Tujina

Razdor Putina in Prigožina ohladil tudi razmere pri Bahmutu?

Bakmut, 25. 03. 2023 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.B., STA
Komentarji
0

Ukrajina trdi, da Rusom pri Bahmutu zmanjkuje moči. K temu naj bi pripomogla tudi nesoglasja med ruskim političnim vrhom in plačansko skupino Wagner. Medtem ko se boji na fronti nekoliko umirjajo, pa se Ukrajina domnevno pripravlja na spomladansko protiofenzivo.

Glede na zadnje poročilo britanskih obveščevalcev naj bi se bitka pri Bahmutu nekoliko ohladila. "Ruski napad na Bahmut je nekoliko zastal," so zapisali na britanskem ministrstvu na obrambo. Kot ocenjujejo, pa bi bila lahko kratka umiritev v veliki meri posledica izjemnega izčrpanja ruskih sil, pa tudi spora med ruskim političnim vrhom in vodjo Wagnerjevih plačancev Jevgenijem Prigožinom.

Bitka za Bahmut se je začela ob koncu lanskega poletja, od takrat pa naj bi v bojih umrlo od 20.000 do 30.000 ruskih vojakov, pravijo zahodni uradniki. 

Načelnik ukrajinskega generalštaba Valerij Zalužni je ohladitev razmer pi Bahmutu pripisal "titanskim naporom obrambnih sil". 

Kot je sicer že na začetku marca izpostavil analitični inštitut Study Of War (ISW), je Rusija namreč na območje namenoma pošiljala večinoma Wagnerjeve vojake. K razdoru med Vladimirjem Putinom in Prigožinom pa naj bi pripomoglo tudi slabo napredovanje plačancev. "Zdaj ko skupini ni uspelo pokazati želenega napredka, je Rusija zgrabila priložnost, da namerno porabi Wagnerjeve sile v Bahmutu, da bi iztirili Prigožina in njegove ambicije po večjem vplivu v Kremlju," so ocenili. Rusiji naj bi primanjkovalo tudi streliva, Prigožin je Kremelj večkrat pozval po novih zalogah. 

Po današnjih navedbah Prigožina je Rusija zaradi vključenosti v Wagnerjevo ekipo od začetka vojne v Ukrajini pomilostila že več kot 5000 nekdanjih kriminalcev. 

Bitka za Bahmut sicer velja za najdaljšo in najbolj krvavo bitko v Evropi po drugi svetovni vojni. Britanska obveščevalna skupina pa meni, da se bo ohlajanje spopadov v Bahmutu nadaljevalo tudi v pomlad, saj da se ruska vojska počasi preusmerja proti kraju Avdijivka, ki se nahaja slabih 70 kilometrov južno od Bahmuta, poroča Guardian.

Bahmut je v več mesecev trajajočih bojih sicer že zapustil tudi večji del tamkajšnjega prebivalstva. Tam naj bi ostalo le nekaj tisoč civilistov, skupaj z okolico mesta po ocenah britanskega ministrstva za obrambo tam prebiva največ 10.000 civilistov. 

Ti so po ocenah Mednarodnega odbora Rdečega križa starejše ali gibalno ovirane osebe, vsi pa živijo v "izredno hudih razmerah," pravijo v organizaciji. "Skoraj cele dneve preživljajo v zakloniščih." Posnetki Bahmuta z dronom prikazujejo, da je središče mesta vse bolj izolirano, njegove oskrbovalne ceste pa nevarno izpostavljene. Pred začetkom vojne je mesto štelo  približno 70.000 prebivalcev. 

Se obeta napovedana spomladanska protiofenziva?

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski je danes dejal, da bi ukrajinska vojska lahko kmalu začela protinapad na "izčrpane" ruske sile v bližini mesta. Meni, da nasprotnikove sile "ne varčujejo, ob tem pa izgubljajo veliko moči in se izčrpavajo. Zelo kmalu bomo izkoristili to priložnost, kot smo to storili pri Kijevu, Harkovu, Balakliji in Kupjansku,"

Tudi  Prigožin je v ponedeljek objavil bolj pesimistično izjavo, v kateri je prav tako opozoril na možnost ukrajinskega protinapada. V pismu, ki ga je poslal ruskemu obrambnemu ministru Sergeju Šojguju, je zapisal, da si Ukrajina prizadeva odrezati Wagnerjeve sile od ruskih rednih enot. Od Šojguja je zahteval, naj ukrepa, da bi to preprečil, in opozoril na "negativne posledice", če mu to ne uspe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3