Tujina

Razkopana tla in jezni vaščani: lov za izgubljenim nacističnim zakladom

Ommeren, 13. 01. 2023 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
18

"Sem sem se preselil zaradi miru in tišine," je dejal prebivalec majhne nizozemske vasi Ommeren in dodal: "Zdaj pa ves svet ve za nas." Prebivalce so namreč vznemirili tako imenovani "lovci na zaklade", ki iščejo milijone vredno bogastvo, ki naj bi ga prav v tej vasici med drugo svetovno vojno skrili nacistični vojaki. Eni od domačink so na vrtu izkopali meter in pol globoko luknjo, sosede je ponoči prebudilo ropotanje lopat. Pa zaklad sploh res obstaja?

Lovci so se na pot podali po tem, ko je nizozemski nacionalni arhiv prejšnji teden objavil star zemljevid. Ta naj bi razkrival, kam so nemški vojaki zakopali zaboje za strelivo, napolnjene z ukradenimi diamanti, zlatom in srebrom. Prav filmsko je na zemljevidu zaklad označen z velikim rdečim X, poroča BBC.

Arhiv je zemljevid objavil šele prejšnji teden, ko je prenehalo veljati 75-letno obdobje tajnosti. Z njega pa naj bi bilo jasno razvidno, da naj bi se zaklad skrival v vasici Ommeren v vzhodni provinci Gelderland. Vas in njen rdeči X se nahajata blizu zavezniške frontne črte iz časa operacije Market Garden iz leta 1944, ko so z drznim zračnim poskusom skušali ustvariti kopensko pot v severno Nemčijo.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ko na dan pridejo nove skrivnosti, ljudje spet postanejo radovedni"

Zdaj pa se prebivalci Ommerena zbujajo ob "preurejenih vrtovih". Neznanci namreč, da bi prišli do zaklada, luknje kopljejo tudi po zasebnih zemljiščih. Po tleh medtem leži zavržena kmetijska oprema, ki je domnevno aktivirala detektorje kovin. 

Eden od domačinov, Sander, je povedal, da se je v vas preselil prav z željo po miru in tišini. Zdaj pa ljudje trkajo na njegova vrata in ga sprašujejo, če ve, kje se skriva zaklad. Naletel je celo na skupino mladih, ki so vneto kopali, da bi z lopatami zadeli v zaboj, poln bogastva.  "To območje je že bogato z zgodovino," je povedal Sander in pokazal na belo vilo, ki so jo zasedli nacistični častniki. "Ko na dan pridejo nove skrivnosti, ljudje spet postanejo radovedni," je dodal.  

Iskanje zaklada. Slika je simbolična.
Iskanje zaklada. Slika je simbolična. FOTO: Shutterstock

V novo objavljenih dokumentih je tudi pričevanje nemškega vojaka, ki je povedal, da je banko v mestu Arnhem, 40 kilometrov od Ommerena, avgusta 1944 zadela bomba in raztresla vsebino trezorja – nakit, kovance, dragulje, zlate ure in druge dragocenosti.  

"Z vsako vojno zgodbo pride tragedija," je poudarila Annet Waalkens iz nizozemskega nacionalnega arhiva. Med dokumenti sicer ni zapisano nič o tem, kdo bi lahko bili pravi lastniki bogastva. Svoje imetje so v banko Arnhem najverjetneje položili domačini, ki so dragocenosti želeli zaščititi pred nacisti. Velik del premoženja, ki so ga ukradli judovskim družinam na Nizozemskem, je bil shranjen v banki v Amsterdamu.

Dejal je, da so trije ali štirje okupatorski nemški vojaki v žepe pospravili, kar so lahko, in svoj ulov varno skrili v zaboje s strelivom in posode za kruh – najbolj varne posode, ki so jih imeli pri roki. V zadnjih tednih vojne so se nemški okupatorji umikali, vojaki pa so se očitno odločili, da bodo zaklad zakopali.

Po vojni je nizozemski inštitut, ustanovljen za iskanje stvari, ki so jih razlastili nacisti, naletel na zgodbo mladega nemškega padalca Helmuta Sonderja. Priskrbel je poročilo očividca in skiciral zdaj dobro preučen zemljevid.

Uporabo detektorjev kovin so prepovedali, saj bi lahko kdo izkopal granato

Na nizozemski nacionalni arhiv je med drugim jezna 42-letna Petra van Dee. Počuti se izpostavljeno, prav tako ne more spati. "Ena od lukenj, ki so jih izkopali na mojem vrtu, je globoka več kot meter in pol," je dejala in pojasnila, da po njenem vrtu hodijo neznanci z detektorji kovin.  

Neznanci so prebudili tudi njene sosede, ki so ponoči z baterijskimi svetilkami, pritrjenimi na čelo, lopate besno zabadali v njihovo trato. 

Zaradi norije so v vasi uporabo detektorjev kovin nedavno povsem prepovedali, saj obstaja nevarnost, da bi amaterji zadeli ob neeksplodirane granate, mine ali bombe iz druge svetovne vojne. Za zdaj sicer poročil o poškodovanih na srečo še ni. So pa že izdali številne globe, in tudi če bi zaklad kdo dejansko našel, bi ga moral prijaviti in predati lokalni oblasti, ki je lastnica zemljišča.

