Tujina

Ukrajinska državna služba opozarja civiliste: Ne dotikajte se min, ki plavajo v vodi

Herson, 06. 06. 2023 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
N.L., U.B., STA, N.V.
Komentarji
0

V delu regije Herson na jugu Ukrajine, ki ga je zasedla Rusija, je bil močno poškodovan jez hidroelektrarne na reki Dneper v kraju Nova Kahovka v bližini frontne črte. Poplavljenih je že najmanj osem naselij, oblasti pa se pripravljajo na nadaljnje poplave po vsej regiji, ogroženih je vsaj 16.000 ljudi. Kijev in Moskva se medsebojno obtožujeta za incident, zaradi katerega bi lahko prišlo tudi do motenj v delovanju nuklearke Zaporožje. V vodi, ki se izliva iz jezu pa plavajo eksplozivna sredstva.

Več videovsebin
  • Reka Dneper je ponekod začela poplavljati
    00:49
    Reka Dneper je ponekod začela poplavljati
  • Ukrajinski policist iz vode rešil psa
    00:31
    Ukrajinski policist iz vode rešil psa
  • Poškodovan jez in odtekanje vode
    01:26
    Poškodovan jez in odtekanje vode

V vodi, ki se izliva iz jezu Nova Kahovka, plavajo mine, je opozorila ukrajinska državna služba za nujne primere. "V nobenem primeru se ne približujte eksplozivnim predmetom in se jih ne dotikajte," so sporočili iz službe. Vodostaj naj bi še naraščal naslednjih 24 ur, so dodali. 

Narasla reka je tako že prestopila bregove in dosegla več mest. Med temi tudi mesto Nova Kahovka, kjer je zalilo več ulic. Pod vodo je tudi upravno središče, kjer po zalitih ulicah plavajo labodi, kažejo posnetki ruske televizije.

Vojaški guverner ukrajinskega južnega operativnega poveljstva Oleksander Prokudin je opozoril, da bi lahko gladina vode na območju naprej od hidroelektrarne v popoldnevu dosegla kritično raven, na območju so odredili evakuacije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Jez blizu frontne črte na jugu Ukrajine je bil močno poškodovan minulo noč, ruska in ukrajinska stran pa krivdo za incident zvračata druga na drugo. 3,2 kilometra in 30 metrov dolg jez so na Dnepru zgradili leta 1956 v sklopu hidroelektrarne.

Prokudin je dodal, da se je začela evakuacija na levem bregu reke Dneper, kjer je tudi mesto Herson, ki so ga osvobodile ukrajinske sile. "Ugotavljamo obseg uničenja, hitrost in količino vode ter verjetna poplavljena območja," je pojasnil. 

Nekdanji minister in svetovalec ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Geraščenko je na družbenih omrežjih zapisal, da bi morebitne poplave lahko prizadele najmanj 16.000 ljudi. Prebivalce iz ogroženih regij z avtobusi evakuirajo v Herson, nato pa jih bodo premestili v različna mesta po državi, tudi prestolnico Kijev. Opoldne bodo ljudi iz Hersona z vlakom evakuirali v mesto Mikolajiv.

Ameriška vlada ima obveščevalne podatke, ki Rusijo krivijo za uničenje ogromnega jezu v Ukrajini, poroča NBC News, pri čemer kot vir navaja dva ameriška in enega zahodnega uradnika. 

Da je most porušen, ozemlje pa poplavljeno, poroča tudi ruska tiskovna agencija Tass. Ob sklicevanju na reševalne službe poročajo še, da bi poplave lahko prizadele 80 naselij. Poškodbe na jezu bodo povzročile tudi težave pri oskrbi Krima z vodo, besede župana mesta Nova Kahovka, ki ga je postavila Moskva, navaja Tass. Druga ruska agencija pa poroča, da je uničen zgornji del jezu zaradi obstreljevanje, a je župan pred tem te navedbe zanikal. 

Kritični jez Nova Kakhovka je po prostornini največji rezervoar v Ukrajini. Je zadnji v kaskadi šestih jezov iz sovjetskega obdobja na reki Dnipro, glavni vodni poti, ki teče skozi jugovzhodno Ukrajino. V spodnjem toku je več mest, med njimi tudi Herson.

Poškodbe na jezu Kahovka za zdaj ne ogrožajo nuklearke v Zaporožju

Ukrajinsko državno podjetje za jedrsko energijo Energoatom je sporočilo, da ima lahko incident negativne posledice za jedrsko elektrarno, a da so razmere pod nadzorom. Dogajanje v elektrarni spremljajo tudi v Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA), ki je pojasnila, da je seznanjena s poročili o poškodbah na ukrajinskem jezu Kahovka. Kot so zapisali na družbenem omrežju Twitter, njihovi strokovnjaki v nuklearki Zaporožje pozorno spremljajo razmere, da pa v največji jedrski elektrarni v Evropi ni neposrednega tveganja za jedrsko varnost.

Nuklearka v Zaporožju iz akumulacijskega jezera v sklopu hidroelektrarne na Dnepru dobiva vodo, ki jo potrebujejo za turbinske kondenzatorje in varnostne sisteme. Ukrajinski operater Energoatom, ki upravlja jedrsko elektrarno, je sporočil, da bi poškodbe jezu Kahovka lahko negativno vplivale na nuklearko, da pa so razmere trenutno pod nadzorom. Kot so pojasnili, je bil hladilni bazen elektrarne ob 8. uri poln.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tiskovni predstavnik ruskega jedrskega podjetja Rosenergoatom pa je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal, da nuklearka, ki jo zasedajo ruski vojaki, ni bila prizadeta.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je sicer opozoril, da se nevarnost jedrske katastrofe v elektrarni v Zaporožju po delnem zrušenju 150 kilometrov oddaljenega jezu hitro povečuje. "Svet je znova na robu jedrske katastrofe, saj je jedrska elektrarna v Zaporožju izgubila vir hlajenja. In ta nevarnost se zdaj hitro povečuje," je v izjavi za medije dejal Podoljak.

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi je kasneje v izjavi za javnost sporočil, da se gladina akumulacijskega jezera zaradi poškodb jezu znižuje za pet centimetrov na uro. Dodal je, da je po podatkih strokovnjakov agencije na terenu ob 8.00 po krajevnem času globina vode v akumulacijskem jezeru znašala 16,4 metra. "Če pade pod 12,7 metra, je ni več mogoče črpati," je še pojasnil.

Pomanjkanje vode za hlajenje v nuklearki v Zaporožju bi po besedah Grossija povzročilo motnje v delovanju njenega zasilnega dizelskega generatorja. Iz akumulacijskega jezera poleg nuklearke v Zaporožju z vodo oskrbujejo tudi polotok Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Zelenski: Jez so razstrelili okoli 02:50

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zaradi incidenta na jezu sklical sejo sveta za nacionalno varnost. Vodja predsednikovega kabineta Andrij Jermak pa je na Telegramu zapisal, da gre za še en vojni zločin ruskih teroristov. Ukrajinci so pozvali tudi k nujnemu zasedanju Varnostnega sveta ZN. 

Ruska stran po drugi strani trdi, da so poškodbe na jezu Kahovka posledica ukrajinskega obstreljevanja. "Voda je narasla," je po poročanju ruskih državnih tiskovnih agencij dejal ruski župan Nove Kahovke Vladimir Leontjev. Povedal je, da je uničen zgornji del hidroelektrarne, jez pa ne. Dodal je, da je prišlo do nenadzorovanega izpusta vode.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov pa je v vsakodnevnem telefonskem pogovoru z novinarji zanikal odgovornost Moskve in krivdo pripisal Kijevu in jih obtožil sabotaže. "To je povezano tudi z dejstvom, da ukrajinske oborožene sile, ki so pred dvema dnevoma začele obsežne ofenzivne operacije, ne dosegajo svojih ciljev. Njihove ofenzivne operacije se ustavljajo," trdijo na Ruski strani. 

Ukrajinski minister za zunanje zadeve Dmitro Kuleba je uničenje jezu označil za "verjetno največjo tehnološko katastrofo v Evropi v zadnjih desetletjih" in "gnusen vojni zločin". Ukrajinska vojaška obveščevalna agencija pa je dejala, da so ruske sile jez razstrelile v paniki. Ne Reuters ne Guardian trditev nista mogla neodvisno preveriti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oster odziv EU: Uničenje civilne infrastrukture je jasno opredeljeno kot vojni zločin

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je obsodil napad na jez. Kot je dejal, je šokiran ob napadu, ki ga je označil za vojni zločin. 

"Šokiran nad napadom brez primere na jez Nova Kahovka. Uničenje civilne infrastrukture je jasno opredeljeno kot vojni zločin - in poskrbeli bomo, da bodo Rusija in njeni zastopniki odgovarjali," je zapisal Michel na Twitterju.

Kot je še sporočil, bo to vprašanje sprožil na junijskem zasedanju Evropskega sveta in predlagal več pomoči za poplavljena območja. Ob tem je izrazil solidarnost z vsemi družinami v Ukrajini, ki "jih je prizadela ta katastrofa".

Roberta Metsola, predsednica Evropskega parlamenta, je na Twitterju zapisala, da bodo Ukrajinci utrpeli škodo zaradi dejanj proti človeštvu. "Danes Ukrajina bolj kot kdaj koli prej potrebuje našo pomoč," je dodala. 

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je zahtevalo nujno zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov in predlagalo tudi sankcije proti moskovski raketni in jedrski industriji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Mednarodno skupnost pozivamo, naj odločno obsodi ruski teroristični napad na hidroelektrarno Kakhovka," je zapisano v izjavi ukrajinskega zunanjega ministrstva, ki zahteva zasedanje VS ZN in sestanek z Mednarodno agencijo za atomsko energijo.

"Pozivamo tudi države skupine sedmih in EU, naj nujno razmislijo o uvedbi novih daljnosežnih sankcij proti Ruski federaciji, zlasti v zvezi z rusko raketno industrijo in jedrskim sektorjem," je še navedeno v sporočilu.  

V izjavi je sicer navedena obtožba, da za napadom stoji Rusija, ne da bi bili predloženi kakršni koli dokazi. "Menimo, da je Ruska federacija z detonacijo jezu KHEP izvedla teroristično dejanje proti ukrajinski kritični infrastrukturi, katerega cilj je povzročiti čim več civilnih žrtev in uničenja," navaja ministrstvo.

Tudi Natovi uradniki trdijo, da so Rusi najverjetneje imeli motiv za poškodovanje jezu

Eden izmed visokih uradnikov zveze Nato je pojasnil, da bi Rusi lahko imeli motiv za poškodovanje jezu Nova Kahovka, vendar naj bi bilo za oceno še prezgodaj. Izključil je sicer letalski napad na jez, vendar je dejal, da bi lahko šlo za eksplozivno bombo.

"Najverjetnejši" motiv bi lahko bil njihova zaskrbljenost zaradi ukrajinske ofenzive čez reko Dneper na jugu države. Uradnik je dejal, da je uničenje jezu tako otežilo prehod ukrajinskih sil čez reko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uradnik je dejal, da tudi ni jasno, kakšen vpliv bo to imelo na ukrajinske sile, ki se pripravljajo na ofenzivo, in ali bo treba vojaško osebje preusmeriti na evakuacijo civilistov in pomoč pri polnjenju vreč s peskom za omejitev poplav, kar bo povzročilo "znatno okoljsko škodo". Po njegovem mnenju bodo poplave verjetno trajale še naslednja dva ali tri dni.

Guterres: Uničenje jezu v Ukrajini še ena posledica ruske invazije 

Delno uničenje jezu Kahovka na jugu Ukrajine, do katerega je prišlo minulo noč, je še ena posledica ruske invazije na Ukrajino, je izjavil generalni sekretar ZN Antonio Guterres

"Današnja tragedija je še en primer grozljive cene vojne za ljudi," je na sedežu ZN v New Yorku dejal Guterres in pojasnil, da Združeni narodi nimajo dostopa do neodvisnih informacij o okoliščinah, ki so pripeljale do delnega uničenja jezu.

Antonio Gutteres
Antonio Gutteres FOTO: AP

"Vendar je ena stvar jasna. To je še ena uničujoča posledica ruske invazije v Ukrajino," je ocenil ter vnovič pozval h koncu napadov na civiliste in kritično civilno infrastrukturo. Zagotovil je tudi, da ZN skupaj s humanitarnimi partnerji in v dogovoru s Kijevom pospešeno nudijo pomoč ogroženim, vključno s pitno vodo in tabletami za čiščenje vode.

Humanitarna organizacija Caritas je medtem napovedala ustanovitev begunskih centrov v mestih Odesa in Mikolajev. Ob tem je opozorila, da bi se lahko v primeru, če bo gladina vode v akumulacijskem jezeru Kahovka padla pod 14 metrov, s pomanjkanjem vode soočilo približno 200.000 ljudi izven regije Herson.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3