Tujina

Putinove sanje: Vpliv in stara slava – pa cena?

Moskva, 27. 01. 2022 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
450

Ob naraščanju napetosti na ukrajinsko-ruski meji je najbolj pogosto slišati vprašanje, kaj želi s konfliktom doseči ruski predsednik Vladimir Putin. Medtem ko nekateri menijo, da ni jasno, kaj želi, so drugi prepričani, da gre z obujanje ideje o veliki in močni Rusiji za povečanje geopolitičnega vpliva in utišanje domačih kritikov z ustvarjanjem zunanjega sovražnika. Poglejmo nekaj interpretacij dogajanja.

Putin zatrjuje, da želi Zahod zmanjšati Rusijo, Zahod Putina obtožuje, da jo želi povečati.
Putin zatrjuje, da želi Zahod zmanjšati Rusijo, Zahod Putina obtožuje, da jo želi povečati. FOTO: iStock

Prevelika Rusija

Putin je sicer prepričan, da je Rusija v nenehnem konfliktu z Zahodom. "Nenehni pritisk Zahoda na Rusijo je mogoče razložiti le z dejstvom, da zahodne države mislijo, da je Rusija prevelika tudi po razpadu Sovjetske zveze," je decembra dejal na svoji letni tiskovni konferenci.

"Že leta 1918 je eden od pomočnikov ameriškega predsednika Woodrowa Wilsona dejal, da bi ves svet lažje spal, če bi namesto trenutno ogromne Rusije obstajala država v Sibiriji in še štiri države v evropskem delu," je takrat spomnil Putin. 

Zahod naj bi težnjo po manjšanju Rusije našel v svoji usodi, še meni Putin: "Po njihovem mnenju je Rusija danes prevelika, ker so se evropske države same spremenile v manjše države. Ne v velike imperije, ampak majhne države, 60-80 milijonov ljudi. Zato je zanje 146 milijonov, kolikor nas je ostalo po razpadu Sovjetske zveze, še vedno preveč."  

Premajhna Rusija

A številni menijo, da osnovna težava ni v zahodnem preveč, ampak Putinovem premalo. Ti so prepričani, da Putina vodita zgodovinska nostalgija in strah pred razvojem demokracije v neposredni soseščini. Njegove sanje naj bi v tem kontekstu bile obujanje nekdanje veličine Rusije in promocija njegovega načina vladanja. 

Putin je v Srednji Aziji poskušal obnoviti vpliv Moskve z oblikovanjem Evrazijske gospodarske unije, vključno s Kazahstanom. Toda ambicije Moskve so trčile ob ambicije Pekinga. 

Leta 2013 je kitajski predsednik v Astani, kazahstanski prestolnici, napovedal kitajsko pobudo za sodelovanje, danes Kazahstan celo več trguje s Kitajsko kot z Rusijo. 

Čeprav nekateri v ožjem Putinovem krogu še uveljavljajo ozemeljske zahteve do severnega Kazahstana, pa dejstvo, da ta nekdanja sovjetska republika uhaja iz območja vpliva Moskve, ni naletelo na velik odpor Kremlja. Ta sicer tudi tam mešetari po svoje, kar je bilo, če ne drugače, jasno ob zadnjih nemirih, vendar se za razliko od Ukrajine niso zapletli v grožnjo vojne s Kitajsko. 

Argument na ruski strani bi lahko bil, da se s tem zavezništvom ukvarjajo manj, ker Kazahstan ne goji obrambnih vezi s Kitajsko. Toda naraščajoča bližina Astane in Pekinga ima vseeno jasne varnostne posledice, četudi je navzven videti drugačna kot ukrajinska težnja po vstopu v NATO.

"Resnična razlika med Kazahstanom in Ukrajino je morda v tem, da Kazahstan ne kaže znakov, da bi postal demokracija. Nasprotno pa se Ukrajina dosledno upira prizadevanjem za vzpostavitev avtoritarnega režima, kakršnega je Putin postavil v Rusiji. Ukrajinski sistem je v mnogih pogledih pokvarjen in nefunkcionalen. Toda država ima volitve, ki niso vnaprej pripravljene, in živahno civilno družbo," je za FT ocenil zunanjepolitični Gideon Rachman.

Putin rad poudarja podobno zgodovinsko pot Rusije in Ukrajine. Kot natančno ugotavlja, ju zgodovina in kultura res povezujeta. Toda dejstvo, da je Ukrajina ubrala drugačno politično pot od Rusije, sproža nerodna vprašanja za Kremelj, saj tam trdijo, da je zahodni liberalizem popolnoma neprimeren za regijo. 

Toda če bi razvoj v Ukrajini šel v pravo smer, bi se Rusi morda začeli pogosteje spraševati o teorijah Kremlja in – tudi v luči napovedi o zategovanju pasu, zaradi česar Putinu slikanje zunanjega sovražnika pride še kako prav – bolj resno začeli razmišljati o alternativah. 

"Morda je to pravi razlog, zakaj Ukrajina v Putinu vzbuja takšen bes. Obvladovanje tega besa z grožnjo obsežnih gospodarskih sankcij je nenadoma najnujnejši izziv, s katerim se sooča zahodno zavezništvo," dodaja Rachman.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

Cena imperija

Kar koli se plete po Putinovi glavi, je slaba ideja, pa meni Nina L. Hruščova, profesorica mednarodnih zadev in soavtorica knjige Po Putinovih stopinjah: Iskanje duše imperija v enajstih ruskih časovnih pasovih.

Kot piše za Globe and Mail – Putinove avanture ignorirajo zgodovinsko resnico: imperij ni nikoli zastonj, ampak ima visoko ceno.

"Boris Jelcin, prvi ruski postsovjetski predsednik, je dandanes redko tema pogovorov. Vendar je bil prav on tisti, ki je priznal monumentalne stroške vzdrževanja sovjetskega imperija – stroške, ki so prispevali k osramočenju Rusov in zadrževanju ljudi v zaporu v policijski državi. Samo z razpustitvijo imperija in vzpostavitvijo svobodnega tržnega gospodarstva bi Rusija lahko prinesla osvoboditev in blaginjo svojim ljudem," je prepričana Hruščova. 

Toda s predajo oblasti Putinu na silvestrovo leta 1999, je Jelcin obsodil svojo vizijo. Putin se zdi odločen vzpostaviti vrhovno oblast nad nekdanjimi sovjetskimi državami – kar bo zelo draga ideja, meni avtorica. 

Natančen delež sovjetskega BDP, ki je bil namenjen ohranjanju imperija, ni jasen. Toda glede na zahteve industrijske proizvodnje in sovjetskega vojaško-industrijskega kompleksa – ki je skupaj zahteval do 80 odstotkov vseh državnih prihodkov – je varno reči, da si Sovjetska zveza ni mogla privoščiti recimo subvencij neproduktivnim tovarnam v izoliranih območjih njenih držav članic. 

Toda medtem ko marsikateri navadni državljan teh stroškov in lastne bede ni spregledal, so voditelji imperijev vedno prepričani, da so stroški upravičeni. Čeprav zgodovina pripoveduje drugo zgodbo: težnja po nadzoru vodi do prekoračitve pooblastil, naredi moč manj varno in pospeši propad imperija, poudarja Hruščova.

Danes se stroški Putinovih ambicij Putina povečujejo, izpostavlja Hruščova. "Vojaški izdatki države so se povečali s 3,8 odstotka BDP leta 2013 – zato je leto, preden je Rusija napadla Ukrajino, priključila Krim in podprla odcepitvene sile v vzhodnih regijah Donetsk in Lugansk – na 5,4 odstotka v letu 2016. Vmes se je delež zmanjšal, zdaj znova narašča. Ruske čete so nameščene tudi v okupirani gruzijski regiji Abhazija, odcepljeni moldavski regiji Pridnestrje, Gorskem Karabahu, Kazahstanu, Kirgizistanu in Belorusiji."

Nekoliko težje je izračunati strateške stroške Putinovega imperija. Svetovne sile so odločene ohranjati status quo, ki ga želi gospod Putin vznemiriti. 

Konec hladne vojne je vladam omogočil preusmeritev sredstev iz vojaških proračunov v socialne programe. Mirovna agenda je podpirala gospodarski razcvet na Zahodu, ki se je končal s finančno krizo leta 2008.

Največjo korist je imela Kitajska. Če so bile pred 40 leti vojaške enote postavljene ob kitajsko-sovjetski meji, rožljalo se je z jedrskim orožjem, je nato konec hladne vojne Kitajski omogočil, da je sredstva uspešno preusmerila v gospodarski razvoj in zmanjševanje revščine. 

Hruščova meni, da bi že pogled na domače stroške moral Putina prepričati, da opusti svoje imperialne ambicije. Če ga ne prepriča to, bi ga morala prepričati nevarnost rivalstva z danes izjemno močno Kitajsko. A po drugi strani Hruščova meni, da morda Putin enostavno ni več zmožen videti zgodovinskih lekcij. 

