Tujina

Računica ruskih tankov: na 150 uničenih proizvedejo 20 novih

Moskva, 28. 02. 2023 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med drugo svetovno vojno, leta 1940, je Sovjetska zveza v enem samem mesecu proizvedla približno 1000 tankov. Danes lahko Rusija v istem časovnem obdobju skupaj sestavi 20 tankov. V več kot 17.000.000 kvadratnih kilometrov veliki državi namreč obratuje le ena tovarna za njihovo proizvodnjo, kaže poročilo The Economista.

Ruski tank T72 B3
Ruski tank T72 B3 FOTO: Shutterstock

V zahodnem delu ogromne države stoji industrijski kompleks, katerega nastanek sega v 30. leta prejšnjega stoletja. V njem pa stroji edine delujoče tovarne tankov v Rusiji, UralVagonZavod. Gre za eno izmed največjih tovarn tankov na svetu, v njej naj bi bilo zaposlenih približno 30.000 ljudi, ocenjuje britanski medij.

A kot poroča ruska medijska hiša Novaja Gazeta, teh več deset tisoč delavcev v enem mesecu proizvede le za nizko dvomestno število tankov. Dvajset. To ni niti blizu povpraševanju, ki je od začetka vojne v Ukrajini seveda višje. 

Kot trdijo zahodni uradniki, bi Rusija potrebovala vsaj desetkrat več tankov, saj v enem mesecu izgubi približno 150 teh bojnih vozil. "V zadnjem letu je Rusija izgubila 1779 tankov," v svojih poročilih ugotavlja raziskovalna skupina Oryx. Zakaj je kljub napredku tehnologije proizvodnja ruskih tankov počasnejša kot pred dobrimi 80 leti?

Uničen ruski tank na obrobju Kijeva. Rusija po ocenah raziskovalcev mesečno na bojišču izgubi 150 tankov.
Uničen ruski tank na obrobju Kijeva. Rusija po ocenah raziskovalcev mesečno na bojišču izgubi 150 tankov. FOTO: Shutterstock

Ker so tudi modernejši tanki veliko bolj napredni. Sama proizvodnja je zato bolj zahtevna ter vzame več časa, prvi razlog povzema Bussines Insider. Poleg tega v državi, ki je pred letom dni začela invazijo na sosednjo Ukrajino, primanjkuje delov za sestavo vojnih vozil, zlasti polprevodnikov. 

Hkrati edino rusko proizvodno podjetje težkih oklepnih vozil že nekaj časa ni bilo primerno prenovljeno, saj podjetju zaradi slabega poslovanja primanjkuje sredstev za obnovo oziroma prenovo proizvodne linije. Rusija se tako zanaša predvsem na obnovo starih oklepnih vozil, teh ima na zalogi več tisoč. Novim 20 tankom tako UralVagonZavod mesečno doda še osem 'posodobljenih' starejših modelov ter 17 na novo zgrajenih starejših tankov, tudi poroča The Economist.  

V naslednjih mesecih naj bi sicer v državi odprli še dve tovarni za proizvodnjo tankov, število novih bi se tako lahko povzpelo na 90 mesečno. A tudi s 70 tanki več vsakih 30 dni nova vozila ne bodo nadomestila izgub.

Pred tovarno UralVagonZavod
Pred tovarno UralVagonZavod FOTO: Shutterstock

Ukrajina edino tovarno tankov izgubila ob začetku vojne

S pomanjkanjem težkih oklepnih vozil se sooča tudi napadena Ukrajina, ki tovarne tankov od začetka ruskega obstreljevanja nima več. Kljub temu pa ima pred Rusijo prednost – zaveznike z zahoda, ki so ji že večkrat pomagali z dobavo tankov. 

Združene države Amerike so Ukrajini nedavno obljubile 31 tankov Abrams, več evropskih držav pa tanke Leopard 1 in 2. Prvi so že prišli v napadeno državo. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou