Tujina

Putin zavrnil luksuzno vilo, ker 'ne mara ribarjenja na Finskem'

Helsinki, 22. 05. 2023 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruskega predsednika Vladimirja Putina na Finskem čaka luksuzna vila. Gradnjo večmilijonske stavbe je pred leti naročil njegov kolega, nato pa mu še nedokončano luksuzno letovišče podaril v znak prijateljstva. A ga Putin ni sprejel, saj da "ne mara finskega ribarjenja".

Finsko jezero Saimaa ob meji z Rusijo, kjer stoji neizgrajena vila
Finsko jezero Saimaa ob meji z Rusijo, kjer stoji neizgrajena vila FOTO: Shutterstock

Ruski poslovnež Viktor Hmarin je želel s svojim kolegom iz šolskih let Vladimirjem Putinom preživeti nekoliko več časa. Zato se je odločil, da bo ruskemu predsedniku na Finskem zgradil več milijonov vredno vilo. Luksuzno letovišče, oblikovano v stilu finske ribiške koče, pa očitno Putinu ni bilo preveč všeč, saj se je gradnja še pred koncem ustavila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Danes že skoraj šest let zapuščena ribiška vila, ki je zrasla ob obali jezera Saimaa na jugovzhodnem delu Finske, se kljub nekončani gradnji ponaša z bogato podobo. V trinadstropni počitniški vili se med drugim najde dvigalo, vinska klet, podzemna garaža, soba s savno, prostor za biljard, pisarna in kar osem stranišč, je pridobljene načrte analiziral Ruski Insider

Ves luksuz in blišč pa kazijo več let stari gradbeni odri, kupi gradbenega materiala, ploščice, lestve, nezakriti kabli, hladilniki in zapuščena kopalna kad. 

Hmarin naj bi po njihovih informacijah za delno zgrajeno stavbo odštel približno tri milijone evrov. 

Putin zavrnil darilo, ker ga ribolov na Finskem ne zanima

A zakaj se je gradnja ustvarila? Zakaj je Putin zavrnil darilo starega sošolca Viktorja Hmarina, s katerim sta veljala za tesna prijatelja, poleg udeleževanja predavanj pa skupaj tudi hodila na plese in rokoborbe?

Viktor Hmarin in Vladimir Putin
Viktor Hmarin in Vladimir Putin FOTO: AP

Zidanje se je po informacijah Insiderja ustavilo med Putinovim obiskom Finske leta 2017. Takrat je ruski predsednik sosednjo državo obiskal zaradi srečanja s predsednikom Saulijem Niinistöjem. Kmalu po sestanku pa je do gradbenih delavcev ob Saimaaju prispel Hamarinov tajnik in dejal, da bodo gradnjo ustavili, saj da "Putina ribolov na Finskem ne zanima več". 

 

Kljub zavrnitvi darila pa je Hmarin z izgradnjo želel nadaljevati, vilo pa nato prodati. A kupca za stavbo, namenjeno ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ni našel. Prav tako so se pojavile težave z gradbenimi delavci, ki naj bi redno podajali odpovedi zaradi slabih delovnih pogojev. Insider je za odziv prosil Kremelj, ki pa se še ni odzval. 

Pred kratkim so novinarji Ameriškega Insiderja analizirali tudi načrte razkošne palače ob Črnem morju, ki je domnevno v lasti ruskega predsednika. Pod njo naj bi se namreč skrival bunker. Glede na načrte naj bi bunker sestavljala dva predora, opremljena s prezračevalnim sistemom, dostopom do vode, zasilnimi izhodi in urejeno kanalizacijo. Skrbno načrtovani podzemni prostori pod palačo, katere lastništvo je Putin v preteklosti zanikal, naj bi po besedah analitikov nakazovali na Putinovo stalno skrb in pripravljenost na morebitne spopade z Zahodom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3