Vladimir Putin na vojaški paradi
Vladimir Putin na vojaški paradi FOTO: AP

Koraki do imperija

Da ni nujno, da se bo Putin tokrat ustavil, kot bi to veleval zdrav razum, menijo tudi v kolumni, ki jo je za Center for European Policy Analysis spisal nekdanji ameriški veleposlanik pri NATO Kurt Volker

"Ko je pred 21 leti postal predsednik Rusije, je Vladimir Putin izjavil, da namerava obnoviti rusko veličino. V tistem času, ki je sledil desetletju kapitalizma z zakoni divjega zahoda, vladali sta korupcija in kršitve javnega reda in miru, so mnogi Rusi in zunanji opazovalci pozdravili njegove besede kot nujen popravek, ki bi okrepil demokracijo. A dve desetletji pozneje je očitno, da je razmišljal o nečem drugem. Ko je razpad Sovjetske zveze označil za največjo tragedijo 20. stoletja, se je Putin lotil projekta ponovne vzpostavitve ruskega imperija v Evropi in Evraziji," meni Volker.

Ocenjuje, da so bili koraki vseskozi jasni, začeli pa so se takoj – obnova ruske vojske, posodobitev in razširitev ruskega jedrskega arzenala, oživitev in širitev ruskih obveščevalnih služb in njihovih dejavnosti, prevzem nadzora nad ruskimi mediji, konsolidacijo državnih industrij, spodkopavanje kakršne koli politične opozicije, prav tako je Rusija obrnila hrbet več mednarodnim obrambnim dogovorom.

Ko je okrepil ruske zmogljivosti in vzpostavil močnejši vojaški položaj v odnosu do Zahoda, je Putin začel aglomerirati nekdanja sovjetska ozemlja. "V zadnjih letih je nadziral prevzem beloruske varnosti in medijev, namestitev ruskih mirovnih enot v Gorskem Karabahu, prevzem varnosti in medijev Kazahstana ter množično krepitev vojske na meji z Ukrajino. Vse to poleg ruske nezakonite priključitve Krima leta 2014 in okupacije delov Donbasa, Abhazije in Južne Osetije ter dolgoletne prisotnosti v Pridnestrju," poudarja Volker. 

"Decembra 2022 bo minilo 100 let od ustanovitve Sovjetske zveze na ozemlju nekdanjega Ruskega cesarstva. Zdi se, da je Putin odločen praznovati to obletnico ustanovitve novega ruskega imperija in to podpira z vojaško silo ne glede na proteste Zahoda," še meni diplomat, ki je prepričan, da bo to nova realnost za voditelje zveze NATO v prihodnjih mesecih in letih. 

"Da bi ohranil svobodo in varnost v Evropi – in ohranil upanje, da bodo svobodo in varnost lahko uživale tudi države, ki trenutno niso v zvezi NATO – mora biti NATO pripravljena na vrnitev na raven vojaške prisotnosti in budnosti, kakršne ni bilo že desetletja. Obdobje po hladni vojni se bliža koncu. Kar sledi, morda ne bo nova hladna vojna, a tudi ne obdobje napredka v miru in varnosti. Zveza NATO mora biti pripravljena," poudarja.

Vladimir Putin veliko pozornosti posveča piljenju svoje javne podobe močnega vladarja.
Vladimir Putin veliko pozornosti posveča piljenju svoje javne podobe močnega vladarja. FOTO: AP

Strupena nostalgija

Medtem avtor knjig in poznavalec mednarodnih odnosov David Rothkopf meni, da je malo bolj nevarnih stvari kot nostalgija starcev. V svoji kolumni meni, da je te dni ta sicer očitna na vseh korakih – Jair Bolsonaro, Narendra Modi, pa tudi Erdogan, Orban in  Trump – vsi naj bi skušali poustvariti države svoje mladosti. 

"Na 69-letnega Putina se že dolgo gleda kot na človeka, ki je tako negotov glede svoje bledeče moškosti, da ustvarja komično mačo podobo, med drugim, kako jaha brez majice po ruskem podeželju," piše. 

A situacija je vse prej kot komična. Predstavlja globalno nevarnost, na žalost Ukrajine pa se bo Putinova drama še naprej odvijala na njihov račun. "Zdi se malo verjetno, da bi se Putin v tem trenutku lahko umaknil, ne da bi bil videti šibek. Toda dolgotrajen konflikt v Ukrajini bi bil za Rusijo zelo drag," še meni Rothkopf, ki je zato med tistimi, ki menijo, da je vojaška akcija verjeten scenarij.  

Po njegovem prinaša vsaj nekaj skromnega dobička – nekaj dodatnega zemljišča, morda pridobitev nadzora nad kopenskim mostom proti Krimu in oslabljeno vlado v Kijevu: "Če bo NATO ohranila svojo odločenost in Rusiji hitro naložila visoko ceno za tako invazijo, je morda mogoče omejiti posledice te trenutne Putinove avanture in pomiriti strah pred stopnjevanjem. Toda grožnja, ki jo predstavljata Putin in njegova strupena nostalgija, se s to epizodo ne bo končala."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (450)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlobodaNE
04. 02. 2022 09.24
Slovanski svet se bo moral postaviti za sebe, drugače bo hudo.
gusar.
28. 01. 2022 14.02
+4
Saj to ti gre lahko na bruhanje. Torej je Rusija prevelika in bi bilo potrebno narediti države kot je Slovenija, da bi lahko krvniki pometali z takšnih državah, kot je Slovenija. Plin in nafto bi treba verjetno dati Ameriki in Ruse naseliti v kakšno puščavo v Sibiriji. Ameriko še povečati, in iz miljonarjev narediti miljarderje.. To vam ne bo uspelo, to so vaše sanje...
tornadotex
28. 01. 2022 09.59
+4
Vse to je le del Putinove predstave, teatra, ko fila vojsko na mejo.Ni neumen in začel 3 sv. vojno.Ima še druge ase v rokavu.Je pa dejstvo in neizpodbitno, da je Putin spoznal, kako daleč si upajo iti Amerosi.V naslednjih letih bomo videli povsem drugo taktiko osvajanja ozemelj.V današnjih časih več na silo ne gre.To so zadnji hoteli narediti fanatiki z islamsko državo. Putin spoznava ,da se ozemlja danes osvaja gospodarsko, z ekomomijo in s tem politično. Verjamem, pa da bo v navezi z Kitajcem, morda tudi Evropo, začel osvajati cel svet.....Seveda največja grožnja jim še zmeraj ostane Ameros, ki venomer pod svoje okrilje snubi nekatere Evropske države.
Betuul
27. 01. 2022 18.01
+2
Putina je razdražu naš matej ko je s fračo nabijal po počku! In to tako da je počl do moskve!
Betuul
27. 01. 2022 18.06
+2
Ne se špilat matej! To je bilo glih tako; kot da bi brcnil v čebelnjak pol se pa čebele ven vsujejo! Zdaj se pa lepo s tisto maskir barvo namaži ; pa grmovje na glavo! Skrij se da te ne dobijo!
MojsterSplinter
27. 01. 2022 17.42
+4
Pravzaprav je najbolj pogosto slišati vprašanje, kdo si je izmislil, da bo Rusija vsak čas napadla Ukrajino.
Qualisvirtalisoratio
27. 01. 2022 16.57
+9
najbolj pokvarjena nacija ZDA.
Qualisvirtalisoratio
27. 01. 2022 16.57
+0
puspan
27. 01. 2022 20.07
+0
Kollerik
28. 01. 2022 20.08
odgovornost
27. 01. 2022 15.28
+7
In delnice vojasko industrijskega kompleksa v zadnjih desetih letih letijo v nebo. Najbolj zadovolnji ZDA in GB. Z vec orozja vec miru ali vec sovrasta?
sinhron
27. 01. 2022 15.25
+2
Nostalgija daje moč Putinu , da skuša ne glede na ceno vzpostaviti nekdanjo carsko Rusijo in da se s tem zapiše v zgodovino , da je ponovno združil , čeprav na silo , nekdanje države Sovjetske zveze ! Ne zaveda se , da so se države samostojno odločile za samostojno in neodvisno pot ob odcepitvi od Ruske federacije in to Putin ne razume , namesto , da bi razvijal gospodarstvo in dobre sosedske odnose , ki bi prinesli dobrobit vsem , raje z agresivno politiko ogroža države in mir v regiji , politične nasprotnike in kritike likvidira !
Jogi
27. 01. 2022 18.43
+0
Putin ne ustvarja carske Rusije. Upira se temu, da bi imel nato pakt pred vrati. Ko so hoteli Rusi postaviti rakete na Kubi, so ZDA to preprečile. Ko nato pakta ne bo več, bo več možnosti za mir! Tu so ameri rompi bale...
puspan
27. 01. 2022 20.08
+1
Ne primerjaj današnjih časov s takratnimi!
wolf.01
28. 01. 2022 08.20
+3
Če bi bil Trump predsednik, tega nebo bilo.
