se je ukrajinska ofenziva začela," je dejal ruski predsednik v videointervjuju, ki je bil objavljen na Telegramu. Ob tem je po poročanju tujih tiskovnih agencij zatrdil, da doslej ukrajinske enote "niso dosegle svojih ciljev na nobenem odseku fronte".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dejal je, da spopadi trajajo "že pet dni, z intenzivnimi boji včeraj in dan prej". Ukrajinska vojska je utrpela znatne izgube, vendar "ofenzivni potencial kijevskega režima še vedno ostaja". "Ne bom govoril o številkah, vendar so impresivne," je dejal ruski predsednik.

Ruske oblasti in vojska so v minulih dneh sporočile, da so ukrajinske sile sprožile napade v regiji Zaporožje na jugovzhodu Ukrajine, kar naj bi bila uvodna faza v protiofenzivo, da pa je ruska vojska napade odbila. Kijev je medtem zatrdil, da je glavno središče spopadov še vedno na vzhodu Ukrajine, medtem ko podrobnosti o razmerah na jugu države ni podal.

Ukrajina je v preteklih mesecih trdila, da pripravlja protiofenzivo za osvoboditev območij, ki so jih zasedle ruske enote, a hkrati dejala, da začetka ne bo uradno objavila. Nekateri mednarodni mediji so ob sklicevanju na ukrajinske vojaške predstavnike že domnevali, da ukrajinska protiofenziva poteka že nekaj dni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Razmere so napete na vseh območjih frontne črte. Vzhod je epicenter," je na Telegramu zapisala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar. "Sovražnik še naprej usmerja glavne sile v smeri Limana, Bahmuta, Avdijivke in Marinke, nadaljujejo se srditi boji," je dodala.

Maljarjeva je dejala, da ukrajinske sile odbijajo ruske napade. Serhij Čerevati, tiskovni predstavnik ukrajinskega vzhodnega vojaškega poveljstva, je dejal, da so ukrajinske sile v zadnjih 24 urah napredovale 1,2 kilometra proti Bahmutu. V preteklih dneh so se namreč ukrajinske sile še pomikale na obrobje Bahmuta z namenom obkoliti opustošeno vzhodno mesto, ki so ga ruske sile prevzele maja. 

"Izkoristili smo sovražnikove ukrepe in dejstvo, da enote, ki so vstopile, niso popolnoma poznale območja in niso uspele izvesti ustreznega izvidovanja in koordinacije. Napadli smo. Napadali smo že več dni," je Čerevati povedal za ukrajinsko televizijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni