Tujina

Biden Putinu, če bi napadel Ukrajino, zagrozil s sankcijami, 'kakršnih še ni videl'

Pariz, 08. 12. 2021 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški predsednik Joe Biden je dan po virtualnem vrhu z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom novinarjem dejal, da je Putinu v primeru ruskega napada na Ukrajino zagrozil s "tako resnimi gospodarskimi posledicami, kakršnih še ni videl". Ob tem je zagotovil, da je Putin razumel sporočilo. Putin sicer vztraja, da vodi Rusija "miroljubno zunanjo politiko, vendar ima pravico braniti svojo varnost".

"Dal sem mu jasno vedeti da bodo, če napade Ukrajino, resne posledice, resne posledice - gospodarske posledice, kakršnih še ni videl, ali jih ni videl še nihče," je o pogovoru z Vladimirjem Putinom dejal Joe Biden.

Dodal je, da bi poleg gospodarskih sankcij ruski napad na Ukrajino tudi sprožil okrepljeno vojaško prisotnost ZDA na ozemlju članic zveze Nato v Vzhodni Evropi. "Verjetno bomo morali okrepiti prisotnost v Natovih državah, da jih pomirimo, še posebej tiste na vzhodnem robu. Ob tem sem dal jasno vedeti, da bomo Ukrajini zagotovili zmogljivosti za obrambo," je dejal.

Vnaprej je predsednik ZDA grožnjo zmanjšal s tem, ko je priznal, da napotitev ameriških enot za obrambo Ukrajine ni v igri, ker Ukrajina ni članica zveze Nato. "Imamo moralno in pravno obvezo do zaveznic Nata po 5. členu. To je sveta obveza, ki pa ne seže do Ukrajine," je še dodal.

Pariz svari Rusijo

Sicer pa je Biden po torkovi videokonferenci s Putinom, ki večjega napredka ni prinesla, govoril z glavnimi zavezniki ZDA v Evropi."Rusiji so bila poslana močna sporočila, da bi imel nov napad na ozemeljsko celovitost Ukrajine strateške in hude posledice," je po telefonskem pogovoru med voditelji ZDA, Francije, Nemčije, Italije in Velike Britanije sporočilo francosko zunanje ministrstvo. T. i. kvintet zahodnih zaveznic je "izrazil svojo odločenost, da je treba suverenost Ukrajine spoštovati", so še dodali. 

Tudi tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert je potrdil pogovor evropskih voditeljev z Joejem Bidnom in dejal, da so udeleženci izrazili "svojo polno podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine" ter izpostavili, da mora Rusija "zmanjšati napetosti in si prizadevati za diplomatsko rešitev", tudi v okviru t. i. normandijskega formata in sporazumov iz Minska.

Rusija si je leta 2014 priključila ukrajinski polotok Krim, česar ni mednarodna skupnost nikoli priznala. Istega leta so proruski separatisti prevzeli nadzor nad vzhodnimi regijami Ukrajine in razglasili neodvisnost, ki prav tako ni doživela mednarodnega priznanja.

Biden in Putin
Biden in Putin FOTO: Profimedia

Putin vztraja, da ima Rusija pravico braniti svojo varnost 

Ruski predsednik pa je danes prvič javno spregovoril o zaostrovanju napetosti med Rusijo in državami zveze Nato z ZDA na čelu. Na novinarski konferenci po srečanju z grškim premierjem Kiriakosom Micotakisom je vztrajal, da vodi Rusija "miroljubno zunanjo politiko, vendar ima pravico braniti svojo varnost". Zavezništvu je nasprotno očital "očitno izzivalno" in "najmanj neprijateljsko" politiko do Rusije.

Na vprašanje, ali namerava vojake, ki jih Rusija že nekaj časa kopiči ob meji s svojo zahodno sosedo, v resnici poslati na ozemlje Ukrajine, ni želel jasno odgovoriti, saj da gre pri tem vprašanju za provokacijo. Je pa dejal, da bi bilo zgolj gledati, kako se zveza Nato vse bolj približuje Rusiji, "zločinska nedejavnost".

"Ni mogoče, da nas ne bi skrbela možnost sprejetja Ukrajine v zvezo Nato, saj bo temu nedvomno sledila namestitev vojaških kontingentov, oporišč in orožja, ki nas ogrožajo," je poudaril in dodal, da je širitev Nata na vzhod za Rusijo "zelo občutljivo" vprašanje.

"To je eno ključnih vprašanj, ko gre za ohranjanje varnosti Rusije na srednji in celo daljši rok. (...) O tem smo ves čas govorili, tudi javno, in svarili svoje partnerje, da je (širitev Nata) za nas nesprejemljiva," je nadaljeval Putin. Tudi Bidnu je v torek povedal, da zahteva Moskva pravna jamstva Zahoda, da Ukrajina ne bo vstopila v Nato.

"Seveda ima vsaka država pravico izbrati način zagotavljanja lastne varnosti, ki se ji zdi najbolj sprejemljiv. A to mora biti storjeno tako, da ne posega v interese drugih držav in ne spodkopava njihove varnosti," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass še dodal predsednik.

Putin je sicer pogovor z Bidnom označil kot konstruktiven, vsebinski in odkrit ter ocenil, da bosta dialog nadaljevala.

Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je videokonferenco ocenil kot pozitivno. "Menim, da je ukrajinska zmaga, da so ZDA vedno podpirale Ukrajino, našo suverenost, našo neodvisnosti," je dejal. Dodal je, da prepozna posebno osebno zavezanost Bidna Ukrajini. Ob tem je še dejal, da bo lahko komentiral podrobnosti pogovorov šele po telefonskemu pogovoru s predsednikom ZDA. Zelenski in Biden naj bi se po telefonu predvidoma pogovarjala jutri.

Spomnimo

Biden in Putin sta v torek govorila kar dve uri, predvsem o zaskrbljenosti zahodnih zaveznic zaradi kopičenja ruskih vojakov ob meji z Ukrajino. Tam naj bi jih bilo že okoli 100.000, invazija pa naj bi se po nekaterih ocenah obetala že konec januarja. Biden je Putinu zagrozil z velikimi gospodarskimi ukrepi, če bi se invazija v resnici zgodila.

Rusija očitke Zahoda zavrača in vztraja, da je njena politika miroljubna ter da je problem v širitvi zveze Nato na Vzhod oziroma da na vstop Ukrajine v Nato ne more pristati, saj bi bila s tem ogrožena njena varnost. Putin je od Bidna v torek terjal pravna jamstva Zahoda, da se to ne bo zgodilo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
09. 12. 2021 16.09
-1
bidon je samo označil ceno za ukrajino. na to se putin ne bo ujel. če ukaže še svojim vojskam se malo povoziti okoli ukrajinskih pa poljskih in pribaltskih mej, bo kmalu veliko pomankanje pampersk. vsi ki se rusov bojite, priporočam da se predčasno oskrbite s plenicami. z okupacijo ukrajine bi razpadel nato in američani bi bežali čez lužo. to vsi igralci vejo. evropi amerika nebi bila več potrebna. je pa res, da ukrajina putinu ni potrebna. putin zgolj zahteva, da je ukrajina nevtralna, drugače bo poskrbel sam da bo.
MladInPerspektiven
09. 12. 2021 17.44
Ehhh tega se Bidon danes več ne spomne ...spomin je čudna reč. Bo moral na plonku imeti napisano kaj kdaj pove
kajedaj
09. 12. 2021 18.34
MladInPerspektiven
09. 12. 2021 19.21
No se boš prepričal, da je tako. Kmalu bo to tudi javno samo počakaj.
Težeklojz
09. 12. 2021 10.18
+2
Ejga Bidon...da t nav Putin kj pokazal, da boš sam debel gledal.
?istkonc
09. 12. 2021 09.31
Kakšen je to naslov.. a ste sploh pismeni?
srečen
08. 12. 2021 21.59
+1
Šalabajzarji
Quaresma7
08. 12. 2021 21.57
+6
kaj pa americani delajo v ukrajini ce so ze tok pametni rusom?
kajedaj
09. 12. 2021 18.35
-1
Branijo Ukrajino? Ce amerov ne bi blo... Bi ze zdauni bla invazija...
srečen
08. 12. 2021 21.54
+2
Zima prihaja, mrzlo bo, mi se pa grejemo z ruskim plinom! Jutri zamenjam peč in nabavim drva! Nič več lenarjenja, delat bo treba!
inside1
08. 12. 2021 21.46
+7
Biden samo grozi, v resnici pa škodo Evropi, nam dela že ves čas. Kaj se pa sploh oni v EU mešajo, verjetno zaradi lastnih interesov, zaradi pomoči drugim sigurno ne.
MladInPerspektiven
08. 12. 2021 21.56
+3
Seveda interesi. Zato EU pod nujno potrebuje svoje vojaške sile.
manga
08. 12. 2021 21.43
+5
Nato in ZDA so okupatorji na evropskih tleh.Pika.
SFRJJNA
08. 12. 2021 21.39
+5
Dementni Biden sploh ne ve prav kje je Rusija in da veliki medo lahko vsak trenutek poje Urajino, zamrzne pol EU itd. Upam, da z novim nemškim premierjem se zadeva spremeni, saj on želi sodelovanje z Rusijo in odklaja ZDA, edino pravilno.
MladInPerspektiven
08. 12. 2021 21.35
+8
Koliko nabijanja že dolgo ne. ZDA bi ja uvedla sankcije katere bi sprejela večina EU držav a postrani bi pa zopet vsi trgovali z Rusijo. Ne direktno ampak prek drugih to se je že dogajalo in se bo še . In zakaj potem sankcije????? Slovenija je dosti čudna, da bi to podprla
SlobodaNE
08. 12. 2021 21.17
+4
Ah nič ne bo samo Ukrajina bo padla :)
Miran Petek
08. 12. 2021 21.09
-1
…ko se “otroc kregajo”..
Danny Veliki
08. 12. 2021 21.07
+8
On bo grozil tam daleč čez lužo europa bo pa ostala brez plina in pšenice. Tako nekako funkcionirajo hujskači.
Et54678
08. 12. 2021 21.06
+9
ameri samo dr.ek vedno mešajo
srebrnibreg
08. 12. 2021 21.02
+12
Kavboji se lahko samo na veliko pres eravajo. Putin jih bo nagnal kot mačke miši.
pomlad14
08. 12. 2021 20.57
+14
Preden karkoli grozi, naj se spravi z natom vred čim dlje stran od vzhoda in od Rusije.
Joakim
08. 12. 2021 20.43
+15
Nekdo,ki je sramotno pobegnil iz Afganistana pred bosimi pastirji, sedaj grozi neki jederski velesili, ki ima vsa mogoča naravna bogastva. Da umres od smeha.
MladInPerspektiven
08. 12. 2021 21.26
+1
Čakaj malo oboji so pobegnili od tam prvo Rusija in sedaj ZDA ...ups in EU pozavil
otki2012
08. 12. 2021 20.40
+12
jenkiji naj se brigajo zase na svojem ozemlju, druge (EU, RUS) naj pistijo pri miru. Nisem za vojno, daleč od tega. Upam da bo Putin toliko pragmatičen da bo to uredil drugače.
backtothefuture
08. 12. 2021 20.34
+3
Zaspani Joe. Ko je buden reče par krepkih in to je vse.
yokerxdinterfan
08. 12. 2021 20.27
+6
Skrajni čas da EU uvede skupno vojsko z vojaškim rokom, se energetsko čimbolje osamosvoji četud na račun slabšega ogljičnega oddtisa, zavzame enotno zunanjo politiko in začne delati sebi v prid ter čim več domače proizvodnje in samoskrbe kjer se le da. Aja pa strog nadzor na vseh zunanjih mejah.