Tujina

Po eksploziji na Poljskem posvet članic Nata, Rusija zanika vpletenost

Varšava, 15. 11. 2022 19.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maruša Slana, A.K.
Komentarji
0

Poljski mediji poročajo, da naj bi dve raketi zadeli kmetijo na poljski strani ukrajinsko-poljske meje. Pri tem sta umrli dve osebi, je potrdil predstavnik poljske vlade. Poljski premier Mateusz Morawiecki je po posvetovanju s predsednikom države sklical nujno sejo odbora za nacionalno varnost. Pojavljajo se ugibanja, da bi lahko šlo za ruski raketi, ki sta zgrešili cilj, kar pa Rusija zanika. Poljska je medtem razglasila povečano pripravljenost oboroženih sil na meji z Ukrajino. Po naših neuradnih informacijah naj bi Slovenija za sredo zjutraj sklicala sejo sveta za nacionalno varnost.

Tiskovni predstavnik poljske vlade je sporočil, da je poljski premier Mateusz Morawiecki sklical nujno sejo Odbora za nacionalno varnost in obrambne zadeve. Pri tem ni navedel razloga za sklic seje. Po koncu seje je na novinarski konferenci pojasnil, da je Poljska razglasila povečano pripravljenost oboroženih sil na meji z Ukrajino. Poljska vlada pa razmišlja o tem, ali bo zahtevala aktivacijo 4. člena pogodbe Zveze Nato, ki bi pomenil, da se bodo pogodbenice med seboj posvetovale, je še dodal. Ta člen se sicer uporabi v primeru, če je po mnenju katere od pogodbenic ogrožena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost katere koli pogodbenice. 

Poljski mediji poročajo o dogodku v kraju Przewodów, ki leži tik ob meji z Ukrajino. Kot navajajo, naj bi na eno od tamkajšnjih kmetij padli dve raketi, domnevno ruski, pri tem pa sta umrli dve osebi. Na družbenih omrežjih se pojavljajo tudi fotografije, ki naj bi prikazovale uničenje na kmetiji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem se je odzval latvijski minister za obrambo Artis Pabriks, ki trdi, da gre za ruske rakete. "Moje sožalje našim poljskim bratom. Zločinski ruski režim je izstrelil rakete, ki niso ciljale le ukrajinske civiliste, ampak so padle tudi na Natovo ozemlje na Poljskem. Latvija v celoti stoji ob strani poljskim prijateljem in obsoja ta zločin," je zapisal. Estonsko zunanje ministrstvo je izrazilo skrb zaradi dogajanja na Poljskem. "Potekajo posvetovanja s Poljsko in drugimi zaveznicami. Estonija je pripravljena braniti vsak centimeter Natovega ozemlja. Popolnoma smo solidarni z našo tesno zaveznico Poljsko."

Tudi Madžarska je sklicala sejo sveta za obrambo. "V odgovor na prekinitev dobave nafte po naftovodu Družba in rakete, ki so zadele poljsko ozemlje, je madžarski premier Viktor Orban sklical izredno sejo sveta za obrambo," je sporočil tiskovni predstavnik madžarske vlade. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je domnevni raketni napad na Poljsko označil za "zelo hudo zaostritev", ki zahteva odziv.  

Neimenovani ameriški uradnik je za ameriške medije potrdil, da so ruske rakete priletele na ozemlje Poljske, članice Nata. Pentagon je medtem bolj previden. Kot je dejal njihov predstavnik Patrick Ryder, ZDA še preučujejo poročila o raketnem napadu. "Bili smo kristalno jasni, da bodo branili vsak centimeter Natovega teritorija." 

Predstavnik Nata je za CNN dejal, da trenutno preučujejo poročila o padlih raketah na Poljskem, pri tem pa tesno sodelujejo s poljskimi oblastmi. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je na Twitterju zapisal, da je s poljskim predsednikom govoril o eksploziji na Poljskem. "Nato spremlja situacijo in zaveznice se posvetujejo. Pomembno je, da ugotovimo vsa dejstva."

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je dejala, da Bruselj pozorno spremlja situacijo in je v stiku s poljskimi oblastmi in zavezniki. "Zaskrbljena sem zaradi poročil o eksploziji na Poljskem, ki je sledila obsežnemu ruskemu raketiranju ukrajinskih mest. Poljski in našim ukrajinskim prijateljem izrekam sožalje." 

Rusko obrambno ministrstvo je v izjavi zanikalo, da so njihove rakete padle na poljsko ozemlje in poročanja označilo za "namerno provokacijo". "Rusija ni izvedla nobenih raketnih napadov na cilje v bližini ukrajinsko-poljske meje. Razbitine, ki so jih objavili poljski mediji, nimajo nobene zveze z ruskim orožjem." 

Iz Ukrajine danes poročajo o eksplozijah iz najmanj 11 regij. Zaradi raketnih napadov, ki so prizadeli elektroenergetsko omrežje v državi, je več kot sedem milijonov gospodinjstev ostalo brez elektrike. Ukrajinska stran meni, da gre za odziv na močan govor ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega na vrhu skupine G20.

"V Lvovu prihaja do eksplozij," je v izjavi na družbenih omrežjih zapisal župan mesta Andrij Sadovij in prebivalce pozval, naj ostanejo v zakloniščih. Lvov se nahaja blizu poljsko-ukrajinske meje. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3