Tujina

Razumeti Kitajsko

Ljubljana, 30. 05. 2020 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Klemen Balanč
Komentarji
82

Vedno bolj trdna so prepričanja, da bo 21. stoletje pripadlo Ljudski republiki Kitajski. Po Veliki Britaniji, ki je svetu kraljevala v 19. stoletju, in ZDA, ki so vzpostavile svoj globalni imperij v 20. stoletju, naj bi Kitajska v naslednjih letih prevzela položaj svetovnega hegemona. ZDA so se tej vlogi bolj ali manj prostovoljno odpovedale pod predsedovanjem Donalda Trumpa, a med tema svetovnima velesilama vseeno napovedujejo nekakšno hladno vojno, katere zametke že lahko opazujemo v trgovski in tehnološki tekmi.

21. stoletje bo torej nedvomno zaznamovala tekma za globalno prevlado med Zahodom in Vzhodom, ki pa bo drugačna od hladne vojne med ZDA in Sovjetsko zvezo v drugi polovici 20. stoletja. Če sta se takrat "udarili" dve različni ideologiji znotraj enakega filozofskega sistema, pa smo/bomo tokrat priča spopadu dveh popolnoma različnih civilizacij. ZDA pri nas že dobro poznamo – ker so nam sorodna civilizacija, pa tudi zaradi močne holivudske propagande – o Kitajski pa vemo bolj malo. V nadaljevanju želim zato na kratko predstaviti Kitajsko skozi prizmo zgodovinskega razvoja, nedavnega gospodarskega čudeža in politično-filozofskih razlik med Kitajsko in zahodno civilizacijo.

Zgodovina

Sodobna Kitajska civilizacija je stara približno toliko kot evropska. Njeni zametki segajo 2500 let nazaj, ko je živel, razmišljal in ustvarjal Konfucij, eden najbolj vplivnih kitajskih mislecev in sodobnik Platona, začetnika Zahodne politične filozofije. Konfucijanstvo, ki predstavlja sistem filozofskega razmišljanja in načina praktičnega življenja, je še danes eden temeljev kitajske civilizacije. 

Skočimo dve tisočletji v prihodnost. O razsežnostih kitajske civilizacije priča podatek, da so bila leta 1500 tri od desetih največjih mest na svetu na Kitajskem. Od evropskih mest je bil v deseterici le Pariz, ki je takrat štel slabih 200.000 prebivalcev, medtem ko naj bi v Pekingu takrat živelo 670.000 prebivalcev. Peking je bil tudi prvo milijonsko mesto na svetu. Toliko prebivalcev je dosegel leta 1776, torej leta, ko so ZDA šele razglasile svojo neodvisnost. V 15. in 16. stoletju je bilo kitajsko gospodarstvo največje na svetu.

Po zaslugi osvajalskega imperializma Evrope je moderni Zahod počasi začel po razvoju dohitevati in prehitevati Kitajsko. Leta 1826 je London prehitel Peking na lestvici največjih mest na svetu. Med letoma 1849 in 1949 pa je sledilo obdobje, ki mu Kitajci pravijo "stoletje nacionalnega ponižanja". Izguba dveh opijskih vojn, vojni s Francijo in Japonsko, ter Japonske invazije na Kitajsko ozemlje so ponižale in obubožale starodavno in ponosno civilizacijo. Zaradi omenjenih dogodkov se je na Kitajskem v tem obdobju razvil nacionalizem. Nacionalistični sentiment in državljanska vojna, ki je sledila, sta tlakovala pot komunistični revoluciji in prevzemu oblasti s strani kitajske komunistične partije. 

Gospodarstvo in diplomacija

Prva desetletja po uvedbi komunizma, v času, ko se je po 2. svetovni vojni začel gospodarski razcvet ZDA, je Kitajska veljala za revno državo. Leta 1970 je kitajsko gospodarstvo ustvarilo 3 % svetovnega BDP, leta 1980 le še 1,8 %, leta 1990 1,73 %, leta 2000, ko se je začel gospodarski razcvet Kitajske, 3,4 %, leta 2010 pa je kitajski delež svetovnega BDP znašal že 8,5 %. Danes na Kitajskem živi slabih 17 % svetovnega prebivalstva, državno gospodarstvo pa je lani ustvarilo dobrih 19 % svetovnega BDP. Letni gospodarski output Kitajske je sicer še vedno manjši od ZDA, vendar Kitajci od začetka 21. stoletja beležijo eksponentno rast gospodarstva. Če je letni gospodarski output ZDA danes dvakrat večji, kot je bil leta 2001, pa je kitajski v tem obdobju zrasel za desetkrat. Z novo ustvarjenim bogastvom so Kitajci poleg meščanskega srednjega razreda dobili tudi kapital za širjenje svojega globalnega vpliva.

Henry Kissinger v knjigi World Order sicer opisuje Kitajsko kot državo z zelo bogato kulturno tradicijo, na katero so zelo ponosni in ki je temelj njihove (mehke) diplomacije. S svojo kulturo naj bi bili sposobni očarati voditelje ostalih držav, njihov pristop k sodelovanju z drugimi državami pa z razliko od pristopa ZDA, ki si druge država rada politično podjarmi, temelji bolj na ustvarjanju za obe strani dobičkonosnih sinergij. Poleg kulture pa znajo Kitajci danes očarati voditelje drugih držav tudi z denarjem.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični manedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Kitajska je med letoma 2000 in 2014 namenila 80 milijard USD za nepovratno razvojno pomoč drugim državam, največ Kubi, Kambodži, Šrilanki in afriškim državam. Za promocijo svojih komercialnih interesov v drugih državah so Kitajci v tem obdobju namenili nekaj več kot 270 milijard USD, skupaj torej več kot 350 milijard USD. Za primerjavo: ZDA so v istem obdobju drugim državam namenile slabih 400 milijard USD, toda z eno veliko razliko. Več kot 90 % pomoči, ki jo razdelijo ZDA, je nepovratnih pomoči, medtem ko je portfelj Kitajske sestavljen iz 20 % nepovratnih sredstev, 65 % investicijskih sredstev oz. posojil, 15 % pomoči pa se ne da jasno uvrstiti v katero izmed teh dveh kategorij.

Pomoč drugim državam pa ni edini način, preko katerega Kitajci v 21. stoletju širijo svoj globalni vpliv. V zadnjih dvajsetih letih so ustanovili kar nekaj mednarodnih institucij z vplivom v Aziji, Afriki in Južni Ameriki. Leta 2001 so kot protiutež organizaciji NATO ustanovili Šanghajski pakt. Leta 2013 je Kitajska sprejela več kot 1 trilijon USD težek investicijski plan, imenovan Belt and Road Initiative, ki predvideva investicije v infrastrukturne projekte v več kot 70 državah z vsega sveta z namenom širjenja svojega vpliva. Kot protiutež Svetovni banki in Mednarodnemu denarnemu skladu so leta 2015 ustanovili tudi Azijsko infrastrukturno investicijsko banko s 102 državama članicama, skupaj z državami BRICS pa še Novo razvojno banko. Težnje Kitajske po vzpostavitvi imperija, ki bi uspel kljubovati Zahodu, so tako nedvoumne. Kitajska vedno bolj postaja globalni gospodarski in politični hegemon.

Politična filozofija in kultura

Kitajski vpliv bo vedno bolj občuten tudi pri nas. Prav tako bomo slej ko prej soočeni s sodelovanjem s Kitajci, če ne celo s sobivanjem. Kitajski principi se širijo na Zahod, kitajski trg pa se odpira podjetjem z Zahoda, pri čemer je treba razumeti njihov način razmišljanja in delovanja, ki je v temeljih drugačno od našega, v kolikor želimo, da bo to sodelovanje funkcioniralo. Kaj so torej temeljni postulati kitajske civilizacije - politike, kulture in načina življenja?

Za tiste, ki raje gledate kot berete, dober vpogled v delovanje kitajske (poslovne) ideologije in kulture nudi Netflixov dokumentarec American Factory, ki na praktičnem primeru prikazuje trk dveh različnih pristopov k organizaciji poslovnih sistemov in dela v kontekstu poslovnega sodelovanja in skupnega upravljanja podjetja.

Za poglobljene bralce pa dober teoretski vpogled v politično-filozofske ter kulturne razlike nudi knjiga Intelligent Governance for the 21st Century, v kateri avtorja predstavita glavne razlike med modernim Zahodom in Kitajsko. Moderna politična ideologija Zahoda je utemeljena na individualizmu, svobodi, predstavniški demokraciji in linearnem razvoju zgodovine. Kitajska politična ideologija pa je utemeljena na kolektivizmu, spoštovanju avtoritete, meritokratskem mandarinatu in metafizičnem prepričanju o ponavljajočih se ciklih zgodovinskega razvoja. 

Britanski proučevalec in interpret vzhodnjaške filozofije in ideologije Alan Watts je v svoji knjigi o Zenu proučeval konfucijanstvo in taoizem kot podlagi za razvoj zen kulture. Kot eno svojih prvih opazovanj je navedel, da je skoraj nemogoče razumeti kitajsko civilizacijo skozi prizmo ideoloških struktur modernega Zahoda. Ideologiji, kulturi in pomeni simbolov naj bi bili preveč različni. Če ga že moramo opredeliti, lahko Kitajski način življenja poenostavljeno povzamemo na naslednji način: do penzije konfucijanstvo, po penziji pa taoizem.

Klemen Balanč.
Klemen Balanč. FOTO:

Konfucijanstvo predpostavlja posameznikovo ravnanje, skladno z rituali in pravili skupnosti, z namenom zagotavljanja njenega harmoničnega delovanja. V tem kontekstu predniki in država nastopajo kot avtoritete, katerih rituale in pravila je treba spoštovati. Logika za takšnim načinom življenja je ta, da posamezniku skupnost omogoča preživetje in določen življenjski standard, zaradi česar ima posameznik določen dolg do skupnosti, ki ga poplača tako, da del svojega življenja posveti doseganju kolektivno določenih ciljev. Če se vsi člani skupnosti držijo tega principa, skupnost deluje harmonično in se približa božjim principom. Šele ko “odplačamo” ta dolg skupnosti, se lahko posvetimo samemu sebi – filozofiranju, preizpraševanju “božje” avtoritete in iskanju svojega smisla. Konfucijanstvo sloni tudi na prepričanju, da je človeško bitje po naravi dobro.

Obstaja pa tudi način, kako lahko kot Zahodnjaki pridobimo razumljiv vpogled v kitajski način razmišljanja in življenja brez poglabljanja v vzhodnjaško filozofijo. Spoznamo jih lahko s proučevanjem naše klasične politične filozofije, filozofije Platona, Aristotela in drugih sorodnih klasikov. Klasična politična filozofija Zahoda je namreč precej podobna vzhodnjaški, hkrati pa nam je njeno razumevanje lažje dosegljivo. 

Klasiki so večji poudarek kot na popolno svobodo posameznika dajali na kolektivizem in harmonično delovanje skupnosti. Tako se Sokrat (oz. Platon) v delu Republika poigrava z idejo, da se posameznik uresniči na način, da postane najboljša verzija samega sebe kot element sistema, na področju, za katerega je talentiran in ima tako lahko največji doprinos za skupnost. Podobno kot kitajska tudi naša klasična politična misel daje poudarek na državljanske dolžnosti in vrline, kot tudi objektivne kriterije ločevanja dobrega in slabega v politiki.

Nadalje je Aristotel zagovarjal prepričanje, naj se začne človek ukvarjati s filozofiranjem in političnim služenjem javnosti za skupno dobro šele takrat, ko ne potrebuje več služiti denarja in ima dovolj prostega časa za filozofiranje, hkrati pa na njegovo presojo, kaj je dobro za kolektiv in kaj ne, ne vplivajo njegovi sebični interesi. Aristotel je bil tudi mnenja, da je pretirano kopičenje bogastva človeka nevredno dejanje.

Filozofsko vez med Zahodom in Vzhodom sta ločila Hobbes in Locke, angleška politična misleca 17. stoletja. S svojima filozofijama, ki sta postavili temelje moderne zahodne politične filozofije, sta poudarek v kontekstu političnega delovanja posameznika dala na svobodno zasledovanje individualne sreče, ki si jo posameznik sam definira. Hkrati sta pravice postavila pred dolžnosti ter odpravila objektivne kriterije dobrega in slabega v politiki. S tem sta ustoličila prepričanje, da na področju državljanskih vrlin in morale šteje zgolj subjektivno mnenje posameznika – neko (politično) dejanje je dobro, v kolikor poveča srečo posameznika, ki jo slednji tudi sam definira. Kolektivizem je bil tako nadomeščen z individualizmom, za katerega sta značilna politični hedonizem in neomejeno kopičenje bogastva kot temeljna pravica vsakega posameznika, ki se je Locku zdela samoumevna. 

Najbolj vulgarno verzijo moderne zahodne politične filozofije predstavlja ideologija neoliberalizma, ki se je na Zahodu vidno izpela. Kitajska tako predstavlja alternativno obliko družbene ureditve, iz katere se lahko Zahodnjaki marsikaj naučimo. Recept za razumevanje Kitajcev pa je podoben receptu, ki ga nemško-ameriški politični filozof Leo Strauss zagovarja kot najboljšo možnost, da liberalna demokracija in moderna politika Zahoda preživita – ne iznajdba novih paradigm, ampak vrnitev h klasični politični filozofiji Platona in Aristotla.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

endva
31. 05. 2020 16.52
+0
Neumnost. Kitajski bo moč pristrigla le povezava med ZDA in Evropo. Če obe kitajskim produktom omejita dostop do svojega trga, kitajski BDP pade za 70 %... Američani so to razumeli, evropejci še ne... zato je tudi veliko podkupovanja politikov v Evropi s strani Kitajske...
?uknaveji
30. 05. 2020 19.11
+6
Jep, zahod ima probleme. Marsikaj si zasluži kritiko. Ampak če že predstavljaš kitajsko miselnost kot neko alternativo zahodni, ki da se je "izpela" (kar v nekaterih vidikih vsekakor drži), potem bi bilo fino predstaviti tudi slabe plati te alternative. Recimo dejstvo, da nesramno kopičenje bogastva Kitajski nikakor ni tuje, saj takoj za ZDA največje število milijarderjev prihaja ravno s Kitajskega, kjer jih imajo letos po Forbesu slabih 400. In da kar nekaj teh ljudi sedi v visokih partijskih organih (go figure). Nikakor ni zanemarljivo tudi, kaj počnejo z manjšinami, kot omenja NPC24ur. Recimo Tibetanci, Ujrguri, krščanske manjšine. Poglejte si, spoštovani sokomentatorji, na Youtubu, kako so Kitajci izbrisali več deset milijonsko "versko" manjšino Falun-Gong in na podlagi načrtnih eksekucij teh političnih zapornikov zgradili milijardno industrijo transplantacijskega turizma (tujec naroči organ, plača, Kitajci ubijejo političnega zapornika, organ vsadijo v tujca). In nenazadnje, neobstoj kritike. Kitajske se ne sme kritizirati, saj to škodi ugledu KKP. Torej se vse negativno prikriva, če pa že informacija uide, se pa žvižgača kaznuje, informacije pa zalije s kontrapropagando. Primer tega smo videli ob izbruhu koronavirusa. Za tričetrt kitajskih grehov verjetno sploh ne vemo, medtem ko lahko vse zahodne napake na široko seciramo in osiramo. Ja, od Kitajcev se marsičesa lahko naučimo, vsekakor. Vendar ne samo v smislu, kako pristopati k nekaterim stvarem, ampak tudi v smislu, kako NE pristopati k nekaterim drugim.
NPC24ur
30. 05. 2020 18.28
+1
Missa: Daj nam razlozi kako lep socialni, za druzbeno enakost, je ta Komunizem. A to se steje ubijanje, izstradanje ljudi, prodaja organov, itd zraven? Argumentiraj, ne samo zalit z neko trstenjakovo s katere nimam veze. Pa prosim za kratek komentar, ker ce ne znas razlozit enostavno, pac ne razumes tematiko. Vas pa verjamem tega na FF ne ucijo, ker tam je logicno razmisljanje prepovedani
Millady
30. 05. 2020 18.35
+4
Npc, zakaj se skoz sklicujete na komunizem? Kaj ima Slovenija s komunizmom?
Malinha
30. 05. 2020 18.43
-2
Odgovor, ki ti ga bom serviral bo zelo enostaven in kratek: ne vem od kje ti to, da zagovarjam komunizem. Nikoli ga nisem. Kar pomeni, da je tvoje vprašanje, ki je itak provokativno, zgrešeno. P.S.: Malce bo potrebno prebrati knjigic od Platona pa nemških klasičnih idealistov do dandanašnjih psihoanalitikov, da bi sploh razumel teoretsko plat zadeve. Tvoje žlobudranje pač prakticira na populizmu.
Millady
30. 05. 2020 18.56
+2
Ampak so prav nadležni s tem komunizmom in raznimi izpeljankami na to temo..puše se leto 2020, oni o komunizmu, kar neki
Millady
30. 05. 2020 18.56
+1
NPC24ur
30. 05. 2020 19.51
+2
vau prrbral si npr od Platoa The republic in podobno in kaj mislis da si, strokovnjak 😂
Malinha
30. 05. 2020 21.04
-2
Platon ni napisal The republic, ampak Πολιτεία, Politeia, Država. Zakaj sem zate to, kar misliš da sem?
?uknaveji
30. 05. 2020 17.50
+2
"Leta 2013 je Kitajska sprejela več kot 1 trilijon USD težek investicijski plan, imenovan Belt and Road Initiative..." Trillion je po naše bilijon. Mi pa bi trilijon rekli angleškemu "quadrillion".
krneki_123
30. 05. 2020 17.46
-1
Mišek piše, da ZDA nimajo zgodovine. Vsekakor je imajo več let, kot njegov komunizem. Če se vam da brat njegove nebuloze.
Malinha
30. 05. 2020 17.54
-1
Če bi te vprašal, da napiši dva, tri stavke kaj je to komunizem, seveda tega sam ne bi znal. Znaš pač stare negativne litanije, ostalo bi zbrskal na googlu. Btw.: zakaj ne pometaš okoli cerkve, jutru je takmašni dan?
krneki_123
30. 05. 2020 20.12
+3
Tvoj odgovor enak prejšnjemu. Vsem jasno, razen tebi.
JanezNovakJohn
30. 05. 2020 17.39
-3
Naj bo svet eno.
Machetekills007
30. 05. 2020 16.49
-2
naj kitajci zmeljejo primitivne, debele američane.
Millady
30. 05. 2020 16.57
+3
Jaz navijam za kulturne in sodobne Američane. Kitajci, no way
Malinha
30. 05. 2020 17.14
-6
Millady, katera 'kultura' amerov ti je bolj všeč: Pollosk ali John Cage?😋
Malinha
30. 05. 2020 17.31
-6
Millady
30. 05. 2020 18.23
+1
Pollock..čeprav, naj bi bila tudi ta smer namenoma forsirana zaradi Rusov, češ oni tega ne razumejo :))
Malinha
30. 05. 2020 18.38
-2
Rusi so v sodobnem času ubirali prav različne smeri v slikarstvu (ker so pač bili podvrženi svojstvenemu 'avantgardizmu'), je pa zanimivo, da so arhitekturo velemest kopirali od njih. Vzporedna je primerjava skladanja S. V. Rahmaninova, za časa življenja v Rusiji in pozneje v ZDA. Če sem lahko vulgaren: forme skladb narejenih v ZDA kar kipe od frustracije... Zakaj sem omenil Cagea? ... Hm. Kar hudo mi je napisat. Na yt je posnetek, kjer pravi nekako tako: "O tišini sem dolgo časa razmišljal. ... Več ur sem nekega dne sedel v sobi v popolni tišini. ... Naenkrat sem spoznal, da je tudi tišina glasba." In za to je potreboval tako dolgo ameriško razmišljanje...
Millady
30. 05. 2020 18.59
Cage je preveč depresiven, ni moja izbira..Rahmaninov pa je...💙
Malinha
30. 05. 2020 21.05
+0
Moja izbira je pa J. S. Bach, od sodobnikov pa Ligeti.
Talent212
30. 05. 2020 16.39
+10
"ZDA so se tej vlogi bolj ali manj prostovoljno odpovedale pod predsedovanjem Donalda Trumpa" A ta stavek je bil res potreben ali kaj? A ni ravno Trump zvišal carine za Kitajsko? Pa 100x raje vidim Ameriko kot "globalno policijo" kot Kitajsko, ki nimajo občutka ne za okolje, živali in tudi za soljudi ne.
Malinha
30. 05. 2020 17.03
-3
Kar pomeni, da ne razumeš družbenoekonomskega napredka, kaj šele Kitajsko. Takšnim lukcem pritiče ideologija, ki se ji reče konservativizem. Občutek za soljudi, oz. socialnost? V Ameriki takšnega občutka ni bilo nikoli in ga ne bo še najmanj 500 let. Stvar se da vzporejati s katolicizmom, islamizmom ter pravoslavjem; najmanj socialnega podtona ima pravoslavje. Da Kitajska in njena kultura izvira iz neolitske kulture že v 3. st. pr. št. in se je od tam razvijala bolj 'samostojno', brez večjih vplivov 'zahodnega' sveta, ter da je današnja ZDA 'nastala' s Kolumbom ti verjetno ni znano. Njih občutek za realno okolje je najbolj prikazan ravno v njihovi pisavi, ta temelji na čistih signifikantih, katero premnoštveno polje enostavno zakriva uboštveno zahodno pisavo. Torej, ZDA sploh nimajo zgodovine (še posebno pod Trumplekom tak koncept preprosto izpade), da so njeni temelji čista mešanica mnoštva nacij priča ravno o ameriškem neobčutku za okolje, da ne omenjam soljudi (primer George Floyd). Skratka, res si talent.
Malinha
30. 05. 2020 17.30
-1
Ker sem za enkrat deležen dveh minusov, naj povem po domače. Občutku za soljudi se reče socialnost. Družbenost. Če nimam prav, naj me kdo popravi. Neobčutku za soljudi se imenuje individualizem. Posamičnost. Kar bi v končni kosekvenci pomenilo, da ne bi obstajali portali in se kot skrajni individualist sploh ne bi pridruževal klepetanju na portalih. Enostavno me ne bi brigalo, niti najbližji ne. Ne bi me sploh zanimalo mnenje Millady, in nanjga sploh ne bi odpisal. Družbenorealne silnice usmerja tudi ekonomija. Kapitalizem cilja na čisti individualizem, tam, kjer pa ekonomiji sploh ne pustijo prednosti v družbenorealnem še naprej obstoji 'stara' socialnost. Ta ima vsekakor svoje parametre antagonizma, vendar ni tako pogojena z ekonomijo. Kje se torej nahaja občutek za soljudi in kje ga sploh ni?