Detektor kovin
Detektor kovin FOTO: Shutterstock

Kaj se je zgodilo z zakladom?

Nizozemski arhivisti pravijo, da niso našli nobenega dokaza, da je nemški padalec, ki je skiciral zemljevid, umrl. Zato domnevajo, da bi lahko imel Helmut Sonder, ki bi bil glede na dokumente zdaj star 98 let, ključ do izgubljenega zaklada. Bogastvo naj namreč ne bi bilo nikoli najdeno ali pa najdba vsaj ni bila razkrita javnosti. Nizozemski arhiv je za to našel štiri razlage:  

1. Sonder je lagal. Pa vendar je bilo njegovo pričanje večkrat preverjeno in odločili so, da je bilo njegovo poročanje verodostojno.

2. Nekdo, ki je živel v bližini, ali pa celo eden od nemških vojakov, se je vrnil in zaklad poiskal, še preden so zanj izvedele oblasti.  

3. Informacije bi lahko izkoristil tudi uslužbenec nizozemskega inštituta in se na skrivaj vrnil med neuspelima uradnima poskusoma, da bi našli zaklad.  

4. Še ena možnost pa je, da bi z zakladom lahko pobegnila dva ameriška častnika, ki so ju opazili v bližini kraja dogodka. 

Po vojni so preiskovalci ugotovili, da je zaklad vreden iskanja, saj naj bi bil vreden več milijonov. Toda nizozemske oblasti verjamejo, da zaklada, če je sploh kdaj obstajal, že zdavnaj ni več. Nekateri vaščani so medtem prepričani, da je primer izginulega nacističnega zaklada "čista pravljica".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
13. 01. 2023 17.10
..no ..bodo mel saj brez lastnega truda prestihana vrticke in njive..
detect
13. 01. 2023 15.28
+0
sem ga včeraj najdu,hehe,kr kopljite še naprej.
Laki je malo nervozan
13. 01. 2023 14.52
+2
Kljub temu, da je bilo izrecno povedano, da takšne morebitne najdbe pripadajo državi ko krti rinejo naprej, prekopavajo ko zmešani četudi je privat posest in vznemirjajo prebivalce.
BitterTruth
13. 01. 2023 14.19
+2
Mam ze rezerviran apartma... lopate nabrusene, z otroci pa delamo sklece vsak dan, da bomo sposobni cimvec zemlje premetat :)
graf
13. 01. 2023 13.54
+1
ene 2 dobermana spustit na ograjen vrt in garantiram da tam ne bo nihče kopal ...
meval
13. 01. 2023 13.09
+2
Enga glasnega kužka čuvaja si omislit pa bo ;)
luckyys
13. 01. 2023 13.08
+10
Vam pošljem koordinate za zaklad Kralja Matjaža vreden okrog 70 milijončkov, nahaja se na parceli v velikosti enega hektarja na območju njive....Motike prispevam jaz.;)
BitterTruth
13. 01. 2023 14.20
+6
Lepa, in glede na stopnjo inteligence dandanes bos sigurno najdu kake majstre :)
Apostol1
13. 01. 2023 12.59
+2
Na vrtove dat rotvajlerje ali pa kangale , pa bo takoj mir.
Beee beeee meeekkkeeee
13. 01. 2023 12.49
+12
Pri nas v našem kraju se je končala 2 sv. vojna. Tu so nacisti dejansko zakopali blago pa mislim da ne pregloboko ene 30cm max. Pa sezona krompirja sajenja se približuje tako da vabljeni da skupaj najdemo zaklad :).
luckyys
13. 01. 2023 13.09
+5
Prvo naj gredo k meni, dobijo motike brezplačno..
Indawood
13. 01. 2023 13.58
-3
Zakaj pa ne zlatega prinašalca in labradorca? Zakaj glih rotvailerja? Mam ga doma 65 kilski junc rotti pa verjem da sm naletu na zlate kužke k so tako prisrcni so mojga napadli... Ti se pajd zaprt ke pa lajej k bo kdo prsu
Stolček
13. 01. 2023 12.44
+5
Če bi živel tam kje v bližini in imel njivo, pa če bi ti znali lepo lopatat, bi jih kar na njivo poslal.
debelaberta
13. 01. 2023 12.33
+2
ampak če povabiš še dva z lopato, dobiš 80% njunega izkupička itd.
Bratomil
13. 01. 2023 12.33
+2
Par policistov z gumijevkami bi to hitro rešilo.
Darko32
13. 01. 2023 12.56
Bratomil ti pa bi reševali in skrbeli za varnsot domačinov. Že sedaj morajo skrbeti pa vidiš, da ne skrbijo.
cekinar
13. 01. 2023 12.32
+3
pa ja ,to je izpuhtelo še pred operacijo Overlord.
Darko32
13. 01. 2023 12.27
+7
Ta pa je dobra. Ko spiš ti na dvorišču naredijo luknjo v zemljo in izkopljejo vodnjak.