Tujina

Na točki nič na Manhattnu so se žrtvam poklonili s šestimi minutami molka

New York, 11. 09. 2021 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab, Urša Zupan, STA
Komentarji
159

Po napadih 11. septembra 2001 so ZDA šle v boj proti terorizmu – enotne. Danes je to država, ki je sprta sama s seboj, je te dni ob obletnici ocenil eden od analitikov. Ameriška družba je namreč danes globoko razdeljena, zato ni presenetljiv poziv ameriškega predsednika k enotnosti. A izziv ni ameriški, ampak globalen. "Politični jezik je postal glasnejši in bolj grob," o zapuščini napadov razmišlja belgijski premier Alexander De Croo. Po državi so potekale številne spominske slovesnosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Globoka rana za New York
    03:37
    Iz 24UR: Globoka rana za New York
  • Iz 24UR: Posledice napadov
    00:57
    Iz 24UR: Posledice napadov
  • Iz 24UR: Slovesnosti po ZDA
    01:13
    Iz 24UR: Slovesnosti po ZDA

Nekoč sta bili tam ponosni stolpnici WTC, simbol ameriških sanj, napredka, blaginje. Ob napadu sta se sesuli sami vase, kosi ogrodja, ki so se po tragediji dvigali iz ruševin, so zlovešče spominjali na tragedijo. Danes je Ground Zero mirno spominsko območje, k nebu se dvigajo nove stavbe. A dejanska škoda ni več zgolj tam, ampak v globokih porah (globalne ali pa vsaj zahodne) družbe. 

Cilj terorizma je – bolj kot samo uničenje – sejanje strahu, nezaupanja med ljudmi. Ustvarjanje razdora. 20 let po napadih imamo različne interpretacije takratnih dogodkov, a do neke mere je teroristom uspelo. 

11. september 2001
11. september 2001 FOTO: Profimedia

Kot v svojem zapisu ob obletnici ugotavlja belgijski premier Alexander De Croo, je sprva celo takratni ameriški predsednik George Bush mlajši zaveznike delil na stare in nove, pri čemer so bili "novi" tisti, ki so se pridružili vojni proti terorizmu. 

A razklanost je šla veliko globlje od geopolitike, zarezala je v družbeno tkivo. Enajsti september je dal krila polarizaciji, politični jezik je postal glasnejši in bolj grob. "Namesto da bi okrepili svoj demokratični projekt, so ljudje v Evropi izbrisali evropsko ustavo. To, česar Sovjetski zvezi ni uspelo doseči v več kot 70 letih, je Al Kaida naredila iz svojih jam v Tori Bori: Zahod je začel spraševati sebe in svoj model liberalne demokracije," ugotavlja De Croo.

"Ena izmed temeljnih napak Zahoda v odzivu na 9/11 je bil odhod v vojno z namenom gradnje države. Tako v Iraku kot v Afganistanu. Lovljenje Osame bin Ladna je bilo legitimno dejanje samoobrambe, vsiljevanje demokracije je bilo zabloda. Ameriška predsednika Bush in naslednik Barack Obama sta upala, da bosta osvojila srca in um Iračanov ter Afganistancev. Toda liberalna demokracija ni izvozni izdelek, ki ga spustiš z višine iz bojnega letala," nadaljuje. 

Po dvajsetih letih vojne smo tudi v Evropi izgubili srca in glave, meni. Po Zahodu so se razpasle radikalne islamistične skupine, ki se borijo proti liberalni demokraciji z brutalnim nasiljem. "Sovražijo nas, je zavpila skrajna desnica. Nenadoma so bili vsi muslimani, vključno s tistimi, ki niso podpirali sovraštva proti Zahodu, sovražniki." Takšno razmišljanje je rodilo nasilje – od Andersa Breivika na Norveškem do požiganja azilnih centrov po Evropi in nasilnih skupin, ki so na grških ulicah in še kje pretepale migrante. 

"Nasilje v liberalni demokraciji nikoli ni končni odgovor. Naš model družbe se ne brani z odhodom v vojno, ampak z vsakodnevno demonstracijo samoobvladovanja," poudarja De Croo. "Src in glav ne osvajamo z vojnami. Kar pa še ne pomeni, da je prostor za naivnost. Ne moremo biti tolerantni do nestrpnih. To je razlog, da potrebujemo močno zavezništvo NATO. Ampak NATO, ki je sposoben zmagati v bitkah prihodnosti in ne v preteklosti, je nastal kot protiutež Sovjetski zvezi. Danes je sovražnik veliko bolj izmuzljiv. Teroristične skupine nenehno spreminjajo obliko, izginjajo in se ponovno pojavljajo drugod. Natova agenda za leto 2030 kaže, da je zavezništvo to razumelo. Investicija v to partnerstvo je nujna za ohranjanje varnosti. Ampak Nato ni čudežni stroj. Ne more premagati src in glav. To mora storiti vsak izmed nas vsak dan."

'Videli smo resničen občutek narodne enotnosti'

Na razdeljenost je ob obletnici opozoril tudi ameriški predsednik Joe Biden. "V dneh, ki so sledili 11. septembru 2001, smo povsod videli junaštvo, pa tudi nekaj vse preveč redkega: resničen občutek narodne enotnosti." Po njegovem enotnost sicer ne pomeni, da morajo vsi verjeti v isto stvar: "Moramo pa imeti temeljno spoštovanje in vero drug v drugega in v ta narod."

Toda realnost je zapletena. Dvajset let pozneje so ZDA v vojni s seboj, demokracija je ogrožena od znotraj na način, kot je Osami bin Ladnu nikoli ni uspelo ogroziti, v analizi ugotavlja CNN. 

Dvajset let pozneje je čustveni naboj 11. septembra veliko manjši, a ostaja prisoten. Dojenčki, rojeni nekaj tednov po napadih, so zdaj mladi odrasli. Nekateri Američani, ki so se sami borili v vojni proti terorizmu, so nato na bojišče poslali še svoje otroke. Bush je nekoč opozoril na večgeneracijski boj proti terorizmu. Toda podnebne spremembe in vzpon Kitajske se zdaj obravnavajo kot večje grožnje. Ko gre za sovraštvo, pa je največja nevarnost, ne le v ZDA, ampak tudi v Evropi, tisto sovraštvo, ki se širi znotraj družbe, ki ga danes še razplamteva pandemija covida-19. 

Začetek slovesnosti v New Yorku obeležili z minutami molka 

Okoli 15. ure po našem času so se pod strogimi varnostnimi ukrepi na t. i. točki nič na Manhattnu začele spominske slovesnosti. Žrtvam so se najprej poklonili z minuto molka, in sicer točno ob 8.46 po lokalnem času, ko je pred 20 leti prvo od letal treščilo v severni stolp. Nato so svojci začeli prebirati imena žrtev. Drugič je vse potihnilo ob 9.03 po lokalnem času, ko je drugo letalo zadelo južni stolp. Tretja minuta molka je sledila ob 9.37, ko je letalo padlo na Pentagon, četrta pa ob 09.59, ko se je zrušil južni stolp. Peta minuta molka je sledila ob 10.03, ko je na polju v Pensilvaniji strmoglavilo četrto letalo. Zadnjo, šesto minuto molka, so obeležili ob 10.28, ko se je zrušil severni stolp.

Na čelu slovesnosti je bil ameriški predsednik Biden, ob njem pa sta bila tudi nekdanja predsednika Barack Obama in Bill Clinton.

Številni zbrani so v rokah stiskali fotografije ljubljenih, ki so jih izgubili. Bruce Springsteen je odpel svojo skladbo z naslovom I'll See You in My Dreams, ob mraku pa bosta nebo nad New Yorkom razsvetlila dva svetlobna stolpa.

Tudi na preostalih dveh prizoriščih so se s slovesnostma poklonili žrtvam.

Slovesnosti v Shanksvillu v Pensilvaniji se je udeležil tudi nekdanji predsednik George Bush, ki je v času napadov vodil državo. Izrazil je obžalovanje neenotnosti in delitev v ZDA 20 let kasneje."V tednih in mesecih po 11. septembru sem bil ponosen, da sem vodil neverjetne, odporne, enotne ljudi," je dejal. Dodal je, da se danes ti dnevi enotnosti zdijo oddaljeni in da ga skrbi za prihodnost naroda.

Oglasil se je tudi nekdanji predsednik Donald Trump, ki je sporočil, da gre za žalosten dan, obenem pa je priložnost izkoristil za kritiko Bidnove administracije glede vodenja umika iz Afganistana.

Po vseh ZDA sicer potekajo še manjše slovesnosti, vključno s tistimi na gasilskih postajah po New Yorku, kjer se spominjajo 343 gasilcev, ki so izgubili svoja življenja med reševanjem drugih, in na Times Squaru.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ervirus
14. 09. 2021 14.20
Židje preživelii🤔
Žužica
12. 09. 2021 21.25
iz ene minute,v pet minut tišine,zdej so že na šestih minutah??kaj to dilajo in uživajo tile pametnjakovići??
JosipBrozDrugi
11. 09. 2021 21.54
+2
še vedno verjamem v zaroto. natančneje, to da so vse ameriške obveščevalne službe po vrsti zatajile, nekako ne drži. vplivne elite so namreč "dovolile" islamskim samomorilcem izvesti napade.
ArseneLupin
11. 09. 2021 21.33
+1
Glede na pogovor Trumpa s policisti , se jim že kolca po Trumpu! In to upravičeno!
Fulano in Beltrano
11. 09. 2021 21.19
Sredi junija sem z Lufthansinega letala zadnjič videl celotno neokrnjeno panoramo spodnjega dela Manhattna. V zadnjem trenutku je prišlo do spremembe in smo nepričakovano leteli drugje kot sicer. Nedelja 9. septembra je bila ležeren, sončen dan, ob 5.30 popoldne smo bili v Battery Parku, v neposredni bližini dvojčkov. To, kar se je zgodilo dva dni kasneje, je za vedno spremenilo najboljše mesto na svetu. Pika. In nikoli več ni bilo enako in nikoli ne bo. In še danes boli pogled na naslovnice časopisov in revij, ki jih imam shranjene od takrat.
patogen
11. 09. 2021 21.05
-6
Zanimiva teorija za psihiatrično znanost se ponuja in jo opažam na portalu. Kdor je Anticepilec, je tudi pristaš zarote 11. september in Ciinega podiranja dvojčkov, ki se valja naokoli že 20 let....
AAAAAAAAAAAAAA
11. 09. 2021 21.00
+5
svetovna dvolicna akterska elita se je poklonila obletnici svoje prestave.
patogen
11. 09. 2021 21.01
-4
Zanimiva teorija. verjetno si tudi Anticepilec. Da slišimo še to teorijo?
AAAAAAAAAAAAAA
11. 09. 2021 21.25
+2
In kdo je po tvojem kriv za 9.11 ? Vse te akterje si dobro poglej, vsi so sejali smrt po svetu...
niktalop
11. 09. 2021 20.46
-2
Po napadih 11. septembra 2001 so ZDA šle v boj proti terorizmu. Tega boja sploh ne bi bilo če ne bi spuščali muslimanov v svojo državo. Politiki morajo končno dojeti, da koran od vernikov zahteva ubijanje nevernikov kjerkoli in kadarkoli.
Mott
11. 09. 2021 21.11
+1
Niktalop, samo kot ideja... dajmo najprej prebrat Koran?
thedutchman
12. 09. 2021 10.30
kick.your-ass
11. 09. 2021 20.42
-5
Kdaj se boste spominjali vseh pobitih Slovencev... Ki so Zakopani v množičnih grobiščih?
patogen
11. 09. 2021 20.51
-4
Slovenec alternativne oziroma tradicionalne svetovnonazorsko usmeritve, je bil vedno vreden manj od vseh drugih na tem svetu... Pač teža zločina je tako težka, da se o tem ne sme govoriti...
simc167
11. 09. 2021 21.07
+3
izdajalci svojega naroda niso vredni spomina
patogen
11. 09. 2021 21.09
-5
To imaš v sšpominu tiste izdajalce in kolaborante, ki so leta 45 pričakali v gozdovih okupatorske komunistične hercegovce, ki so jim prinesli komunizem in diktatorja v beogradu?
Betuul
11. 09. 2021 20.39
+0
Dan ki nebi smel obstajat nikoli in nikdar!
VeNoM
11. 09. 2021 20.17
+2
A je Biden kaj gledal na uro vmes? Samo vprašam.
Šac81
11. 09. 2021 20.12
+10
Dan,ko so ZDA napadle ZDA!
patogen
11. 09. 2021 20.52
-6
Verjetno so Anticepilec. Takoj se vas prepozna.
Viejo cabron
11. 09. 2021 20.05
+2
Brez lažne empatije do umrlih: dobili so samo obresti za svoje svetovne vojaške svinjarije.
Zmaga Ukrajini ...
11. 09. 2021 20.19
+6
Česa so bili krivi tisti civilisti v Twin Towers? Samo tega, da so "izvolili" neumno oblast. Enako kot pri nas. Seveda tudi mnogi umrli civilisti na Bližnjem vzhodu niso bili ničesar krivi. Vseh teh svinjarij je kriva izključno oblast - tistih nekaj modelov, ki odločajo o svetu.
patogen
11. 09. 2021 20.53
-5
Če bi bil na oblast izvoljen Šarec ali Mesec, vsega tega svet ne bi doživljal, a, polmesčev sij, ha, ha, ha....
beuta
11. 09. 2021 20.00
+4
71.000 civilistov od tega ogromno nedolznih otrok so NATO in slovenska vojska pobili v Afganistanu in se tega ne spomnemo
patogen
11. 09. 2021 20.54
-5
Lažeš. če bi bilo tako kot trdiš, se ne bi previvalstvo Afganistana povečalo od 15 milijonov leta 1979 na današnjih 40 milijonov.
Zmaga Ukrajini ...
11. 09. 2021 19.46
+3
Treba bo razumeti, da terorizma kot ga dojema zahod, enostavno ni mogoče poraziti. Edina učinkovita pot, ki jo lahko naredi zahod, da prepreči terorizem, je preprosto ta, da ga neha povzročat. Sicer pa je bila zelo lepa spominska slovesnost in verjamem, da je za mnoge to še vedno grozovita bolečina. Upam, da bodo kdaj našli mir.
SlobodaNE
11. 09. 2021 19.33
+5
Sami so načrtno dopustili to tragedijo !"
Millady
11. 09. 2021 19.29
+0
Danes že 9 člankov na temo 11.9., do jutri jih bo še 9, ker se je dan v US šele dobro začel..
Millady
11. 09. 2021 19.14
+1
Belgijski premier De Croo...pa kaj ta model naklada!!!
number46
11. 09. 2021 19.02
+8
Skratka, vsako človeško življenje, ki je izgubljeno zaradi takih tragedij. Ampak ta politična bagra je vse to zakuhala zdej pa pozirajo pred kamerami kot največji mučeniki. Fujj🤮
ervirus
11. 09. 2021 18.53
+2
Kolko jih umre ponepotrebnem od amerikancev?????še premalo