Tujina

Rast prebivalstva se je na Kitajskem v zadnjem desetletju močno upočasnila

Peking, 11. 05. 2021 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
7

Najnovejši objavljeni popis prebivalstva razkriva, da rodnost ni bila tako nizka od konca sedemdesetih let. Povprečna letna stopnja rasti je v zadnjih desetih letih znašala 0,53 odstotka, medtem ko je ta med letoma 2000 in 2010 znašala 0,57 odstotka. Prebivalstvo se je tako tokrat povečalo na 1,41 milijarde oseb. S tem Peking preprosto ni mogel doseči cilja, zastavljenega leta 2016, pri prehodu na model, da naj ima vsaka družina dva otroka, kar naj bi do leta 2020 prebivalstvo povečalo za 1,42 milijarde.

Po uradnih podatkih je prebivalstvo daljnovzhodne države od leta 2010 do 2020 naraslo za 5,38 odstotka, na približno 1,41 milijarde prebivalcev. Pred tem je bila stopnja rasti 5,84-odstotna, leta prej pa še večja. Od uvedbe tako imenovane politike enega otroka leta 1979 se stopnja rasti prebivalstva nenehno umirja.

Z rezultati popisa prebivalstva pa sedaj dodatno pritiskajo na Peking, naj ta okrepi ukrepe, da bi pari imeli več otrok, in da bi s tem preprečili upad prebivalstva. Tokratni rezultati predstavljajo popis prebivalstva, ki ga izvedejo vsakih deset let enkrat. Popis so izvedli konec leta 2020, tako da je približno sedem milijonov popisovalcev šlo od vrat do vrat in po kitajskih gospodinjstvih zbiralo informacije.

Z dodatnimi ukrepi za povečanje rodnosti želi Kitajska omejiti upad prebivalstva.
Z dodatnimi ukrepi za povečanje rodnosti želi Kitajska omejiti upad prebivalstva. FOTO: Dreamstime

Ning Jidže, vodja Državnega urada za statistiko, je razkril, da se je lani rodilo 12 milijonov dojenčkov, kar je znatno manj glede na 18 milijonov novorojenčkov leta 2016. Dodal je, da je število sicer "še vedno precej visoko"

Jizhe je dodal, da je nižja stopnja rodnosti naravni rezultat kitajskega družbenega in gospodarskega razvoja. To je utemeljil s tem, da vedno ko se država bolj razvija, se stopnja rodnosti običajno zmanjšuje zaradi stopnje izobrazbe in drugih prednostnih nalog, kot je kariera. 

Na primer v sosednjih državah, na Japonskem in v Južni Koreji, kjer je prav tako v zadnjih letih rodnost rekordno upadla, jim kljub različnim vladnim spodbudam za pare, da naj imajo več otrok, tega števila ni uspelo dvigniti. Lani je Južna Koreja prvič v zgodovini zabeležila več smrti kot rojstev, kar je sprožilo nov alarm v državi, ki že ima najnižjo rodnost na svetu. 

Ali Kitajska tega že ni poskušala izboljšati?

Upadlo je tudi število delovno aktivnega prebivalstva.
Upadlo je tudi število delovno aktivnega prebivalstva. FOTO: Dreamstime

Da. Leta 2016 je vlada zaključila s kontroverzno politiko enega otroka in dovolila parom, da imajo dva otroka. Toda reforma kljub takojšnjemu dvoletnemu povečanju ni uspela obrniti upada stopnje rodnosti v državi. 

Jue Su, ekonomistka, je dejala: "Čeprav je politika drugega otroka pozitivno vplivala na rodnost, se je izkazala za kratkoročno." 

Na rodnost in številčnost prebivalstva na Kitajskem je v veliki meri vplivala politika enega otroka, ki so jo uvedli leta 1979, da bi upočasnili rast prebivalstva. Družine, ki so kršile pravila, so se soočale z globami, izgubo zaposlitve in tudi s prisilnimi splavi. 

Delovno aktivno prebivalstvo Kitajske, kamor spadajo osebe, stare od 16 do 59 let, se je v primerjavi z zadnjim popisom prebivalstva tudi zmanjšalo za 40 milijonov. Toda Jidže je ob tem dodal, da celotno delovno aktivno prebivalstvo "ostaja veliko", saj šteje 880 milijonov ljudi. "Še vedno imamo visoko število delovne sile," je dejal. Su pa je opozorila, da bo nadaljnje upadanje delovne sile "omejilo potencialno gospodarsko rast Kitajske".

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
11. 05. 2021 17.57
+4
Udel3 bodo kitaji zapaničaril ko se bo megalomanska nataliteta zmanjšala!!pa ljudje a si predstavljate 1.4 miljrd.ljudi!kako sploh živiš v takšni skupnosti!to je nemogoce zato pa v indiji po gangeau plavajo metveci!
setisfekšn
11. 05. 2021 17.54
+4
Ma dejte s tem razplodom kot miši in mačke po nagonu!1.4 miljarde folka pa kaj ste normalni!
Generacija56
11. 05. 2021 11.24
+2
Politika enega otroka ima dolgoročne posledice, zelo široko razvejane. Cilj je bil, zavreti rast populacije, KAR JE USPELO! Zabavno je bilo brati o edinčkih, otrokih, na katere je bila koncentrrana vsa pozornost staršev. Razvajenčkih, debeluščkih, ki si tudi pozneje v življenju niso bili sposobni zgraditi normalnega življenja, družine... Ostali pri mamicah... Znano? No, sedaj pa je prišel standard... Iz zahoda poznamo, ko standard raste, je imeti otroka luksuz... Vendar, tudi oni imajo še področja, ki bodo še dolgo skrbela, da jim ne bo potrebno "uvažati".
travc
11. 05. 2021 10.01
+1
Že tako jih je nas je preveč.
slo_veter
11. 05. 2021 09.47
ja dokler so otroci "namenjeni" obdelovanju polj in so kot taki renta za starost .. je kmetijski del dežele generiral ogromno bazo, ki so potem odšli v industrijo, kjer so kot neizobraženi delvaci delali za 5 eur. Od tega smo imeli vsi koristi . Sedaj ko se izobrazba dviguje, ko so starši preskrbljeni z deležem plače najstarejšega sina, ki je npr. odvetnik, ni potrebe po generiranji minibusa otrok. Vse se stavi na izobrazbo posledično, bo Kitajska približno tam kot Evropa glede natalitete.
mang0
11. 05. 2021 09.04
+0
Vsaj zmanjšala se bo možnost za kakšen novi virus, glede na to kaj vse pojedo.
User1538643
11. 05. 2021 09.02
Ali jih bo zmanjkalo?