Tujina

Razmere na turških letališčih kaotične: številne zamude in odpovedi letov

Istanbul, 09. 02. 2023 19.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tjaša Dugulin
Komentarji
4

Zaradi pomoči, ki prihaja z vseh koncev sveta, so razmere na letališčih v Istanbulu in Adani še vedno kaotične. Leti zamujajo, številni so odpovedani. Slovenec Rok Lavrenčič bi moral na Brniku pristati že sinoči, a so mu let iz Istanbula dvakrat prestavili. Pogovarjali smo se tudi z bosanskim novinarskim kolegom Avdom Avdićem, ki je na poti v prizadeti Gaziantep na jugovzhodu Turčije že več kot 30 ur, s številnimi prostovoljci je prenočil v letališkem tovornem centru v Adani.

Že pot od Bosne in Hercegovine do Istanbula se zavleče, pripoveduje novinarski kolega Avdo Avdić, ki spremlja bosansko civilno zaščito. Zaradi izrednih razmer v Turčiji namreč vsi leti zamujajo. "Da pridete iz Istanbula do Adane, morate biti na letališču najmanj štiri ali pet ur, da dobite vozovnico, ki ni običajna. Tisti, ki prvi pride, dobi sedež," pripoveduje Avdić, sicer urednik portala Istraga.ba. 

Ker so ceste poškodovane, povezave ponekod tudi pretrgane, je pritisk prostovoljcev in mednarodnih organizacij, ki hitijo na pomoč, na letališče ogromna, pravi. "Vsako uro imate let iz Istanbula v Adano, ampak ni rečeno, da se boste uspeli vkrcati, saj se ljudje zgrinjajo na letalo. Če imate recimo vkrcanje ob štirih popoldne, je mogoče, da se ne boste vkrcali do devetih zvečer. Takšna je bila tudi moja včerajšnja izkušnja. Samo na stezi v Istanbulu sem preživel več kot dve uri."

Od Istanbula do Adane so potrebovali 12 ur, pred pristankom pa so morali nad mestom 40 minut krožiti. "Ko pristanete, pridete v tovorni center letališča, kjer prespite in potem vas turške oblasti napotijo na območje, kjer boste pomagali," še dodaja Avdić. 

Kot pravi, je na letališču videl prostovoljce iz Tajvana, Južne Afrike, Mehike, Libije, portugalsko ekipo z reševalnimi psi, tudi Špance. "Tudi Turki želijo priskočiti na pomoč sorojakom. V Istanbulu sem spoznal človeka, ki je čakal 48 ur, da bi se uspel vkrcati na letalo za Adano. Gre za gradbenega inženirja," še pove. 

Iz Adane so poleteli z vojaškim helikopterjem v Hatay. Kdaj bodo nadaljevali pot proti cilju, še ne vedo. V Istanbulu se je nekoliko dlje zadržal tudi slovenski turist Rok Lavrenčič, ki bi se moral v domovino vrniti v sredo. "Iz Bejruta sem prispel okoli šestih, naslednji let za Ljubljano bi moral biti ob sedmih, a je bil odpovedan. Dali so mi karto za danes zjutraj, ta let je bil prav tako odpovedan," pove Lavrenčič. 

Uradni razlog za odpoved pa vremenske razmere. "Mislim, da bodo vse napore usmerili v reševanje popotresnih zadev." Popoldne se je, kot nam je sporočil, le uspel vkrcati na letalo. V Sloveniji bo tako pristal z enodnevno zamudo. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

čokolino23
09. 02. 2023 21.51
+1
VSE ZA UKRAJINO SRAMOTA ZA EU !!!
MladInPerspektiven
09. 02. 2023 21.26
+2
Ja haloo, kakšna svetovna organizacija??? Da je poslala vsaka druga država kak helikopter, ki bi prepeljal ljudi, ki hočejo pomagati in odpeljali tiste hudo poškodovane bi bilo pol manj mrtvih. Tako pa zopet vsi pametujejo vlečejo visoke plače a nesposobni do ...hmmm
vvvilice
09. 02. 2023 20.55
+0
Ker Turki ne sodelujejo z ameri, kot od njih zahtevajo, so le ti uporabili geotehnična sredstva, če se enostavno izrazim, enako kot je bilo z Japonsko, spomnimo se Fukušime.
tutp
09. 02. 2023 20.42
+3
45 držav se je nesebično odzvalo, da pomaga. Lepa. 👍...komentarji dost mam. Nisem pri volji. Krivec ve razlog. Adijos