Tujina

Razmere na vzhodu Ukrajine slabe, Nemci jim pošiljajo patriota

Kijev, 13. 04. 2024 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.V.
Komentarji
0

Vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski je povedal, da so se razmere na fronti na vzhodu Ukrajine v zadnjih dneh "zelo poslabšale". Po njegovih besedah so priča "znatni okrepitvi sovražnikove ofenzive po predsedniških volitvah v Rusiji". Nemčija je medtem sporočila, da bo Ukrajini poslala še en sistem patriot za krepitev letalske obrambe pred rusko ofenzivo. Dodala je, da je sistem iz zaloge nemške vojske in bo takoj dobavljen. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je zahvalil za pomoč v "kritičnem času", ko so razmere na fronti vse slabše za Ukrajino.

Sirski, ki je položaj prevzel februarja, je povedal, da ima ruska stran premoč tako v orožju kot ljudeh, zato se odločajo "za krepitev najbolj problematičnih obrambnih območij z elektronskim bojevanjem in zračno obrambo". Po ukrajinskih navedbah so razmere težke in napete predvsem na območju mesta Časiv Jar, ki naj bi ga ruske oborožene sile neprestano obstreljevale. Mesto leži 20 kilometrov zahodno od Bahmuta, ki ga je Moskva zavzela maja lani.

Ruske sile po besedah Sirskega nenehno napadajo ukrajinske položaje na vzhodni fronti. "Znova se je pojavilo vprašanje doseganja tehnične premoči nad sovražnikom z visokotehnološkim orožjem. Le tako bomo lahko premagali večjega sovražnika," je povedal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Druga resna zadeva je nujno izboljšanje kakovosti usposabljanja vojaškega osebja, predvsem pehotnih enot, da bodo čim bolje izkoristili vse zmogljivosti vojaške opreme in zahodnega orožja," je dodal.

Francoski obrambni minister Sebastien Lecornu je v petek povedal, da bodo na jugu Francije nudili osnovno urjenje ukrajinskim vojaškim pilotom, ki naj bi pilotirali ameriške bombnike F-16. Pri urjenju naj bi pomagale tudi druge države, med njimi Nizozemska, Danska in Romunija, poroča AFP.

Generalna direktorica Mednarodne organizacije za migracije Amy Pope je medtem pozvala k povečanju humanitarne pomoči Ukrajini. Po njenih besedah so potrebe "zelo velike", saj več kot 14 milijonov Ukrajincev oz. okoli 40 odstotkov prebivalstva potrebuje pomoč.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so njihove enote zavzele še eno vas v regiji Doneck. Šlo naj bi za kraj Pervomaiske, kakih 11 kilometrov zahodno od opustošenega mesta Avdijivka. Slednjega so ruske sile zavzele sredi februarja.

V mestu Tokmak v južni regiji Zaporožje, ki ga je Rusija zavzela na začetku invazije na Ukrajino pred več kot dvema letoma, pa naj bi ukrajinske sile v petek ubile več ljudi. Kot so sporočile ruske oblasti, naj bi v ukrajinskem obstreljevanju umrlo deset oseb. V napadih na mesto Lugansk, ki ga ruski separatisti nadzirajo od leta 2014, naj bi bilo več ranjenih.

Nemčija pošilja Ukrajini patriota

Doslej je Nemčija Ukrajini poslala dva sistema patriot, ki sta se izkazala za uspešna v obrambi pred rusko agresijo, je zapisalo obrambno ministrstvo v Berlinu. Na novo pošiljko je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa treba gledati tudi v luči intenzivnih prizadevanj obrambnega ministra Borisa Pistoriusa in zunanje ministrice Annalene Baerbock za prepričanje partnerjev v dobavo več sistemov zračne obrambe za Ukrajino.

"Ruski teror zoper ukrajinska mesta in infrastrukturo povzroča neizmerno trpljenje," je v sporočilu zapisal Pistorius.

Protiraketni sistemi patriot
Protiraketni sistemi patriot FOTO: AP

"Vsakodnevno rakete in droni uničujejo vse, kar ljudje potrebujejo za življenje. Z dodatnim sistemom patriot stojimo ob strani Ukrajincem in krepimo ščit nad njihovimi mesti," je izpostavila Annalene Baerbock, ki je v začetku aprila pozvala k dodatnim mednarodnim prizadevanjem za dobavo več sistemov zračne obrambe Kijevu.

Ukrajinski predsednik Zelenski je v zadnjem času večkrat zaprosil za sisteme patriot za zaščito ukrajinskega zračnega prostora pred ruskimi napadi z raketami in brezpilotnimi letalniki. Po današnji napovedi Berlina se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zahvalil nemškemu kanclerju Olafu Scholzu in zapisal, da je to "pravi izraz podpore Ukrajini v kritičnem času za nas".

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni