Tujina

Putinov kritik zaradi zastrupitve v bolnišnici, Kremelj mu želi hitro okrevanje

Omsk, 20. 08. 2020 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, N.S., A.K.
Komentarji
115

Na letalu iz Sibirije proti Moskvi se je najvidnejša opozicijska oseba v Rusiji Aleksej Navalni začel slabo počutiti. Letalo je pristalo, Navalnega pa so odpeljali v bolnišnico, kjer je na intenzivni negi. Bil naj bi namerno zastrupljen, iz Kremlja pa že prihajajo informacije, da naj bi Navalni v sredo veliko pil, mačka pa naj bi danes zdravil s tabletami, ki so povzročile zastrupitev. "To ni res," pa poudarja njegova tiskovna predstavnica.

Iz Kremlja so ruskemu opozicijskemu aktivistu Alekseju Navalnemu že zaželeli hitro okrevanje. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ob tem dejal, da ni še nobenih dokazov, da bi bil zastrupljen in da gre samo za domneve. Če pa bodo v laboratoriju potrdili, da je zastrupljen, bodo tako kot za vsakega ruskega državljana uvedli preiskavo, je dodal.

Francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel pa sta danes izrazila zaskrbljenost. Navalnemu sta ponudila pomoč, od Rusije pa pričakujeta pojasnila o njegovem stanju in okoliščinah.

Vrh normandijske četverice
Vrh normandijske četverice FOTO: AP

Na skupni novinarski konferenci je Macron dejal, da mu je Francija pripravljena nuditi pomoč glede azila, zdravniške pomoči ali zaščite. Merklova pa je dejala, da bi se kritik Kremlja lahko zdravil v Franciji ali Nemčiji, da pa morajo za to prejeti prošnjo.

Macron je dodal, da sta se z nemško kanclerko o primeru Navalnega dolgo pogovarjala. "Seveda smo pripravljeni nuditi vso potrebno pomoč Navalnemu in njegovi družini glede zdravja, azila in zaščite," je dejal.

Pozval je k popolni jasnosti glede okoliščin, v katerih je Navalni zbolel na notranjem letu iz Tomska proti Moskvi in je sedaj v bolnišnici v sibirskem Omsku ter poudaril, da bo Francija zelo pozorna na preiskavo incidenta. Dejal je, da je izjemo zaskrbljen in užaloščen zaradi njegovega stanja, ki ga stalno spremlja.

Merklova pa je izpostavila nujnost hitrih pojasnil Rusije o okoliščinah, kako je prišlo do njegovega slabega zdravstvenega stanja. Zahteva jasnost.

Navalnemu še niso potrdili diagnoze

Namestnik vodje bolnišnice v sibirskem mestu Omsk, kamor so davi – domnevno zaradi zastrupitve – prepeljali ruskega opozicijskega aktivista Alekseja Navalnega, je sporočil, da se zdravniki trenutno borijo za njegovo življenje. "Ne le da zdravniki delajo vse, kar je v njihovi moči. Zdravniki se zdaj resnično borijo, da bi mu rešili življenje," je novinarjem danes povedal zdravnik Anatolij Kaliničenko. Kot je še pojasnil in po poročanju ruske tiskovne agencije Tass, Navalnemu zaenkrat še niso postavili diagnoze, tako da morebitne zastrupitve ne more ne potrditi ne ovreči, ampak mu zaenkrat nudijo le simptomatsko zdravljenje.

Tiskovna predstavnica letalske družbe S7 Airlines, s katero je Navalni letel iz Tomska proti Moskvi, je medtem za Tass zatrdila, da ta na krovu letala ni jedel ali pil ničesar, stanje pa naj bi se mu poslabšalo že kmalu po vzletu. Čaj – edino, kar je Navalni po besedah njegove tiskovne predstavnice Kire Jarmiš zaužil danes – naj bi spil v lokalu na letališču v Tomsku. Vodstvo letališča po poročanju Tass preiskuje lokal, tja naj bi tudi že prišla sanitarna inšpekcija, ki pregleduje posnetke varnostnih kamer. So pa sporočili, da noben drug obiskovalec lokala ni imel kakršnihkoli težav.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Navalni je bil na letalu iz Sibirije proti Moskvi, ko se je začel nenadoma zelo slabo počutiti. Letalo je nato zasilno pristalo, njega pa so nemudoma prepeljali v bolnišnico v Omsku, kjer je na intenzivni negi na oddelku za toksikologijo, po navedbah vodstva bolnišnice pa je njegovo stanje resno. Po poročanju ruskih medijev, naj bi ga dali v umetno komo, da so lahko opravili določene teste.

Navalni je nezavesten in leži na intenzivni negi v bolnišnici v Omsku, potem ko ga je po vsej verjetnosti nekdo namerno zastrupil – tako je na Twitterju sporočila Jarmiševa. Kot je tvitnila, predvidevajo, da so ga namerno zastrupili, in sicer tako, da so nekaj vmešali v njegov čaj, saj je bila to edina stvar, ki naj bi jo zjutraj popil. "Zdravniki pravijo, da se je strup z vročo tekočino zelo hitro absorbiral," je pojasnila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dodala je še, da je Navalni nezavesten in priključen na respirator ter da so na njihovo zahtevo v bolnišnico poklicali policijo. Kot je še zapisala, želijo policisti od zdravnikov dobiti pojasnila. "Zdravnik me je videl na hodniku in rekel, da so nekatere stvari zaupne, nato pa policiste odpeljal v drugo sobo," je tvitnila.

Ruska tiskovna agencija Tass pa piše, da je vir blizu policije sporočil, da zaenkrat primera ne preiskujejo v smeri namerne zastrupitve. "V tej smeri ne razmišljamo. Možno je, da je nekaj popil ali včeraj sam nekaj vzel," je povedal vir. Na omenjeno poročanje pa se je že odzvala njegova tiskovna predstavnica, ki je ostro zavrnila omenjene navedbe. Kot pravi, sta bila ves čas skupaj in ni šlo za običajno zastrupitev. Najlažje je krivdo zvrniti nanj, še pravi.

Vidim, da program Kremlja že pojasnjuje okoliščine, ki so pripeljale do zastrupitve, je zapisala. "Domnevno naj bi sinoči veliko popil, danes pa zaradi mačka popil nekaj zdravil, kar je povzročilo zastrupitev. To ni res. Včeraj ni pil in danes ni vzel nobenih tablet," je zapisala.

Njegova zdravnica Anastasia Vasilyeva, ki je javno spregovorila o tem, da rusko zdravstvo ni pripravljeno na spopad s koronavirusom, je danes na Twitterju sporočila, da je njegovo stanje resno. Kot pravi, k njemu ne dovolijo nikomur, prav tako pa nočejo predati njegove zdravstvene dokumentacije. Zato si od uradnikov ministrstva za zdravje prizadeva pridobiti dokumentacijo in premestitev v bolnišnico v Moskvo ali v tujino.

Aleksej Navalni
Aleksej Navalni FOTO: AP

Navalni velik kritik Kremlja

44-letnik je ena najvidnejših opozicijskih osebnosti v Rusiji. Znan je predvsem po svojih kampanjah proti skorumpiranim kremeljskim uradnikom in politikom ter je glasen kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina. V preteklosti je bil že večkrat tarča različnih fizičnih napadov. Med drugim so ga napadalci leta 2017 polili z zelenim barvilom, ki se uporablja kot razkužilo, pri čemer je utrpel kemične opekline na očesu.

Navalni, ki je na prestižnih ruskih univerzah diplomiral iz prava in financ, je najprej postal priljubljen kot bloger, ki je razkrival dokaze o korupciji, tudi luksuznega premoženja visokih uradnikov, ki so imeli nesorazmerno nizke plače. Njegove oddaje na YouTube so še sedaj zelo priljubljene, ima pa več kot štiri milijone naročnikov. Na Twitterju pa ima več kot dva milijona sledilcev, tako da uživa široko podporo med mladimi. Nacionalni mediji ga ignorirajo.

Širše znan je postal med protesti med letoma 2011 in 2013 ob spornih parlamentarnih volitvah in volitvah moskovskega župana. Leta 2011 je vodil proteste več deset tisoč ljudi proti nepravilnostim na parlamentarnih volitvah. Leta 2013 pa se je potegoval za položaj župana Moskve, ko je dosegel izjemen uspeh in s 27 odstotki glasov pristal na drugem mestu za Putinovim zaveznikom Sergejem Sobjaninom, kar ga je postavilo v ospredje kot enega od vodilnih predstavnikov opozicije.

V skladu z julija uveljavljenimi ustavnimi spremembami pa se Navalni prihodnjih 15 let ne bo mogel potegovati za predsedniški položaj v Rusiji, saj je sedaj pogoj, da morajo predsedniški kandidati v državi živeti najmanj zadnjih 25 let. Navalni je namreč pred desetletjem študiral na univerzi Yale v ZDA. Ustavne spremembe sicer Putinu omogočajo, da ostane predsednik še 16 let. Navalni je poročen in živi v Moskvi s soprogo in dvema otrokoma.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
20. 08. 2020 21.30
+0
Tako ti je to, ko se komunajzar preštriha v avtokrata "demokrata".... Ištwan Twito je že poslal kakšno navdušeno čestitko svojemu potencialnemu idolu, carju Putjinu?
yanay
20. 08. 2020 21.27
+5
Kremelj mu želi hitro okrevanje. Do naslednjič, ko verjetno za okrevanje ne bo več nobene možnosti.
mačo123
20. 08. 2020 19.23
+4
Levičarska posla.Če nisi naš te ni!
Generacija56
20. 08. 2020 18.22
-3
Navalnega je zastrupil njegpv pomočnik.... RT se je dokopal do videa iz lokala, kjer je Navalni čaj popil. Čaj je dostavljen od pomočnika... Danes to zahodno propagando Rusi raztrgajo, kot papirni robček...
Ate_ist
20. 08. 2020 15.47
+4
Njegova zdravnica Anastasia Vasilyeva je okulist! In ona je lansko leto čez zaprta vrata ugotovila, da je Aleksej zastrupljen. To ga ni ustavilo, da od takrat ne bi večkrat potoval v tujino. Dokazov o takratni zastrupitvi seveda ni mogel predložiti. Kričanje Navalnega v wc-ju letala in kasnejša nezavest pričata prej o infarktu kot pa o zastrupitvi (mnenje zdravnika) vendar ne se prenaglit in počakajmo na izvide. To da je Navalni že odigral svojo vlogo je že stara zgodba. Tako da je za kuratorje uporaben le še kot sakralna žrtev (spomnite se Nemcova). Obstaja pa vprašanje kaj je počel v Sibiriji. Namreč proti njemu teče sodni postopek in v ta namen je bil prisiljen podpisat izjavo, da ne bo zapuščal Moskve. Rusofobom gre tudi v Rusiji odlično. Plačila za izdajstvo lastne države in lastnega naroda pa prejemajo v Bitcointih.
emilzapata
20. 08. 2020 15.43
+6
močno dvomim, če je tale eventuelna zastrupitev organizirana s strani Kremlja in njihovih agentov, imam občutek, da je to organiziral nekdo iz zahodnih "demokratičnih " institucij, za dodatno inercijo političnega pritiska na Rusijo zaradi Belorusije, kjer jim stvari ne gredo najbolj po načrtu.
nikhrast
20. 08. 2020 15.56
+0
Machetekills007
20. 08. 2020 15.10
-8
demokracija po rusko. "če nisi naš te zastrupimo in ubijemo". putin, jajo, orban, trump. ni razlike.
Vapo
20. 08. 2020 15.18
+7
Putin je za razliko od drugih pravi državnik, ki ima rad svojo državo in jo je dokazano rešil. Ostali so pa navadni kekci...
nikhrast
20. 08. 2020 15.57
+0
GDP pa v Rusiji kar raste, kmalu bo na ravni kakšne zvezbe države v Ameriki.
Balki30
20. 08. 2020 20.40
+3
Ja....kmalu bo tk velik ko kalifornijski....pol.pa.se 500 let da bo isti ko zda....pa to
Kollerik
20. 08. 2020 21.31
+0
"pravi državnik" je kriminalc tako kot vsi njegovega kalibra
Grunf TNT
20. 08. 2020 13.38
+10
Uh kako zahod in kabalo moti Putin. Pripravljeni so na vse da odstranijo še zadnje upornike proti NWO.
Skdesni
20. 08. 2020 13.31
+25
Vsi Putinovi kritiki končajo na podoben način.
+6
Hulk Zalepi
20. 08. 2020 13.26
-7
janez0606
20. 08. 2020 13.14
+20
Pop kaj ko bi se lotili Američanov, ki so hoteli odkrivati stvari, pa so umrli v čudnih nesrečah, jih je nekaj deset v zadnjih 20 letih. Pessda so Rusi neumni da neznajo uprizori samomora, ala epistein.
janez0606
20. 08. 2020 13.12
+4
Hehe 7boge ofce, če bi pisal za trumpa bi Bla največja teorija zarote, k je pa v Rusiji, pa na popu pišejo o tem je pa zih res, jao ubog narod.
nanodelec
20. 08. 2020 13.05
+2
Avgustovska slabost, ker so ulice prazne. Kar naprej, kar naprej iste zgodbe...
ivan res grozni
20. 08. 2020 12.57
+11
Putin na tak način najprej prestraši nasprotnike, če to ne zadošča pa jih likvidira, kjerkoli na planetu.
big brother
20. 08. 2020 12.52
+1
Narava slej al prej vrne, edina stvar za katero Putin nima rešitve je bolezen, tko da...počakmo
taft01
20. 08. 2020 15.06
+4
Cakamo tudi jansev cas.. Molimo bratje, molimo..
inside1
20. 08. 2020 12.41
+12
Fasal je kak radioaktivni izotop v čajček, kot je to gor v navadi. Sedaj po počasi shiral, verjetno mu pomoči ni.
bebo3
20. 08. 2020 12.34
+3
ja v Rusiji je to klasika, začelo se je odkar se je Putin povzel visoko v politiki, da vsi njegovi nasprotniki umrejo tragično
+3
lordG
20. 08. 2020 11.52
-1
A je dobil koktail radioaktivnega plutonija?
kojnusar
20. 08. 2020 11.33
+1
novicok. deja vu.
dane30
20. 08. 2020 11.32
-6
Ce bi ga hotla drzava pospravt, ga ne bi blo vec, tko da men to smrdi na izigravanje zrtve.
ivan res grozni
20. 08. 2020 12.58
+3
Najprej nasprotnike prestrašijo in likvidirajo šele, če to ne uspe.