Tujina

Razlitje nafte v Kaliforniji naj bi povzročilo sidro tovorne ladje

Los Angeles, 06. 10. 2021 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po podatkih zveznih preiskovalcev naj bi za razlitje okoli 570.000 litrov nafte bilo krivo sidro ladje. Sidro naj bi zapelo cev in povzročilo ogromno škodo na obali južne Kalifornije. Preiskava je pokazala tudi, da se lastnik naftovoda podjetja Amplify Energy ob nesreči ni ustrezno odzval in ustavil obratovanje, kljub temu da je sistem opozarjal na morebitno razlitje.

Prve neuradne prijave o razlitju in vonju po nafti na območju plaže Huntington so prišle že v petek zvečer. O razlitem naftnem madežu je operater naftnega podjetja poročal šele v soboto zjutraj. Pristojni še preiskujejo natančen potek dogodka. 

Razlitje nafte naj bi odgovorni prijavili prepozno.
Razlitje nafte naj bi odgovorni prijavili prepozno. FOTO: AP

Ponoči, okrog pol tretje ure, so se v kontrolni sobi podjetja sprožili alarmi, ki so opozarjali na padec pritiska v naftovodu in možnost razlitja. Preiskava je pokazala, da so cevovod zaprli šele ob šestih zjutraj. Naftno podjetje je nato rabilo še tri ure, da je o nesreči obvestilo Nacionalni center za odzivanje obalne straže ZDA. Direktor podjetja Amplify Marty Willsher vztraja, da za razlitje niso vedeli, dokler niso okrog osme ure zjutraj na vodi zagledali madeže.

Varnostni načrt veleva, da morajo ob razlitju takoj obvestiti pristojne, a naftno podjetje že v preteklosti ni pravočasno obveščalo o razlitjih, je pokazala preiskava. 

Zaradi razlitja nafte bo območje zaprto najmanj nekaj tednov
Zaradi razlitja nafte bo območje zaprto najmanj nekaj tednov FOTO: AP

Po podatkih preiskovalcev se je sidro za cev zataknilo na okrog 30 metrov globine in cev vleklo s seboj. Ogromne tovorne ladje redno prečkajo naftovod in dobijo koordinate, kje naj se do raztovarjanja zasidrajo. Zasidrane ladje premikata veter in plima, napačno nastavljeno, več ton težko sidro lahko s sabo povleče karkoli. 

Razlitje nafte je poleg morja onesnažilo tudi plažo in zaščiteno močvirje. Območje bo zaradi tega zaprto več tednov, prizadeti del je zanimiv za komercialni in rekreacijski ribolov, hkrati pa predstavlja velik udarec za gospodarstvo. Strokovnjaki opozarjajo tudi na dolgoročni, večletni vpliv na ekosistem, ptice in morske živali. Nafta je prišla v stik z njihovo hrano, kar bi lahko imelo daljnosežne posledice na njihovo zdravje in razmnoževanje.   

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.