Tujina

Putin: Z uničenjem elektrarn smo iz humanitarnih razlogov počakali do konca zime

Moskva, 12. 04. 2024 08.12 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.V.
Komentarji
0

Ruski predsednik Vladimir Putin je napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo v četrtek označil za nujen odgovor na podobne ukrajinske napade v Rusiji. Po pogovorih z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom v Moskvi je še dejal, da je namen ruskih napadov demilitarizacija Ukrajine, saj da vplivajo na proizvodnjo orožja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Žal smo v zadnjem času opazili vrsto napadov na naše energetske objekte in smo se bili prisiljeni odzvati," je dejal Vladimir Putin po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax. Aleksander Lukašenko, Putinov zaveznik, se je strinjal s svojim gostiteljem in trdil, da je Ukrajina izzvala obstreljevanje elektrarn. 

Ukrajina je v preteklih tednih izvršila več napadov z droni na ruske rafinerije. Nad napadi, ki naj bi po ocenah prizadeli okrog 15 odstotkov ruske proizvodnje nafte, niso bili navdušeni niti v Washingtonu, kjer se bojijo zvišanja cen energentov, in so Kijevu odsvetovali ciljanje ruskih rafinerij. 

Po besedah ruskega predsednika je Moskva z napadi na energetsko infrastrukturo "iz humanitarnih razlogov" počakala do konca zime, da bi prebivalci Ukrajine manj trpeli zaradi izpada električne energije. "Nismo želeli odvzeti elektrike socialni infrastrukturi in bolnišnicam," je pojasnil.

Aleksander Lukašenko in Vladimir Putin
Aleksander Lukašenko in Vladimir Putin FOTO: AP

Rusija je sicer že kmalu po invaziji na Ukrajino pred več kot dvema letoma začela sistematično uničevati ukrajinski sistem oskrbe z električno energijo in vodo. Zaradi ruskih napadov je bilo prvo zimo vojne na milijone Ukrajincev nekaj časa brez elektrike in ogrevanja. Minulo zimo je bilo izpadov električnega omrežja manj, dokler Moskva v začetku marca ni začela novega vala napadov. Ta naj bi bil po oceni analitikov precej bolj uničujoč od tistega leta 2022. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja