21°C

V Nemčiji več kot 160 žrtev poplav, razmere se ponekod umirjajo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Urša Zupan / STA /
KOMENTARJI
12
Potem ko je v neurjih v Nemčiji umrlo več kot 160 ljudi, se razmere na nekaterih poplavnih območjih nekoliko umirjajo. V bavarskem Passau se je znižala gladina Donave, dobre novice prihajajo tudi iz drugih delov Nemčije. Upanje vzbujajo tudi vremenske napovedi, ki za severni del Nemčije ob začetku tedna napovedujejo le manjšo količino padavin. Na najbolj prizadetih območjih se mudi notranji minister Horst Seehofer.

Število ljudi, ki so umrli v nedavnih uničujočih poplavah na zahodu Nemčije, je znova naraslo. Samo v okraju Ahrweiler v zvezni deželi Porenje-Pfalška jih je po zadnjih podatkih umrlo 117, vsaj 749 je ranjenih, številne še pogrešajo, je sporočila policija v Koblenzu. V Severnem Porenju-Vestafliji so poplave terjale 46 ali 47 življenj, na Bavarskem eno. Skupno število mrtvih v Nemčiji je tako naraslo na okoli 165. Uničene so številne hiše, ceste in mostovi. Pri reševanju sodelujejo gasilci, reševalci in nemška vojska. 

Iz mesta Erftstadt v Severnem Porenju-Vestfaliji so sporočili, da so na zvezni cesti, kjer so zaradi poplav obtičala številna vozila, z izjemo dveh tovornjakov rešili več kot 100 vozil. Pri tem niso našli novih smrtnih žrtev. 

V eno smer je tudi ponovno prevozna železniška povezava med Dresdnom (Saška) in češko prestolnico Praga. Še ta teden naj bi ponovno stekel tudi ladijski promet na Renu med mestoma Speyer (Porenje-Pfalško) in Karlsruhe (Baden-Württemberg).

Na obisku v najbolj prizadeti regiji je nemški notranji minister Horst Seehofer, ki je dejal, da bo obnova prizadetih območij stala več milijard evrov. "To je izredna situacija, ki jo bomo premagali samo s trdim delom," je povedal v mestu Bad Neuenahr-Ahrweiler.

Ob tem je zavrnil poziv kanclerske kandidatke Zelenih Annalene Baerbock, da bi bilo treba odzivanje na naravne nesreče v Nemčiji bolj centralizirati. Zdaj so namreč za odzivanje pristojne oblasti posameznih 16 zveznih dežel.

Po Seehoferjevih besedah bi bilo "popolnoma nerazumljivo, da bi s takšno katastrofo upravljali centralizirano". Izrazil je prepričanje, da sta civilna zaščita in upravljanje katastrof v Nemčiji dobro urejena. Vendar pa družinam in žrtvam dolgujejo izboljšave, kjer je treba, je še poudaril.

Seehofer, ki je deležen tudi pozivov k odstopu, je obiskal še reševalce pri velikem jezu Steinbach pri kraju Euskirchen v Severnem Porenju-Vestfaliji. Več dni je grozilo, da bo jez zaradi preobilice vode popustil. Medtem so se že pojavile govorice, da naj bi jez popustil, a so lokalni gasilci to zanikali in pojasnili, da so zaenkrat našli le razpoke. So pa preventivno že evakuirali kraja Swisttal in Rheinbach, ki se nahajata tik pod jezom na meji s Porenjem-Pfalško.

Ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet, ki je skupaj z ministrom obiskal jez, je dejal, da jim je uspelo preprečiti, da bi jez popustil. Tako so se razmere v okolici jezu umirile.

Angela Merkel na obisku na poplavljenih območjih.
Angela Merkel na obisku na poplavljenih območjih.FOTO: AP

Nemška kanclerka Angela Merkel je včeraj med obiskom območja na zahodu države, ki so ga prizadele uničujoče poplave, dejala, da je uničenje težko opisati z besedami. Prizadetim je obljubila, da bo zvezna vlada sodelovala z deželami pri odpravi posledic in obnovi. "To so povsem surrealistične razmere, rekla bi, da v nemškem jeziku skorajda ni besed, da bi opisali nastalo uničenje," je dejala na novinarski konferenci po obisku vasi Adenau v okrožju Ahrweiler. "Smo z vami, zvezna država in dežele," je prizadetim zagotovila Merklova, ki jo je spremljala ministrska predsednica dežele Porenje-Pfalška Malu Dreyer. Merklova je izrazila zadovoljstvo ob solidarnosti, ki se kaže na prizadetem območju, a je opozorila, da posledic ne bo mogoče odpraviti takoj. Obenem se je zavzela za okrepitev boja proti podnebnim spremembam.

PREBERI ŠE
Merklova: Uničenje je težko opisati z besedami

Nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier pa se je v nedeljo zvečer zavzel za preiskavo, ki naj ugotovi, ali je zaščita pred naravnimi nesrečami v celoti delovala tako, kot bi morala. "Ne gre za to, da bi komu naprtili krivdo, gre za izboljšave za prihodnost," je dejal.

Upanje v čimprejšnjo vrnitev normalnega življenja sicer vzbuja vremenska napoved. Ta za začetek tedna obeta le redke deževne kaplje v severni polovici države, medtem ko naj bi v južni polovici posamezne nevihte popoldne morda prizadele le območje južno od Donave na Bavarskem. 

Tokratne poplave veljajo za najhujše v Nemčiji v zadnjih desetletjih. Te so v zadnjih dneh prizadele tudi Belgijo, Nizozemsko, Francijo, Švico in Luksemburg ter tudi Avstrijo. 

V Belgiji je umrlo najmanj 31 ljudi, več jih še pogrešajo, poroča agencija AP. V državi je danes dan žalovanja.

Koronavirus pasica nova