NPC24ur
30. 05. 2020 17.34
+7
Kitajska ima tak obcutek za socialo, da zapirajo muslimane, trgujejo z organi politicnih nasprotnikov, zradirajo cele vasi za projekte tipa OI brez kakrsnih koli vprasanj, ubijajo zvizgace, lazeho, zavajajo kot je ze jasno leta in leta. Ti si tak opran primer, se tu res vidi, da si iz FF al pa FDV
Malinha
30. 05. 2020 17.52
-4
O, NPC-ljček. Kako kaj študij na Trstenjakovi? So ti že povlekli svečko iz tazadnje ali si pač dobil nov komplet?
Talent212
30. 05. 2020 18.09
+4
Ne bi se pogovarjal o zgodovini Kitajske in Amerike, ker grem stavit da vem veliko veliko več od tebe. Misliš da sem ovčka? Pa saj nisem šel na proteste. Lahko pa trdim zate da nepoznaš zgodovine o ničemur, kajti drugače bi poznal kakšne grozote je delal komunizem po zgodovini. Poglej kako je zatiral Mao ljudi v Kitajski oziroma sploh jih ni imel za ljudi. Sploh veš kako hudo je bilo v tistih kampih, kjer so dobili 1 pest riža na dan, pa cel dan garali. Kanibalizem je bil vsakdanji. Prosili bi za gulag, kar je pa spet druga komunistična zgodba. Meni je še kako jasen individualizem zahoda, ampak večji problem je kolektivizem oziroma kolektivno mišljenje. Ampak to se niti malo ne more primerjati z grozotami Kitajske. Poglej kaj dela Kitajska z Uiguri. Budisti iz Tibeta so morali poprijeti za orožje da so se branili pred Kitajsko. Protesti v Hong Kongu? Taiwan? Otoki v Kitajskem morju? Ampak o teh temah nebi, ker se mi zdi potrata časa, ker oba veva da si neizobražen v teh stvareh, ker drugače ne bi govoril take neumnosti. Pa kaj ima veze da je ZDA nastala s Kolumbom? Skozi celotno zgodovino se je vojskovalo za ozemlja, tako pač je pa če ti je všeč ali pa ne.
NPC24ur
30. 05. 2020 18.25
+0
@missa: na niti eno dejstvo nisi odgovoril, vse kar si sposoben je neki s trstenjakovo, s katero nimam veze. komentar pred mato ti je zelo dobro razlozil. Si pac se en opranoglavec z morilsko idologijo, ki ima na svojem zivljenjepisu le genocide, lakoto, umore, zatiranje drugacnega mnenja, ubijanje istospolnih itd. A znas argumwntirati moje trditve in trditve sokomentatorja? dvomim
Millady
30. 05. 2020 18.40
+2
Missa, a ni občutek do soljudi empatija? Družbenost je potreba posameznika biti v skupini, kar je povezano z njegovo potrebo, torej v družbenost ga sili njegov ladtni egoizem. Občutek do soljudi je že višja stopnja družbenosti..
Malinha
30. 05. 2020 18.55
-1
Talentirani: "Misliš da sem ovčka?" Ja. Zakaj? Zato, ker si to omenil. NPC-jlček: ogromnokrat si napisal, da je bila NSDAP leva politična opcija. Se ti zdi dopisovanje s tabo smiselno? Millady: da je socialnost fantazma, je znana stvar - ki pa vendarle drži stvar nad vodo. V nasprotnem bi zapadli čistemu egoizmu, lahko tudi napišem kanibalstvu in s tem bi se vsakršna socialna forma zrušila. Kam ciljajo agitacije Istvana? Ravno v egoizem, kanibalizem, kje pa naj vseeno nekdo obstaja, (on sam), ki bi zadevo vodil. Istvan ruši socialnost (ki je itak fantazma) sebi v prid, češ, poglejte, socialnost ni nič, lažniva, etc. Stopnja družbenosti je etičnost, ki je v zadnjem stoletju postvarela, stvar sama pa naj bi bila avtoriteta, oz. diktatura.
Millady
30. 05. 2020 19.01
+2
Auslander
30. 05. 2020 16.28
-9
Slovenija je totalno okupirana iz strani amerikancev in slovenski narod nebo več dolgo preživel pod temi pogoji ki nam jih vsiljujejo (migranti, lgbt, nevladne organizacije, rep muzika), vsi navijamo za brate kitajce. Smrt ameriki
Millady
30. 05. 2020 16.42
+8
Ne eni, ne drugi niso pravi za naš (evropski) način razmišljanja in življenja. Verjetno je res kar piše v tekstu, da je rešitev v idejah Aristotla in Platona
Talent212
30. 05. 2020 16.44
+6
Ne veš kaj govoriš. Ko te bodo kitajci okupirali, ne boš imel pravice do svojega mnenja. Če ga boš izrazil, boš izgubil socialne kredite in ne boš mogel niti v šolo. Če boš kupil prevečkrat alkohol ali preveč računalniških igric igral, pa pa krediti. Vsak dan boš mogel na trg in izražati podporo tvojemu komunističnemu voditelju.
Millady
30. 05. 2020 16.27
+1
Antični Rim je bil prvo milijonsko mesto, Peking je bil takrat mestece
Malinha
30. 05. 2020 17.06
-5
Antičnega Rima že dolgo ni več, Peking je pa malo večje mestece. 😉
Millady
30. 05. 2020 18.24
+1
Malinha
30. 05. 2020 21.06
+0
trunck
30. 05. 2020 16.25
-3
Človek ne ve ali bi se smejal ali jokal, ko prebira komentarje svečkarjev, ki FDV prikazujejo v izjemno negativni luči, kakor tudi vse novinarje, ki so prestopili prag te fakultete, bog ne daj, da so celo FDV diplomanti. KO pa je govora o njihovem idolu, ki je tudi FDV dimplomiranec, pa naenkrat FDV diploma ni problematična.
Auslander
30. 05. 2020 16.22
-5
Hvala bogu da zahod propada. Bratje kitajci nebojo dovolil lgbt bolnikov in migrantov.
bohinj je zakon
30. 05. 2020 16.16
-3
Drži ko t pribito in navijamo za brate kitajce. Dost je USA hegenomije.
bohinj je zakon
30. 05. 2020 16.17
+0
pinocio
30. 05. 2020 15.51
-2
kitajska je za enkrat komunisticna velesila in ne različna civilizacija parkrat huje kot bivša sovjetska zveza pika
NandoKerry
30. 05. 2020 15.46
+16
No ja da so Kitajci na takem nivoju kot so je kriv kar zahod. Zakaj. Leta in leta je zahod vso proizvodnjo in znanje selil na Kitajsko z željo po čim večjem dobičku. V zameno za pest riža. Kitajci so osvojili znanje pest riža pa je postala premalo. Uvideli so da delajo izdelek za 100$ ki ga nadalje zahod prodaja za 1000$ kot tehnološko čudo. Osvojili so znanje ki ga je pripeljal zahod, tovarne imajo, ljudi za delo imajo. Kaj je tukaj za študirati. Postavite se v obraten položaj, predstavljajte si da v Sloveniji delate npr. iPhone za ameriški Apple. Mesečno plačo imate npr. 300€, Apple vaši firmi za izdelan telefon plača 200€ ...medtem se pa vse okoli vas po celem svetu vaš izdelek prodaja za tisočaka. In vsi okoli imajo 5x do 10x višje plače. Ti pa gagaš za golo preživetje. Kolikor Kitajcev ne maram kaj preveč pa si priznam da bi naredil isto kot delajo sedaj oni.
nikhrast
30. 05. 2020 16.36
+3
Kaj pa Slovenci, koliko jih dela za minimalno plačo, po nekaj eurov na uro. Poglej minimalno plačo na zahodu, koliko dobivajo na uro delavci v avto tovarnah na zahodu in koliko v Sloveniji.
NandoKerry
31. 05. 2020 09.31
nikhrast... prav imaš vendar moraš ločiti, mi velikih tovarn nimamo, niti ne proizvajamo za cel svet, svojih produktov pa nimamo. Imamo pa izrazito neprijazen sistem za zagon podjetij ter hkrati visoke davke ki te udarijo še predno štartaš.
NPC24ur
30. 05. 2020 15.21
+23
Lahki bi napisali, da kitajska ljubi delovna taborisca. trguje z organi politicnih nasprotnikov, redno ubija politicne nasprotnike.... A vas je strah pisat o resnici se ebega komunisticnega rezima
Auslander
30. 05. 2020 16.33
+1
fafajonka
30. 05. 2020 15.06
+9
kitajci v tehnološkem smislu niso v zgodovini razen smodnika in papirja človeštvu ničesar dali ekonomski vzpon so dosegli samo na račun tehnoloških kopiranj
tapravKamncan
30. 05. 2020 14.56
+14
Same floskule... Spet namerno diskreditiranje Trumpa. Trump je št. 1 nasprotnik Komunistične Kitajske, za to tudi CCP upa da letos izgubi na volitvah. Velik kritik CCP je tudi Mike Pompeo, ki že leta vodi kampanjo proti njim. Edini, ki so izgubljali proti CCP so bili Obama, Bush, Clinton in Bush starejši.
nebel
30. 05. 2020 14.48
+17
Koliko filozofiranja v enem članku. Kaj ste hoteli povedati z objavo, iz članka samega ni ravno jasno. Boste obrnili stališče do Kitajske, pa nas počasi kot žabe kuhate? Boste končno zavzeli bolj realno pozicijo do njih?
fafajonka
30. 05. 2020 14.41
+18
če bi pračlovek samo filozofiral še kamnite sekire ne bi imel