Magazin

Predsednik bi moral dajati zgled, tudi glede odnosa do žensk

Washington, 17. 10. 2020 07.00 |

15. oktobra je igralka Alyssa Milano, ena od prvih žensk, ki so Weinsteina obtožile spolnega nasilja, na Twitterju predlagala, naj "vsak, ki je bil kdaj spolno nadlegovan ali zlorabljen, na njen tvit odgovori z 'Me too'". V prvih 24 urah se je odzvalo pol milijona ljudi.
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
94

Republikanci in demokrati pogosto stojijo na nasprotnih bregovih, med Trumpovim mandatom pa je to postalo še toliko bolj opazno. Ameriško družbo je najprej povezalo, nato pa močno razdvojilo gibanje proti spolnim zlorabam "Me too". Med obtoženimi je tudi Trump, ki obsodbe zanika in pravi, da je šlo gibanje predaleč. Republikanci mu v prepričanju sledijo, saj verjamejo, da so lažne obtožbe o spolnem nasilju pogoste. Vprašanje je, ali so svoj hrbet gibanju obrnili tudi demokrati, s tem ko so podprli kandidaturo Bidna, ki je prav tako obtožen spolnega nadlegovanja.

15. oktobra je igralka Alyssa Milano, ena od prvih žensk, ki so Weinsteina obtožile spolnega nasilja, na Twitterju predlagala, naj "vsak, ki je bil kdaj spolno nadlegovan ali zlorabljen, na njen tvit odgovori z 'Me too'". V prvih 24 urah se je odzvalo pol milijona ljudi.
15. oktobra je igralka Alyssa Milano, ena od prvih žensk, ki so Weinsteina obtožile spolnega nasilja, na Twitterju predlagala, naj "vsak, ki je bil kdaj spolno nadlegovan ali zlorabljen, na njen tvit odgovori z 'Me too'". V prvih 24 urah se je odzvalo pol milijona ljudi. FOTO: AP

Med drugim je Trumpov mandat zaznamovalo tudi gibanje #MeToo oziroma gibanje 'jaz tudi'. Gre za kampanjo proti spolnemu nadlegovanju in zlorabam, ki je Hollywood zajela jeseni 2017 in s svojo idejo kmalu dosegla ves svet. Širše gledano je gibanje sprožilo ne le boj za pravico žrtev spolnih zlorab, ampak tudi boj proti neenakostim na drugih področjih.

Ustanoviteljica gibanja je Tarana Burke, ki je frazo Me too začela uporabljati že leta 2006. Njen cilj je bil splošno javnost ozavestiti o tem, koliko žensk je zlorabljenih, in problematizirati odnos do žrtev spolnega nasilja. 

Harvey Weinstein je za posilstvo in spolne napade dobil 23 let zaporne kazni.
Harvey Weinstein je za posilstvo in spolne napade dobil 23 let zaporne kazni. FOTO: Profimedia

Gibanje je prepoznavnost dobilo šele 11 let kasneje, in sicer zaradi filmskega direktorja Harveyja Weinsteina – oziroma na desetine žensk, ki so ga obtožile spolnega nadlegovanja, zlorabe ali pa posilstva. 5. oktobra 2017 je ameriški časnik New York Times natisnil prve očitke, mogotca pa so v roku tedna dni odpustili iz lastnega podjetja. Weinstein je vse obtožbe zanikal, a kljub temu je dogodek odprl Pandorino skrinjico. 

15. oktobra je igralka Alyssa Milano, ena od prvih žensk, ki so Weinsteina obtožile spolnega nasilja, na Twitterju predlagala, naj "vsak, ki je bil kdaj spolno nadlegovan ali zlorabljen na njen tvit odgovori z 'Me too'". V prvih 24 urah se je odzvalo pol milijona ljudi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gibanje so podprle številne znane osebnosti. Za opozarjanje na krivice, ki so se zgodile tudi številnim od njih, so izkoristili celo nekatere nastope na Oskarjih, zlatem globusu in filmskem festivalu v Cannesu. Med obtoženimi so se znašli tako moški s področja zabave in medijev kot tudi politiki. Številni kakršne koli obtožbe zanikajo. A dejstvo je, da se je zaradi gibanja dinamika moči v Ameriki, zlasti v Hollywoodu, nedvomno spremenila.

Za pomoč žrtvam spolnega nasilja Američani zbrali več milijonov dolarjev

Toda kakšen vpliv je gibanje dejansko imelo? Kot je Burkova dejala v intervjuju za BBC, je Weinstein, ki je za posilstvo in spolne napade dobil 23 let zaporne kazni, simboličen primer. "Vedno je presenetljivo videti belca, bogataša, ki je za zločin dejansko obsojen." A 46-letnica je dodala, da spremljanje tega, "katera slavna oseba gre v zapor in katera ne, ne doprinese k trajnosti gibanja". Poudarila je, da je treba spregovoriti o običajnih ženskah, moških, trans osebah, otrocih in invalidih. "O vseh ljudeh, ki niso bogati, beli in slavni. O ljudeh, ki se s spolnim nasiljem spopadajo vsak dan." Po njenem mnenju je težava v še vedno vzpostavljenih sistemih, ki omogočajo, da se take stvari sploh dogajajo. 

Več kot 300 igralk, pisateljev in režiserjev je 1. januarja 2018 začelo pobudo za izboljšanje stanja na terenu. Gre za sklad za pravno pomoč Time's Up, v katerem se je v zgolj enem mesecu nabralo skoraj 18 milijonov evrov (21 milijonov ameriških dolarjev). Nacionalni ženski pravni center (NWLC) iz Washingtona je več tisoč žensk povezal z več kot 500 odvetniki, ki so jim nudili brezplačno pravno pomoč.

Analitiki menijo, da je opazni razkol ameriške družbe posledica odziva na polemike glede nominacije sodnika vrhovnega sodišča Bretta Kavanaugha, ki je bil obtožen spolnega nadlegovanja.
Analitiki menijo, da je opazni razkol ameriške družbe posledica odziva na polemike glede nominacije sodnika vrhovnega sodišča Bretta Kavanaugha, ki je bil obtožen spolnega nadlegovanja. FOTO: AP

Splošno mnenje o gibanju Me too se med podporniki republikancev in demokratov močno razlikuje

Po drugi strani se je gibanja prijelo tudi nekaj negativnih oznak. Predvsem se je pojavilo vprašanje lažnih obtožb in njihovega vpliva na moške. Da se kar 60 odstotkov moških v Ameriki na delovnih mestih boji uvajati ali mentorirati ženske, zlasti če so z njimi sami, je februarja letos poročala ameriška finančna revija Forbes. Kampanja Me too naj bi moškim otežila interakcijo z ženskami na delovnem mestu, prav zato mnogi trdijo, da je šlo gibanje predaleč.

Na sploh so Američani do leta 2019 v povprečju postali bolj negativno nastrojeni do gibanja Me too, še posebej je to izrazito pri republikancih, glede na svoje analiza poroča The Economist. Splošno mnenje o gibanju se med podporniki republikancev in podporniki demokratov močno razlikuje, kaže tudi raziskava med 1.000 Američani, ki jo je portal Npr izvedel v letu 2018. Da bi morali domnevnim žrtvam verjeti, se je strinjalo 85 odstotkov demokratov in le 67 odstotkov republikancev. Hkrati je bilo kar 77 odstotkov republikancev mnenja, da so lažne obtožbe o spolnem nasilju pogoste, medtem ko je bilo takšnega mnenja le 37 odstotkov demokratov. Da je šlo gibanje Me too predaleč, meni 43 odstotkov anketirancev, od tega tri četrtine republikancev in ena četrtina demokratov. Analitiki menijo, da je opazni razkol posledica odziva na polemike glede nominacije sodnika vrhovnega sodišča Bretta Kavanaugha, ki je bil obtožen spolnega nadlegovanja.

Donald Trump je Bretta Kavanaugha nominiral za mesto vrhovnega sodnika.
Donald Trump je Bretta Kavanaugha nominiral za mesto vrhovnega sodnika. FOTO: AP

Trump: Gibanje Me too je za moške nevarno

Julija 2018 je ameriški predsednik Donald Trump Kavanaugha nominiral za mesto vrhovnega sodnika. Kmalu za tem ga je 51-letna Christine Blasey Ford obtožila spolne zlorabe. V intervjuju za časnik Washington Post je dejala, da jo je Kavanaugh v zgodnjih osemdesetih letih spolno zlorabil med srednješolsko zabavo. Pijan naj bi jo zvlekel na posteljo in ji pokril usta, da ne bi mogla kričati. Kavanaugh je vse obtožbe zanikal, spolne zlorabe pa sta ga obtožili še dve ženski. Demokrati so na vse načine poskušali razkriti Kavanaughovo "pravo podobo", med drugim so mu očitali tudi pristranskost. V zadevo se je takrat vpletla tudi zdajšnja kandidatka za podpredsednico, takratna demokratska senatorka Kamala Harris, ki je z objavo zaupnih dokumentov poskrbela za nekaj več razburjenja na Kavanaughovem zaslišanju. Republikanci so ji takrat celo grozili z izključitvijo iz senata. Toda oktobra istega leta je, čeprav je 48 demokratov glasovalo proti, senat Kavanaugha izglasoval za vrhovnega sodnika. 

Svoje stališče glede gibanja je jasno pokazal tudi predsednik Trump. Čeprav je dejal, da je pripravljen prisluhniti ženskam, ki so njegovega nominiranca obtožile spolnih zlorab, je dodal, da je šlo gibanje Me too predaleč in da je za moške celo nevarno. Dejal je, da bi morale ženske, ki so bile spolno zlorabljene, pristojne službe o tem obvestiti takoj, ko se jim je zgodila krivica, in ne šele leta kasneje. Poleg tega je med več govori in intervjuji izpostavil, da ženske obtožujejo slavne in bogate moške, da bi s tem pridobile korist. Po tovrstnih izjavah so ga demokrati in borci za pravice žensk ostro kritizirali, da številne ženske v strahu, da jim ne bi verjeli, o zlorabah molčijo."Zoper mene je bilo podanih veliko lažnih obtožb spolnih zlorab. Ljudje želijo slavo, denar in marsikaj drugega," je v izjavi za medije dejal Trump, ki pravi, da Kavanaughovo situacijo vidi tudi iz druge perspektive. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tik pred predsedniškimi volitvami leta 2016 je v javnost prišel posnetek, na katerem se Trump hvali, da lahko z ženskami dela, kar hoče, ker je slaven. Ob tem je še dejal, da jih zaradi tega lahko grabi tudi za spolovila. Tudi kasneje so ga številne ženske, vsaj 26 jih je, javno obtožile spolnega nadlegovanja. O tem je bila napisana celo knjiga Vse predsednikove ženske: Donald Trump, predator v nastajanju, v katero je vključenih več kot 100 intervjujev. Omenjene afere predsednika spremljajo celoten mandat, zlasti kadar ga želijo očrniti politični nasprotniki. Za mnoge Trump predstavlja ultimativnega nekaznovanega spolnega plenilca, po drugi strani pa so ga številni po omenjenem dogajanju še bolj podprli. 

Da je dogajanje v zvezi s Kavanaughom močno vplivalo na mnenje, zlasti starejših podpornic Trumpa, kaže tudi anketa, o kateri je poročal The Economist. Od tega, da jim za lažne obtožbe glede spolnih zlorab sploh ni bilo mar, se je mnenje v dveh letih močno spremenilo. S trditvijo, da so lažne obtožbe hujše kot neprijavljene obtožbe, se je v letu 2017 strinjalo le 8 odstotkov vprašanih, v letu 2019 pa je število naraslo na 42 odstotkov. Skupina anketirancev, ki se najbolj strinja, da bi moral moški, ki je žensko pred 20 leti nadlegoval, obdržati službo in da ženska, ki ga je obtožila nadlegovanja, povzroča več težav, kot jih rešuje, so prav starejše podpornice Trumpa. 

So demokrati s podporo Bidna boju proti spolnim zlorabam obrnili hrbet?

Tudi potem ko je bil Kavanaugh izglasovan za vrhovnega sodnika, so demokrati nadaljevali s podpiranjem gibanja Me too. Na volitvah za ameriški senat v Alabami sta se na primer potegovala demokrat Doug Jones in republikanec Roy Moore, ki je bil obtožen več spolnih napadov, vključno z napadi na mladoletne osebe. Zmago so proslavili demokrati, češ da jim je spolnemu plenilcu uspelo preprečiti vstop v senat. Gibanju so ostali zvesti celo, ko se je v javnosti pojavila fotografija demokratskega senatorja Ala Frankna, na kateri se je, medtem ko je spala, pretvarjal, da neprimerno otipava žensko. Zaradi pritiska stranke je moral Franken odstopiti. A vsa ta prizadevanja naj bi pokvarila nominacija Joeja Bidna za predsedniškega kandidata. Tudi Biden je bil namreč obtožen spolne zlorabe. 

"Resnica je pomembna. Ni se zgodilo. Pika," je Biden zavrnil obtožbe o spolnem nadlegovanju.
"Resnica je pomembna. Ni se zgodilo. Pika," je Biden zavrnil obtožbe o spolnem nadlegovanju. FOTO: Reuters

Bidna je spolnega napada obtožila Tara Reade, ki je zanj delala v devetdesetih, ko je bil še podpredsednik ZDA. Biden je obtožbe ostro zanikal, v enem od intervjujev je dejal celo, da se Readove sploh ne spomni. Readova naj bi o spolnem napadu že takrat potožila svoji prijateljici, poleg tega naj bi o incidentu napisala pritožbo, ki naj bi jo hranili v arhivu univerze Delaware. Biden je dejal, da med njegovimi arhivi ni osebnih datotek in da arhive nadzoruje senat. Tajnico senata je nato prosil, da pobrska med arhivi, kar pa je misija nemogoče, saj naj bi bilo tam na tisoče nekategoriziranih dokumentov. A Raedova ni edina, ki se je pritožila nad Bidnovim obnašanjem. Ameriški mediji so poročali, da ga je otipavanja obtožilo že več žensk. Lucy Flores, ki je kandidirala za namestnika guvernerja Nevade, pravi, da jo je med prireditvijo leta 2015 Biden brez njenega privoljenja poljubil na zatilje. 

V izjavi za medije je maja letos glede obtožb Readove dejal: "Ženske je treba obravnavati z dostojanstvom in spoštovanjem in ko stopijo naprej, morajo biti slišane, ne utišane". Dodal je, da "bi morale biti njihove zgodbe predmet ustrezne preiskave in nadzora" in da bi morali novinarji "premisliti o neskladnostih v njeni zgodbi, ki se je večkrat spremenila". "Resnica je pomembna. Ni se zgodilo. Pika," je zatrdil v televizijskem intervjuju.

Predsednik bi moral državljanom dajati zgled, tudi v tem, kakšen odnos naj ima družba do žensk

Trumpa že od časa, preden se je podal v politiko, spremljajo tudi očitki o nespoštljivem odnosu do žensk. Poleg obtožb o spolnih zlorabah in nemalo zaničljivih komentarjev zoper žensk, kritiki radi spremljajo tudi njegov odnos s prvo damo. Pogosto se njun odnos primerja s parom Obama, ki sta si v javnosti gotovo izkazala več naklonjenosti. Melania Trump naj bi se med številnimi prireditvami izogibala dotikov s Trumpom, kaj je pravi razlog za tem, ostajajo špekulacije. 

Če bo na volitvah zmagal Biden, bodo ZDA dobile prvo žensko temnopolto podpredsednico azijskega rodu, Harrisonovo. 55-letna senatorka iz Kalifornije je šele tretja podpredsedniška kandidatka večje stranke v zgodovini ZDA in hkrati prva temnopolta in prva podpredsedniška kandidatka azijskega izvora. In čeprav nekateri menijo, da jo je Biden taktično izbral prav zato, da bi tako pridobil več volivcev, drugi menijo, da je s tem naredil večji korak za boj enakopravnosti žensk kot Trump. 

Predsednik naj bi bil v svojem početju zgled ljudstvu. Oba kandidata sta v preteklosti domnevno ravnala sporno, ljudstvo pa se je moralo do njunega početja opredeliti, kar je privedlo do velikih razdvojenosti. Oba kandidata s svojimi dejanji in besedami posredno in neposredno Američanom dajeta zgled tudi glede tega, kako naj bi se obravnavalo in ravnalo z ženskami. 

Pasica koronavirus oktober

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
17. 10. 2020 21.28
-1
Samo poglej kaj je John Kelly rekel o Trumpu ta teden, tako nepoštenega človeka kot Trump še ni srečal. Potem pa ni čudno da jih je toliko zapustilo njegovo adminstracijo.
Betuul
17. 10. 2020 16.21
G.Tramp vzgled in vzor. Ena pesm slo ansambla se glasi: Jaz mam pa tako , srčno napako, da imam vse ljubce rad
biggbrader
17. 10. 2020 16.21
Ko sts bila Šarec in Trump voditelja vsak svoje države; eden ljubitelj, drugi davitelj ženskih src.
Al83
17. 10. 2020 16.18
-1
Bieden rad šlata desetletnice in jim snifa lase. Bil je hodil na lolita otok Epstinu. Demokratska stranka so sami pedosi od prvega do zadnjega.
Profi fajader
17. 10. 2020 16.16
+2
Meni je to takole. Ko ženska, seveda na njim edin dosegljiv način, z fračo, pride do nekih rezultatov. Ampak se pojavi neka morala in misli da je sposobna doseči enako, brez ležanja na hrbtu. Se pravi. Brezplačno sem se prostituirala za vlogo v filmu, zdaj sem pa jezna in cel svet bo izvedel da nas je na stotine takih. Ummm.... Nekako nam je to jasno zadnjih 2000let.
abcč
17. 10. 2020 15.18
+4
Tole me too gibanje je ena velika zaušnica za vse tiste poštene igralke, ki za to, da bi dobile vlogo, niso želele igrati umazane igre in je potem tudi niso dobile . Še v stari zaklenjeni Jugi smo vsi vedeli, da so se vloge dobivale skozi določene "usluge". Sedaj pa te iste ženske, ki so takrat dobivale vloge na " moralno sporni" način, sedaj dobivajo še odškodnine. Vse so vedele, v kaj se spuščajo in zakaj. Sedaj si perejo vest in kar meni ne gre v račun , je to, da jih vsi podpirajo. Ampak tako kot povsod-ni važno, kaj je prav in pošteno, važno je, da si na "pravi" strani. Tako so bile poštene igralke pohojene 2x.
Da se mene pita..
17. 10. 2020 15.12
-4
Predsednik, v ničemer ni za zgled.
nightifly
17. 10. 2020 14.38
+6
Gospa novinarka ,,ste spremljala zaslisanja Breta Kavanagha ? Ce ste ,bi morala videti in vedeti ,da je bilo to v bistvu raztelesenje cloveka . Zenska ,ki ga je po nalogu nekoga po vec kot 30 letih prijavila zaradi nadlegovanja je pogorela na celi crti ,ker j ebilo ugotovljeno ,da je lagala in si vse skupaj izmislila ,oz. z orig .besedame -´´made up´´ ,torej z ekipo zgradila afero . ...in propadla . Isto se zdaj dogaja s kandidatko AmyC B ,ki je neverjetna sodnica in super inteligentna zenska ,ki se ji klanjajo z leve kot desne .Toda nic kaj veliko ne pomaga ,ker jo demokratski senatorji secirajo brez milosti in vsaj malo mehkobe . (npr. kongr . iz Havajev Hiromo ) . Upam,da bo do volitev prislo se marsikaj ven .In to naj bo na obeh straneh ,ce so ga lomili in pocenjali umazanije . Mislim ,da bomo kmalu videli se zelo zanimive dokumente .
nightifly
17. 10. 2020 14.45
-2
pravilno -ste spremljala zaslisanja ´Bretta Kavanaugha ´.
brusilec
17. 10. 2020 14.47
+0
ja, on samo lajal da je krivica, da naj mu dokazejo da je kriv, a odpreti pa raziskave ni hotel.. se bolj smesno je bilo kako je sodnico spraseval ce pa ona ne pije, se vidi iz aviona da je psiho, pardon Trumplnov sovrstnik
Looneh
17. 10. 2020 15.45
+1
Ni na njemu, da dokaže svojo nedolžnost. To so mokre sanje demokratov za diskreditacijo folka, ki jim ne diši. Dokler ne pride do Bidna in podobnih, kjer tko ni več pomembno kaj so počeli v preteklosti
Rodion Raskolnikov
17. 10. 2020 13.47
+0
Kaya o Jankoviču in farmacevtski tematiki boš tudi kaj napisala. Objektivno je vendar tvoje poslušalstvo v Sloveniji?
Offizier
17. 10. 2020 13.38
-1
Hehehe kako boleče je ko veš da bo Trump zmagal, a ne morejo mu nič. Haha tip je legenda. Požrli se bodo.
Prinašalec
17. 10. 2020 13.36
+2
Trump je itak brez možganov upam da ne zmaga.
Kairos22
17. 10. 2020 13.28
-2
Vse lažne prijave oz. prijave kjer ni bremenilnih dokazov obtoženega, bi mogle biti kazensko odgovorne. Potem bi bilo zelo malo prijav spolnih nadlegovanj in ostalih lažnih prijav
brusilec
17. 10. 2020 14.29
+1
dokazati da te je nekdo spolno nadlegoval ni tko enostavno .. pa mislis da ce bi prislo do 50 prijav brez dokazov, da pa morda nekaj pa vendarle je res? drgac pa verjamem da se ti je tesko postavit v vlogo sibkejsega spola, ma ce bi se ti enkrat zbudil z raztrgano r zjutraj bi pa mogoce malce razumel. veliko moskih kdaj zgrabi kaksno rit, malokdo gre pa se kaj dlje, in Trumpln je eden taksnih, ki si je veliko dovolil. or rumenega dezja v rusiji, zvezami z prostitutkami, serijsko grabenje zensk za mednozje, pa se veliko nedokazanih dejanj.. sam je priznal da jih je grabil, in tudi marsikaj drugega je priznal, tudi z placili. trumpln je zrel za umobolnico, ne pa za predsednika
Capo dei Capi - novi profil
17. 10. 2020 12.33
+0
V sodstvu so bile ženske v Jugi diskriminirane... Zdaj pa kao neka enakost... Zdaj je pa 90% žensk v sodstvu... Zakaj?!... Ker so na vodilnih položajih moški... študentkam pa ni težko obleči pajkice ali pa minič... Tudi če ne znajo brati.
Capo dei Capi - novi profil
17. 10. 2020 12.33
-5
Mario Kneževi?
17. 10. 2020 11.59
+1
CestniKolesar370Wattov
17. 10. 2020 11.35
+4
Demokrati so iz metooja naredili orožje, tole s Kavanaughom je bil pa cirkus, ki je izničil relevantnost celotnemu gibanju. Patetično do konca. Na plano so pripeljali žensko, ki je trdila, da jo je Kavanaugh hotel posiliti. Kdaj? Ne ve točno. Kje? Ne ve točno, ampak naj bi bilo več kot 10km stran od njenega doma. Kdo je bil zraven? 5 ljudi (med njimi njeni 2 prijateljici), ampak nihče izmed njih se ne spomne takšnega dogodka). Kako je prišla na ta dogodek? Ne ve točno. Kako je odšla iz tega dogodka? Ne ve točno. Kakšen dokaz ima, da se je to zgodilo? Življenjske travme zaradi katerih ima v svoji hiši dvoje vhodnih vrat, ker lažje spi ponoči vedoč, da ima 2 izhoda. Tudi to je bila laž, ker ima dvoje vrat zato, ker je del hiše dajala v najem, na črno. Takšne travme ima, da lahko v hiši živi s popolnim neznancem. Totalen poraz od primera. Takšen primer ne pride na nobeno sodišče na tem svetu, ne pride niti do sodnika, vsak tožilec ga raztrga v pol minute. Demokrati so sedeli na tem primeru pol leta, lansirali pa so ga tik pred zdajci v upanju, da se imenovanje Kavanaugha zakasni čez volitve.
crazy but true
17. 10. 2020 11.51
+0
Ti si zihr "-ist in -fob" ker ne verjames slepo kar ti "neodvisni mediji" servirajo...
deratizacija
17. 10. 2020 10.57
+1
Ne gre za spolno nadlegovanje, temveč zgolj za s strani žensk nerazumevajoče povabilo k spolnemu odnosu. Ena redkih Slovenk je očitno razumela takšno povabilo.
Bott
17. 10. 2020 10.57
+6
Naj se ženske same j.... pa bo.
proofreader
17. 10. 2020 10.44
-1
Pri nas so se mediji tako napadalno spravili na predsednico stranke DESUS. Zavod 8. marec pa nič.
crazy but true
17. 10. 2020 11.52
+2
Seveda ne. Ne ugrizni roko ki te hrani, na racun davkoplacevalcev seveda..
Millady
17. 10. 2020 10.28
+5
Naš predsednik (vlade) ima tudi zelo spošljiv odnos do žensk, predvsem do novinark
Erin Straus
17. 10. 2020 10.27
-9
Vsi so videli slike trumpa z njegovim pedofilskim prijatlom, in spet bo izvoljen, pedo country kaj češ❗🛑
crazy but true
17. 10. 2020 11.54
+1
Si zihr, da nisi zamenjal Trumpa in Clintona? Clinton je bil parkrat na pedo otoku, zihr zgolj zaradi palm in toplega morja, mar ne..
palson
17. 10. 2020 12.59
+3
Principat
17. 10. 2020 13.21
+3
tudi naš na zaostaja v vseh pogledih / ta o katerem pa nimate pojma pa že na madžarskem hodi v šolo
CestniKolesar370Wattov
17. 10. 2020 14.16
+0
Razlika med Clintonom in Trumpom je ta, da je Trump Epsteina banal iz svojega posestva in da je NY policija Trumpa javno pohvalila za sodelovanje proti Epsteinu (na policijo se je oglasil sam, poklical ga ni nihče), še preden je zadeva sploh prišla v javnost. Clinton pa je bil za razliko od Trumpa dejansko na njegovem otoku, letel je z Epsteinom 50x, Trump pa je v letalskih zapiskih omenjen enkrat, ko je letel z Epsteinovim sinom iz točke A do točke B par 100km po Floridi. Bogataši dostikrat letijo skupaj. Clinton o Epsteinu ni izrekel niti ene besede, Trump pa veliko. Če pa se o politiki učiš preko memejev, je pa tvoj problem. :D