Tujina

'Realno gledano je dober rezultat, da si izvoljen'

Ljubljana, 21. 04. 2023 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija za nestalno članico Varnostnega sveta ZN kandidira zato, da bo izvoljena, poudarja posebni odposlanec za kandidaturo Franc But. O številkah ne želi govoriti, uspeh na glasovanju v začetku junija pa pričakuje tudi zato, ker ocenjuje, da v državah, kjer Slovenija išče podporo, cenijo, da "jim prisluhneš in jih skušaš razumeti".

Varnostni svet ZN
Varnostni svet ZN FOTO: AP
Pri iskanju podpore Slovenija zagotovo ni osredotočena samo na Afriko, res pa je, da je na tem kontinentu, kjer je bila doslej zelo malo prisotna, v iskanju podpore posebej aktivna. Razlogov za to je več, v 193-članski Generalni skupščini ZN ima glasovalno pravico 54 afriških držav, Afrika predstavlja 70 odstotkov agende VS ZN in treba je poznati ključne probleme, s katerimi se soočajo te države.

But je ob robu konference Dan Afrike na Brdu pri Kranju v četrtek dejal, da je glede možnosti za uspeh kandidature za nestalno članico VS ZN v obdobju 2024–2025 optimist in pričakuje "dober rezultat". Na vprašanje, kaj je zanj dober rezultat, pa je bil jasen: "Realno gledano je dober rezultat, da si izvoljen, tu moramo biti pošteni in nič slepomišiti."

Konkretnih številk o tem, koliko držav je Sloveniji že obljubilo podporo in koliko glasov ji približno mesec in pol pred glasovanjem še manjka do potrebnih 129 za izvolitev, tudi tokrat ni želel navajati. Dodal pa je: "Kandidiramo zato, da bomo izvoljeni, smo optimisti in verjamemo v svojo kandidaturo."

Uspeh, kot pravi, pričakuje tudi zato, ker ocenjuje, da v državah, kjer Slovenija išče podporo kandidaturi, "cenijo, da prideš tja, se z njimi pogovarjaš, jim prisluhneš in jih skušaš razumeti". "Če te ni blizu kdo te bo podprl?" je ponazoril.

"Verjamemo, da je Slovenija dobra kandidatka, ki odgovarja potrebam mednarodnega okolja, zastopa vrednote demokracije, pravne države, svobode. In verjamemo, da lahko na osnovi svojih izkušenj prispevamo k temu, da bo v svetu manj konfliktov, da bodo konflikti, vezani na različne kontinente, še posebej na Afriko, tudi z našo pomočjo dobili ustrezne rešitve," je dejal.

Slovenija ima za kandidaturo podporo članic EU, Severne Amerike in relativno dobro podporo v Latinski Ameriki – ne sicer vseh držav –, veliko se zdaj pri iskanju podpore osredotoča tudi na Azijo, je dejal. Slovenija naslavlja tudi druge oceanske in karibske države, celotna diplomatsko-konzularna mreža ima nalogo, da vzpostavlja stike v prizadevanjih za zagotovitev podpore, je poudaril.

Pri iskanju podpore Slovenija zagotovo ni osredotočena samo na Afriko, res pa je, da je na tem kontinentu, kjer je bila doslej zelo malo prisotna, v iskanju podpore posebej aktivna. Razlogov za to je več, v 193-članski Generalni skupščini ZN ima glasovalno pravico 54 afriških držav, Afrika predstavlja 70 odstotkov agende VS ZN in treba je poznati ključne probleme, s katerimi se soočajo te države.

But je v pogovoru zavrnil očitke o neusklajenosti v slovenski politiki pri lobiranju za podporo, ki so se pojavili ob obiskih slovenskih predstavnikov v afriških državah.

Velika večina afriških držav, ne glede na to, ali imajo dobre odnose tudi s Kitajsko ali Rusijo, izjemno ceni sodelovanje z EU in si želi poglobitve tega sodelovanja. Afrika je celina, ki potrebuje investicije, zlasti evropska podjetja pa za to pričakujejo stabilno poslovno okolje. Prav zato je po besedah posebnega odposlanca Buta pomembno, da v okviru Varnostnega sveta "prispevamo k umiritvi, rešitvi problemov, ki so značilni v afriških in drugih državah in da jih tudi naslavljamo na ta način, da bo poslovno okolje dobro in da bodo imele države perspektivo v razvoju".

Na vprašanje, kako zanesljiva je podpora, ki so jo slovenski kandidaturi napovedale posamezne države, pa je odgovoril, da Slovenija državam v iskanju podpore obljublja partnerski odnos, da se bo posvetovala pri vseh vprašanjih, sodelovala in poslušala njihova mnenja.

"Pričakujem, da prevelikih odstopanj od tega, kar je na nek način nakazano, da bi lahko bila podpora ali celo jasno obljubljena podpora, ne bo," je dejal, a ocenil, da vendarle lahko pri kakšni državi pride do "kakšnega kratkega stika, ko mogoče nekdo nima pravega navodila iz prestolnice ali pa ga enostavno tisti, ki glasuje v imenu države, ignorira". Vseeno pa je ocenil, da presenečenj ne bi smelo biti.

Možnosti, da bi se po prvih krogih glasovanja, če niti Slovenija niti Belorusija ne bi prejeli zadostnega števila glasov, pojavila tretja kandidatka, po njegovih besedah seveda ni mogoče izključiti. "Ta možnost vedno obstaja, ampak vseeno bi bil zelo presenečen, če bi se to zgodilo. Računamo, da bosta ostali dve kandidatki in da bo izvoljena tista, ki je po mnenju večine boljša, ter se s tem niti ne ukvarjamo preveč," je dejal.

"Zelo pomembno je ne samo, da bomo izvoljeni, ampak tudi, da bomo aktivni, da bomo pustili svoj pečat," je dejal. "Pomembno je, da bomo vse kontakte, ki jih zdaj navezujemo, izkoristili kot priložnost za to, da bo država, ki ni več najstnica, ampak prihaja v zrela leta, znala izkoristiti svoje potenciale širše v svetu, ne samo v Evropi," je dejal.

"Z izvolitvijo v VS ZN se namreč zgodba ne konča. Če hočeš biti dober in odgovoren član Varnostnega sveta, ni dovolj, da si izvoljen, ampak moraš pustiti za sabo nek rezultat," je še poudaril But.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ETNEM
21. 04. 2023 14.28
+1
Bili smo že stalna članica. JAJ JAJ
Na pol ovca
21. 04. 2023 14.16
+3
KO si ekipa ki je celo življenje prisesana na proračun v svoji samovšečnosti zaželi še dodatnega blišča a dejansko ničesar koristnega za plačnike le tega torej NETO davkoplačevalce ... zakaj pišem NETO dakoplačevalce ja če si na proračunu potem realno NE plačuješ davkov denar sam zaokroži iz enga žepa v drug
St. Gallen
21. 04. 2023 13.38
+4
Modrijani so na novo posneli valcek z naslovom Najlepse pesmi,, kdo se se ozira na politiko :-)
Brabus
21. 04. 2023 12.20
+2
Ne bi bil presenečen, če bi izvolili Belorusijo.
kiropraktik
21. 04. 2023 11.20
+5
Vse za politične cilje! Organizacija "dogodka" na Bledu/uspeh s prihodom štirih zunanjih ministrov, ki jih ne vabi nihče drug/posvojitev opice..... Vse na račun davkoplačevalcev!