Tujina

Kako so se Ponosni fantje pripravljali na shod na Manhattnu

Washington, 25. 09. 2022 18.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tana Rakoto Kovačič
Komentarji
46

Razkriti dokument na 23 straneh prikazuje, kako temeljito se skrajno desna skupina Ponosni fantje (Proud Boys) pripravlja na morebitne nasilne spopade. Na naslovnici dokumenta je zapisano: "Naredimo Ameriko spet veliko" (MAGA). Zapisan je tudi datum: 5. januar 2021, dan pred napadom na Kapitol v ZDA, ki je terjal več življenj. Gre za eno najbolj nasilnih skrajno desnih skupin v Ameriki, ki jim je Donald Trump na televizijskem soočenju pred volitvami 2020 naročil, naj "bodo pripravljeni." Dokument razkriva tudi militaristično strukturo skupine in tovrstno izrazoslovje, ki so ga prevzeli.

Dokument, ki ga je objavil The Guardian, omogoča vpogled v skrbno načrtovanje shodov, ki jih organizira skrajno desna skupina. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pridobil ga je Andy Campbell, poročevalec o ekstremizmu, ki piše knjigo Smo Ponosni fantje: kako je desničarska ulična tolpa začela novo dobo ameriškega ekstremizma. Knjiga bo izšla v torek. 

Ameriška organizacija za državljanske pravice Southern Poverty Law Center je skupino Ponosni fantje označila za sovražno skupino, domnevno so bili glavni organizatorji nasilnega napada na Kapitol, ki se je zgodil 6. januarja 2021. V napadu je umrlo več ljudi, newyorški pohod, ki je bil omenjen v dokumentu, pa je bil preklican in natančno začrtana strategija tako ni bila nikoli izvedena. 

Namen dokumenta je bil zagotoviti strateški varnostni načrt in poziv k ukrepanju, ki skupino Ponosni fantje vabi na pro-trumpovski pohod s sloganom Naredimo Ameriko spet veliko. Shod je bil v ZDA predviden 10. januarja 2021, štiri dni po tem, ko bi kongres potrdil zmago Joeja Bidna na predsedniških volitvah leta 2020. 

V dokumentu je vidno, kako natančno se Ponosni fantje pripravljajo na morebitne nasilne spopade in nato prikrivajo svoje sledi, kar so poudarjali tudi tožilci, vendar skupina tega še nikoli ni sama potrdila. Razkriva militaristično strukturo in jezik, ki so ju prevzeli Ponosni fantje ter njihovo prizadevanje, da bi postali prva bojna sila v Ameriki pod Trumpovim vodstvom, poroča The Guardian. 

Vsebuje tudi namige o tem, kako skupina še naprej širi svoj vpliv po ZDA, čeprav so številni njeni najvišji voditelji, vključno z Enriquejom Tarriotom, za rešetkami in čakajo na sojenje zaradi obtožb zarotništva. 

Avtor dokumenta je Randy Ireland, ki je kot predsednik newyorške podružnice skupine Hell's Gate Bridge Chapter eden najvidnejših Ponosnih fantov na severovzhodu ZDA. Dokument je bil preko Telegrama, aplikacije za šifrirane pogovore, ki jo Ponosni fantje pogosto uporabljajo kot organizacijsko orodje, razposlan vsaj devetim drugim podružnicam v New Yorku in drugod. 

Ponosni fantje
Ponosni fantje FOTO: AP

Campell je za Guardian povedal, da je decentralizirana struktura skupine, ki ima po svojih trditvah 157 aktivnih enot v vseh državah razen treh, ena od največjih prednosti skupine Ponosni fantje.

"Vodje enot, kot je Randy, lahko pripravijo svoje lastne dogodke, ki jih vodijo neodvisno drug od drugega," je dejal Campbell. "Enrique Tarrio in drugi voditelji so v zaporu, vendar bodo Ponosni fantje nadaljevali s svojim delom."

"Ne bomo razočarali"

Jezik v dokumentu o načrtovanju shoda je odkrito militarističen. Randy Ireland predstavlja generala varnostnega oddelka, medtem ko so njegovi podrejeni predstavniki za novačenje, varnost in vodje ekip. 

Po načrtu naj bi bilo približno 60 Ponosnih fantov na shodu 10. januarja na Manhattnu razvrščenih v sedem taktičnih ekip, po pet do osem moških.

Člani naj bi s seboj prinesli zaščitno opremo, vključno z zaščito pred noži ali vbodi, čeladami, rokavicami, škornji in podobnim, za medsebojno komunikacijo pa naj bi uporabljali radijske kanale, prenosne radijske sprejemnike ali Telegram. 

Držati se morajo skupaj v skupinah in v svoje vrste pod nobenim pogojem ne smejo spustiti običajnih Trumpovih podpornikov, ki niso Ponosni fantje, sami jih imenujejo "Normies", ali žensk. "Njihova prisotnost bo ogrozila zdravje in varnost vseh, ki sodelujejo pri varovanju, in tega preprosto ne smemo dovoliti!" piše Ireland.

Zemljevidi, ki so na zadnji strani dokumenta, prikazujejo položaje, ki naj bi jih "izvidniki" in "taktične ekipe" zavzeli na ključnih točkah na poti pohoda, ki naj bi se začel na Columbus Circle in potekal mimo Trump Towerja."Za to lokacijo je jasno, da ima za nas poseben pomen," so zapisali v dokumentu, ki se nanaša na Trumpovo hišo na Peti aveniji. Zapisali so: "Ne bomo razočarali."

Ponosni fantje
Ponosni fantje FOTO: AP

Sami sebe vidijo kot vojaško enoto

Campbell, ki o skupini Ponosni fantje poroča, odkar so se v začetku leta 2017 začeli pojavljati na Trumpovih zborovanjih, jo opisuje kot najbolj zloglasno politično bojno skupino v Ameriki. V načrtovalskem dokumentu vidi tako fantazije kot tudi nevarnosti. 

"Ti fantje sami sebe vidijo kot nekakšno vojaško enoto," je dejal. "Po eni strani je to smešno, saj se v resnici nič ne bo izšlo tako, kot načrtujejo. Po drugi strani pa je to zaskrbljujoče, saj kaže, koliko načrtovanja vložijo v to," je povedal Campbell. 

V svoji knjigi spremlja skupino od njenega začetka v letih 2015 in 2016 do njene osrednje vloge 6. januarja, ko je njen član Dominic Pezzola postal prva oseba, ki je vdrla v Kapitol v ZDA. V zvezi z vstajo je bilo obtoženih najmanj 30 pripadnikov skupine Ponosni fantje, med njimi tudi voditelj Enrique Tarrio in še štirje drugi, ki so obtoženi zarotništva. 

Skupino je sestavil v Veliki Britaniji rojeni ustanovitelj revije Vice magazine, Gavin McInnes, ki se je označil za zahodnjaškega šovinista in širil fanatizem. McInnes je ime Ponosni fantje predstavil v svoji spletni oddaji maja 2016, jih predstavil kot tolpo in si izmislil uniformo, črno polo majico Fred Perry z rumeno obrobo. 

McInnes je pazil, da jih je označil kot neškodljivo zabavo, satirični patriotski klub, ki je namenjen samo moškim, kasneje pa se je začel povezovati s Trumpom. Vendar Campbell trdi, da je bilo politično nasilje vgrajeno že od samega začetka. 

Ponosni fantje so bili organizatorji shoda Unite the Right leta 2017 v Charlottesvillu v Virginiji. Skupina je organizirala tudi nasilna zborovanja v Portlandu v zvezni državi Oregon. Pred republikansko prireditvijo v New Yorku leta 2018 je bilo več članov aretiranih in obtoženih kaznivega dejanja napada.

Ponosni fantje
Ponosni fantje FOTO: AP

"Nasilje na ulicah"

Članstvo v skupini Ponosni fantje je strukturirano v štiri stopnje, četrta nastopi, "ko vas aretirajo ali se resno nasilno spopadete za stvar", kot je pojasnil sam McInnes. McInnes je v intervjuju s Campbellom za knjigo zanikal spodbujanje nasilja in vztrajal, da skupina Proud Boys nikoli ni bila proaktivno agresivna, temveč se je le odzivala na napade levičarjev.

To uradno stališče je ponovljeno v dokumentu, ki ga je objavil Guardian. V dokumentu je zapisano: "Če pride do nasilja, se od vseh Ponosnih fantov pričakuje, da se takoj odzovejo - le toliko, da odpravijo in končajo grožnjo sebi ali drugim. Zelo pomembno: ko je grožnja nevtralizirana, se ustavimo!"

Vendar pa je tu očitno protislovje: Ireland predstavlja svojo skupino kot nenasilno organizacijo, ki pa išče nasilje. Skupini dodeli vlogo policijske enote, ki se bori za varnost.

Za Campbella je najbolj zaskrbljujoč vidik dokumenta v tem, da s svojimi protislovnimi pomeni zapade v po vsej verjetnosti glavno ambicijo organizacije Ponosni fantje: normalizacijo političnega nasilja. Kljub temu, da je toliko voditeljev za rešetkami, skupina uspeva.

Z nastajanjem novih skupin so Američani vse bolj vajeni ideje o močno oboroženih tolpah v javnem okolju. Ponosni fantje so se na shodih proti splavu, demonstracijah proti cepljenju, protestih za orožje in seveda na Trumpovih shodih predstavljali kot "varnostniki".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Korintos11
26. 09. 2022 08.42
+0
To je osebna Donaldova garda?
Zmaga Ukrajini ...
25. 09. 2022 21.58
+2
Hahahaha,... tile pa izgledajo kot bi psihiatrija nenadoma izpustila vse svoje "stanovalce". Kje pa je tisti "proudič" z rogovi, ki je zablestel v napadu na Kapitol? Hmmm,... ali so njegovi naravni, ali umetni?
totinori
25. 09. 2022 21.53
+2
Ti slaboumni kljukci so ponosni na svojo zarukanost in primitivizem, kar venomer izražajo in je to njihov stil življenja. Žal se ta virus zelo širi po celem svetu. Probleme rešujejo izključno s silo, predvem pa z orožjem, saj dugega ne znajo in niso sposobni. Njslavnejši slovenski zet jim je dal veter v jadra, saj brez njih in njim podobnih ne bi nikoli videl bele hiše od znotraj.
Enadvatristiripet
25. 09. 2022 21.43
-2
Skrajno desna politika se propagira in financira samo z namenom da sciti interese kapitala in da prepreci progresivna leva gibanja. Je tehnika skozi katero se razmejuje ljudi, siri sovrazstvo in skrbi ter akrbi da 0.001 procemta najbogatejsih na svetu tam tudi ostane.
štrekeljc
25. 09. 2022 21.39
+3
Najprej sem mislil, da so ti Ponosni fantje udeleženci Parade ponosa.
Beli štumf
25. 09. 2022 21.30
+1
Isto kot pri nas varde pa svečuhi.
Abrnk
25. 09. 2022 21.18
+4
Tudi naši penzionisti se pripravljajo,da pomagajo Ivanu,samo še zobe si vstavijo in plenice zamenjajo.
dannyer
25. 09. 2022 21.16
+1
prvič praudbojse je ustanovil gari mgines kot kar nek klub. kasneje se je umaknil in ga je prevzel temnopolti enrike terio niso izvajali političnega nasilja. so pa branili protesnike pred skrajno levico antifo in blm ki izvajajo politično nasilje. fbi agent je prišel in povedal kak os tem zavajajo in kako so pristranski med tem pa je demokratski politik umoril novinarja v sl otiho. 41 letni demokrat zaradi bidnove laži povozi 18 letnika ki je klical mamo napomoč morilca so izpostili z varščino 50.000 usd. in je prost kljub priznanju. lahko zavajate javnost a na to tem onovinrstva bo potrebno razpravljati v DZ.
dannyer
25. 09. 2022 21.11
+0
Ni res skupino je vodil temnopolti mož enrike terrio. drugič niso nasilni večinoma končajo antifino nasilje. tretjič fbi agent je prišel ven kako s takimi poročili zavajajo. lažejo manipolirajo članek je neetičen in zavajajoč
s6t6n6s
25. 09. 2022 21.06
+5
A to ste pa pozabl na BLM,ki je teroristična organizacija in ki je naredila na miljardo škode in je posledično stotisoč ljudi ostalo brez služb in podjetji
štrekeljc
25. 09. 2022 20.37
+7
Janševi rumeni jopiči?
_Heisenberg_
25. 09. 2022 20.36
+4
Trump je car in bo zmagal ponovno....tokrat ne bodo ukradene volitve.
nikhrast
25. 09. 2022 21.11
-3
Povej kako gre Trumpu na sodišču, ima še kakšnega odvetnika, skoraj vsi so ga zapustili ali so pa v zaporu.
dannyer
25. 09. 2022 21.21
+1
ker so faš demorkati napadli odvetnike in pokazali kaj so v resnici ne demokrati. kršili skoraj vse sramota so
Abrnk
25. 09. 2022 20.32
+8
Ivanove mokre sanje,samo da njega podpirajo sami penziči.
Odrešenik666
25. 09. 2022 20.24
-3
No mene naziv skupine, ksihti in pripadajoca koreografija bolj spominja na parado ponosa. Fantje se mal druzijo med seboj.
štajerski janezek
25. 09. 2022 20.20
+2
Hahah... kako me nasmejite🤣🤣🤣 res realno porocanje :) ko so blm pozigali mesta pa niste bili tak realni:)
annonQ
25. 09. 2022 20.06
-1
Knjiga še ni izšla, zato vsak z nekaj mozga lahko ugotovi, da gre za mainstream kampanjo proti ciljni skupini. Bo jutri mogoče članek o ANTIFI ? Zaradi ravnotežja seveda.
User1964037
25. 09. 2022 19.59
-1
V zadnjih dveh letih so ameriški demokrati porabili 19 milijonov dolarjev sredstev za financiranje skrajnih desnih skupin. Namen financiranja skrajnih desnih skupin s strani demokratov je očrnitev desnice in vseh republikancev. Če ne verjamete, da je to res preberite članek iz Washington Posta, ki je bil objavljen 12.septembra.
User1964037
25. 09. 2022 20.00
-2
washingtonpost.com/politics/2022/09/12/democrats-interfere-republican-primaries/
Iztok Belšak
25. 09. 2022 21.01
+2
Lepo prosim še enkrat preberi članek in tvoj komentar potem pa povej kaj tukaj ne gre skupaj!!
dannyer
25. 09. 2022 21.19
-1
drži demokrati so fnancirali kampanje ljudi katerrih so zmerjali za skrajne. no so pa ljudje videli kdo je skrajen ko so demokrati podpirali striptis za otroke. in ti so takoj leteli . na območja kjer so demokrati vodili +50 sedaj ni demorkata v pisarni.
Stolček
25. 09. 2022 19.55
+2
Ponosni fantje oz.fantiči? 🤦🤣🤣...Ja, moški ne bodo očitno nikoli, glede na dozorelost oz.zrelost. Naj kar imajo probleme v veliki njihovi, da se ne bodo sprenevedali, da so oni oh in sploh.
Phan Thi Kim Phuc
25. 09. 2022 19.38
+5
kdaj bo eu in vb uvedla sankcije proti usa ? napad na kapitol je zahteval več življenj ...Gre za demokracijo ...pa to...močvirje tudi .
sh4dyl4dy
25. 09. 2022 21.19
-1
Terjal samo 1 življenje in to protestnice. Ostale smrti niso povezane.
Phan Thi Kim Phuc
25. 09. 2022 19.36
+5
te trumpove največje podpornike , ki mu je čestital za zmago bivši komunist janša slavijo v sekti sds ...Kanada jih je sicer opredelila ( proud boyse ) , kot teroristično organizacijo......