wolf.01
28. 01. 2022 08.21
+1
Kollerik
28. 01. 2022 20.09
-1
User2003936
27. 01. 2022 14.43
+3
Američani varčujejo z močmi, ker menijo, da bodo brez truda rešitelji sveta potem, ko vsem razen njim zmanjka nafte in jedrske energije.
srebrnibreg
27. 01. 2022 13.39
+4
Vlado razbij to Noro Ameriško Teroristično Organizacijo katera że nekaj let vrši invazijo na Ruske meje.
Et54678
27. 01. 2022 13.20
+8
gr?arica
27. 01. 2022 13.14
+3
Putin zeli samo to kar je zahod obljubil ze ob zdruzitvi nemcije in se seveda tega ni drzal. Me pa zanima kaj bi sedaj americani in zahod na splosno blebetali, da postavijo rusi bazo z jedersko obirozitvijo na Kubo ali recimo Mehiko. Ja spet bi bil Putin zlobnez .
bema1201
27. 01. 2022 13.07
+3
Putin nekdanji KGB jevec, za njih se pa ve kaj so bili in kaj so počeli, svinjarije.
kameltrajbar
27. 01. 2022 13.56
+9
Kollerik
28. 01. 2022 20.09
-1
bema, putka je samo še eden bivši komunajzar, tako kot vaš šef, Bog in idol hkrati...
nestabilen
27. 01. 2022 13.01
+5
Nova Moskva ima okoli 100K prebivalcev,za 65 kvadratov je cena 150K dolarjev,mesecni stroski za vse pa so med 60-80 dolarjev.Dostop do podzemne,veliko marketov,otroskih igrisc itd.Didtatorji ne zidajo takih komleksov in tako poceni.
nikhrast
27. 01. 2022 15.16
+0
No, vsaj priznaš da diktatura dela brezglavo.
revolucija_mb
27. 01. 2022 12.54
+9
Putin pelje vojsko tisoče kilometrov na tujo mejo in želi vojno...aja ne čakaj, to so tisti ki njega obtožujejo. 😁 Vsi imajo maslo na glavi, a da imaš amere ob vsej zgodovini za svete in delilce pravice, moreš biti malo skregan z logiko in realnostjo. Dosti jih ne razume, da Rusija ni Irak, Afganistan, Koreja ali podobni, to je največja država na svetu in narod z bogato zgodovino in kulturo, itak da ne bodo mirno gledali da umetni ameri in co.vlačijo vojsko na njihovo mejo...saj so se nekaj naučili od hinavskega zahoda.
odgovornost
27. 01. 2022 15.25
+1
kam pelje vojsko? a na drugo stran svoje drzave. kam peljejo vojsko ZDA in NATO? A ja to so ti veliki fantje ki lahko gredo vsepovsod
Topas
27. 01. 2022 12.54
+11
Amerika je problem!!! Amerika dela sranje njih napadajte.
real....
27. 01. 2022 13.17
-3
ok ampak pomembno je sodelovanje med ljudmi oz dusami..napadanje,prevlade,podrejanje itd so mimo!?
SnowmanR
27. 01. 2022 12.51
+11
Vidim da miroljubnemu zahodu ni pomoči, toliko miroljubni da jim zmankuje surovin, zato so se spravili na slabše Libija, Sirija, Vietnam, Afganistan...
SnowmanR
27. 01. 2022 12.51
-3
Ko je Rusija v igri pa vsi strah in trepet...
Principat
27. 01. 2022 12.46
+8
amerikanci in NATO , angleži spet legalno pod pretvezo zavzemajo , okupirajo Ukrijino , češ da jih rusi zasedejo, sedaj pa to delajo oni
Pri?evalec
27. 01. 2022 12.26
-4
bergman Upam, da se motiš. Ostali evropski mini samodržci nimajo take armade in nuklearnih konic za sabo… Slovani imamo poleg vsega lepega neko prekleto samodustruktivnost, ki se vidi tu v trolski inačici tukaj gor. Da bo sosed mrtev, se je pripravljen fentat tudi sam, poglejte tu gor kaj se piše… Če bo kdo krivec za kones sveta, se bojim, da bo Slovan. Toda do takrat smo še daleč. Zdi se mi za zdaj, da si bodo prisvojili Ukrajino, zaveznikom pa v resnici ne bodo pomagali Ukrajini.
SnowmanR
27. 01. 2022 12.43
+0
Za konec sveta bo kriv Jud antihrist...BTW
DR. RNR
27. 01. 2022 12.18
+2
Ameriski strahobiznis. Ustvarijo sovraznika,sejejo paniko strah,sebe ponudijo kot edinega resitelja. Tako je blo z irakom in corono...vojna industrija. Zdaj ko ni vec povprasevanja po inekcijah,ponujajo orozje. Isti ljudje samo drug artikel.