Tujina

Putinov skrivni bunker ob Črnem morju

Moskva, 17. 05. 2023 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pod razkošno palačo ob Črnem morju, domnevno v lasti ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj bi se nahajal skrivni bunker. Glede na načrte, ki jih je analiziral ameriški Insider, naj bi bunker sestavljala dva predora, opremljena s prezračevalnim sistemom, dostopom do vode, zasilnimi izhodi in urejeno kanalizacijo. Skrbno načrtovani podzemni prostori pod palačo, katere lastništvo je Putin v preteklosti zanikal, naj bi po besedah analitikov nakazovali na Putinovo stalno skrb in pripravljenost na morebitne spopade z Zahodom.

Ekipa ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega je pred dvema letoma objavila obsežen videoposnetek o skrivni palači ob Črnem morju, vredni več kot milijardo evrov, ki naj bi bila last ruskega predsednika Vladimirja Putina

Preiskava je ugotovila, da gre za posestvo, ki obsega 39 površin Kneževine Monako. Kot so trdili v opozicijskem gibanju, je bila nepremičnina v letoviškem mestu Gelendžik zgrajena z nelegalnimi sredstvi, ki so jih zagotovili člani Putinovega ožjega kroga, vključno s šefi naftne industrije in milijarderji. Poročilo opisuje različne podrobnosti nepremičnine in trdi, da so na posestvu igralnica, cerkev, hokejsko igrišče in vinograd.

Na posestvu prav tako veljajo strogi varnostni ukrepi. Kljub temu snovalcem palače ni uspelo skriti načrtov, ki prikazujejo dva zapletena predora pod zgradbo. Kot poroča Insider, je rusko podjetje Metro Style načrte že pred leti objavilo na svoji spletni strani, pri tem pa sicer ni navedlo, da gre za Putinovo palačo. 

Podzemni bunker pod Putinovo palačo sestavljata dva ločena predora, povezana z dvigalom. Načrti kažejo, da so predori obdani z debelim betonom in opremljeni s prezračevanjem, urejen je tudi dostop do vode. "Putin je zelo zaskrbljen, ker je ne povsem legitimen voditelj Rusije. Torej, ker ve, da njegova legitimnost ni v celoti zavarovana z volitvami, si bo prizadeval povečati svojo osebno varnost z dobro zaščitenimi rezidencami," je za Insider dejal nekdanji uradnik ameriškega State Departmenta Michael C. Kimmage. 

Razkošna palača ob Črnem morju, ki naj bi pripadala Putinu.
Razkošna palača ob Črnem morju, ki naj bi pripadala Putinu. FOTO: Profimedia

Spodnji predor vključuje premično stezo, ki vodi do izhoda. "Ta postavitev predora ima vse vrste zaščite," je za portal dejal Thaddeus Gabryszewski, gradbeni inženir, ki je pregledal načrte. "Tam so požarni sistem, voda, kanalizacija. To je namenjeno temu, da nekdo preživi ali pa pobegne."

Vsi voditelji držav z jedrskim orožjem imajo izdelane načrte za skrajne nepredvidljive situacije. Ameriški predsednik ima denimo zasilni bunker pod Belo hišo in v Virginiji. Toda za razliko od objektov v ZDA je bil črnomorski kompleks zasebno financiran in ostaja v zasebni lasti. 

Dva predora sta dolga približno 40 oz. 60 metrov in široka 6 metrov, kar ustvarja približno 6500 kvadratnih metrov potencialnega življenjskega prostora, ki je po vsej verjetnosti odporen na morebitne eksplozije. Njihova zmožnost, da prenesejo udar jedrske eksplozije ali razstrelitve bombe, je sicer odvisna od dveh dejavnikov, ki pa na načrtih nista razkrita. Po besedah Gabryszewskega ni znano, iz katerih materialov je narejen prostor. Opozoril je še na obstoj šestih ločenih prezračevalnih jaškov, ki dovajajo svež in filtriran zrak osebam v predoru. To bi lahko nakazovalo, da se Putin boji morebitnega napada s kemičnim orožjem. 

Načrti Putinovega domnevnega skrivnostnega bunkerja ob Črnem morju so več let krožili med moskovsko subkulturo, znano pod vzdevkom "kopači". Gre za urbane raziskovalce, ki obiskujejo in dokumentirajo 'prepovedana območja'. Načrti so se nato pojavili tudi v obsežnem poročilu o palači, ki ga je pripravil Navalni. Ta trenutno prestaja 9-letno zaporno kazen. 

Insider je za odziv prosil Kremelj, ki pa se še ni odzval. Med množičnimi protesti, ki jih je sprožila preiskava Navalnega v letu 2021, je Putin sicer zanikal lastništvo rezidence ob Črnem morju. 

Kimmage meni, da Putinove skrbne večletne priprave kažejo na to, kako dolgo je že osredotočen na možnost eksistencialnega konflikta z Zahodom. "Putin sebe dojema kot vpletenega v spopad z Zahodom. Jedrska razsežnost je pomemben del tega. Ve, da stoji na vrhu vulkana. Ne zdi se, da je psihopat, ki bi sprožil jedrski konflikt, ima vnuke, a je zelo dolgo stal na robu. Ti predori, ta bunker, so del tega," je še dodal Kimmage. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja