Tujina

Pandorini dokumenti: kako je Vučićev sorodnik prišel do 24 apartmajev ob Črnem morju?

London, 04. 10. 2021 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič, T.H.
Komentarji
400

Preiskava več kot 600 novinarjev, tudi iz Slovenije, med drugim razkriva posle veljakov iz naše nekdanje skupne države. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je več let zagovarjal svojega bližnjega sorodnika, sicer finančnega ministra Sinišo Malija, češ da so navedbe o tem, da je kupil 24 apartmajev ob Črnem morju, lažne novice. No, tako imenovani Pandorini dokumenti so zdaj dokazali nasprotno. "Nikoli nisem storil nič nezakonitega," pa trdi češki premier Andrej Babiš, ki se je pod drobnogledom novinarjev znašel, ker je novembra 2009 v podjetje na Britanskih Deviških otokih vložil 19 milijonov evrov, ki so se nato prek washingtonskega podjetja stekli v njegovo hčerinsko podjetje v Monaku.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pandorine dokumente preiskovalo več kot 600 novinarjev
    03:21
    Iz 24UR: Pandorine dokumente preiskovalo več kot 600 novinarjev
  • Iz SVETA: Kaj razkrivajo pandorini dokumenti?
    02:40
    Iz SVETA: Kaj razkrivajo pandorini dokumenti?

 

Kot smo poročali v nedeljo, so novinarji v eni izmed najobsežnejših preiskav doslej razkrili številne finančne skrivnosti mnogih svetovnih voditeljev, politikov in bogatašev. Med odmevnejšimi razkritji so posli češkega premierja Andreja Babiša, nepremičnine so preko davčnih oaz kupovali jordanski kralj Abdulah II. ter nekdanji britanski premier Tony Blair in njegova žena. Preiskava razkriva tudi podjetja, povezana s slovenskimi državljani, ki so bila vpletena v prevare potrošnikov, izmikanje premoženja pred upniki in domnevno pranje denarja.

Pandorini dokumenti so "pobegnili" iz 14 registracijskih družb z vsega sveta, ki v davčnih oazah ustanavljajo in upravljajo slamnata podjetja za stranke, katerih namen je prikriti svoje posle ali premoženje.
Pandorini dokumenti so "pobegnili" iz 14 registracijskih družb z vsega sveta, ki v davčnih oazah ustanavljajo in upravljajo slamnata podjetja za stranke, katerih namen je prikriti svoje posle ali premoženje. FOTO: Thinkstock/24UR

Finančni posli okoli Aleksandra Vučića

Dokumenti med drugim razkrivajo tudi nekatere finančne posle vplivnih ljudi iz naše nekdanje skupne države. Srbski portal Krik je že leta 2015 poročal, da je Siniša Mali, takratni župan Beograda, danes pa srbski finančni minister, kupil 24 luksuznih stanovanj v bolgarskem letovišču Sveti Nikola ob Črnem morju. Vrednost stanovanj je ocenjena na približno pet milijonov evrov. Mali je novinarje takrat obtožil laganja in trdil, da je kupil le eno stanovanje, tisto, ki je bilo vpisano na njegovo ime. 

Malija je ves čas zagovarjal tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, sicer njegov bližnji sorodnik. Tudi Vučić je novinarje označil za lažnivce. "Povsem zaupam ministru Siniši Maliju," je še v začetku tega leta ponavljal Vučić.

Siniša Mali in Aleksandar Vučić
Siniša Mali in Aleksandar Vučić FOTO: Profimedia

Pandorini dokumenti pa so zdaj dokazali, da so bile navedbe novinarjev Krika še kako resnične. Poleg omenjenih stanovanj je Mali lastnik še dveh podjetij v davčnih oazah. Stanovanja je kupoval v letih 2012 in 2013, v času, ko je bil zaposlen kot finančni svetovalec pri Vučiću, takratnemu podpredsedniku srbske vlade.

Omenjena stanovanja v Bolgariji je kupil od podjetja Srđana Dabića, nekdanjega košarkarja in direktorja srbske podružnice znane ruske naftne družbe Lukoil. Mali se na vprašanja novinarjev Krika , ki so mu jih vnovič postavili po razkritju dokumentov, ni odzval.

Mali pa ni edini Vučićev sorodnik, ki se je pojavil v tako imenovanih Pandorinih dokumentih. Med številnimi imeni namreč lahko najdemo tudi Nikolo Petrovića, ki je boter srbskega predsednika, sicer pa nekdanji direktor državnega podjetja Električno omrežje Srbije (EMS). Kot razkrivajo novinarji, je Petrović leta 2016 ustanovil podjetje na Britanskih Deviških otokih, in sicer prek švicarske družbe Fidinam and Alcogal. Ob tem Petrović ni navedel, da je kakorkoli povezan s politiko, čeprav sta si bila z Vučićem blizu. To je že potrdil tudi njegov odvetnik. Prav tako je Petrović omenjeno podjetje skrival pred srbskimi uradniki in ga ni prijavil, kot to sicer zahteva zakon.

Pod drobnogledom novinarjev tudi sin črnogorskega predsednika

V dokumentih sta se znašla tudi črnogorski predsednik Milo Đukanović in njegova družina. Novinarja Vanja Ćalović Marković in Dejan Milovac pišeta, da sta Milo in njegov sin Blažo Đukanović leta 2012 sklenila tajne pogodbe o upravljanju svojega premoženja in se skrila za zapleteno mrežo povezanih podjetij iz Velike Britanije, Švice, z Britanskih Deviških otokov, iz Paname in z Gibraltarja.

Milo Đukanović
Milo Đukanović FOTO: AP

Sin črnogorskega predsednika je to strukturo uporabil za ustanovitev dveh skritih podjetij s hčerinskimi družbami v Londonu in Črni gori. Med dokumenti, ki so jih preučevali raziskovalni novinarji, so našli overjene kopije pogodbe o zbiranju sredstev, ki sta jo Milo in Blažo Đukanović sklenila 21. junija 2012 s podjetjem CM Skye 2 (PTC) Limited, registriranim na Britanskih Deviških otokih.

Babiš: Hočejo me le očrniti pred volitvami

"Nikoli nisem storil nič nezakonitega," se je na razkritje dokumentov odzval češki premier Andrej Babiš. Kot je pokazala novinarska preiskava, je julija 2009 najel panamsko odvetniško pisarno Alcogal, ki tradicionalno posluje s premožnimi in vplivnimi strankami. Ta je za Babiša ustanovila dve slamnati podjetji – eno na Britanskih Deviških otokih in drugo v ameriškemu Washingtonu. 

Andrej Babiš
Andrej Babiš FOTO: AP

Češki premier je očitke zavrnil kot "poskus vplivanja na rezultat parlamentarnih volitev", ki bodo potekale v petek in soboto, njegovi populistični stranki Ano pa se sicer glede na javnomnenjske ankete obeta zmaga.

Zatrdil je, da ni storil nič nezakonitega in nič slabega: "Denar je bil vzet iz češke banke, bil je obdavčen," je zatrdil. "To ni mednarodna, to je naša mafija," je še poudaril Babiš v predvolilnem soočenju na televiziji CNN Prima News. "To je afera iz leta 2009. Čas objave je zelo zanimiv," je dodal.

Predstavniki opozicijskih strank so od premierja zahtevali pojasnila ter dokazila o transakcijah in o tem, da je bil denar obdavčen.

Češka policija pa je sporočila, da bo nacionalni urad za boj proti organiziranemu kriminalu preiskal navedbe medijev, tako glede premierja kot glede vseh drugih čeških državljanov, ki so omenjeni v Pandorinih dokumentih.

Babiša so skušali novinarji britanske medijske hiše BBC izprašati o njegovih poslih, a jim ni niti pustil do besede. "Niste me vprašali za dovoljenje, ali me lahko snemate," jim je zabrusil češki predsednik vlade, eden od članov njegove ekipe pa je novinarja celo fizično odrinil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz elektronskih sporočil, ki jih je pridobil Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ), je razvidno, da je Babiš novembra 2009 v podjetje na Britanskih Deviških otokih vložil 19 milijonov evrov (22 milijonov dolarjev), ki so se nato prek washingtonskega podjetja stekla v njegovo hčerinsko podjetje v Monaku. To je s tem denarjem kupilo 16 nepremičnin v francoskem mestu Mougins, vključno z dvorcem Bigaud in več zemljišči. Leta 2010 so Babiš in z njim povezana podjetja kupila še več posestev v okolici dvorca, vključno z dvonadstropno vilo z bazenom in garažo.

Babiš je moral kot politični funkcionar po češki zakonodaji razkriti svoje premoženje. Toda v dokumentih, ki jih je pridobil češki preiskovalni portal Investigazce.cz, ni podatkov o posestvih na Azurni obali, niti o podjetjih, prek katerih je te nepremičnine kupil.

Češka po ocenah ekonomistov zaradi utaje davkov izgubi več kot sedem odstotkov letnih prihodkov. Približno 4,3 milijarde evrov vsako leto izgine v davčnih oazah, ki jih uporabljajo najpremožnejši Čehi in njihova podjetja.

Omenjeni tudi Putin, Blair, jordanski kralj

Nepremičnine sta prek davčnih oaz kupovala tudi nekdanji britanski premier Tony Blair in njegova žena Cherie, je pokazala novinarska preiskava. Blairova sta od družine bahrajnskega ministra za turizem kupila razkošno hišo v Londonu, ki jo je ta imela v lasti prek podjetja v davčni oazi. Prihranila sta okoli 345.000 evrov (400.000 dolarjev) davka na nepremičnine.

Pandorini dokumenti razkrivajo tudi nezakonite posle ljudi, povezanih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Rusinja Svetlana Krivonogih, ki naj bi imela s Putinom otroka, naj bi prek slamnatega podjetja pridobila štiri milijone dolarjev vredno nepremičnino v Monaku. "To je samo niz neutemeljenih trditev," je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov povedal glede medijskih razkritij. "Ničesar nismo videli glede skritega bogastva v Putinovem ožjem krogu," je dejal. 

Tudi jordanski kralj Abdulah II. je zanikal navedbe medijev, da je za nakup luksuznih nepremičnin v tujini uporabil javna sredstva. Poudaril je, da te nepremičnine niso skrivnost. Mediji so poročali, da je jordanski kralj med letoma 2003 in 2017, prek podjetij v davčnih oazah kupil 14 luksuznih nepremičnin v ZDA in Veliki Britaniji. Vredna so 106 milijonov dolarjev.

Na dan so prišli tudi posli ukrajinskega, kenijskega in ekvadorskega predsednika v davčnih oazah.

Kaj so Pandorini dokumenti?

Prek 600 novinarjev iz 150 medijev, tudi iz Slovenije, je v okviru projekta Pandorini dokumenti, ki obsega analizo 11,9 milijona datotek, začelo razkrivati finančne skrivnosti številnih, tudi svetovnih voditeljev. Prav tako so v največji mednarodni novinarski preiskavi doslej odkrili skrivne posle Slovencev.

Pandorini dokumenti so "pobegnili" iz 14 registracijskih družb z vsega sveta, ki v davčnih oazah ustanavljajo in upravljajo slamnata podjetja za stranke, čigar namen je prikriti svoje posle ali premoženje, pod drobnogled pa jih je vzel ICIJ skupaj z medijskimi partnerji, med njimi preiskovalni portal Oštro v Sloveniji.

Novinarji so z analizo 11,9 milijona datotek z e-sporočili, ustanovnimi papirji in drugo dokumentacijo razkrili posle okoli 130 milijarderjev iz Rusije, ZDA, Turčije in drugih držav, 35 sedanjih in nekdanjih svetovnih voditeljev ter več kot 330 politikov in javnih funkcionarjev.

Napovedano nadaljnje razkrivanje zgodb

Po oceni Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, ki jo povzema Oštro, je bilo lani v podjetjih iz davčnih oaz skritih vsaj nekaj manj kot 10.000 milijard evrov premoženja.

"Toda tako poslovanje pogosto pomeni, da se prihodki iz držav z visokimi davki preusmerijo v podjetja, ki v jurisdikcijah z nizkimi ali skorajda nikakršnimi davki obstajajo samo na papirju," so zapisali na slovenskem preiskovalnem portalu.

Kot so pojasnili, so samo njihovi novinarji v večmesečni preiskavi pregledali več kot 9000 dokumentov, povezanih s Slovenci. Med njimi so elektronska korespondenca, dokazila o lastništvu, poslovni načrti in druga dokumentacija najmanj 40 podjetij z Britanskih Deviških otokov, Sejšelov, Cipra, iz Belizeja in drugih davčnih oaz.

Dokumenti razkrivajo lastnike podjetij, med katerimi so tudi slovenski športniki, podjetniki, osumljenci za gospodarsko-finančni kriminal in ubežniki pred slovenskimi sodišči. Nekatera podjetja so bila vpletena v prevare potrošnikov, izmikanje premoženja pred upniki in domnevno pranje denarja. Na Oštru bodo te zgodbe razkrivali v prihodnjih dneh, tednih in mesecih, so še napovedali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (400)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simon Megli?
05. 10. 2021 21.32
To ni nič v primerjavi s posamezniki iz Slovenske vlade. To bo še zanimivo.
oježeš
05. 10. 2021 10.44
+1
Lepo da po imenih in priimkih navajajo 'rabote' tujcev, za katere nas sploh ne zanima. Zanima nas pa koliko in kateri so naši taki prestopniki, ki se delajo poštene v resnici jih je pa sama korupcija dobre vodilne funkcije jim pa omogočajo malverzacije na račun državljanov. V tujini bodo že ali pa ne uredili s takimi, pri nas pa zgleda da so bolj zaščiteni. Sicer pa pri takih sodiščih, kot jih imamo pri nas gre le malo dima v zrak, potem se hitro naredi prepih in je vsega konec, posli pa tečejo dalje z istimi funkcionarji. Tako zgleda, da se novinarji precej razpisujejo o tujcih v tujini, o naših pa bore malo. Sem in tja koga za vzorec, glavni skorumpiranci pa ostanejo skriti in nemoteno izvajajo svoje nečednosti.
plavimil
05. 10. 2021 09.21
+0
Sami tujci, kje so pa naši? Anuška, samocenzura, kaj, j..eš ti tako raziskovalno novinarstvo, v katerega si se spustila, ker si mislila, da boš JJ ujela, ker če bi bila samo senca od njega, bi danes MSM ponoreli.
zurc
05. 10. 2021 09.10
je rekel človek ki pozna politiko po evropi pa pravi, da kaj se dogaja je slovenija za zgled kako je vse v urejene kar se tiče glede korupcije in še marsikaj (pa pri nas ni vse uredu)
kivzfccz
05. 10. 2021 09.09
+1
Majhna iskrica upanja, da nam naši vrnejo 70 miljard, ki so jih nagrabili vendarle tli. Želim si, da bi naše grabezljivce razkrinkali, neglede na politicno barvo. Takrat bomo lahko rekli sodstvu sodstvo.
ajnajs
05. 10. 2021 08.36
+5
kdo pa je iz naše države v tej skrinjici
2fast4
04. 10. 2021 20.34
+8
Ko berem vse skupaj kaj imajo in to na lahek način imam občutek kot da živim v jami...
ssbobo
04. 10. 2021 20.01
+3
Maja Raćić....... a o naših državljanih NE SMEŠ PISATI........ ne dovolijo ....... al si kasirala da ne
ivcekivcek
04. 10. 2021 19.57
+5
Putin postenjacina da ga ni.
Ferjalec
04. 10. 2021 19.48
+6
Pa kaj se obremenjujete z Vučičem, Berošem Putinom, raje objavite tiste, ki so iz Slovenistana.
DuhSaSjekirom
04. 10. 2021 19.54
+2
Niso prisli se na vrsto so pa noter, se od leta 1991.
buco2222
04. 10. 2021 19.17
pepikrlinca
04. 10. 2021 19.05
+6
In kje so omenjeni naši kljukci?
zurc
05. 10. 2021 09.05
Soulless
04. 10. 2021 18.48
+4
Pomagaj mi priti na oblast, potem bom pa jaz večkrat zamižal na eno oko...
FAUSTOS1
04. 10. 2021 18.17
+2
Sami člani višegrajske skupine -babiš,vučič,janša plenkovič orban za zadnje tri bodo podatki objavljeni še v tem tednu.
proofreader
04. 10. 2021 18.05
+16
Panika, vpleteno je tudi slovensko medijsko podjetje.
Vap0
04. 10. 2021 19.24
+5
proofreader
04. 10. 2021 18.02
+6
Koliko stane oglas, ki prepreči objavo podjetja?
blackkesi
04. 10. 2021 17.35
+3
Ma ne Vučič pa JJ ma kje ona dva pa sta čisto pošten nateguna.
anatomija
04. 10. 2021 17.28
+8
Piše o Rusih , Čehih , Srbih , Arabcih . Cenzura pa so samo v Sloveniji . Pisanje o krajah je prepovedano . Zato pa je diktator hitel podrediti vse medije
proofreader
04. 10. 2021 18.01
+5
Na straneh je danes oglas podjetja in ne smejo.
Esprit
04. 10. 2021 17.27
+13
Najhuje je, ko skrajni neoliberalci in nasploh politiki, ki podpirajo in zagovarjajo kapitalizem do kosti, kot na primer Janša, Jelinčič in drugi, bogatijo na račun državnega denarja in vse življenje sesajo davkoplačevalski denar. Kapitalizem za ljudi, za njih mega socializem. To se dogaja pri nas od prvega dneva samostojnosti, sicer pa v mnogih drugih državah ni bistvene razlike.
ETNEM
04. 10. 2021 17.08
+15
KJE SO PA NAŠI JUNAKI ? NE UPATE ?
proofreader
04. 10. 2021 18.01
+4