11°C
Predsednik bi moral dajati zgled, tudi glede odnosa do žensk

Predsednik bi moral dajati zgled, tudi glede odnosa do žensk

Republikanci in demokrati pogosto stojijo na nasprotnih bregovih, med Trumpovim mandatom pa je to postalo še toliko bolj opazno. Ameriško družbo je najprej povezalo, nato pa močno razdvojilo gibanje proti spolnim zlorabam "Me too". Med obtoženimi je tudi Trump, ki obsodbe zanika in pravi, da je šlo gibanje predaleč. Republikanci mu v prepričanju sledijo, saj verjamejo, da so lažne obtožbe o spolnem nasilju pogoste. Vprašanje je, ali so svoj hrbet gibanju obrnili tudi demokrati, s tem ko so podprli kandidaturo Bidna, ki je prav tako obtožen spolnega nadlegovanja.

15. oktobra je igralka Alyssa Milano, ena od prvih žensk, ki so Weinsteina obtožile spolnega nasilja, na Twitterju predlagala, naj "vsak, ki je bil kdaj spolno nadlegovan ali zlorabljen, na njen tvit odgovori z 'Me too'". V prvih 24 urah se je odzvalo pol milijona ljudi.
15. oktobra je igralka Alyssa Milano, ena od prvih žensk, ki so Weinsteina obtožile spolnega nasilja, na Twitterju predlagala, naj "vsak, ki je bil kdaj spolno nadlegovan ali zlorabljen, na njen tvit odgovori z 'Me too'". V prvih 24 urah se je odzvalo pol milijona ljudi.FOTO: AP

Med drugim je Trumpov mandat zaznamovalo tudi gibanje #MeToo oziroma gibanje 'jaz tudi'. Gre za kampanjo proti spolnemu nadlegovanju in zlorabam, ki je Hollywood zajela jeseni 2017 in s svojo idejo kmalu dosegla ves svet. Širše gledano je gibanje sprožilo ne le boj za pravico žrtev spolnih zlorab, ampak tudi boj proti neenakostim na drugih področjih.

Ustanoviteljica gibanja je Tarana Burke, ki je frazo Me too začela uporabljati že leta 2006. Njen cilj je bil splošno javnost ozavestiti o tem, koliko žensk je zlorabljenih, in problematizirati odnos do žrtev spolnega nasilja. 

Harvey Weinstein je za posilstvo in spolne napade dobil 23 let zaporne kazni.
Harvey Weinstein je za posilstvo in spolne napade dobil 23 let zaporne kazni.FOTO: Profimedia

Gibanje je prepoznavnost dobilo šele 11 let kasneje, in sicer zaradi filmskega direktorja Harveyja Weinsteina– oziroma na desetine žensk, ki so ga obtožile spolnega nadlegovanja, zlorabe ali pa posilstva. 5. oktobra 2017 je ameriški časnik New York Times natisnil prve očitke, mogotca pa so v roku tedna dni odpustili iz lastnega podjetja. Weinstein je vse obtožbe zanikal, a kljub temu je dogodek odprl Pandorino skrinjico. 

15. oktobra je igralka Alyssa Milano, ena od prvih žensk, ki so Weinsteina obtožile spolnega nasilja, na Twitterju predlagala, naj"vsak, ki je bil kdaj spolno nadlegovan ali zlorabljen na njen tvit odgovori z 'Me too'". V prvih 24 urah se je odzvalo pol milijona ljudi.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Gibanje so podprle številne znane osebnosti. Za opozarjanje na krivice, ki so se zgodile tudi številnim od njih, so izkoristili celo nekatere nastope na Oskarjih, zlatem globusu in filmskem festivalu v Cannesu. Med obtoženimi so se znašli tako moški s področja zabave in medijev kot tudi politiki. Številni kakršne koli obtožbe zanikajo. A dejstvo je, da se je zaradi gibanja dinamika moči v Ameriki, zlasti v Hollywoodu, nedvomno spremenila.

Za pomoč žrtvam spolnega nasilja Američani zbrali več milijonov dolarjev

Toda kakšen vpliv je gibanje dejansko imelo? Kot je Burkova dejala v intervjuju zaBBC, je Weinstein, ki je za posilstvo in spolne napade dobil 23 let zaporne kazni, simboličen primer. "Vedno je presenetljivo videti belca, bogataša, ki je za zločin dejansko obsojen." A 46-letnica je dodala, da spremljanje tega, "katera slavna oseba gre v zapor in katera ne, ne doprinese k trajnosti gibanja". Poudarila je, da je treba spregovoriti o običajnih ženskah, moških, trans osebah, otrocih in invalidih. "O vseh ljudeh, ki niso bogati, beli in slavni. O ljudeh, ki se s spolnim nasiljem spopadajo vsak dan."Po njenem mnenju je težava v še vedno vzpostavljenih sistemih, ki omogočajo, da se take stvari sploh dogajajo. 

Več kot 300 igralk, pisateljev in režiserjev je 1. januarja 2018 začelo pobudo za izboljšanje stanja na terenu. Gre za sklad za pravno pomoč Time's Up, v katerem se je v zgolj enem mesecu nabralo skoraj 18 milijonov evrov (21 milijonov ameriških dolarjev). Nacionalni ženski pravni center (NWLC) iz Washingtona je več tisoč žensk povezal z več kot 500 odvetniki, ki so jim nudili brezplačno pravno pomoč.

Analitiki menijo, da je opazni razkol ameriške družbe posledica odziva na polemike glede nominacije sodnika vrhovnega sodišča Bretta Kavanaugha, ki je bil obtožen spolnega nadlegovanja.
Analitiki menijo, da je opazni razkol ameriške družbe posledica odziva na polemike glede nominacije sodnika vrhovnega sodišča Bretta Kavanaugha, ki je bil obtožen spolnega nadlegovanja.FOTO: AP

Splošno mnenje o gibanju Me too se med podporniki republikancev in demokratov močno razlikuje

Po drugi strani se je gibanja prijelo tudi nekaj negativnih oznak. Predvsem se je pojavilo vprašanje lažnih obtožb in njihovega vpliva na moške. Da se kar 60 odstotkov moških v Ameriki na delovnih mestih boji uvajati ali mentorirati ženske, zlasti če so z njimi sami, je februarja letos poročala ameriška finančna revija Forbes. Kampanja Me too naj bi moškim otežila interakcijo z ženskami na delovnem mestu, prav zato mnogi trdijo, da je šlo gibanje predaleč.

Na sploh so Američani do leta 2019 v povprečju postali bolj negativno nastrojeni do gibanja Me too, še posebej je to izrazito pri republikancih, glede na svoje analiza poroča The Economist. Splošno mnenje o gibanju se med podporniki republikancev in podporniki demokratov močno razlikuje, kaže tudi raziskava med 1.000 Američani, ki jo je portal Npr izvedel v letu 2018. Da bi morali domnevnim žrtvam verjeti, se je strinjalo 85 odstotkov demokratov in le 67 odstotkov republikancev. Hkrati je bilo kar 77 odstotkov republikancev mnenja, da so lažne obtožbe o spolnem nasilju pogoste, medtem ko je bilo takšnega mnenja le 37 odstotkov demokratov. Da je šlo gibanje Me too predaleč, meni 43 odstotkov anketirancev, od tega tri četrtine republikancev in ena četrtina demokratov. Analitiki menijo, da je opazni razkol posledica odziva na polemike glede nominacije sodnika vrhovnega sodišča Bretta Kavanaugha, ki je bil obtožen spolnega nadlegovanja.

Donald Trump je Bretta Kavanaugha nominiral za mesto vrhovnega sodnika.
Donald Trump je Bretta Kavanaugha nominiral za mesto vrhovnega sodnika.FOTO: AP

