Tujina

Putin: Možno je vojaško sodelovanje s Severno Korejo

Amur, 13. 09. 2023 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.S., U.Ž.
Komentarji
0

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je prispel v na kozmodrom Vostočni v Amurju, kjer ga je sprejel ruski predsednik Vladimir Putin. Po ogledu sodobnega vesoljskega centra sta voditelja med drugim razpravljala tudi o možnosti vojaškega sodelovanja. Kim se je po pogovorih usedel na svoj oklepni vlak in se odpravil nazaj proti jugu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Putin in Kim Džong Un sta si segla v roke
    02:40
    Iz 24UR: Putin in Kim Džong Un sta si segla v roke
  • Srečanje Putina in Kima
    00:39
    Srečanje Putina in Kima

Ruski državni mediji so objavili video posnetek srečanja med Vladimirjem Putinom in Kim Džong Unom. Slednji se je ruskemu predsedniku zahvalil za povabilo kljub njegovemu "natrpanemu urniku". Na vprašanje, ali bodo na dnevnem redu tudi pogovori o vojaškem sodelovanju, je ruski predsednik odgovoril, da se bosta voditelja pogovarjala "o vseh vprašanjih".  Po koncu pogovora pa so ruski in severnokorejski mediji poročali, da sta se voditelja pogovarjala tudi o možnosti vojaškega sodelovanja. Obe strani sta ob tem zanikali navedbe ZDA, da sta se predsednika sestala z namenom sklepanja poslov glede dobave severnokorejskega orožja, ki bi ga nato Rusija uporabila v Ukrajini, poroča BBC.

Analitiki in strokovnjaki pa pravijo, da bi se izmenjava vseeno utegnila zgoditi, saj da so ruski obrabni sistemi kompatibilni s severnokorejskim orožjem. "Še posebej bi bili navdušeni nad topniškimi granatami in topovi," ocenjuje strokovnjak za rusko vojsko pri Raziskovalnem centru za študije konfliktov Valerij Akimenko.

Profesor na Univerzi za severnokorejske študije Kim Dong-yup se z ocenami strinja in dodaja, da bi lahko Severna Koreja Rusiji dostavila tudi rakete starejše izdelave. "Možno je tudi, da bi država Putinu dobavila izstrelke novejše izdelave, morda tudi balistične rakete KN-25," pa predpostavlja raziskovalec na Azijskem inštitutu za politične študije Yang U.

Nekateri analitiki menijo, da bi lahko imela Severna Koreja veliko zalogo orožja, saj se ni bojevala, odkar se je leta 1953 s premirjem končala korejska vojna, drugi pa menijo, da bi Pjongjang morda z zadržkom Rusiji predal preveliko zalogo orožja, saj da jim primanjkuje virov za izdelavo novega. Tudi če do izmenjave orožja res pride pa so si analitiki in raziskovalci enotni, da to verjetno ne bi končalo vojne v Ukrajini, le podaljšalo trajanje in na ukrajinski strani povzročilo večje število žrtev, glede domnevne dobave še piše BBC.

Rusija v zameno pomagala pri izdelavi satelitov?

Novinarji so Putina prav tako vprašali, ali bo Rusija Severni Koreji pomagala pri izdelavi satelitov. "Zato smo prišli na kozmodrom Vostočni," je dejal. Pjongjang je bil do zdaj dvakrat neuspešen pri poskusu izstrelitve vohunskih satelitov v orbito, zato naj bi Rusijo prosili za pomoč in sodelovanje. 

"Tako sem hvaležen, da tako pozornost namenjaš našemu obisku v Rusiji. Prepričan sem, da bomo ostali skupaj v boju proti imperializmu," Kim dejal Putinu. Nakazal je tudi, da podpira rusko invazijo na Ukrajino. "Rusija se je povzpela v sveti boj za zaščito svoje suverenosti in varnosti pred hegomonističnimi silami. Severna Koreja podpira vse Putinove odločitve," je še zatrdil severnokorejski voditelj. 

Srečanja se je udeležila tudi Kimova vplivna sestra Kim Džo Jong.
Srečanja se je udeležila tudi Kimova vplivna sestra Kim Džo Jong. FOTO: AP

Vesoljski center Vostočni v Amurju je bil zgrajeno leta 2016, približno desetletje po tem, ko ga je naročil Putin. Takrat je dejal, da se želi manj zanašati na druge države pri svojem programu raziskovanja vesolja.

Po koncu pogovorov je Kim Jong Un znova sedel na svoj oklepni vlak in se odpravil nazaj proti domu, še poroča britanski medij.

Kim je na svojem drugem uradnem obisku v Rusiji, odkar se je aprila 2019 v Vladivostoku sestal s Putinom.

Nekaj ur pred obiskom je sicer Severna Koreja izstrelila dve balistični raketi. Južna Koreja in Japonska sta sporočili, da sta zaznali dve raketi kratkega dosega ob vzhodni obali Severne Koreje. "Naša vojska je okrepila nadzor in budnost v pripravah na nadaljnje izstrelitve, hkrati pa ohranja popolno pripravljenost s tesnim sodelovanjem z ZDA," je sporočila južnokorejska vojska. 

Japonski sekretar Hirokazu Matsuno pa je pojasnil, da sta raketi padli v morje zunaj japonske izključne ekonomske cone. Gre sicer za prvi raketni preizkus, ki so ga izvedli, ne da bi bil severnokorejski voditelj v državi. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou