Tujina

V Nemčiji več kot 160 žrtev poplav, razmere se ponekod umirjajo

Berlin, 19. 07. 2021 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
12

Potem ko je v neurjih v Nemčiji umrlo več kot 160 ljudi, se razmere na nekaterih poplavnih območjih nekoliko umirjajo. V bavarskem Passau se je znižala gladina Donave, dobre novice prihajajo tudi iz drugih delov Nemčije. Upanje vzbujajo tudi vremenske napovedi, ki za severni del Nemčije ob začetku tedna napovedujejo le manjšo količino padavin. Na najbolj prizadetih območjih se mudi notranji minister Horst Seehofer.

Število ljudi, ki so umrli v nedavnih uničujočih poplavah na zahodu Nemčije, je znova naraslo. Samo v okraju Ahrweiler v zvezni deželi Porenje-Pfalška jih je po zadnjih podatkih umrlo 117, vsaj 749 je ranjenih, številne še pogrešajo, je sporočila policija v Koblenzu. V Severnem Porenju-Vestafliji so poplave terjale 46 ali 47 življenj, na Bavarskem eno. Skupno število mrtvih v Nemčiji je tako naraslo na okoli 165. Uničene so številne hiše, ceste in mostovi. Pri reševanju sodelujejo gasilci, reševalci in nemška vojska. 

Iz mesta Erftstadt v Severnem Porenju-Vestfaliji so sporočili, da so na zvezni cesti, kjer so zaradi poplav obtičala številna vozila, z izjemo dveh tovornjakov rešili več kot 100 vozil. Pri tem niso našli novih smrtnih žrtev. 

V eno smer je tudi ponovno prevozna železniška povezava med Dresdnom (Saška) in češko prestolnico Praga. Še ta teden naj bi ponovno stekel tudi ladijski promet na Renu med mestoma Speyer (Porenje-Pfalško) in Karlsruhe (Baden-Württemberg).

Na obisku v najbolj prizadeti regiji je nemški notranji minister Horst Seehofer, ki je dejal, da bo obnova prizadetih območij stala več milijard evrov. "To je izredna situacija, ki jo bomo premagali samo s trdim delom," je povedal v mestu Bad Neuenahr-Ahrweiler.

Ob tem je zavrnil poziv kanclerske kandidatke Zelenih Annalene Baerbock, da bi bilo treba odzivanje na naravne nesreče v Nemčiji bolj centralizirati. Zdaj so namreč za odzivanje pristojne oblasti posameznih 16 zveznih dežel.

Po Seehoferjevih besedah bi bilo "popolnoma nerazumljivo, da bi s takšno katastrofo upravljali centralizirano". Izrazil je prepričanje, da sta civilna zaščita in upravljanje katastrof v Nemčiji dobro urejena. Vendar pa družinam in žrtvam dolgujejo izboljšave, kjer je treba, je še poudaril.

Seehofer, ki je deležen tudi pozivov k odstopu, je obiskal še reševalce pri velikem jezu Steinbach pri kraju Euskirchen v Severnem Porenju-Vestfaliji. Več dni je grozilo, da bo jez zaradi preobilice vode popustil. Medtem so se že pojavile govorice, da naj bi jez popustil, a so lokalni gasilci to zanikali in pojasnili, da so zaenkrat našli le razpoke. So pa preventivno že evakuirali kraja Swisttal in Rheinbach, ki se nahajata tik pod jezom na meji s Porenjem-Pfalško.

Ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet, ki je skupaj z ministrom obiskal jez, je dejal, da jim je uspelo preprečiti, da bi jez popustil. Tako so se razmere v okolici jezu umirile.

Angela Merkel na obisku na poplavljenih območjih.
Angela Merkel na obisku na poplavljenih območjih. FOTO: AP

Nemška kanclerka Angela Merkel je včeraj med obiskom območja na zahodu države, ki so ga prizadele uničujoče poplave, dejala, da je uničenje težko opisati z besedami. Prizadetim je obljubila, da bo zvezna vlada sodelovala z deželami pri odpravi posledic in obnovi. "To so povsem surrealistične razmere, rekla bi, da v nemškem jeziku skorajda ni besed, da bi opisali nastalo uničenje," je dejala na novinarski konferenci po obisku vasi Adenau v okrožju Ahrweiler. "Smo z vami, zvezna država in dežele," je prizadetim zagotovila Merklova, ki jo je spremljala ministrska predsednica dežele Porenje-Pfalška Malu Dreyer. Merklova je izrazila zadovoljstvo ob solidarnosti, ki se kaže na prizadetem območju, a je opozorila, da posledic ne bo mogoče odpraviti takoj. Obenem se je zavzela za okrepitev boja proti podnebnim spremembam.

Nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier pa se je v nedeljo zvečer zavzel za preiskavo, ki naj ugotovi, ali je zaščita pred naravnimi nesrečami v celoti delovala tako, kot bi morala. "Ne gre za to, da bi komu naprtili krivdo, gre za izboljšave za prihodnost," je dejal.

Upanje v čimprejšnjo vrnitev normalnega življenja sicer vzbuja vremenska napoved. Ta za začetek tedna obeta le redke deževne kaplje v severni polovici države, medtem ko naj bi v južni polovici posamezne nevihte popoldne morda prizadele le območje južno od Donave na Bavarskem. 

Tokratne poplave veljajo za najhujše v Nemčiji v zadnjih desetletjih. Te so v zadnjih dneh prizadele tudi Belgijo, Nizozemsko, Francijo, Švico in Luksemburg ter tudi Avstrijo. 

V Belgiji je umrlo najmanj 31 ljudi, več jih še pogrešajo, poroča agencija AP. V državi je danes dan žalovanja.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
19. 07. 2021 18.15
….in kdo je še vpleten v pozidavo naselij na urbano spornih poplavljenih mestih!
Betuul
19. 07. 2021 18.16
Da je do tako tragične človeške številke prišlo!
disorderliness
19. 07. 2021 16.47
+1
Držite se, bratje Nemci!
METKA102
19. 07. 2021 16.31
+1
Včeraj sem pogledala nekaj videov na you tube. Ljudje čistijo in se trudijo, da bi bilo vse spet v redu. Sem pa začudena. Kje so vsi mladi ljudje, ki prihajajo v tisočih in tisočih tja gor. Nikjer niti enega. Le domačini.
DAEMONIUM
19. 07. 2021 12.03
-3
Posledice tega vodo drasticne podrazitve goriv in plina da se bodo po logiki EU ljudje manj vozili in ogrevali in s tem vplivali na ozracje. Manjsi problemcek pa je v tem da se slovenceljni zaradi dragega goriva sploh ne bodo vozili razen bogatasev in mastno placanih EU poslancev. Enako bomo zaprli termoelektrarne zato bo elektrika se drazja in jo bomo uporabljali le nekaj ur na dan. No takrat bo vsem postalo jasno kaj pomeni beseda eko fasizem za katerostojijo skrajne levicarske organizacije!
TistoPravo
19. 07. 2021 12.35
+3
No dejstvo je, da se pri razpršenem onesnaževanju od enega posameznika naprej vse začne in neha. Trenutno lahko preko vtičnice 220v 3600w max izpeljemo čisto vse želje na najbolj eko možen način na domačem naslovu. Tega še pred leti nismo mogli. Imamo šanso, da znižamo svoj lasten vpliv. Ta pa je največji preko porabe in kurjenja fosilnih goriv, in posledično proizvajanje enormne količine odpadne toplote kot so vroči motorji pod pokrovi in dimniki in strehe pri individualnih kuriščih. Žal je tega zdej tega krepko preveč, predvsem pa je preveč ljudi ki niso za nikakršne spremembe...to je pa hujše od vseh ostalih problemov ki jih imamo.
ćurkl
19. 07. 2021 10.29
+5
Eni bi pa še bolj ob bregovih rek gradili. Pa dajte - ampak potem pred kamerami/zavarovalnicami ne jokajte!
RamzesII
19. 07. 2021 10.09
+0
Naselje kamp prikolic pa ne nedotaknjeno, mislim, nepremaknjeno.
bimmbolina
19. 07. 2021 10.49
+3
Mogoče pa je "zgolj" jezero naraslo in počasi poplavilo kamp.
ćurkl
19. 07. 2021 10.08
+2
Politiki govorijo, da je to posledica globalnega segrevanja. To je sprenevedanje! Plazovi so posledica delovanja vode. Na neposeljenih območjih bi bil plaz le pojav v naravi. Na poseljenih območjih je pa enak "pojav v naravi" katastrofa. Kaj pa lahko pričakujete, če se postavite na pot Vodi?? Vam kdaj pade na pamet postaviti se na pot slonu?? Rezultat je vedno enak. Nekdo se mora umakniti ...
TistoPravo
19. 07. 2021 12.28
+3
Ja nimaš kj. Sj nekej morjo rečt, sj veš da z besedo lahko marsikej po svoje nekaj opišeš. Koliko je pa to sprejeto in razumljivo in v prid zadoščenju, pa kakor za koga. Nekomu pride zelo prav globalno segrevanje, čeprav tud on dimnik ukuri in medtem ko so greje domovanje še streho obenem in onesnažuje...pustmo zdej, da avto na fosilca mamo vsi. Če reče nekdo temu naravni pojav, pa se jih velik počuti praznega. Mogoče celo zmedenega, ker narava človeka pa ja nebi smela presenetit. Ne razume, da smo le njeni otroci. In nima nas za crkljat še zdaleč ne.
Et54678
19. 07. 2021 10.03
+5