Trump: Gibanje Me too je za moške nevarno

Julija 2018 je ameriški predsednik Donald Trump Kavanaugha nominiral za mesto vrhovnega sodnika. Kmalu za tem ga je 51-letna Christine Blasey Ford obtožila spolne zlorabe. V intervjuju za časnik Washington Post je dejala, da jo je Kavanaugh v zgodnjih osemdesetih letih spolno zlorabil med srednješolsko zabavo. Pijan naj bi jo zvlekel na posteljo in ji pokril usta, da ne bi mogla kričati. Kavanaugh je vse obtožbe zanikal, spolne zlorabe pa sta ga obtožili še dve ženski. Demokrati so na vse načine poskušali razkriti Kavanaughovo "pravo podobo", med drugim so mu očitali tudi pristranskost. V zadevo se je takrat vpletla tudi zdajšnja kandidatka za podpredsednico, takratna demokratska senatorka Kamala Harris, ki je z objavo zaupnih dokumentov poskrbela za nekaj več razburjenja na Kavanaughovem zaslišanju. Republikanci so ji takrat celo grozili z izključitvijo iz senata. Toda oktobra istega leta je, čeprav je 48 demokratov glasovalo proti, senat Kavanaugha izglasoval za vrhovnega sodnika. 

Svoje stališče glede gibanja je jasno pokazal tudi predsednik Trump. Čeprav je dejal, da je pripravljen prisluhniti ženskam, ki so njegovega nominiranca obtožile spolnih zlorab, je dodal, da je šlo gibanje Me too predaleč in da je za moške celo nevarno. Dejal je, da bi morale ženske, ki so bile spolno zlorabljene, pristojne službe o tem obvestiti takoj, ko se jim je zgodila krivica, in ne šele leta kasneje. Poleg tega je med več govori in intervjuji izpostavil, da ženske obtožujejo slavne in bogate moške, da bi s tem pridobile korist. Po tovrstnih izjavah so ga demokrati in borci za pravice žensk ostro kritizirali, da številne ženske v strahu, da jim ne bi verjeli, o zlorabah molčijo."Zoper mene je bilo podanih veliko lažnih obtožb spolnih zlorab. Ljudje želijo slavo, denar in marsikaj drugega," je v izjavi za medije dejal Trump, ki pravi, da Kavanaughovo situacijo vidi tudi iz druge perspektive. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Tik pred predsedniškimi volitvami leta 2016 je v javnost prišel posnetek, na katerem se Trump hvali, da lahko z ženskami dela, kar hoče, ker je slaven. Ob tem je še dejal, da jih zaradi tega lahko grabi tudi za spolovila. Tudi kasneje so ga številne ženske, vsaj 26 jih je, javno obtožile spolnega nadlegovanja. O tem je bila napisana celo knjigaVse predsednikove ženske: Donald Trump, predator v nastajanju, v katero je vključenih več kot 100 intervjujev. Omenjene afere predsednika spremljajo celoten mandat, zlasti kadar ga želijo očrniti politični nasprotniki. Za mnoge Trump predstavlja ultimativnega nekaznovanega spolnega plenilca, po drugi strani pa so ga številni po omenjenem dogajanju še bolj podprli. 

Da je dogajanje v zvezi s Kavanaughom močno vplivalo na mnenje, zlasti starejših podpornic Trumpa, kaže tudi anketa, o kateri je poročal The Economist. Od tega, da jim za lažne obtožbe glede spolnih zlorab sploh ni bilo mar, se je mnenje v dveh letih močno spremenilo. S trditvijo, da so lažne obtožbe hujše kot neprijavljene obtožbe, se je v letu 2017 strinjalo le 8 odstotkov vprašanih, v letu 2019 pa je število naraslo na 42 odstotkov. Skupina anketirancev, ki se najbolj strinja, da bi moral moški, ki je žensko pred 20 leti nadlegoval, obdržati službo in da ženska, ki ga je obtožila nadlegovanja, povzroča več težav, kot jih rešuje, so prav starejše podpornice Trumpa. 

So demokrati s podporo Bidna boju proti spolnim zlorabam obrnili hrbet?

Tudi potem ko je bil Kavanaugh izglasovan za vrhovnega sodnika, so demokrati nadaljevali s podpiranjem gibanja Me too. Na volitvah za ameriški senat v Alabami sta se na primer potegovala demokrat Doug Jones in republikanec Roy Moore, ki je bil obtožen več spolnih napadov, vključno z napadi na mladoletne osebe. Zmago so proslavili demokrati, češ da jim je spolnemu plenilcu uspelo preprečiti vstop v senat. Gibanju so ostali zvesti celo, ko se je v javnosti pojavila fotografija demokratskega senatorja Ala Frankna, na kateri se je, medtem ko je spala, pretvarjal, da neprimerno otipava žensko. Zaradi pritiska stranke je moral Franken odstopiti. A vsa ta prizadevanja naj bi pokvarila nominacija Joeja Bidna za predsedniškega kandidata. Tudi Biden je bil namreč obtožen spolne zlorabe. 

"Resnica je pomembna. Ni se zgodilo. Pika," je Biden zavrnil obtožbe o spolnem nadlegovanju.
"Resnica je pomembna. Ni se zgodilo. Pika," je Biden zavrnil obtožbe o spolnem nadlegovanju.FOTO: Reuters

Bidna je spolnega napada obtožila Tara Reade, ki je zanj delala v devetdesetih, ko je bil še podpredsednik ZDA. Biden je obtožbe ostro zanikal, v enem od intervjujev je dejal celo, da se Readove sploh ne spomni. Readova naj bi o spolnem napadu že takrat potožila svoji prijateljici, poleg tega naj bi o incidentu napisala pritožbo, ki naj bi jo hranili v arhivu univerze Delaware. Biden je dejal, da med njegovimi arhivi ni osebnih datotek in da arhive nadzoruje senat. Tajnico senata je nato prosil, da pobrska med arhivi, kar pa je misija nemogoče, saj naj bi bilo tam na tisoče nekategoriziranih dokumentov. A Raedova ni edina, ki se je pritožila nad Bidnovim obnašanjem. Ameriški mediji so poročali, da ga je otipavanja obtožilo že več žensk. Lucy Flores, ki je kandidirala za namestnika guvernerja Nevade, pravi, da jo je med prireditvijo leta 2015 Biden brez njenega privoljenja poljubil na zatilje. 

V izjavi za medije je maja letos glede obtožb Readove dejal: "Ženske je treba obravnavati z dostojanstvom in spoštovanjem in ko stopijo naprej, morajo biti slišane, ne utišane". Dodal je, da "bi morale biti njihove zgodbe predmet ustrezne preiskave in nadzora" in da bi morali novinarji "premisliti o neskladnostih v njeni zgodbi, ki se je večkrat spremenila". "Resnica je pomembna. Ni se zgodilo. Pika," je zatrdil v televizijskem intervjuju.

PREBERI ŠE
Lažne novice kot politično orodje za dosego cilja

Predsednik bi moral državljanom dajati zgled, tudi v tem, kakšen odnos naj ima družba do žensk

Trumpa že od časa, preden se je podal v politiko, spremljajo tudi očitki o nespoštljivem odnosu do žensk. Poleg obtožb o spolnih zlorabah in nemalo zaničljivih komentarjev zoper žensk, kritiki radi spremljajo tudi njegov odnos s prvo damo. Pogosto se njun odnos primerja s parom Obama, ki sta si v javnosti gotovo izkazala več naklonjenosti. Melania Trumpnaj bi se med številnimi prireditvami izogibala dotikov s Trumpom, kaj je pravi razlog za tem, ostajajo špekulacije. 

Če bo na volitvah zmagal Biden, bodo ZDA dobile prvo žensko temnopolto podpredsednico azijskega rodu, Harrisonovo. 55-letna senatorka iz Kalifornije je šele tretja podpredsedniška kandidatka večje stranke v zgodovini ZDA in hkrati prva temnopolta in prva podpredsedniška kandidatka azijskega izvora. In čeprav nekateri menijo, da jo je Biden taktično izbral prav zato, da bi tako pridobil več volivcev, drugi menijo, da je s tem naredil večji korak za boj enakopravnosti žensk kot Trump. 

Predsednik naj bi bil v svojem početju zgled ljudstvu. Oba kandidata sta v preteklosti domnevno ravnala sporno, ljudstvo pa se je moralo do njunega početja opredeliti, kar je privedlo do velikih razdvojenosti. Oba kandidata s svojimi dejanji in besedami posredno in neposredno Američanom dajeta zgled tudi glede tega, kako naj bi se obravnavalo in ravnalo z ženskami. 

Pasica koronavirus oktober